ananti 07.04.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 W zimie skończono nam dach. Dzisiaj zauważyłam, że na wszystkich belkach podpierających dach pojawiły się podłużne głębokie pęknięcia . Podobno dlatego, że drewno schnie??? Czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne i czy jest czym się martwić? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Jeżeli pękło wzdłuż słojów, to wszystko jest OK. Rzeczywiście jest to normalne zjawisko - objaw schnięcia drewna. Dla pewności wrzuć jakąś fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.04.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 W zimie skończono nam dach. Dzisiaj zauważyłam, że na wszystkich belkach podpierających dach pojawiły się podłużne głębokie pęknięcia . Podobno dlatego, że drewno schnie??? Czy może mi ktoś powiedzieć czy to normalne i czy jest czym się martwić? Dziękuję Normalnie to jest efekt schnięcia drewna, ale tak intensywne świadczy o dużej wilgotności przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ananti 08.04.2010 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dziękuje bardzo za informacje. Dzisiaj zapytałam się znajomego, który też budował dom i mnie uspokoił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.04.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Pytasz wszystkich a powinieneś zapytać kierownika budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
future74 18.04.2010 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witajcie,niestety u mnie też dostrzegłem te pęknięcia na wszystkich słupach podpierających i kilku krokiewkach; więźba schnie, ale czy taki proces nie zmniejsza wytrzymałości dachu, nawet jeśli jest to proces normalny; Kierbud będzie oceniał; w projekcie i w budynku ja mam słupy 14x14 dość grube; ale czy ktoś z Was dla bezpieczeństwa podpierał dodatkowymi np. 2razy po14x7, aby wzmocnić podstawę dachu, tj. słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.04.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Przekroje liczone są zawsze z naddatkiem. Efekty schnięcia nie osłabiają więźby. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ecach 28.04.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Po prosimy o fotki o coś doradzimy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts