klepa 28.06.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam jestem tu nowy i mam nadzieje ze pomozecie?Zostało mi mało czasu bo w ta sobote wiozę drewno do tartaku na wiate i muszę podac dla gościa wymiary co i lile czego ma byc .Wiata ma byc postawiona pod garazem, garaż ma 10m długości a plyte betonowa jaka wylelem pod owym garazem ma 5m\3.5 Wiata ma wygladac tak jak narysował ja perm w 5 Zakładam iż slupy dam 12\12cm a jaka ma być ich wysokość tych rynnowych? bo wiata będzie mocowana do garażu jaka odległość od slupów ? ile wypusty od słupa maja być? czy ktoś pomoże? Wiata będzie pokryta blacha trapezowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 30.06.2012 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Jako założyciel wątku, czuje się uprawniony oraz zobowiązany do udzielenia następującej porady: PIŁA UKOŚNA ! Można kupić chińską za parę stów w markecie, a jest niezastąpiona przy takich pracach. Nabyłem ją do budowy szklarni, i jak sobie pomyślę ile się namęczyłem budując bez niej wiatę, to mi się słabo robi. (tu jest ta szklarnia, obok wiaty http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200742-szklarnia-jak-zbudować&highlight=szklarnia+zbudowac Poza tym minęło dwa lata, wiata się nie zawaliła, tylko w kilku miejscach ścięło wkręty (drewno wyschło). Na "podłogę" dałem piasek i betonowe płyty ażurowe typu Jumbo. Z perspektywy czasu zmieniłbym tylko jedną rzecz- pierwszy rząd dachówek jest opadnięty, ponieważ pierwsza lata jest poziomo, a powinna być na sztorc. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reflexes 12.07.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Ja właśnie skończyłem budowę podobnej wiaty nad tarasem. Znalazłem kiedyś w katalogu jednego z marketów gotową wiatę garażową, którą chciałem lekko przerobić do własnych potrzeb. Znalazłem również w sieci producenta tej wiaty a na jego stronie instrukcję w której rozpisane są poszczególne elementy składające się na tą wiatę. Pojechałem z tym do tartaku i zamówiłem co było potrzebne. Pozwolę sobie zamieścić link do tej instrukcji http://www.delta-gartenholz.com/instr/instr.php?n=68000.pdf . U mnie wiata pokryta jest plandeką, bo ze względu na to, że mieszkam w starym domu z małymi oknami to chcę ją na zimę zwijać żeby dodatkowo nie ograniczać dostępu światła. Wiata gotowa w markecie kosztowała około 1100 - 1200. Mi wyszło 320 materiał z transportem, impregnat, wkręty, kątowniki około 100-150 zł, plandeka 200 zł (po znajomości tylko za koszt materiału, w normalnej cenie by wyszła około 350). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imerok 17.07.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Witam, Jestem tu nowy, więc jeśli piszę w złym temacie to proszę o przeniesienie. Miało być na zgłoszenie do 25 m, ale chciałbym coś większego. Więc zacząłem chodzić, pytać, szukać. No i dowiedziałem się , że można postawić do 35 m kw w przypadku gdy posiada się zabudowę siedliskową. No i tu pojawia się pytanie: Czym jest siedlisko? Jedna Pani z urzędu gminy mówiła mi, że skoro posiadam budynek gospodarczy (chlew) to mogę stawiać wiatę do 35metrów.Poszedłem do drugiej, która zajmuje się budownictwem i słyszę: ma Pan 15ha? jak nie ma Pan 15ha to nie ma Pan siedliska. No i bądź tu człowieku mądry. Ale skoro nie mogę na zasadach siedliska to może warto byłoby postarać się o projekt budowlany i postawić konkretne zadaszenie na samochód i narzędzia itd. Załączam schematyczny rysunek który wykonałem w Sketchupie. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/51496a21210a717a.html Wiata moich marzeń (proszę nie pisać czy za duża czy za mała ) ma mieć : 6metrów na 7 metrów. Dach jednospadowy. W najwyższym punkcie 3, 30m a w najniższym 2,30m. Konstrukcja drewniana.Dach pokryty blachą trapezową. No i tu mam kolejne pytania: 1. Ile mógłby kosztować taki projekt budowlany na taką wiatę?? 2. Jakiej grubości zastosować belki, słupy, itd?Proszę się nie sugerować tym co narysowałem. 3.Jakie dokumenty są wymagane do budowy wiaty - NIE na zgłoszenie- tylko z projektem?Jakie koszta? 4.Chciałbym dostawić tą wiatę do chlewa. (dlatego dach jednospadowy. Z tym że: żeby to nie była rozbudowa chlewa ( bo podobno z tym to jest dużo papierkowej roboty i pieniążków) odsuwam się o pół metra z konstrukcją i buduje wiatę wolno-stojącą. Tak mi doradziła pewna P. architekt. Czy tak można? to się rozpisałem, pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalic 23.07.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Witam! Zwracam się do Was z prośbą o poradę. Będę przebudowywał altanę na taką: Brak na rysunku pokrycia dachowego - będzie ondulina Mam wątpliwości, czy dobrane przekroje są wystarczające: - słupy i belki: 10x10cm, - miecze i krokwy 5x10cm, - łaty 4x5cm. Wymiary zamieściłem na pozostałych rysunkach cdn Edytowane 23 Lipca 2012 przez rogalic dopisek cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalic 23.07.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) cd Czy można zrezygnować z niektórych mieczy? Jeżeli tak, to z których? Krokwa ma 410cm. Czy się nie ugnie? Obrazki wyszły trochę za małe - większe są tutaj Pozdrawiam Edytowane 23 Lipca 2012 przez rogalic dopisek cd i link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszcz 25.07.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 cd [ATTACH=CONFIG]126989[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]126990[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]126991[/ATTACH] Czy można zrezygnować z niektórych mieczy? Jeżeli tak, to z których? Krokwa ma 410cm. Czy się nie ugnie? Obrazki wyszły trochę za małe - większe są tutaj Pozdrawiam Po pierwsze nie pisz "krokwy" tylko krokwie, bo aż gryzie w oczy Druga sprawa to ilość słupów mnie przeraża, pod taką wiatą czuł bym się jak w lesie. Normalnie przy takich konstrukcjach używa się słupów i płatwi o przekroju 14x14cm, i krokwi 7x14cm. Rozstaw słupów co 3 m, i tylko pod płatwiami, inne nie przenoszą żadnego obciążenia, krokwie co 90cm. Krokwie o długości 4m na pewno nieznacznie się ugną, ale to nie jest problem (do 7,5m szerokości stawia się dachy jętkowe). Poczytaj trochę o konstrukcji dachów, bo twoja jest troszkę oryginalna, i połowa elementów nie przenosi żadnego obciążenia, a ozdobą też nie jest, a inne są za mocno obciążone. Ja przy takich wymiarach zrobiłbym dach dwuspadowy, na sześciu słupach, ale ze spadkami na dłuższe boki wiaty. Jeżeli masz postawić wyrób wiatopodobny, nie mając o tym pojęcia, to lepiej zatrudnij kogoś do tego, albo przynajmniej zapytaj fachowca jak to zrobić, bo możesz zmarnować kupę materiału, a wiata będzie brzydka, i niebezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalic 25.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) Dzięki za odpowiedź Trochę może za mało napisałem o całości zamierzenia Wiata w tej formie ma stać jakieś 5 lat, po tym czasie część z mniejszą połacią dachu zostanie rozebrana - ta z lewej strony na rysunku - (zostawię mały daszek by słupy nie zaciekały), stąd słupy pod kaletnicą. Jako osłonę przed spojrzeniami wymyśliłem, że kupię płoty/panele lamelowe i przymocuję do słupów (dlatego tyle słupów i ich rozstaw). Niestety czas mnie trochę nagli - dlatego piszę na forum a nie szukam fachowca (sam mam zamiar ją zbudować ) Generalnie muszę: - zwiększyć grubość słupów, płatwi i krokwi do odpowiednio 14x14 i 7x14, - te słupy, które nie przenoszą obciążeń (te nie pod płatwiami) będą bez meczy i z cieńszego materiału (7x14). Czy ze środkowego słupa pod najwyższą płatwią/kaletnicą można zrezygnować (odległość między słupami będzie wynosić 412cm - między mieczami 312cm)? Zakładając że będzie miała 14x14cm oczywiście... Na rysunku poniżej "odchudzona" wersja wiaty/altany bez krokwi, tylko: słupy, belki i miecze. Edytowane 25 Lipca 2012 przez rogalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Widzę, że ten wątek cieszy się większym powodzniem.Właśnie jestem w trakcie stawiania wiato-altanki ogrodowej o wymiarach 5x5m w kwadracie. Konstrukcja już stoi i oparta jest na 8 słupach z kantówki 12x12cm, rozstaw słupów co 2,5m. Murłata jest z kantówki 12x10cm.Przyszedł czas na krokwie dachu 4-spadowego. Nie wiem jaką grubość wybrać 7/4, 8/5 czy 9/6. A może jeszcze grubsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.07.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 Okay, krokwie będą 12/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszcz 28.07.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Teoretycznie, przy tym rozstawie, możesz zrezygnować ze środkowego słupa, ale miecze powinny być czopowane, a nie mocowane na śrubach, wtedy przeniosą część obciążenia na słup, a nie będą tylko ozdobą i obciążeniem. Pomyśl czy nie lepiej zamiast płotu lamelowego, zrobić gęstą kratkę z listewek, bardzo usztywnia to konstrukcję, jest tańszym rozwiązaniem, i zawsze możesz puścić po niej jakąś roślinkę. Dzięki za odpowiedź Trochę może za mało napisałem o całości zamierzenia Wiata w tej formie ma stać jakieś 5 lat, po tym czasie część z mniejszą połacią dachu zostanie rozebrana - ta z lewej strony na rysunku - (zostawię mały daszek by słupy nie zaciekały), stąd słupy pod kaletnicą. Jako osłonę przed spojrzeniami wymyśliłem, że kupię płoty/panele lamelowe i przymocuję do słupów (dlatego tyle słupów i ich rozstaw). Niestety czas mnie trochę nagli - dlatego piszę na forum a nie szukam fachowca (sam mam zamiar ją zbudować ) Generalnie muszę: - zwiększyć grubość słupów, płatwi i krokwi do odpowiednio 14x14 i 7x14, - te słupy, które nie przenoszą obciążeń (te nie pod płatwiami) będą bez meczy i z cieńszego materiału (7x14). Czy ze środkowego słupa pod najwyższą płatwią/kaletnicą można zrezygnować (odległość między słupami będzie wynosić 412cm - między mieczami 312cm)? Zakładając że będzie miała 14x14cm oczywiście... Na rysunku poniżej "odchudzona" wersja wiaty/altany bez krokwi, tylko: słupy, belki i miecze. [ATTACH=CONFIG]127280[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosh 12.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam! Panuję postawienie garażu jak na obrazku: http://imageshack.us/photo/my-images/193/garaprojekt.jpg/ i mam jedno pytanie: czy te krokwie o długości 5 m w rozsądnych przekrojach dadzą radę utrzymać dachówkę bez dodatkowego podparcia? Czy jednak zastanowić się nad kryciem blachą? Nachylenie ok 30%. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.09.2012 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Witam! Panuję postawienie garażu jak na obrazku: http://imageshack.us/photo/my-images/193/garaprojekt.jpg/ i mam jedno pytanie: czy te krokwie o długości 5 m w rozsądnych przekrojach dadzą radę utrzymać dachówkę bez dodatkowego podparcia? Czy jednak zastanowić się nad kryciem blachą? Nachylenie ok 30%. Pozdrawiam. Przy takim nachyleniu "rozsądne" przekroje pod ciężką dachówkę. to 8x18 co 80 cm. Tak mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.10.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Jakie drewno kupujecie na wiate: typowe jak do wiezby nieobrobione czy moze juz oszlifowane takie gladkie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.10.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Ja kupowałem surowe. Potem sam heblowałem, szlifowałem i impregnowałem kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar3003 18.11.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Witam, też buduję wiatę. Mam pytanie o zamocowanie wiaty do gruntu. Czy zatopione w fundamentach podstawa słupa http://www.marcopol.pl/katalog/laczniki-budowlane/podstawa-slupa/1/cat_5 wystarczy?Czy to coś utrzyma ciężar całej wiaty z dachówką plus ewentualna gruba warstwa (np. 50cm) mokrego śniegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.11.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Na jednym słupie chcesz wiatę postawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar3003 20.11.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Na jednym słupie chcesz wiatę postawić? A co jedna nie utrzyma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.11.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Pewnie utrzyma, ale konstrukcja samej wiaty musi być odpowiednia do tego rozwiązania - słup musi być odpowiednio gruby, aby był zdolny utrzymać zadaszenie, oraz wytrzymać napór wiatru i nierównomierne obciążenia zginające spowodowane np. zaleganiem śniegu po jednej, ze stron zadaszenia. Życzę powodzenia w budowie takiej wiaty PS: że nie wspomnę o odpowiednim fundamencie do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar3003 21.11.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Z tą jedną nogą to mały żart rozpoczęty przez lidera forum KrzysztofLis2. Wiata ma osiem stóp, będzie podobna jak na początku tematu.http://www.marcopol.pl/katalog/laczniki-budowlane/podstawa-slupa/1/cat_5Pytanie brzmi: czy taka postawa w ośmiu szt. zatopiona w betonie, utrzyma cały ciężar, plus betonowa dachówka, plus ewentualny mokry śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts