Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt budowlany domku letniskowego

Socjopata

Recommended Posts

Witam.

Planuję budowę domku letniskowego na miejscu obecnego (małego, starego już, nieatrakcyjnego).

Ów domek znajduje się nad jeziorem, na terenie "ośrodka rekreacyjnego" należącego do okolicznego nadleśnictwa. Ów domek (jak i wiele innych) stoi tam już od dawnych czasów, min. 20-25 lat. Wiele innych w międzyczasie (i z tego co wiem nielegalnie, po cichu) rozbudowało się, nieraz w spore domy murowane.

W ostatnich latach jednak nadleśnictwo/gmina się obudziły i obecnie procesy przebudowy i rozbudowy są kontrolowane. I chwała.

Chciałbym więc zadać bardziej rozeznanych forumowiczów o zakres prac/pozwoleń jaki jest konieczny przy przebudowie domku. Obecny domek chcę usunąć. To lekka, drewniana konstrukcja stojąca na pełnym, betonowym fundamencie. I na tym samym fundamencie chciałbym postawić nowy domek letniskowy (nieco poza niego wychodząc np. tarasem).

Zdobyłem plan zagospodarowania przestrzennego, poznałem ramy w jakich muszę się zawrzeć (min. mak 50m2, spadki 10-30 stopni).

Co będzie potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę?

Projekt na pewno. Co w jego zakres musi wchodzić?

- inwentaryzacja istniejącego budynku? (jako "projekt rozbudowy"?)

- elewacje/rzuty/rzut konstrukcji dachu projektu?

- umiejscowienie projektu na mapie ośrodka?

Czy taki budynek w świetle prawa budowlanego jest traktowany jak każdy inny dom? (chodzi mi o zakres projektu, uprawnienia projektanta-architekta)

Wiem że dość chaotycznie pytam oraz że dopytuję się o rzeczy które w zasadzie powinienem zlecić architektowi i słuchać jego - jednak interesuje mnie zakres prac jaki trzeba wykonać, sam przez dwa lata pracowałem w biurze architektonicznym, studiuję architekturę, robiłem inwentaryzacje istniejących obiektów, rysunki projektowe etc. - więc wiedząc co będzie potrzebne do tego projektu sam mogę już część prac wykonać.

Edit: Może sprostuję, bo mam wrażenie że te pytania dość dziwnie wyglądają:

Na pewno architekta/konstruktora wynajmę, nie chcę stawiać jakiejś bezprawnej "samowolki". Pytam o zawartość projektu budowlanego bo zasadniczo chcę poznać "rozmiar inwestycji" ale też dokształcić się nieco w zakresie prawa budowlanego (osobiste zainteresowania).

Edytowane przez Socjopata
sprostowanie

z tego co ja się orientuje to jeśli planujesz całkowitą rozbiórkę domku to musisz mieć plan rozbiórki opis i inwentaryzacje po obrysie zewnętrznym domku z oknami itp no i umiejscowienie go na mapie. Co do projektu domku to tak jak w normalnym budynku rzuty fundamentów, przyziemia, przekroje, rzuty stropu, dachu,połaci, zbrojenia, i oczywiście zagospodarowanie nie zapominaj też o opisie technicznym budynku i opisie do zagospodarowania . A co do architekta/konstruktora to musi Ci ktoś podbić ten projekt z uprawnieniami. Jeśli zrobisz sam projekt bo jesteś studentem architektury a na 2gim roku powinieneś już sam zaprojektować altankę to jedynie możesz zanieść gotowe rzuty do architekta do podbicia i to Cie wyjdzie dużo taniej. Oczywiście musisz z rzutami dostosować się do warunków zabudowy.

Witaj,

Procedura uzyskiwania pozwolenia na budowę w twoim przypadku będzie podobna, jak dla każdej inwestycji typu b. rekreacyjny.

Mam tylko jedną wątpliwość: napisałeś, że to tereny Nadleśnictwa. Czy właściciel terenu (działki) wyrazi zgodę na projektowaną rozbudowę? Chodzi mi tylko o prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, czyli kwitek niezbębny do złożenia wniosku. Piszę o tym, bo miałam już do czynienia z podobnym problemem i niestety inwestor nie uzyskał wówczas odpowiedniej zgody od Nadleśnictwa...

Tak więc od tego proponowałąbym zacząć.

Potem juz standardowo: mpzp. warunki przyłączenia do sieci, projekt zag. działki, projekt arch-bud, zudp, i wniosek o pnb - to pokrótce

Aha! zamiast inwentaryzacji proponowałabym rozbiórkę istniejącego budynku

Pzdr.

Teoretycznie istnieje prostsza droga:

1. Wystąpić do właściciela terenu o zgodę na remont istniejącego obiektu, oraz o zgode na dobudowanie tarasu.

2. Po uzyskaniu zgody od właściciela terenu zgłosić do powiatu rozpoczęcie remontu istniejącego obiektu.

3. Zgłosić do powiatu zamiar wykonania (wybudowania) „otwartej” przydomowej oranżerii (ten taras)

Teoretycznie, bo zalezy to od wielu czynników „zewnętrznych”, ale może warto rozeznać ta drogę.

Siwy bardzo cię proszę nie namawiaj do złego.

Myślałam że zasada w tym dziale jest taka że mówimy tylko to co jest zgodne z prawem.

To co kolego chce zrobić a mianowicie wymienić całą supstancje budowlaną nijak nie można nazwać remontem.

Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

6)budowie - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego;

7a)przebudowie - należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego;

8 ) remoncie - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;

Dla mnie to jest ewidentna przebudowa.

Edytowane przez aglig
błedy

Ależ daleki jestem od namawiania do czynności wykonywanych wbrew prawu.

Napisałem teoretycznie, również i z tego względu, że nie znam dokładnych zamysłów autora.

Nie mniej jednak, uważam, ze definicja „remontu” może być zastosowana, o ile nie następuje zmiana rzeczonych parametrów technicznych i użytkowych.

Jeśli „wybuduje” dokładnie taki sam „budynek”, tyle, że murowany , to wypisz, wymaluj, teoretycznie będzie to remont.

I może to być tylko typowo uznaniowa decyzja urzędu.

Wyrok

z dnia 8 grudnia 2008 r.

Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie

II OSK 1546/07

Wykonanie remontu, o którym mowa w art. 3 pkt 8 Prawa budowlanego, możliwe jest tylko w istniejącym obiekcie budowlanym w rozumieniu art. 3 pkt 1 p.b. Jeśli zaś roboty budowlane polegają na wykonaniu faktycznie nowego obiektu budowlanego, choć z wykorzystaniem elementów konstrukcyjnych pozostałych po innym obiekcie budowlanym, który uległ zniszczeniu, jak w przedmiotowej sprawie, wówczas inwestor dokonuje odbudowy, która zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 6 powyższej ustawy zalicza się do budowy

.

Wyrok

z dnia 10 września 2008 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Bydgoszczy

II SA/Bd 488/08

1. Remont polega na wykonaniu robót niezbędnych do utrzymania obiektu w odpowiednim stanie technicznym, by nie uległ on pogorszeniu z powodu eksploatacji. Za remont nie mogą być uznane roboty, w wyniku których powstają nowe elementy.

2. Likwidacja otworu drzwiowego (również np. okiennego) przez jego zamurowanie stanowi przebudowę, podobnie wykonanie nowego otworu drzwiowego, nawet w miejscu, w którym niegdyś on istniał. Remontem byłaby tylko wymiana drzwi (czy okna).

3. Wykonanie w nieco innym miejscu nowej ściany sutereny, skutkujące zmianą szerokości, a zatem i powierzchni obiektu (nawet w niewielkim stopniu) uznać należy za rozbudowę.

