Resoviax 24.06.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 jaką dachówkę można wykorzystać* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal78- 25.06.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 a jaką dachówkę ? Zamiast dachówki ma być poliwęglan komorowy lub poliwęglan trapezowy ( $$$ ) jeszcze się zastanawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 24.08.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witam , szanowne towarzystwo domowych majsterkowiczów, przymierzam się do doczepienia wiaty/garażu do budynku jak na zdjęciu poglądowym .Chciałbym przymocować belkę do ściany (czerwony kolor) i wykorzystać wystające krokwie oraz zrobić łączenia jak zaznaczono w żółtym kółeczku, czy muszę dostawić slupy do ściany (zielony kolor). Chciałbym aby dobudówka miała 8x4 m. Każda uwaga oraz porada będzie cenna. Pozdrawiam.http://i973.photobucket.com/albums/ae215/karolusmaximus/20140822_142251_zps009db33b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.08.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 ja bym do sciany nie mocował tylko zostawił na słupach, mocowanie do sciany może troche usztywni ale ze słupow na pewno bym nie rezygnował bo mocowanie do ściany to troche lipnie mi wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2303 24.08.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 http://www.buildeazy.com/carport.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 25.08.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 ja bym do sciany nie mocował tylko zostawił na słupach, mocowanie do sciany może troche usztywni ale ze słupow na pewno bym nie rezygnował bo mocowanie do ściany to troche lipnie mi wygląda Właśnie chodzi o to ,ze chciałbym przymocować belkę do ściany bez slupów ,tylko nie wiem czy tak mogę zrobić, wiem ,że na pewno wzmocni tę konstrukcje ,zawsze będzie kilka dodatkowych punktów podparcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 25.08.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 http://www.buildeazy.com/carport.html Dzięki za link, na pewno skorzystam przydałyby się jeszcze jakieś linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.08.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) http://www.buildeazy.com/carport.htmlNie polecam naśladowania. Projekt jest zrobiony przez jakiegos amatora bez większego pojęcia. Tam są ewidentne błędy. Nie cementuje się drewna! Jak już to trzeba je wcześniej poddać mineralizacji. w sumie nieopłacalna zabawa. Przekroje są przewymiarowane (może oprócz słupków) ale to akurat można zaakceptować. W wersji bez słupków zatopionych w betonie (czego się nie robi) wiata będzie wiotka, trzeba zastosować stężenia. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 26.08.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Akurat ta wiata nie przykula mej uwagi z tej strony lecz wszystkie pozostałe plany BTW wciąż czekam na podpowiedzi odnośnie moich planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
n3xu5 26.08.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Akurat ta wiata nie przykula mej uwagi z tej strony lecz wszystkie pozostałe plany BTW wciąż czekam na podpowiedzi odnośnie moich planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner79 31.08.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam! Chciałbym prosić o rade w kwestii dodawania mieczy. Mam wybudowana wiatę i tylko zastanawiam sie czy taka konstrukcja bedzie OK, czy jeszcze nalezy dodac mieczy - zielone slupy? Czy moze tak jak jest bedzie juz OK? Teraz miecze sa zamontowane tylko na rogach i w miejscu gdzie belka pionowa jest przylepiona do budynku sasiedniego. Widoki z boku i z przodu. Wiata przyklejona jest do innego budynku. Pozdr i dziekuje za pomoc. Runner79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 10.09.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Koledzy i Kolezanki! uprzejmie prosze o pomoc, zbliza sie zima ja na juz nigdy wiecej nie chce bawic sie w poranne skrobanie szyb w aucie. Chcialbym postawic wiate o wymiarach ok 6.5m szerokosci oraz 5.5m dlugosci. Konstrukcja wykonana bylaby ze stali ocynkowanej, pokrycie blachodachowka. pytania:1. czy da sie zbudowac taka konstrukcje bezpiecznie bez zadnych dodatkowych slupow w srodku wiaty?2. jakie przekroje i technologie byscie polecili3. widzialem na portalach aukcyjnych wiaty o podobnych rozmiarach ale zbudowanych z drewna - czy faktycznie drewno byloby wytrzymalsze niz solidne slupy (ile?) + kratownice? Doradzcie prosze. Tak, wiem ze bedzie na to potrzebne pozwolenie na budowe ale o to sie nie martwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 14.10.2014 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Czolem, czy ktos moglby pomoc mi odpowiadajac na powyzsze pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.10.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Czolem, czy ktos moglby pomoc mi odpowiadajac na powyzsze pytania ?To nie jest mała wiata. Szczególnie szerokość czyli w domyśle długość dzwigarów lub krokwi będzie spora. Z drewna to byłaby kobylasta konstrukcja ze sporymi krokwiami lub wiązarami oparta na dużych przekrojach. Lepiej już chyba z kształtowników stalowych. Coś jak z tej strony: Garaże blaszane Może lepiej kupić gotową? Te są całkiem ładne. Edytowane 14 Października 2014 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 15.10.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 To nie jest mała wiata. Szczególnie szerokość czyli w domyśle długość dzwigarów lub krokwi będzie spora. Z drewna to byłaby kobylasta konstrukcja ze sporymi krokwiami lub wiązarami oparta na dużych przekrojach. Lepiej już chyba z kształtowników stalowych. Coś jak z tej strony: Garaże blaszane Może lepiej kupić gotową? Te są całkiem ładne. Dzieki, tak tez myslalem. Nie bede ryzykowal i skorzystam z gotowego rozwiazania: 6.5m szerokosci x 5.5m dlugosci x 2.2m wysokosci w swietle wjazdu (+ 0,8m w kalenicy). Sklada sie z 6 slupow 100x100x4mm, 3x kratownic, spietych u gory profilem zamknietym a ponizej stezeniami na srubach rzymskich. Dach spiety platwiami (7szt) z ceownika 60x60mm. Z tylu bedzie dodatkowy maly slupek 70x70x3 ktory bedzie przymocowany do ostatniej kratownicyi dodatkowo bedzie spiety z tylnymi slupkami takimi samymi stezeniami na srubach rzymskich. Montaz na gotowych kotwach, wpuszczonych ok 70cm w podloze z wyprowadzonymi markami. Strzele to jeszcze w ocynk, pokryje blacha trapezowa, moze nawet z filcem antykondensacyjnym i mam wiate na wieki. Juz nie moge sie doczekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 ...Nie ma to jak samemu coś zmajstrować. Zamieść zdjęcia z montażu jeżeli możesz. Komuś na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 16.10.2014 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Zamowilem juz poziomice wodna, bede Was informowal o postepie prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 16.10.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Czy ten filc na gołej blasze wystarczy w naszych realiach ? Garaż z samej blachy to i tak zamarzający samochód , jedyny efekt że rano nie trzeba zgarniać śniegu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wally666 17.10.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 zakladam, ze filcprzyda sie bo:- auto nie bedzie wilgotne od skraplajacej sie wodzie,- troche odizoluje auta od otwartego slonca w lecie,- blacha na dachu bedzie krecona do platwi metalowych i mam nadzieje, ze filc zadziala jako izolator akustyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Riva4 03.11.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Proszę o informację co jest brane do pomiaru pow. wiaty garażowej. Czy liczona jest pow. obrysu dachu wiaty czy brana jest pow. pomiędzy np. słupkami.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts