Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - jak zbudować ?

netcom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 344
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Belki 8x8 polecam mocować bezpośrednio do ściany (u mnie Poromur 25 + 15 cm styro + tynk silikonowy) długimi kotwami rozpierającymi się w 2 miejscach (w sklepach budowlanych dostępne do 30 cm) fi 12 (otwory wiercone długim wiertłem fi 16).

Trzymają bardzo mocno.

Gdy pytałem o mocowania w Koelner zalecali jedynie kotwy chemiczne - drogie jak diabli.

Mam teraz pytanie - czy ktoś z Was ma pomysł na przesłonę wlotu i wylotu z wiaty (żeby nie nawiewało zimą pod nią śniegu) ?

Ja póki co znalazłem pasy z PCV jakie są stosowane w zakładach - link:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1254110840

Trochę to kosztuje, bo przy otworze 3x3 m niecałe 400 zł i nie wiem jak będzie się sprawdzać przy wjeżdżaniu autem - czy pasy nie będą rysować lakieru ?

Anse - ja się zastanawiam jak przesłonić wjazd bo chciałbym, żeby mi nie nawiewało śniegu pod wiatę.

Daszek mam jednospadowy o kącie ok. 35 stopni, więc póki co nie mam innego pomysłu niż te pasy (w praktyce widzę to bardziej jako przesuwna przesłona która wjeżdżałaby na bok przy domu na prowadnicy na kółkach).

A może ktoś z Was ma lepszy pomysł ?

Mam pytanie dot. montażu dachu z blachodachówki na mojej wiacie. Wymiary wiaty 2.05 m x 12.20 m. Wys. w kalenicy 230 cm, w okapach 195 cm. Dach 2 spadowy, o małym niestety kacie nachylenia. Od kalenicy po obydwu stronach spad o dl. 130 cm. I właściwe pytanie: czy w przypadku tak małego daszku pierwsza lata na brzegu okapu musi być koniecznie grubsza o 1.5-2 cm od pozostałych tak, jak zalecają instrukcje montażu blachodachówek? Na długości spadu 130 cm jest łącznie 5 łat. Przy pogrubieniu pierwszej łaty blacha podniesie się do góry miedzy 1 a 2 łatą na długości 35 cm, co wg mnie niepotrzebnie wygnie blachę i pogorszy spływ wody z dachu. Blacha wysunieta za okap ok. 5 cm, do połowy szerokości rynny (ta na razie w planach).

Ale ta wyższa łata w instrukcji nie jest przecież po to aby wygiąć blachę. Zauważ że zawsze piszą, że między 1 a 2 łatą odległość jest mniejsza niż między kolejnymi parami łat. A to dlatego, że od łaty 2 wzwyż do łaty przykręcasz "dół" schodka w blachodachówce, a na pierwszej łacie - "górę" tego schodka (wtedy schodek jest tuż za pierwszą łatą i trochę ją przykrywa)

Ja kładłem blachę trapezową na domku ogrodnika. Długość krokwi 1,8m. Nie dawałem dwóch łat, dałem na płasko ale ja mam jeden kawałek blachy bez łączeń na długości. Moim zdaniem możesz sobie darować to podwyższenie. To tylko wiata. Ciec nie bedzie a o to tylko chodzi.

siemka blacha trapezowa a o profilu dachówki jest to różnica więc spoko :) - a to podwyższenie służy do czego innego :)-pozdro

Jak wykonujecie połączenie miecza ze słupem po prostu przybijacie gwoździem czy przykręcacie wkrętami czy stosujecie połaczenia ciesielskie???

Nieprecyzyjnie zadałem pytanie chodziło mi o to który ze sposobów zapewnia największą stabilność konstrukcji???

Drugie pytanie czy prawidłowo jest zaprojektowane łaczenie krokwi to w kółeczku czerwonym??http://img508.imageshack.us/img508/1395/drewutnia.jpg

Edytowane przez mareksr