Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kosiarki

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu kosiarki. Mam działek o pow. 18ar, płaski teren, kosiarka ma mieć napęd. Wstępnie wyselekcjonowałem trzy kosiarki:

http://www.electro.pl/produkt-NAC_Kosiarka_NAC_WR6548-501017,426.html

http://www.multistiga.pl/product/id/1215,turbo-53-s-combi-bw

http://www.megamajster.pl/kosiarka-spalinowa-makita-plm4601.php?cnv=f08b10-d948d14f03

Która z nich byłaby najlepsza, lub może jakaś inna?

• 2 weeks później...
dlaczego "bez napędu " ?

Bo napęd spowalnia koszenie.

1 Gorzej omijać przeszkody np drzewka

2 Ja bez napędu uzyskuje wieksze prędkosci samym pchaniem,

Jak masz duże kółka z tyłu łatwo unosi się przód i można łatwo i lekko manewrować. Ja mam do koszenia 15 arów, górki i doliny, drzewka i taki sprzęt jak opisuje się sprawdza. Miałem przez miesiąc kosiarę z napedem i schodziło mi 2x dłużej

Posiadam nac od 2007r.bez napędu z silnikiem 4.75km.jak narazie dziala,kosze okolo 700m2 trawnika.jedynie co ja zatrzymalo to kamien wielkosc 1litra. Myslalem ze nie odpali juz,ale noź pogieło i blache pod spodem,naszczescie noz jest mocowany na aluminiowym bezpieczniku to zerwalo ten bezpiecznik.

Ja mam osiemnaście arów do koszenia. Teren niezbyt równy, na lekkim zboczu i kosiarkę z napędem i tylnymi dużymi kołami. W życiu nie zamieniłabym na taką bez napędu, bo nie wymaga siły przy obsłudze - w zasadzie robi wszystko "sama", wystarczy ją nakierować. Skoszenie całości zajmuje około godzinę, więc chyba nie tak najgorzej. ;)

MAm okolo 1000 m2 dzialki do koszenia.Wahalem sie pom. srednica noza 45 a 53 cm.Roznica kolosalna w szybkosci koszenia i mniejsza,ale jest,w ciezkosci=upierdliwosci fizycznego dzialania.Kupilem Husqvarne 145 sv,czy jakos tak, z napedem,ciezkawa ale :

slidna,ekonomiczna,porzadna,trwala,w sam raz do koszenia i na lata.Silnik BiG,Honda-tez dobra,ale...zapomnialem,czemu z tm silnikiem nie kupilem.Naped-rewelacja-bezstopniowy-rewelacja,nie wyobrazam sobie bez napedu.Oczywiscie-duza kosiarka,gdy malo do objezdzania wokol rabatek,krzakow,wowczas,mala albo podkaszarka.Obsluga,serwis silnikow prosty,ale warto regularnie to robic i nie oszczedzac.Uwazam,ze zakup na lata,to kosiarka nowa .Mam uzywany wertykulator,niestety nie pierwszej mlodosci,wiem,ze silnik juz swoje wypalil,jednak zakup udany i przy duzej ilosci pow. trawnikow ,wart rozwazenia poza kosiarka.....

• 1 month później...