madzia1 07.04.2010 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam. Jestem nowa na tym forum. Chcemy z męzem zaadoptować poddasze w domu moich rodziców. Czy wymagana jest na to jakas zgoda? Nie zamierzamy nic rozbudowywać ani zmieniać konstrukcji dachu, nota bane dach jest juz zrobiony, remont był w zeszłym roku, chcielibyśmy wstawić okna dachowe i zrobic na poddaszu dwa pokoiki z łazienką. Powiedzcie mi prosze jakie papiery musze uzyskać? czy muszę miec zgodę na wstawienie okien dachowych? Dodam, ze dom jest z lat 50-tych a wiec nie ma żadnego projektu, jest jedynie plan działki i jej wielkość. Dziękuję za kazdą odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arch-bartek 07.04.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Konieczne wydaje sie z tych pobierznych informacji wystapienie do urzedu z pozwoleniem na budowe jeśli w grę wchodzi zmiana sposobu użytkowania części budynku. [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia1 08.04.2010 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowidz. Własnie spotkaliśmy sie z róznymi opiniami na ten temat co do wystepowania o pozwolenie bo podobno tak naprawde nie jest to dokładnie sprecyzowane w prawie budowlanym. Nie chcialibysmy płacic zadnych kar , ale rowniez nie chcielibysmy tracic czasu na zbedna dokumentacje. Ale podkreślam dla mnie kazda opinia jest wazna i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 08.04.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Bez pozwolenia się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 08.04.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 podobno tak naprawde nie jest to dokładnie sprecyzowane w prawie budowlanym. Jest dość dobrze. To co zamierzacie zrobić to w/g PB przebudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia1 15.04.2010 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Tak, ale my nie naruszamy konstrukcji dachu, nie chcemy nic dobudowywac na zewnątrz. To co chcemy zrobic to jedynie na poddaszu powstawiac ścianki z plyt k-g no i oczywiście schody na góre, czy to jest Przebudowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 15.04.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Tak. To jest właśnie przebudowa. Zmieniasz parametry wewnętrzne (wymiary i i ilość pomieszczeń, rozbudowujesz instalacje) lecz nie zmieniasz wymiarów domu (wówczas byłaby to rozbudowa). I nie jest to na pewno remont bo ani tych ścianek ani schodów wcześniej nie było. W powszechnym użyciu słowo "remont" jest szersze, ale prawo budowlane rozumie je tylko jako roboty odtworzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia1 15.04.2010 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Czy wobec tego musze miec wszystkie te papiery tak jakna budowe domu? tzn mape geodezyjna , projekt od archiotekta, dziennik budowy itp? przeraża mnie to troszeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 16.04.2010 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Dla przebudowy nie są potrzebne wyrys z planu lub warunki zabudowy (bo nie zmieniasz wymiarów budynku) oraz mapa do celów projektowych i inwentaryzacja geodezyjna. Jest natomiast potrzebny projekt i często również inwentaryzacja stanu obecnego i opinia o stanie technicznym budynku. Tak czy inaczej kilka tysięcy "w błoto" niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arch-bartek 16.04.2010 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 [ moderowano - reklama ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.04.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Lepiej za te pieniądze kup sobie materiał, a jak zostanie to jedź na wczasy. Kto ci tam będzie zaglądał co robisz. Sam przekopałem całą chałupę w środku jak chciałem. Nie nabijaj kasy jakimś architektom, inspektorom nadzoru i innym wyrwigroszom. Takie jest moje zdanie, na pewno nie wszystkim się będzie podobać. Zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia1 18.04.2010 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Karoka, oczywiscie, ze wolalabym za te pieniadze urzadzic mieszkanko , ale co bedzie jak jednak ktos zajrzy, ze jest robione bez pozwolenia? a jak wyglada pózniej sprawa jakiegokolwiek odszkodowania gdyby w domu cos sie stało?, jak im udowodnię , z emiałam dom taki a nie inny, tzn wiecej wart? jest wiele niewyjasnionych spraw, ale tak jak piszesz, decyzja należy do mnie.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts