Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - jak zbudować ?

netcom

Recommended Posts

Wiesz, przy odpowiedniej konstrukcji (a la parasol) pewnie by się dało i to bez żartu ;)

Co do pytania - stopa nie przenosi bezpośrednio obciążeń. Ona ma za zadanie utrzymać słup w ustalonej pozycji, aby się nie rozjechały nogi. To słupy mają za zadanie przenieść ciężar dachu na fundamenty, a fundamenty na ziemię.

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę nawet powiedzieć jaby wygladała "katastrofa" :) Podstawa słupa zamocowana w tej obejmie pękła by w kierunku gdzie nie ma blach. Pomogłyby jej w tym wkręty mocujące rozszczepiając belkę. W takiej konstrukcji najwieksze siły działają na podstawę a tu akurat nic więcej oprócz wkrętów nie trzyma. Dałby radę kształtownik stalowy o przkroju kwadratowym lub okrągłym o dopowiedniej długości i przekroju zatopiony bezpośrednio w betonie. Myślę też że belka 20 x 20 również podoła takiemu zadaniu tyle że musi miec podparcie na dole z każdej strony i to tak z 50 cm od podstawy.

No przecież było to wałkowane do bólu. Podstawa U, z prętem to wbetonowania, albo do przykręcenia do fundamentu betonowego. Może być regulowana. Poszukaj kilka postów wcześniej - były nawet fotki wrzucane. Netcom dobrze zrobił wiatę, więc możesz spokojnie się wzorować.

Ja swoją też będę stawiał w takich podstawach (już wykonane, tylko wciąż w drewnie dłubię, bo chcę mieć zrobioną na połączenia klasyczne, tylko stabilizowane śrubami ściągającymi).

• 3 months później...

Podnoszę. Mam pytanie do bardziej doświadczonych:

Dach jednospadowy domku gospodarczego 1,9m na 2,3m, ok 10%. OSB, kryte gontem.

Krokwie wzdłuż krótszego boku (tego 1,8m, więc wyjdą pewnie powyżej 2m).

Domek tuż przy innym budynku, więc może zsuwać się dodatkowy śnieg.

Jednocześnie powoduje to ograniczenia w wysokości.

Pytanie: czy krokwie 10x10 co 40-50cm dadzą radę?

• 3 weeks później...

Witam,

Planuję zrobić zadaszenie nad tarasem. Wymiary 4.5x4.5. Zawczasu przygotowałem podstawy słupów. Dodatkowo zamontowałem pręty gwintowane M20 w ścianie żeby ewentualnie przyłapać słupy ( ostatecznie wyszły nie do końca w osi podstaw słupa więc nie wiem czy wykorzystam o ile ma to sens). Nie planuję pełnego zadaszenia, jedynie na lato zarzucę bawełnę techniczną lub jutę żeby przed słońcem się schować. Nachylenie 10-15st. Jakie przekroje powinny mieć słupy/płatwie/krokwie. W jakich odstępach kłaść krokwie i czy wreby są konieczne?

• 5 months później...

Witam

proszę o pomoc.

Właśnie staję przed takim zadaniem (budowa wiaty) i potrzebuję opinii "fachowca" na temat tego co chcę postawić. Bardzo proszę o podpowiedzi co powinienem zmienić i wytknięcie błędów. Nie chciałbym pewnego razu zostać pod tym dachem.

Z góry dziękuję

PS w załącznikach rysunkiWiata1.jpgWiata2.jpgWiata3.jpgWiata4.jpg

Witam

proszę o pomoc.

Właśnie staję przed takim zadaniem (budowa wiaty) i potrzebuję opinii "fachowca" na temat tego co chcę postawić. Bardzo proszę o podpowiedzi co powinienem zmienić i wytknięcie błędów. Nie chciałbym pewnego razu zostać pod tym dachem.

Z góry dziękuję

PS w załącznikach rysunki[ATTACH=CONFIG]211875[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211876[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211877[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211878[/ATTACH]

Wystarczy z dużym zapasem :) Wszystko jest ok.

• 1 month później...

Witam,

również planuję budowę altany, a właściwie zadaszenia. Mąż wstępnie porysował coś w Sketchupie, oto wynik:

W pół drogi

altanka pergola 6a.jpg

Efekt końcowy

altanka pergola 6.jpg

Wymiary budowli - około 420x340

W planie kantówki 16x16, "krokwie" 4x16, wykończenie 3,2x28cm. Krokwie w cudzysłowie bo bardziej to deski przypomina, ich rozstaw to ok30 cm. Mocowane do poziomych belek przy pomocy wieszaków, np WB6 z tego linku:

http://domax.com.pl/products/78/p/27

tylko dwie skrajne stoją na słupach.

Całość przykryta panelami Fastlock Uni Icopala. Spadek ok 3% - jakieś 8-9cm na 340cm długości (minimalny dla tych paneli to 1%). Woda ma spływać na dach sąsiedniego budynku - narzędziówki.

Wiem mniej więcej jaką rolę odgrywają miecze, jednak nie bardzo mi pasują do "koncepcji" i wolałabym ich uniknąć. Mogę związać 2 słupy z szarą ścianą (z wieńcem) łącznikiem stalowym lub szpilką.gwintowaną, może to wystarczy?

No i wreszcie pytanie: ma to szanse ustać, ew co zmienić?

• 3 months później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Przeczytałem wszystkie posty i bardzo mi to pomogło. Chciałbym prosić o doradztwo, gdyż mam zamiar wybudować wiatę na drewno o wielkości 4m x 9m. Słupy z dłuższej strony o rozstawie co 3m czyli 4szt, z krótszej chciałbym dać tylko dwa słupy czyli 2szt, dach jednospadowy z pokryciem blache, lub przeźroczysty płyta pcv. Czy doradził by mi ktoś jakie przekroje słupów i krokwi musiałbym zastosowac. Miałby być to projekt prawi identyczny jak założyciela tematu netcom.

Z gróry dzieki.

Witam,

Przeczytałem wszystkie posty i bardzo mi to pomogło. Chciałbym prosić o doradztwo, gdyż mam zamiar wybudować wiatę na drewno o wielkości 4m x 9m. Słupy z dłuższej strony o rozstawie co 3m czyli 4szt, z krótszej chciałbym dać tylko dwa słupy czyli 2szt, dach jednospadowy z pokryciem blache, lub przeźroczysty płyta pcv. Czy doradził by mi ktoś jakie przekroje słupów i krokwi musiałbym zastosowac. Miałby być to projekt prawi identyczny jak założyciela tematu netcom.

Z gróry dzieki.

No, jak identyczny to wszystko co trzeba tu jest.