JacekRze 14.04.2021 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 wiata ma być na 6ściu słupach 12x12 i główne belki też 12x12. Dach jednospadowy, 4,5m x 5,5m - krokwie co około 70cm - czy wystarczą krokwie 6x12cm? Kąt nachylenia około 25stopni - tak żeby w miarę wyglądał, ale żeby też fotowoltaika "łapała" dużo słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr_laska 17.05.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2021 (edytowane) hej muratorzy, podpinam się pod temat z moim projektem, prośba o ocenę mojej amatorszczyzny wiata na 4 słupach 100x100, przednie wyskosci 2000, tylne jakieś 2300 dlugosc krokwi ok 2700 poprzeczki 100x100x2550 (szerokość wnęki) zastanawiam się primo ultimo - czy konstrukcja na rysunku ma sens? konstrukcja ma wchodzić "na wymiar we wnękę". jest z trzech stron otoczona ścianami tarasu w bloku. najlepiej chciałbym, żeby po bokach słupy i krokwie dolegały do elewacji (tak by ładnie wyglądało), ale obawiam się 'pracy drewna". jakaś dylatacja powinna, przecież być.. poza tym wnęka jest otynkowana i nie chcę również kotwić się do ścian. konstrukcja ma być samonośna i w razie czego rozbieralna, tak by nie niszczyć elewacji. co myślicie? czy musze odsunąć konstrukcję od ścian? Ile pozostawić od słupa/krokwi, poprzeczek do ściany po każdej ze stron? od góry i tak progile poliwęglanu będą sięgały ścian i chcę uszczelnić sylikonem po obwodzie tak żeby nie zaciekało. zastanawiam się także nad posadowieniem. Na tarasie jest papa. drewna nie postawię/położę po prostu na papie. Może jakieś przepuszczalne/oddychające podkładki? z góry dzięki! edit: w sumie teraz jak na to patrzę to przeniósłbym dolna boczną belkę do góry i dorzucił miecze po bokach. na dole to ona chyba za wiele nie bedzie pomagac.. Edytowane 17 Maja 2021 przez mr_laska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel36Wilk14 31.03.2022 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Witam u mnie świetnie sprawdził się panel wpc mam kolor drewna i bardzo fajnie komponuje się z elewacją. Takie ogrodzenie u mnie postawili w 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lanekk 02.04.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2022 (edytowane) Może ktoś wrzucić ten obrazek z pierwszego posta? Bo zniknął, a moja żona szuka tego samego eh https://czy-odebrac.pl Zanim ktoś napisze słowo rozumiem, to polecam się zapoznać z prawidłową formą na stronie https://dobrzepisac.pl/jak-piszemy/rozumiem-czy-rozumie/ Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez Lanekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olikowo 14.05.2022 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Dzień dobry,planuję budowę zadaszenia tarasu 7,5m x 4,5m , zadaszenie poliwęglan komorowy 10mm, konstrukcja drewniana, przytwierdzona do budynku. Proszę o podpowiedź Czy takie wymiary wystarczą?słupy (rozstaw co 2,5m) - 100x100mmpłatew przykręcana do ściany - 80x120mmpłatew na słupach - 100x120mm (chcę by szerokość była taka jak słupy)krokwie co ok, 70cm - 60x160mm Taras jest zbudowany ok, 30-50cm powyżej gruntu, z kostki brukowej (płyty tarasowe 450x450mm i obrzeża na zastrzał betonowy). Chcemy przywiercić słupy do płytek stosując metalowe podpory w które wkłąda się słupy, czy to bezpieczne rozwiązanie? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts