Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys Groszka - czy dobrze myślę:)???

Recommended Posts

Witam:)

Zakładam ten wątek żeby sobie tu dumać i.... nie zapisywać swoich notatek na karteczkach gdzie popadnie a potem je gubić.

Nie mam warunków zabudowy ale prawie moim ideałem jest Groszek bez garażu i bez poddasza użytkowego.

http://www.extradom.pl/projekt-domu-groszek-bez-garazu-sll1019.aspx

jedynie co bym w nim zmieniła to łukowate wejście na kwadratowe, z tyłu okno tez kwadratowe i wydłużyła taras.

Domek ten ma 109 powierzchni użytkowej + 7 m pomieszczenie gospodarcze + 3.3 m garderoba czyli razem 119.3 m.

No i tak (wszystko będzie około):

PRZED BUDOWĄ:

-projekt +adaptacja ok. 3500 zł

-mapki, geodeta - 1000 zł

- przyłącza - prąd 2500 zł

-przyłącza - gaz - przekop pod asfaltem + reszta ok. 5000 zł

- studnia - nie wiem jeszcze jak głęboko jest woda - 5000 zł

-oczyszczalnia - 10.000 zł

Jak czytam dzienniki budowy Groszka to ceny od pierwszej łopaty różnią się i to bardzo - różnie wychodzi robocizna i z różnych materiałów ludzie budują, ale mniej więcej wygląda to tak:

-prace ziemne i fundamentowe - ok. 30 tyś

ściany zewnętrzne i wewnętrzne, kominy i wieniec 45 tyś

-dach - 40 - 45 tyś (ok. 215m powierzchni dachu z blachodachówką).

- okna + drzwi wejściowe - średnio 15 tyś

W sumie SSZ - około 135 tyś

No i teraz się zaczyna INSTALACJE -

Jeśli chodzi o ogrzewanie to planujemy piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym czyli razem 30 tyś z instalacją wodno - kanalizacyjną.

Nie mam zielonego pojęcia o elektryce - bo to zależy od ilości punktów - ale liczę że na 120 m to ok. 8 tyś

No i wylewki i tynki - 7 tyś??????????????

Pozostaje wykończeniówka, ocieplenie plus tynk, odwodnienie, kostka przed domem i takie tam, ale to już oddzielny temat.

Czyli koszt przed budowa to ok. 27 tyś

reszta - SSZ + instalacje + tynki - 180 tyś

Czyli ok. 200 tyś plus wykończeniówka za domek 120 m. Zgadzacie się???? Będzie to robione systemem gospodarczym.

Być może się mylę, ale 45 tys. na materiał z robocizną na ściany zewnętrzne, wewnętrzne, strop, wieńce, kominy to zdecydowanie za mało. Wiesz zawsze lepiej założyć, że więcej pieniążków pójdzie. Zresztą zobacz na kosztorys 147 tys ssz na stan bodajże z 2007 czy 2008 r. Jest też blog groszka na mojabudowa.pl i tam dziewczyna podaje koszt i to bez okien i drzwi coś ok. 147 tys chyba.

Oczywiście lepiej założyć więcej. Blogi należy czytać ostrożnie. Przeanalizowałam niektóre blogi i tak:

- same fundamenty robocizna - 17 tyś

-fundamenty ściany bez dachu 40 tyś

- a nawet jest jeden gdzie robocizna razem z przykryciem dachu - 20 tyś.

Tak więc jest bardzo różnie.

tak samo z oknami - ceny z montażem od 10 do 30 tyś.