Wyrok

z dnia 17 czerwca 2008 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie

VII SA/Wa 1676/07

Rozebranie zawalonego obiektu o konstrukcji drewnianej do poziomu fundamentów betonowych i zrealizowanie na tych fundamentach niejako "od nowa" budynku gospodarczego o konstrukcji murowanej (nawet przy zachowaniu wcześniejszych gabarytów budynku) nie stanowi remontu w rozumieniu przepisu art. 3 pkt 8 ustawy - Prawo budowlane.

Wyrok

z dnia 5 czerwca 2008 r.

Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie

II OSK 631/07

Remont, co wynika expressis verbis z przepisu art. 3 pkt 8 Prawa budowlanego z 1994 r. musi dotyczyć istniejącego obiektu budowlanego, rozebrany do fundamentów obiekt, nie stanowi "istniejącego" obiektu.

Edytowane przez aglig
dodałam nowe wyroki

Sięgnąłem po prawo budowlane, nie zaszkodzi mi...i znalazłem interesujący punkt:

Rozdział 4. Postępowanie poprzedzające rozpoczęcie robót budowlanych

Art. 29. [Zwolnienia od uzyskania pozwolenia]

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

13) gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa;

Art. 30. [Obowiązek zgłoszenia]

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21;

Następnie zerkając do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla ośrodka rekreacyjnego:

Rozdział 2. Definicje i objaśnienia użytych określeń

§6. Ilekrość w dalszych przypisach niniejszej Uchwały jest mowa o:

3) Lesie - rozumie się przez to grunt przeznaczony do produkcji leśnej oraz związany z gospodarką leśną, czyli zajęty pod wykorzystywanie dla potrzeb gospodarki leśnej: budynki i budowle, w tym służące zagospodarowaniu turystycznemu lasów, urządzenia melioracji wodnych, linie podziału przestrzennego lasu, drogi leśne, tereny pod liniami energetycznymi, szkółki leśne, miejsca składowania drewna, a także wykorzystywany na parkingi leśne i urządzenia turystyczne

Z tego zapisu wnioskuję że jeżeli opracuję projekt domku letniskowego o pow. <35m2 oraz rozpiętości konstrukcji nie przekraczającej 4.80m jestem zwolniony potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę, wystarczy zgłoszenie.

Przynajmniej ja to tak rozumiem (czy też staram się zrozumieć ;) ) - jeżeli się mylę, prosiłbym by ktoś wskazał błąd w moim rozumowaniu ;)

Edytowane przez Socjopata
Dopisanie drobiazgu

Ważący jest zapis Prawa Budowlanego – czyli gospodarczych obiektów budowlanych. Domek mieszkalny (letniskowy) raczej nim nie jest – zgodnie z definicjami przepisów budowlanych.

Ale teoretycznie jest to możliwe.

Czyli jak napisałem wcześniej:

I może to być tylko typowo uznaniowa decyzja urzędu.

Najlepiej „zasięgnąć języka” w urzędzie i dopiero wtedy podjąć odpowiednie działania, „:bo co kraj to obyczaj”.

Sięgnąłem po prawo budowlane, nie zaszkodzi mi...i znalazłem interesujący punkt:

Następnie zerkając do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla ośrodka rekreacyjnego:

Z tego zapisu wnioskuję że jeżeli opracuję projekt domku letniskowego o pow. <35m2 oraz rozpiętości konstrukcji nie przekraczającej 4.80m jestem zwolniony potrzeby uzyskania pozwolenia na budowę, wystarczy zgłoszenie.

Przynajmniej ja to tak rozumiem (czy też staram się zrozumieć ;) ) - jeżeli się mylę, prosiłbym by ktoś wskazał błąd w moim rozumowaniu ;)

Tylko zwróć uwagę że przepis mówi o budynku gospodarczym a nie domku letniskowym