Martinezio 22.11.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wiesz, przy odpowiedniej konstrukcji (a la parasol) pewnie by się dało i to bez żartu Co do pytania - stopa nie przenosi bezpośrednio obciążeń. Ona ma za zadanie utrzymać słup w ustalonej pozycji, aby się nie rozjechały nogi. To słupy mają za zadanie przenieść ciężar dachu na fundamenty, a fundamenty na ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.11.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Przenosi obciążenia, bo nie ma innego wyjścia. Przenosi ciężar ścian i dachu, przenosi także wszelkie siły od momentów zginających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.11.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mogę nawet powiedzieć jaby wygladała "katastrofa" Podstawa słupa zamocowana w tej obejmie pękła by w kierunku gdzie nie ma blach. Pomogłyby jej w tym wkręty mocujące rozszczepiając belkę. W takiej konstrukcji najwieksze siły działają na podstawę a tu akurat nic więcej oprócz wkrętów nie trzyma. Dałby radę kształtownik stalowy o przkroju kwadratowym lub okrągłym o dopowiedniej długości i przekroju zatopiony bezpośrednio w betonie. Myślę też że belka 20 x 20 również podoła takiemu zadaniu tyle że musi miec podparcie na dole z każdej strony i to tak z 50 cm od podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar3003 26.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Perm, KrzysztofLis2, Martinezio !Jaki uchwyt (podstawę słupa) zastosować?Może posiadacie gotowy projekt takiej podstawy dla kantówki (14x14)cm dla wiaty jaką przedstawił autor tego tematu (Netcom).Poproszę o sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.11.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 No przecież było to wałkowane do bólu. Podstawa U, z prętem to wbetonowania, albo do przykręcenia do fundamentu betonowego. Może być regulowana. Poszukaj kilka postów wcześniej - były nawet fotki wrzucane. Netcom dobrze zrobił wiatę, więc możesz spokojnie się wzorować.Ja swoją też będę stawiał w takich podstawach (już wykonane, tylko wciąż w drewnie dłubię, bo chcę mieć zrobioną na połączenia klasyczne, tylko stabilizowane śrubami ściągającymi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 13.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Podnoszę. Mam pytanie do bardziej doświadczonych:Dach jednospadowy domku gospodarczego 1,9m na 2,3m, ok 10%. OSB, kryte gontem.Krokwie wzdłuż krótszego boku (tego 1,8m, więc wyjdą pewnie powyżej 2m).Domek tuż przy innym budynku, więc może zsuwać się dodatkowy śnieg.Jednocześnie powoduje to ograniczenia w wysokości.Pytanie: czy krokwie 10x10 co 40-50cm dadzą radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcos 02.04.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam, Planuję zrobić zadaszenie nad tarasem. Wymiary 4.5x4.5. Zawczasu przygotowałem podstawy słupów. Dodatkowo zamontowałem pręty gwintowane M20 w ścianie żeby ewentualnie przyłapać słupy ( ostatecznie wyszły nie do końca w osi podstaw słupa więc nie wiem czy wykorzystam o ile ma to sens). Nie planuję pełnego zadaszenia, jedynie na lato zarzucę bawełnę techniczną lub jutę żeby przed słońcem się schować. Nachylenie 10-15st. Jakie przekroje powinny mieć słupy/płatwie/krokwie. W jakich odstępach kłaść krokwie i czy wreby są konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bone 12.09.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Witam proszę o pomoc. Właśnie staję przed takim zadaniem (budowa wiaty) i potrzebuję opinii "fachowca" na temat tego co chcę postawić. Bardzo proszę o podpowiedzi co powinienem zmienić i wytknięcie błędów. Nie chciałbym pewnego razu zostać pod tym dachem. Z góry dziękuję PS w załącznikach rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.09.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam proszę o pomoc. Właśnie staję przed takim zadaniem (budowa wiaty) i potrzebuję opinii "fachowca" na temat tego co chcę postawić. Bardzo proszę o podpowiedzi co powinienem zmienić i wytknięcie błędów. Nie chciałbym pewnego razu zostać pod tym dachem. Z góry dziękuję PS w załącznikach rysunki[ATTACH=CONFIG]211875[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211876[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211877[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]211878[/ATTACH] Wystarczy z dużym zapasem Wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bone 15.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 dzięki, więc ruszam by do końca września drewno pochować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.09.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 dzięki, więc ruszam by do końca września drewno pochowaćPowodzenia. Nie ma to jak samemu coś zrobić. Jak możesz to zamieść zdjęcia z roboty. Pewnie nie jednemu się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 16.10.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Witam, również planuję budowę altany, a właściwie zadaszenia. Mąż wstępnie porysował coś w Sketchupie, oto wynik: W pół drogi Efekt końcowy Wymiary budowli - około 420x340 W planie kantówki 16x16, "krokwie" 4x16, wykończenie 3,2x28cm. Krokwie w cudzysłowie bo bardziej to deski przypomina, ich rozstaw to ok30 cm. Mocowane do poziomych belek przy pomocy wieszaków, np WB6 z tego linku: http://domax.com.pl/products/78/p/27 tylko dwie skrajne stoją na słupach. Całość przykryta panelami Fastlock Uni Icopala. Spadek ok 3% - jakieś 8-9cm na 340cm długości (minimalny dla tych paneli to 1%). Woda ma spływać na dach sąsiedniego budynku - narzędziówki. Wiem mniej więcej jaką rolę odgrywają miecze, jednak nie bardzo mi pasują do "koncepcji" i wolałabym ich uniknąć. Mogę związać 2 słupy z szarą ścianą (z wieńcem) łącznikiem stalowym lub szpilką.gwintowaną, może to wystarczy? No i wreszcie pytanie: ma to szanse ustać, ew co zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 21.10.2013 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Podpowie ktoś?Głównie chodzi o te deski 4x16cm, długie na ponad 4m, w rozstawie ok 30cm. Pasują mi one wizualnie, natomiast jak od strony konstrukcyjnej? Wystarczą. by utrzymać śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 24.01.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam. W jaki sposób łączycie słup wiaty (narożny słup) z dwoma "murłatami"....chodzi mi o słupy narożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 16.02.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 co sądzicie o takiej wiacie? http://www.stimeo-domki.pl/97-przykladowy-produkt.html wygląda dość filigranowo, ale jesli ją sprzedają to pewnie wytrzyma napór śniegu? cena 2900zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 co sądzicie o takiej wiacie? [ATTACH=CONFIG]243058[/ATTACH] http://www.stimeo-domki.pl/97-przykladowy-produkt.html wygląda dość filigranowo, ale jesli ją sprzedają to pewnie wytrzyma napór śniegu? cena 2900zł.Pół metra śniegu to pewnie przełamie to na pół. Nie wygląda na solidną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 16.02.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 z drugiej strony nie sprzedawaliby tego, gdyby przydarzały się katastrofy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 17.02.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 z drugiej strony nie sprzedawaliby tego, gdyby przydarzały się katastrofy..Przełamanie to może nie ale przy takich przekrojach i rozstawie belek, pod śniegiem ugnie się na pewno. Jak mieszkasz w "śnieżnej" okolicy to sobie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mplitz 08.03.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam, Przeczytałem wszystkie posty i bardzo mi to pomogło. Chciałbym prosić o doradztwo, gdyż mam zamiar wybudować wiatę na drewno o wielkości 4m x 9m. Słupy z dłuższej strony o rozstawie co 3m czyli 4szt, z krótszej chciałbym dać tylko dwa słupy czyli 2szt, dach jednospadowy z pokryciem blache, lub przeźroczysty płyta pcv. Czy doradził by mi ktoś jakie przekroje słupów i krokwi musiałbym zastosowac. Miałby być to projekt prawi identyczny jak założyciela tematu netcom. Z gróry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam, Przeczytałem wszystkie posty i bardzo mi to pomogło. Chciałbym prosić o doradztwo, gdyż mam zamiar wybudować wiatę na drewno o wielkości 4m x 9m. Słupy z dłuższej strony o rozstawie co 3m czyli 4szt, z krótszej chciałbym dać tylko dwa słupy czyli 2szt, dach jednospadowy z pokryciem blache, lub przeźroczysty płyta pcv. Czy doradził by mi ktoś jakie przekroje słupów i krokwi musiałbym zastosowac. Miałby być to projekt prawi identyczny jak założyciela tematu netcom. Z gróry dzieki.No, jak identyczny to wszystko co trzeba tu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts