perm 03.07.2016 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Długość części gwintowanej, jak pisałem 2/3 grubości belki. Kup wkręty z końcówką Torx np takie. Mniejsza szansa, że zniszczysz końcówkę. Średnica 6mm. Są dosyć drogie ale to również kwestia odpowiedniej stali. Edytowane 3 Lipca 2016 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.07.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2016 A ja podłącze się pod pytania jaki spad powinien mieć dach jednospadowy jak na rysunkach i czy można zastosować kotwy typu U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 05.07.2016 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 A ja podłącze się pod pytania jaki spad powinien mieć dach jednospadowy jak na rysunkach i czy można zastosować kotwy typu UMinimalne nachylenie dachu dachu zależy od rodzaju pokrycia. Papa może być i 3 st., blachodachówka to zdaje się najmniej 15 st. Jak mieszkasz w okolicy gdzie śniegu dużo to warto zrobić stromy. Śnieg to spore obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.07.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Minimalne nachylenie dachu dachu zależy od rodzaju pokrycia. Papa może być i 3 st., blachodachówka to zdaje się najmniej 15 st. Jak mieszkasz w okolicy gdzie śniegu dużo to warto zrobić stromy. Śnieg to spore obciążenie. Myślałem nad blachodachowka a śniegu duzo nie ma, więc zrobię pewnie około tych 15 st Dzięki za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 05.07.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 perm a czy mógłbyś napisać mi coś na temat kotew typu U czy są jakieś przeciwwskazania do ich stosowania bo są zdecydowanie tańsze od tych typu H.Według mnie są ok! ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.07.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 perm a czy mógłbyś napisać mi coś na temat kotew typu U czy są jakieś przeciwwskazania do ich stosowania bo są zdecydowanie tańsze od tych typu H. Według mnie są ok! ale...Bierz U. Zabetonuj je solidnie i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 06.07.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Bierz U. Zabetonuj je solidnie i tyle. Dzięki taki właśnie mam plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzique 27.03.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 (edytowane) serdecznie prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników Poniżej projekt wiaty jaka niedługa ma stanąć na ogródku. Docelowo zadaszana deskowaniem z papą i gontem bitumicznym. Spadek przyjąłem około 10%, nie mam problemu, żeby zimą zgarnąć śnieg w krytycznych momentach. Tylne słupki są zintegorwane z ogrodzeniem i są 10x10 cm Pytania są takie : - czy ta konstrukcja może stanąć tak jak jest bez tzw mieczy ? - czy zółte słupki 12x12 cm są ok - czy zielona belka 12x16 cm są ok, nie za duża ? - czy tylna belka 10x13 cm jest ok - jakie powinny być krokwie ? rozstaw jest co 70 cm - jak rozwiązać łączenie krokwi z belkami, chodzi mi o skos i to że nie lezą płasko na płatwach, trzeba podcinać ? Będę wdzięczny za sugestie , zależy mi, żeby wyszło możliwie lekko wizualnie, ale oczywiście bez zawalenia się na głowę Edytowane 27 Marca 2017 przez radzique Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzique 09.05.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 serdecznie prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników Poniżej projekt wiaty jaka niedługa ma stanąć na ogródku. Docelowo zadaszana deskowaniem z papą i gontem bitumicznym. Spadek przyjąłem około 10%, nie mam problemu, żeby zimą zgarnąć śnieg w krytycznych momentach. Tylne słupki są zintegorwane z ogrodzeniem i są 10x10 cm Pytania są takie : - czy ta konstrukcja może stanąć tak jak jest bez tzw mieczy ? - czy zółte słupki 12x12 cm są ok - czy zielona belka 12x16 cm są ok, nie za duża ? - czy tylna belka 10x13 cm jest ok - jakie powinny być krokwie ? rozstaw jest co 70 cm - jak rozwiązać łączenie krokwi z belkami, chodzi mi o skos i to że nie lezą płasko na płatwach, trzeba podcinać ? Będę wdzięczny za sugestie , zależy mi, żeby wyszło możliwie lekko wizualnie, ale oczywiście bez zawalenia się na głowę [ATTACH=CONFIG]385225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385226[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385227[/ATTACH] Panowie naprawdę nic nikt nie pomoże ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.05.2017 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Heypostaw bez mieczy, sprawdzisz potem stabilność i najwyżej dodasz je na skrajnym słupku. Ale chyba nie będzie potrzeba. Słupki OK, ja mam trochę mniejsze ale więcej ale mam dachówkę. Belki według mnie mogą być o mniejszych przekrojach. Ja mam coś koło 80mm. Podcinałem krokwie - ale spadek mam dużo większy i daszek kopertowy. Edytowane 10 Maja 2017 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 10.05.