homer76 07.04.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Witam wszystkich serdecznie Jestem na etapie przygotowywania się do budowy i spotkania z architektem i nie wiem co jest korzystniejsze wybudować stan "0" w tradycyjnej technologii czy zainwestować w płytę fundamentową (bez ogrzewania).Dodam, że chcę wybudować dom ciepły, ale nie pasywny. Warunki wodne OK, podłoże też - jutro geolog powinien oddać dokumentację. Nie ma przeciwskazań przeciwko płycie jak i fundamentom. Otrzymałem oferty zaprojektowania i wylania płyty z materiałami wykonawcy w granicach 250 - 300 zł za m2 - mam tylko wskazać działkę i wykonać badania geologiczne resztą zajmą się ekipy. Nie wiem czy iść w tym kierunku czy jednak stan zero tradycyjnie. Jeżeli ktoś może mi przybliżyć temat będę wdzięczny. Pozdrowieniahomer76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 11.04.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Polecam płytę bo jest szybciej i łatwiej z ociepleniem całości. Przy małym domu cena nie jest kosmiczna, ale już przy 200 m2 robiłbym normalne fundamenty. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homer76 12.04.2010 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 dzięki Adam, liczę i sam już nie wiem. Za jest prostota i brak mostków termicznych, ale są też opinie aby robić w technologi znanej lokalnym wykonawcom, a Ci nie mają jak narazie pojącia o wykonaniu płyty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 12.04.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 tez mialem ten dylemat, w koncu zdecydowalem sie na tradycyjny fundament. powierzchnia ok. 110 m2, budynek nieco wyniesiony (8 wierszy bloczka 14 cm), w stopce masz zestawienie kosztow.jak chcesz plyte to sie spiesz, bo stal drozeje i ma jeszcze bardzo mocno skoczyc.Do kosztow plyty dodaj pare tysiecy na wymiane gruntu, mnie przeraza nieco zastosowanie styropianu EPS100 w perspektywie lat. A na XPS a mnie nie stac. Wybor nalezy do Ciebie. ps. u mnie budowa stanu zero trwala 4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts