Kasia_1982 04.10.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Kurcze,właśnie jak próbuję wejść ze stopki to też nie działa... ale nie wiem dlaczego?? :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.10.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Dziewczyny moi Starsi mają dom w Vodicach to odcinek między Zadarem a Splitem, jakoś nie mieli problemu z zakupem i to parę lat temu a podobno w 2013r Cro ma wejść do Unii to już zupełnie lajtowo będzie:yes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 04.10.2011 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Rejon, w którym mam wydeptane ścieżki A czy nie ma chętnych na rady odnośnie ogródka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasie 04.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Rejon, w którym mam wydeptane ścieżki A czy nie ma chętnych na rady odnośnie ogródka? ja nie mam wyobraźni za grosz więc jak nie podpatrzę to nie wymyślę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_1982 04.10.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Ja też nie pomogę w sprawie ogródka,bo się nie znam Ale lubię i trawę pampasową i lawendę no to sie udzieliłam... ps. Nie mogę się napatrzeć na Twój domek Aniu... jest tak piękny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 05.10.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Aniu, taka trochę duża ta kostka drewniana, czy ona będzie jeszcze gdzieś w ogrodzie? Z ogrodem to jest tak, że dobrze jest powielać w nim kształty, dzięki temu jest łatwiej, my np, ułożenie rabat, kształt trawnika mamy po części zdeterminowane przez kształt działki - dzięki temu nie jest nudno. Jak kamienie zaczęłam układać w kółka to usłyszałam, że ludzie pierwotni tak robili :rotfl:. Trójkąt to z kolei geometryczna forma, co nie pasuje do skandynawskiego looku Twojego domu. Ja bym zrobiła dość nieregularny kształt albo jeśli już koniecznie musi być ta kostka to: http://i3.fmix.pl/fmi1780/c035012e0003952f4e8c4268 A najlepiej zrobić to tylko od frontu rabaty, po co przy siatce to układać? Nie przypadła mi ta kostka do gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 U mnie identyczna sytuacja... Też mam 2 latka, ale nie uważam,że jest gorzej-poprostu wychodzę z założenia,że jest inaczej i akceptuje to w 100% jest gorzej w sensie: mam z tym małym urwipołciem więcej zajęcia:) ale za to jest coraz bardziej komunikatywny, coraz to coś nowego wymyśli, zrozumie i to jest FANTASTYCZNE:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniaŻ. 05.10.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 to mój pierwszy post na forum, więc witam Aniu, po prostu uwielbiam Twój wątek, za.. wszystko co w nim jest.... zaczytuję się w nim od dawna pięknie mieszkasz, masz cudownego synka i jesteś bez wątpienia świetną, wrażliwą kobietą - gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Aniu: kilka luźnych uwag odnośnie domu i ogrodu: - dom uroczy, piękny odcień szarości wybraliście na elewację;- trawa pampasowa podobno bardzo jest ekspansywna - trzeba ją sadzić w takich osłonkach, bo inaczej rozłazi się po całym ogrodzie; - kształt rabaty zależy od Twojej koncepcji na cały ogród; trochę głupio bedzie wyglądało, jak zrobisz np: jedną rabatę o geometrycznym, trójkątnym kstałcie a całą resztę w falistych, naturalistycznych liniach; także najpierw polecam przemyśleć ogólny styl ogrodu, gdzie rośliny a gdzie ścieżki, jakie linie widokowe itp. i z tego wyniknie Ci pomysł na tą konkretną rabatę.Mnie bardzo pomogła książka Johna Brooksa "Projektowanie ogrodów" - gdzieś na forum już ją polecałam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 05.10.2011 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 yokasta, już piszę o co chodzi. Kostki więcej nie mam i nie planuję. Jest jej tyle co na zdjęciu. Dlaczego przy siatce? Chciałam uzyskać taką rabatę o poziom wyżej, a że u mnie płasko, więc, żeby ziemia się nie wysypywała z jednej strony, trzeba by to obramować dookoła. A chodzi mi o coś w tym rodzaju...tu trochę za bardzo nieregularnie wkopane te klockihttp://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/04/45.jpg http://ogrodidom24.pl/resources/Widok+ogrodu+z+tarasu+$284$29.jpg http://ogrodidom24.pl/resources/Zdj$C4$99cie0383.jpg A jak ewentualnie inaczej te klocki wykorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Aniu - na tych zdjeciach to są pocięte podkłady kolejowe (bardzo je lubię - tak na marginesie). One są większe niż Twoja kostka, która, obawiam się, jest za mała żeby z niej zrobić obramowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 05.10.2011 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A właśnie rabaty z roślinami, które zwykle pod płotem uzyskują różne faliste kształty wolałabym proste, bo u nas mało jest falistych linii. Jedynie koło z granitu wkomponowane w podjazd, ale reszta to proste kształty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 05.10.2011 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 AniuŻ bardzo dużo komplementów, które mi się raczej nie należą. Aż mi głupio! Ale cieszę się, że się podoba nihiru, za domek dziękuje. O trawie pampasowej pierwsze słyszę, że się rozłazi. Więcej jest mi wiadomo o tym, że jest trudna w utrzymaniu, trzeba ją sadzić troszkę powyżej poziomu gruntu, żeby ewentualna woda sobie spływała z bryły korzeniowej, bo trawa nie lubi wilgoci.Jest w stanie przetrwać mróz, ale nie służą jej deszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 słuszna uwaga - po krótkim szperaniu w necie okazało się że się pomyliłam: to miskant jest ekspansywny, a nie trawa pampasowa. Kajam się http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113408,7040923,Miskanty___ozdobne_trawy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yokasta 05.10.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Aniu, nihiru napisała dokładnie to samo - musisz przemyśleć najpierw ogródek. Ja nie lubię w ogóle geometrycznych kształtów w ogrodzie dlatego zaproponowałabym raczej obłe linie - nawet nawiązujące do koła na podjeździe. Najlepiej takie rzeczy planować na rzucie z góry. Wtedy widać czy jedno z drugim będzie zyło w zgodzie. Powiem szczerze, żę mi się te obrzeża najzwyczajniej w świecie nie podobają, może dlatego ciężko coś doradzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panczurka 05.10.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Ania a może tą kostkę pomalować na biało? Starci taką ciężkość. Oczywiście nie wiem, czy to dobra rada, ale tak mi przyszło do głowy. Lepiej pasowałoby do koncepcji skandynawskiego domku. Mnie podoba się kształt z inspiracji nr 2.P.S. Ja nadal w dwupaku. Lekarz wypisał mi chorobowe aż do 19 (!). Jeśli nie pójdzie naturą, będziemy najpóźniej 19 wywoływać... O mamuniu. Małej za dobrze w brzusiu. Wcale się nie spieszy na ten świat... (w gruncie rzeczy to wie, co robi). Pozdrowionka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Panczurka - nic się nie bój! Mój też się nie spieszył i miałam wywoływany poród, ale jak przyszło co do czego, to wystrzelił jak korek od szampana. nawet mi znieczulenia nie zdążyli dać (i dobrze, nie było potrzebne:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panczurka 05.10.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Nihiru mów mi tak jeszcze, proszę Odtajemnię się u Ani i powiem, że podglądam Twój wątek, podziwiam i kibicuję (wczoraj przeczytałam migusiem cały). Powodzenia! Ania jeszcze w sprawie ogrodu - moim zdaniem lawenda wygląda ładniej, kiedy nie jest otoczona żadnymi sztucznymi barierami. Może lawendę posadzić poza tą planowaną rabatą, przy tej pięknej kostce? Wszystkie zdjęcia lawendy, jakie widziałam, były właśnie takie 'dzikie', bez sztucznych otoczek. Ale ja mało światowa jestem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nihiru 05.10.2011 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Nihiru mów mi tak jeszcze, proszę Odtajemnię się u Ani i powiem, że podglądam Twój wątek, podziwiam i kibicuję (wczoraj przeczytałam migusiem cały). Powodzenia! Ania jeszcze w sprawie ogrodu - moim zdaniem lawenda wygląda ładniej, kiedy nie jest otoczona żadnymi sztucznymi barierami. Może lawendę posadzić poza tą planowaną rabatą, przy tej pięknej kostce? Wszystkie zdjęcia lawendy, jakie widziałam, były właśnie takie 'dzikie', bez sztucznych otoczek. Ale ja mało światowa jestem... A ładnie to tak - wpadać po ciuchutku?! to ja się produkuję, na szyty elokwencji wspinam, a tu ani słóweczka?! Biegusiem proszę biec na mój wątek i poradzić w sprawie szafy w sypialnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 05.10.2011 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 yokasta, jeśli koła to ludzie prymitywni, a geometrycznie nie bardzo to ja nie mam pomysłu. Zresztą pomysł na ogród (kształt), do którego potem ewentualnie dopasuje się rabatę też trzeba skądś mieć. Generalnie dziś wysypałam korę powtarzając kształt domu (w wykuszu). Nawet nieźle to wygląda. Obrzeża chyba zrobimy granitowe. Drewno chwilowo zarzucam, tylko cholera trawę trzeba wysiać i nie wiadomo gdzie. panczurko. Stasio też początkowo się nie spieszył a potem postanowił wyjrzeć 4 dni przed terminem. W ten sam dzień byłam u lekarza i nic nie wskazywało, że się zacznie, a wieczorem już się zaczęły skurcze. Ale nie wystrzelał jak u nihiru. Trzeba się było namęczyć... A lawenda miała być poza tą rabatą. W rabacie tylko trawa pampasowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts