vIct0r007 21.02.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 dzieki za odpowiedz zrobilem teraz obliczenia statyczno-wytrzymałościowe i przy zastosowaniu krokwi co 90cm rzeczywiscie mozna zastosowac deski gr 22mm i optymalny przekroj krokwi wynosi wowczas 10x8cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.04.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 bardzo fajny wątek , zamierzam właśnie zrobić mała drewutnie a tutaj gotowe rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojownik73 28.04.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Witam serdecznie!. Ja również mam pytanie - otóż jakie wkęty, śruby użyć należy do przymocowania belek pionowych do tych wbetonowanych kotw typu U czy L??? Za odpowiedź będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobra1972 10.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Witam wszystki forumowiczów.Jestem tutaj pierwszy raz lecz napewno nie ostatni. Bardzo zainteresował mnie temat budowy wiaty/zadaszenia tarasu. Z napisanych powyżej postów mógłbym już spokojnie budować zadaszenie mojego tarasu ( chodzi o przekrój belek , zastrzał.ów itp lecz jak to bywa człowiekowi ciągle mało i razem z żoną obmyśliliśmy rozbudowę tarasu przed zadaszeniem i tu problem gdyż taras nie jest na wysokości ziemi lecz na podwyższeniu ( jak pokazuje rys. ) strzałka pokazuje w jakim kierunku chcemy rozbudować taras, obecny jest wylewany betonem, teraz chcemy dobudować z drewna ( kupiliśmy taki dom z małym czyt. wąskim tarasem - chcemy go poszerzyć ) tak więc dochodząc do sedna jakie muszą być słupy utrzymujące podłogę nwego tarasu i jakie musi być gęste ożebrowanie pod podłogę ( chcemy kłaść deski z kompozytów. Nadmienię również że chcemy wysunąć taras na ok 1,5m . Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peeddro 20.07.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 A ja mam takie pytanie Czy przy rozbudowie juz istniejacej wiaty ktora jest w zasadzie zbudowana tak, ze sily dosne dzialaja na budynki ja otaczajace podczas kotwienia trzeba koniecznie ja usadowic na glegoko zalanym betonie ? . Czy wystarczy tylko wbic kotwe do ziemi ? . Wiadomo ze w takim przypadku podczas mrozow wiata bedzie w nowodobudowanej czesci pracowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odwiertypionowe 03.11.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 polecam np kotwa gruntowa - do przymocowania wiaty, garażu blaszanego, banerów reklamowych, innych elementów wrażliwych na wiatr, odciągi, uziemienia itp. Jest to świder, który wkręcany jest na głębokość od 1,5m i więcej zakończony talerzem stalowych. Całość na powierzchni zakończona gwintem pozwalający na zastosowanie np śruby rzymskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liryczny 20.12.2011 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam, obserwuję ten temat od dłuższego czasu i chciałbym podzielić się z wami moim projektem wiaty. Kilka danych: dł. 8mszer. 2,5mwys. Od fundamentu do płatwi 2,5mwys. Całkowita 3,5modstęp między krokwiami 0,5m materiał:kotwy typu ‘’U” zatapianesłupy, płatwie i miecze- belka 12x12cmkrokwie i poprzeczki- belka 7x15cm Zależy mi na wytrzymałej konstrukcji, mieszkam na Warmii, a tutaj ostatnio strasznie wieje. Jeżeli któryś z doświadczonych kolegów mógł by się podzielić spostrzeżeniami będę bardzo wdzięczny.http://i40.tinypic.com/tafo1y.jpghttp://i39.tinypic.com/1z4vmmv.jpghttp://i44.tinypic.com/1z5rhtv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.12.2011 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Wszystko ok, tylko przy tej długości dałbym jeszcze stężenia w płaszczyźnie płatwi w postaci np łat po przekątnej albo dodatkowych mieczów do słupków środkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liryczny 20.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Zrobiłem poprawki i mam nadzieję perm że o to tobie chodziło? http://i40.tinypic.com/2qnsktj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 22.12.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No własnie takie coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdrapko 05.03.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To i ja podlacze sie do tematu i wrzuce planowana wiate. Moze ktos oceni czy konstrukcja w porzadku.Czy nie przesadzona albo czy nie zbyt odchudzona?Cos dodac? Cos zbyteczne? Ponizej kilka detali i linki do rysunkow: Dlugosc calkowita ok 7,15mszerokosc calkowita ok 3,40modleglosc miedzy slupami ok 1,8mszerokosc miedzy slupami ok 2,4mmiecze ok 60-70cmkat dachu 35stopnislupy,platwie,miecze 10x10cmkrokwie 5x14cm http://img841.imageshack.us/img841/705/konstrukcja3.jpghttp://img37.imageshack.us/img37/6593/konstrukcja4.jpghttp://img42.imageshack.us/img42/6757/konstrukcja2.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/7961/konstrukcja1.jpg Dajcie znac co myslicie. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdrapko 07.03.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 podciagam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wej 27.05.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 po przeczytaniu całkowitym wątku również podciągnę w ramach przygotować do budowy wiaty mobilnej dlaczego mobilnej? bo mam dużo placu i czasem lubię pospawać, poheblować, albo z pracownikami i ich laptopami popracować na świeżym powietrzu. albo jak deszcz zapada podczas grilla to sobie ją podciągnąć po prostu do miejsca wskazanego. z ciekawostek napiszę, że: - w ramach wyszczuplania wagowego na dachu będzie płyta falista lub dachówka bitumiczna - wiata będzie na kółkach - wymiary to około 3,5m x 7m, lub 4m x 5m jeszcze nie zdecydowałem. - dach będzie podnoszony "na korbkę" z jednej strony, aby mógł tam wjechać widlak z paletą - wiatrochrony i śniegochrony to maty wiklinowe - jako, że większość poletka mam w kostce brukowej to samochodem sobie ją przeciągnę na haku, może nawet ręcznie. - mocowanie do budynków lub podłoża metodą żeglarską znalazłem na allegro do wózków magazynowych pompowane lub nie pompowane, żeliwne, mające maksymalny udźwig nawet do 150-200k ( jedno kółko ). U mnie tych kółek będzie albo 6 albo 8. mam w związku z tym wątkiem i moją wiatą jezdną pytanie i prośbę o sugestię w kwestii wzmocnień dolnych. nie chciałbym ich wcale, ale trochę się obawiam, że dołem mi się może rozjechać przy konstrukcji górnej podobnej do tych w wątku. a może są jakieś techniki i patenty aby wzmacniając górę wzmocnić dół, żeby się nie rozjechał podczas transportu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marin205 29.05.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 dzieki za odpowiedz zrobilem teraz obliczenia statyczno-wytrzymałościowe i przy zastosowaniu krokwi co 90cm rzeczywiscie mozna zastosowac deski gr 22mm i optymalny przekroj krokwi wynosi wowczas 10x8cm witaj i witajcie pytanie brzmi: w czym robiłeś obliczenia statyczno-wytrzymałościowe? przymierzam się do zbudowania wiaty na 3 nogach zamiast 4 (wymiar 3mx5m) i zastanawiam się w czym najlepiej zrobić sobie projekt wytrzymałościowy konstrukcji temat zamieściłem tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?202588-wiata-prostok%C4%85tna-na-3-s%C5%82upach-zamiast-czterech-JAK ale na razie cisza generalnie też się przymierzam do tej wiatki z tematu, jest naprawdę świetna planuję również na zimę do niej uszyć w firmie zajmujące się szyciem plandek do ciężarówek - rozwijane ścianki na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszcz 03.06.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Coś mi się nie widzi ta wiata na kółkach. Waga 1m2 płyty falistej to +-20kg, przy powierzchni dachu około 35m2, same płyty ważą 700kg, i samo to daje już prawie 90kg na jedno kółko, a gdzie jeszcze waga samej konstrukcji...Nie odważył bym się też z innego powodu. Handluję na imprezach, i parę razy widziałem jak wiatr podniósł jeszcze nie zabezpieczoną, kilkutonową!, scenę, a co tu mówić o wiacie, ważącej dwie tony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceasar 18.06.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witam! (Chyba) jedyna konkretna strona by zbudować samodzielnie wiatę. Jestem w fazie projektu wiaty, która będzie miała dwie funkcje: 1. Wiata na samochód, a na obrzeżach konstrukcji drewutnia. Wiata będzie budowana własnym sumptem z rzeczy pozostałych z budowy domu (dachówki, drzewo). Wiata jaką bym chciał byłaby to wiata przyścienna, ale może dokładniej. Chciałbym by wiata była mocowana do ściany budynku bez żadnych bel pionowych z jednej strony, tylko zamocowana do ściany pozioma deska (załącznik,zdjęcie pomocnicze nr 1).Ściana budynku jest już ocieplona, ale bez elewacji. Moje pierwsze pytanie jest następujące: Primo: Czy pierw zrobić elewację a później dopiero wiatę, czy nic nie stoi na przeszkodzie by elewacje wykonać później?Secundo: Czy montując poziomą belę do ściany trzeba wyciąć np. na jej szerokość styropian od ocieplenia i w wycięte miejsce wmontować długą belę czy montować normalnie na styropian na długie kołki (pręty) aż do cegły?Zdjęcie pomocniczehttp://pl.all.biz/img/pl/catalog/70357.jpegNa dachu będzie dachówka oczywiście. Więcej technicznych informacji udzielę później. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arkadiuszcz 22.06.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Wydaje mi się że trzeba by było wyciąć styropian. Zakładając że grubość ocieplenia to 12-15cm, grubość belki 10cm, i jeszcze min 10cm kołka w ścianę, to musiałbyś mieć kotwy o długości min 35cm. Nie wiem czy w ogóle ktoś produkuje dyble takiej długości, a żeby nawet takie były, to w styropianie będą się wyginać, szczególnie w zimie, pod obciążeniem śniegu (dachówka też nie jest lekka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.06.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Z tego co pamiętam, to na wiatę montowaną do ściany budynku będziesz potrzebował pozwolenie na budowę, bo nie podciągniesz tego pod zgłoszenie, bo tam mowa o "wolnostojących". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 23.06.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Wkleję swoją drewutnie. Niebawem przymierzam się do położenia dachówki. http://foto1.m.onet.pl/_m/013d736d90717076ac6389cddb18c501,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 23.06.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 wkleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts