NOTO 04.10.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 może być problem ze stabilnością. Za małe oparcie. Ja te kotwy wbijane zalałem betonem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 04.10.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 co ciekawe te kotwy były tańsze niż te ramki z drutem przygotowan specjalnie do betonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 12.10.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Belki 8x8 polecam mocować bezpośrednio do ściany (u mnie Poromur 25 + 15 cm styro + tynk silikonowy) długimi kotwami rozpierającymi się w 2 miejscach (w sklepach budowlanych dostępne do 30 cm) fi 12 (otwory wiercone długim wiertłem fi 16). Trzymają bardzo mocno. Gdy pytałem o mocowania w Koelner zalecali jedynie kotwy chemiczne - drogie jak diabli. Mam teraz pytanie - czy ktoś z Was ma pomysł na przesłonę wlotu i wylotu z wiaty (żeby nie nawiewało zimą pod nią śniegu) ? Ja póki co znalazłem pasy z PCV jakie są stosowane w zakładach - link:http://allegro.pl/show_item.php?item=1254110840 Trochę to kosztuje, bo przy otworze 3x3 m niecałe 400 zł i nie wiem jak będzie się sprawdzać przy wjeżdżaniu autem - czy pasy nie będą rysować lakieru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.10.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Raczej będą, bo się do nich świetnie przyklei brud... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.10.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Raczej będą, bo się do nich świetnie przyklei brud... Czy ja wiem - jaki brud - przecież będą wisieć 10 cm nad podłożem. Widuję takie w firmach i nie są brudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Brud ze zderzaka czy maski przyklei się do tego pasa folii w momencie, w którym ten pasek folii zostanie przeciągnięty po masce/zderzaku. Tak ja to widzę, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 14.10.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Panowie czy wy na poważnie chcecie to PCV zawiesić jako osłona na wjazd garażowy ? -chyba ze to jest auto na wyjazdy poza miasto na ryby < chyba ze zostanie to zamocowane na bramę wjazdową na prowadnicy po której bedzie to przesówane i nie bedzie styku medzy pcv a lakierem przy wjeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 14.10.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Anse - ja się zastanawiam jak przesłonić wjazd bo chciałbym, żeby mi nie nawiewało śniegu pod wiatę. Daszek mam jednospadowy o kącie ok. 35 stopni, więc póki co nie mam innego pomysłu niż te pasy (w praktyce widzę to bardziej jako przesuwna przesłona która wjeżdżałaby na bok przy domu na prowadnicy na kółkach). A może ktoś z Was ma lepszy pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 14.10.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Mam pytanie dot. montażu dachu z blachodachówki na mojej wiacie. Wymiary wiaty 2.05 m x 12.20 m. Wys. w kalenicy 230 cm, w okapach 195 cm. Dach 2 spadowy, o małym niestety kacie nachylenia. Od kalenicy po obydwu stronach spad o dl. 130 cm. I właściwe pytanie: czy w przypadku tak małego daszku pierwsza lata na brzegu okapu musi być koniecznie grubsza o 1.5-2 cm od pozostałych tak, jak zalecają instrukcje montażu blachodachówek? Na długości spadu 130 cm jest łącznie 5 łat. Przy pogrubieniu pierwszej łaty blacha podniesie się do góry miedzy 1 a 2 łatą na długości 35 cm, co wg mnie niepotrzebnie wygnie blachę i pogorszy spływ wody z dachu. Blacha wysunieta za okap ok. 5 cm, do połowy szerokości rynny (ta na razie w planach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 14.10.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 prawidłowo podane tak ma byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 14.10.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Dzieki - a jesli pozostawie jednakowa grubosc lat wszedzie jaki neg. wplyw bedzie to mialo na pokrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 14.10.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 zrób przyłozenie blacho dachówki na łatach ale tak jak powinno to byc położone w odpowiednim miejscu łaty i zopbaczysz dlaczego trzeba wyższa -bedzie odstawoać od łaty o grubośc profiluowania blachy beda naprężenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2010 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ja kładłem blachę trapezową na domku ogrodnika. Długość krokwi 1,8m. Nie dawałem dwóch łat, dałem na płasko ale ja mam jeden kawałek blachy bez łączeń na długości. Moim zdaniem możesz sobie darować to podwyższenie. To tylko wiata. Ciec nie bedzie a o to tylko chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 15.10.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ale ta wyższa łata w instrukcji nie jest przecież po to aby wygiąć blachę. Zauważ że zawsze piszą, że między 1 a 2 łatą odległość jest mniejsza niż między kolejnymi parami łat. A to dlatego, że od łaty 2 wzwyż do łaty przykręcasz "dół" schodka w blachodachówce, a na pierwszej łacie - "górę" tego schodka (wtedy schodek jest tuż za pierwszą łatą i trochę ją przykrywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 15.10.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Hmm ja u mnie jako laty polozylem deski o szer. 10 cm i gr. 3 cm i moze dlatego po polozeniu na przymiarke 1-go arkusza blachy nie widze wiekszej szpary od strony okapu? Ciekawe, czy czegos mocno nie sknocilem przez te szerokie laty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 15.10.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 sorki albop ja tu czegoś nie rozumiem albo ktoś tu robi sobie opinie - pierwsza łata jak i w kładzeniu dachówki jak i blacho dachłowki ma takie samo zastosowanie - mo Tyle opinie pozostawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANSE72 15.10.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Ja kładłem blachę trapezową na domku ogrodnika. Długość krokwi 1,8m. Nie dawałem dwóch łat, dałem na płasko ale ja mam jeden kawałek blachy bez łączeń na długości. Moim zdaniem możesz sobie darować to podwyższenie. To tylko wiata. Ciec nie bedzie a o to tylko chodzi. siemka blacha trapezowa a o profilu dachówki jest to różnica więc spoko - a to podwyższenie służy do czego innego -pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.10.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 siemka blacha trapezowa a o profilu dachówki jest to różnica więc spoko - a to podwyższenie służy do czego innego -pozdro No tak, trochę to inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareksr 18.10.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Jak wykonujecie połączenie miecza ze słupem po prostu przybijacie gwoździem czy przykręcacie wkrętami czy stosujecie połaczenia ciesielskie??? Nieprecyzyjnie zadałem pytanie chodziło mi o to który ze sposobów zapewnia największą stabilność konstrukcji??? Drugie pytanie czy prawidłowo jest zaprojektowane łaczenie krokwi to w kółeczku czerwonym??http://img508.imageshack.us/img508/1395/drewutnia.jpg Edytowane 20 Października 2010 przez mareksr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.10.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ja łaczyłem wkrętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts