Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stan 0 - tradycyjnie czy płyta fundamentowa

homer76

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Jestem na etapie przygotowywania się do budowy i spotkania z architektem i nie wiem co jest korzystniejsze wybudować stan "0" w tradycyjnej technologii czy zainwestować w płytę fundamentową (bez ogrzewania).

Dodam, że chcę wybudować dom ciepły, ale nie pasywny. Warunki wodne OK, podłoże też - jutro geolog powinien oddać dokumentację. Nie ma przeciwskazań przeciwko płycie jak i fundamentom.

Otrzymałem oferty zaprojektowania i wylania płyty z materiałami wykonawcy w granicach 250 - 300 zł za m2 - mam tylko wskazać działkę i wykonać badania geologiczne resztą zajmą się ekipy. Nie wiem czy iść w tym kierunku czy jednak stan zero tradycyjnie.

Jeżeli ktoś może mi przybliżyć temat będę wdzięczny.

Pozdrowienia

homer76

tez mialem ten dylemat, w koncu zdecydowalem sie na tradycyjny fundament.

powierzchnia ok. 110 m2, budynek nieco wyniesiony (8 wierszy bloczka 14 cm), w stopce masz zestawienie kosztow.

jak chcesz plyte to sie spiesz, bo stal drozeje i ma jeszcze bardzo mocno skoczyc.

Do kosztow plyty dodaj pare tysiecy na wymiane gruntu, mnie przeraza nieco zastosowanie styropianu EPS100 w perspektywie lat. A na XPS a mnie nie stac.

Wybor nalezy do Ciebie.

ps. u mnie budowa stanu zero trwala 4 dni.