klemensik77 07.04.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam:)Zakładam ten wątek żeby sobie tu dumać i.... nie zapisywać swoich notatek na karteczkach gdzie popadnie a potem je gubić.Nie mam warunków zabudowy ale prawie moim ideałem jest Groszek bez garażu i bez poddasza użytkowego.http://www.extradom.pl/projekt-domu-groszek-bez-garazu-sll1019.aspxjedynie co bym w nim zmieniła to łukowate wejście na kwadratowe, z tyłu okno tez kwadratowe i wydłużyła taras.Domek ten ma 109 powierzchni użytkowej + 7 m pomieszczenie gospodarcze + 3.3 m garderoba czyli razem 119.3 m. No i tak (wszystko będzie około):PRZED BUDOWĄ:-projekt +adaptacja ok. 3500 zł-mapki, geodeta - 1000 zł- przyłącza - prąd 2500 zł-przyłącza - gaz - przekop pod asfaltem + reszta ok. 5000 zł- studnia - nie wiem jeszcze jak głęboko jest woda - 5000 zł-oczyszczalnia - 10.000 złJak czytam dzienniki budowy Groszka to ceny od pierwszej łopaty różnią się i to bardzo - różnie wychodzi robocizna i z różnych materiałów ludzie budują, ale mniej więcej wygląda to tak:-prace ziemne i fundamentowe - ok. 30 tyśściany zewnętrzne i wewnętrzne, kominy i wieniec 45 tyś-dach - 40 - 45 tyś (ok. 215m powierzchni dachu z blachodachówką).- okna + drzwi wejściowe - średnio 15 tyśW sumie SSZ - około 135 tyśNo i teraz się zaczyna INSTALACJE - Jeśli chodzi o ogrzewanie to planujemy piec gazowy i kominek z płaszczem wodnym czyli razem 30 tyś z instalacją wodno - kanalizacyjną.Nie mam zielonego pojęcia o elektryce - bo to zależy od ilości punktów - ale liczę że na 120 m to ok. 8 tyśNo i wylewki i tynki - 7 tyś??????????????Pozostaje wykończeniówka, ocieplenie plus tynk, odwodnienie, kostka przed domem i takie tam, ale to już oddzielny temat.Czyli koszt przed budowa to ok. 27 tyśreszta - SSZ + instalacje + tynki - 180 tyś Czyli ok. 200 tyś plus wykończeniówka za domek 120 m. Zgadzacie się???? Będzie to robione systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemensik77 08.04.2010 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Hm, nikt nie podejmuje tematu:( Ale dopisze sobie jeszcze kierownika budowy - ok. 2000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 08.04.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 A gdzie koszt stropu??? Uciekło jakieś 20-25 tys.... Chyba, że strop zmienisz na drewniany to dolicz mniej. Moim zdaniem koszt ssz będzie mniej więcej taki jak podany na stronie czyli ok. 147 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemensik77 09.04.2010 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Dzięki za uwagę, ale tam gdzie piszę kominy i wieniec to miałam na myśli tez strop w tych 45 tyś.A i jeszcze garaż blaszak jakieś 1500 zł.Czyli koszty "około budowy" to już 30500 złA reszta to 200 tys bez wykończeniówki. Hm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 09.04.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Być może się mylę, ale 45 tys. na materiał z robocizną na ściany zewnętrzne, wewnętrzne, strop, wieńce, kominy to zdecydowanie za mało. Wiesz zawsze lepiej założyć, że więcej pieniążków pójdzie. Zresztą zobacz na kosztorys 147 tys ssz na stan bodajże z 2007 czy 2008 r. Jest też blog groszka na mojabudowa.pl i tam dziewczyna podaje koszt i to bez okien i drzwi coś ok. 147 tys chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemensik77 09.04.2010 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Oczywiście lepiej założyć więcej. Blogi należy czytać ostrożnie. Przeanalizowałam niektóre blogi i tak:- same fundamenty robocizna - 17 tyś-fundamenty ściany bez dachu 40 tyś- a nawet jest jeden gdzie robocizna razem z przykryciem dachu - 20 tyś.Tak więc jest bardzo różnie.tak samo z oknami - ceny z montażem od 10 do 30 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klemensik77 12.04.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Narazie Projekt groszek jest ciągle faworytem, ciągle szukam o nim informacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts