Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - jak zbudować ?

netcom

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej muratorzy,

podpinam się pod temat z moim projektem, prośba o ocenę mojej amatorszczyzny :-)

wiata na 4 słupach 100x100, przednie wyskosci 2000, tylne jakieś 2300

dlugosc krokwi ok 2700

poprzeczki 100x100x2550 (szerokość wnęki)

zastanawiam się primo ultimo - czy konstrukcja na rysunku ma sens? :-P

konstrukcja ma wchodzić "na wymiar we wnękę". jest z trzech stron otoczona ścianami tarasu w bloku.

najlepiej chciałbym, żeby po bokach słupy i krokwie dolegały do elewacji (tak by ładnie wyglądało), ale obawiam się 'pracy drewna". jakaś dylatacja powinna, przecież być.. poza tym wnęka jest otynkowana i nie chcę również kotwić się do ścian. konstrukcja ma być samonośna i w razie czego rozbieralna, tak by nie niszczyć elewacji.

co myślicie? czy musze odsunąć konstrukcję od ścian? Ile pozostawić od słupa/krokwi, poprzeczek do ściany po każdej ze stron?

od góry i tak progile poliwęglanu będą sięgały ścian i chcę uszczelnić sylikonem po obwodzie tak żeby nie zaciekało.

zastanawiam się także nad posadowieniem. Na tarasie jest papa. drewna nie postawię/położę po prostu na papie. Może jakieś przepuszczalne/oddychające podkładki?

taras.jpg

z góry dzięki!

edit:

w sumie teraz jak na to patrzę to przeniósłbym dolna boczną belkę do góry i dorzucił miecze po bokach. na dole to ona chyba za wiele nie bedzie pomagac..

taras.jpg

Edytowane przez mr_laska

• 10 months później...

Może ktoś wrzucić ten obrazek z pierwszego posta? Bo zniknął, a moja żona szuka tego samego eh :sick:https://czy-odebrac.pl

Zanim ktoś napisze słowo rozumiem, to polecam się zapoznać z prawidłową formą na stronie https://dobrzepisac.pl/jak-piszemy/rozumiem-czy-rozumie/

Edytowane przez Lanekk

• 1 month później...

Dzień dobry,

planuję budowę zadaszenia tarasu 7,5m x 4,5m , zadaszenie poliwęglan komorowy 10mm, konstrukcja drewniana, przytwierdzona do budynku. Proszę o podpowiedź

Czy takie wymiary wystarczą?

słupy (rozstaw co 2,5m) - 100x100mm

płatew przykręcana do ściany - 80x120mm

płatew na słupach - 100x120mm (chcę by szerokość była taka jak słupy)

krokwie co ok, 70cm - 60x160mm

Taras jest zbudowany ok, 30-50cm powyżej gruntu, z kostki brukowej (płyty tarasowe 450x450mm i obrzeża na zastrzał betonowy). Chcemy przywiercić słupy do płytek stosując metalowe podpory w które wkłąda się słupy, czy to bezpieczne rozwiązanie?

Z góry dziękuję