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 serdecznie prosiłbym o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników Poniżej projekt wiaty jaka niedługa ma stanąć na ogródku. Docelowo zadaszana deskowaniem z papą i gontem bitumicznym. Spadek przyjąłem około 10%, nie mam problemu, żeby zimą zgarnąć śnieg w krytycznych momentach. Tylne słupki są zintegorwane z ogrodzeniem i są 10x10 cm Pytania są takie : - czy ta konstrukcja może stanąć tak jak jest bez tzw mieczy ? - czy zółte słupki 12x12 cm są ok - czy zielona belka 12x16 cm są ok, nie za duża ? - czy tylna belka 10x13 cm jest ok - jakie powinny być krokwie ? rozstaw jest co 70 cm - jak rozwiązać łączenie krokwi z belkami, chodzi mi o skos i to że nie lezą płasko na płatwach, trzeba podcinać ? Będę wdzięczny za sugestie , zależy mi, żeby wyszło możliwie lekko wizualnie, ale oczywiście bez zawalenia się na głowę [ATTACH=CONFIG]385225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385226[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385227[/ATTACH] Stawiaj smialo, wytrzyma. Tylko nie zdziw sie jak za jakis czas bedziesz rozbieral bo nie zachowales odleglosci od granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radzique 10.05.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 (edytowane) Hey postaw bez mieczy, sprawdzisz potem stabilność i najwyżej dodasz je na skrajnym słupku. Ale chyba nie będzie potrzeba. Słupki OK, ja mam trochę mniejsze ale więcej ale mam dachówkę. Belki według mnie mogą być o mniejszych przekrojach. Ja mam coś koło 80mm. Podcinałem krokwie - ale spadek mam dużo większy i daszek kopertowy. Dzięki, W tartaku belkę na tył doradzili 10x10 cm, więc zakładam, że będzie ok bo jest podparta gęściej niż przednia. Przednią zostawię 12x16 cm i na początek bez mieczy. Bez dachu nię będzie się chwiało na pewno, zobaczymy jak z dachem. Tylko jakie krowkie ? Czy 6x12 cm wystarczą, takie proponują w tartaku. Druga sprawa, jak wykonuję się boczną krawędź takiego dachu, jak powinno być zrobione opierzenie ? Z przodu będzie rynna i taki fartuch nadrynnowy. Rozumiem, że na deskowanie z piórowpustem powinna iść papa i później gont bitumiczny. Tą papę tylko się przybija czy jakoś klei na ciepło ? Tylko nie zdziw sie jak za jakis czas bedziesz rozbieral bo nie zachowales odleglosci od granicy Mam nadzieje, że nie , ale nie takie konstrukcje już na osiedlu stoją. Edytowane 10 Maja 2017 przez radzique Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 10.05.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Uważam, że te 6x12 będą ok. W kwestii dachu nie pomogę - jak mówiłem moja drewutnia ma dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vilde 17.05.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Witam, mam zamiar zbudować wiatę jednospadową o nachyleniu 12-15 stopni. Wiata będzie wolnostojąca, czyli nie dobudowana do domu. Czy ryzyko poderwania takiego dachu jest dużo większe niż w wiacie dwuspadowej? Czy powinienem obniżyć kąt poniżej 10 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1987 19.06.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2017 Jakby ktoś był zainbteresowany doborem materiałów do zbudowania wiaty to polecam artykuł ludzi którzy się tym zajmują:http://koswood.com/konstrukcja-wiaty-garazowej-z-czego-ja-wykonac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotz 09.07.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2017 Cześć! Prośba o ocenę czy "zaprojektowana" przez mnie wiata ma szansę przetrwać w naszym klimacie zimą - małopolska? Konstrukcja docelowo ma być wykonana z drewna konstrukcyjnego obitego płytami OSB. Dodatkowe pytanie ... Jakiej grubości płyt użyć?Wiata miałaby być posadowiona na słupach betonowych fi 30cm - odwiert pod każdą*pionową belką poniżej poziomu przemarzania + wylany beton. Na dach położyłbym rolowaną "dachówke" Icopal 3d bezpośrednio na deskowanie z OSB. Dookoła obrobka z blachy + rynna z tyłu,etc. Napiszcie proszę czy taka konstrukcja ma sens. W PDFie znajdziecie wymiar. Chętnie uzupełnię info. Pozdrawiam,Tomek. PDF - > https://filetea.me/n3wy4338FixQ1e7aaXxXdCYzA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotz 13.07.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 Nikt nie pomoże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 13.07.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2017 U mnie wywala, że link jest błędny. Ale sam pomysł jest ok - ja mam konstrukcję drewnianą a obudowa jest takich ażurowych paneli wykorzystywanych do ogrodzeń. Mam to już kilka lat i spoko. Jak chcesz szczegóły to wyszukaj - Jak zbudowałem drewutnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotz 15.07.2017 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2017 (edytowane) Załącznik w nowym miejscu:http://serwer1666840.home.pl/tom/Wiata-dok.pdf Plik PDF ma 6 stron. Lokalizacja wiaty - Krakow. Edytowane 15 Lipca 2017 przez kemotz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 18.07.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2017 Tutaj forumowicz akurat robi konstrukcję drewnianą i kładzie właśnie dach... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334057-AC25K-czyli-zbuduj-sam-dom-50m2-za-25-tys-z%C5%82-na-dodatek-bez-formalno%C5%9Bci!/page11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts