Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Paprotka - dom z nadzieją

Recommended Posts

Młody sobie fajnie czasem głuży. Najbardziej to mu pasuje dziadek (mój teść), bo ma wąsa i Młody dziadka zaczepia :)

Kurde, dziś stał się jakiś cud i Staś spał od 23 do 6.30 snem nieprzerwanym. A tak w ogóle to od wczoraj mieszka w swoim pokoju a my wisimy na elektronicznej niani.

Dom byłby ok, gdyby nie:

-brak drzwi w kotłowni (węglowej)

-brak pralni z suszarnią

-brak spiżarni przy kuchni

Znalazłam fajne rozwiązanie spiżarni, jak ktoś nie ma prawdziwej w projekcie, ale u nas nawet takiego kąta nie ma...

http://www.styleroom.se/image/scaled/normal/x7q9/1/357785-skafferi.jpg

http://www.styleroom.se/image/scaled/normal/e3qk/1/358616-skafferi.jpg

A poza tym to "robi się" plac przed domem/ogrodzenie. Niebawem coś wrzucę :)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No Ania 'słychać' w Twoich postach, że odżyłaś :) Ja byłam we wtorek u lekarza i szyjka już się przygotowuje (ale na razie rozwarcia brak). Lekarz szacuje, że na 95% urodzę za około 2 tyg. Mój P budzi się w nocy, bo mu się śni, że mi wody odchodzą. Jak to mawiał mój znajomy jaja jak berety :) Tylko ja sama się sobie dziwię, że jestem jakaś nadzwyczaj spokojna. Śpię całe noce, nie puchnę. Uspakaja mnie też fakt, że mała jest naprawdę mała - waży coś koło 2700g. Lekarz powiedział, że widocznie taka jej uroda. Pewnie za to jest długa, bo my oboje z mężem to średnią wzrostu mamy ponad 1,80 :) A prace przed domem pokaż koniecznie, bo u nas na wiosnę przód ogrodzenia i kosteczka. Będzie czym się inspirować. Buziaki!

Panczurko, trochę odżyłam :) albo przywykłam do sytuacji. U mnie też na jakieś 2 tyg. przed porodem Staś ważył mało, niecałe 3 kg. Lekarz mówił, że się urodzi taki trochę ponad 3kg. Na dzień przed porodem waga była ok. 3,5kg a Staś się urodził 3790g.

A plac u mnie jest dość prosty tylko kostka trochę mniej spotykana.

A więc odbiegając od rzeczywistości pieluchowej :) ...

Plac póki co wygląda mniej więcej tak:

Nie widać zbytnio koloru kostki, bo po wycinaniu okręgu wszystko jest zasypane pyłem. Wszystko! Dach, okna, kwiatki, parapety, nawet w domu to świństwo jest.

Tam gdzie w okręgu jest ziemia będzie żwirek granitowy i drzewko - szczepiona wierzba japońska.

Wjazd na razie taki. W przyszłości pojawi się biała drewniana brama i furtka

Tu mniej więcej widać kolory kostki

Z góry

Edytowane przez ane3ka1

Przed dom znalazłam dwie fajne skrzynki na listy:

- amerykańska

http://www.hotfrog.pl/Uploads/PressReleases/Oryginalna-Ameryka%C5%84ska-Skrzynka-na-Listy-34717_image.jpg

- szwedzka

http://www.wildlifegarden.se/bilder/produkter/wg309l.jpg

Niestety ceny mnie odstraszają...

Aha, z tej kostki układamy też taras przed domem. Ja chciałam drewniany, ale jest, a raczej będzie taras kompromisowy - kostka ze wstawką drewnianą. Niestety nie mamy czasu i możliwości robić samemu całego drewnianego tarasu.

Pomysł zapożyczony od forumowej jooli. Tylko u Niej płytki i drewno...

http://images2.fotosik.pl/85/6c754b7baec5279dmed.jpg

Drewno chcemy wybielać (wodą utlenioną) i zaolejować.

Anetko, kostka z firmy BRUK, "model" :) Mosaic Gothic. Twoja kostka z tego co wiem, będzie mała i może obejdzie się bez cięcia, ale ja na Twoim miejscu i tak wstrzymałabym się z myciem okien. Moje były umyte - mama myła bo ja ze Stasiem na rękach. Aż szkoda mi jej roboty. Efekt jest podobny do tego co po szlifowaniu gładzi, tylko na zewnątrz.

A skrzynkę, ale w kolorze żółtym można kupić na allegro. Chyba dziś się kończy aukcja. A tak to są na stronie www.wildlifegarden.se

Edytowane przez ane3ka1

Aniu no piekna ta kostka, napatrzec sie nie moge bo cudnie wszystko gra ze soba - no poprostu klasa...:jawdrop::jawdrop::jawdrop:Pocieszam sie tym, ze moja w podobnym kolorze jak Twoja:p, faktycznie mniejsza od Twojej ale generalnie duza i ciac trzeba bedzie...:rolleyes:

Skrzynka nie moze mi wyjsc z glowy...kiedys mialam ja w rekach - w Oslo i wtedy doszlam do wniosku, ze pomimo ze baaaardzo mi sie podoba to nie dam sie zwariowac...a teraz chce miec strasznie taki domek - moze kogos zmolestuje zeby mi zrobil podobny...Gdybym miala talent naszego forumowego Kubelka to pewnie sama bym ja zmajstrowala...;)

Aniu a jak duza jest Wasza dzialka - kiedys Pisalas ale mam czarna dziure...macie juz jakis plan na zagospodarowanie terenu wokol domu? bo do pelni szczescia to chyba Wam jedynie brakuje czesci ogrodzenia i zieleni;)

Przede wszystkim bardzo Wam dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że się Wam podoba. Z tą kostką to był czysty przypadek. Po prostu chcieliśmy mieć przed domem coś innego niż wszyscy. Na mój upragniony granit zwyczajnie nas nie było stać, więc zaś kompromis - obrzeża z granitu. Kostki nie widzieliśmy na oczy, tylko na zdjęciach. Szef firmy brukarskiej ją zaproponował. Historię z architektem ci co śledzą wątek znają. I tak końcowy projekt architekta został zmieniony i niektóre rzeczy powstają w trakcie prac.

Anetko - Kubelka też podziwiam za te prace. Najważniejsze jest to, że sprawia to przyjemność, są efekty a jak już innym się podoba to jest git :) Sama gdybym miała czas to bym dłubała taką skrzynkę. A nasz plac jest BARDZO mały. Ma 635m2. Dom zajmuje jakieś 130, podjazd 150, taras dokładnie 24. Niewiele tego zostaje. A ja bym chciała zmieścić bardzo dużo. Jak zaczęłam opowiadać kierownikowi brukarzy to się śmiał, że chyba muszę iść w piętra ;)

Nasza firma od bruku zajmuje się kompleksowym zagospodarowaniem terenu, ale na taką usługę nas nie stać. U nas robią odwodnienie, bruk i płot. Pomysłu na nasadzenia na razie nie mam. Na pewno po prawej i lewej stronie od frontu domu, wzdłuż płotu znajdą się tuje. Mało oryginalnie, ale z jednej strony chcemy się odgrodzić od budujących się sąsiadów, z drugiej przed nawiewanym z pola zimą śniegiem. W jednym z rogów działki w przyszłości ma stanąć dość spora altana-domek ogrodowy. Poza tym mamy 1 ciut większe drzewo - taki 4metrowy klon czerwony. Jest do przesadzenia. Myślę o jakimś małym zagajniku z drzewkami i o kwiatach, bo uwielbiam. Mam torbę różnych cebulek i coś z nimi muszę zrobić. Ale jak to rozmieścić nie mam pojęcia. Aha,no i z tyłu domu planuję jakiś warzywnik :)

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...