Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ;)

Mam pytanie...ostatnio wyszedł u nas problem na budowie dotyczący konstrukcji dachu..

a dokładnie tylniej płatwi która u nas jest ucięta bo nie może przechodzic przez komin w górnej łazience...

i tak jest zostawiona- opiera sie tylko na ścianie zewnetrznej, ściance pokój/ łazienka i nie ma żadnego podparcia koło komina..( tylko tyle że wisi na jetkach)

tak samo jest z drugiej strony komina- w naszej garderobie...podparta jest tylko o ściane zewnętrzną ( no i wisi na jętkach...)

ostatnio chcielismy sie wziąść za układanie podłogi na strychu a tu poziomów nie szło zlapać...

i zastanawiamy sie jak to rozwiazać,....

a jak to jest u Was rozwiazane??

Pozdr

Witam .zastawnwiam sie nad grubościa ocieplenia ...w projekcie jest 12 cm styro i zastanawiam sie czy zwiekszac do 15 cm ....Mamy dom z porotherm 30 i te 3 cm więcej ocieplenia naprawde robi taka róznice?..Boje sie ze jak zwiekszę na 15 cm to znajde sie za blisko z domem od granicy ...Jak Wy macie ocieplone czy w domu 30 porotherm +12 styro bedzie zimno?

Witam .zastawnwiam sie nad grubościa ocieplenia ...w projekcie jest 12 cm styro i zastanawiam sie czy zwiekszac do 15 cm ....Mamy dom z porotherm 30 i te 3 cm więcej ocieplenia naprawde robi taka róznice?..Boje sie ze jak zwiekszę na 15 cm to znajde sie za blisko z domem od granicy ...Jak Wy macie ocieplone czy w domu 30 porotherm +12 styro bedzie zimno?

Witam,

powiedzmy to tak, jeśli na szerokości domu tj. około 10m dodasz 3 cm to wychodzi 30 cm2 i na długości domu tj 11 m dodasz również 3 cm tj 33 cm 2 co daje nam 1 m2 bo tak liczy nadzór( powyżej 50 cm2 tj 1m2 )więc jeśli Twój nadzór honoruje powiększenie zabudowy domu o 1m2 to jak najbardziej daj 15cm styropian jeśli nie to i tak będzie super .

Ja mam 30 cm ścianę z porothermu i 12 cm styropian i jest super.

Jak wiesz punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia więc zrobisz jak uważasz .

Pozdrawiam

Czarek

Dobrze piszesz "Gospodarz" tylko małe pytanko , kominek będzie z wkładem czy bez , bo jeśli będziesz miał wkład kominkowy to zapomnij o paleniu drewnem z budowy ,tak sobie zasmolisz ,że w życiu go nie doczyścisz. A i komin będzie nieźle zawalony sadzą.

Pozdrawiam

Czarek

Kominek z wkładem. Nie będę palił "bezpośrednio" drewnem z budowy. Stemple, dechy, szalunki itp.itd. wymieniam na drewno opałowe.

Witam,

Prosze poradzcie odnośnie drzwi zewnętrznych wejściowych.

Mają nam za niedługo je wprawiać i mam pytanie jak są u Was wprawione.

Mają otwierać się na zewnątrz , więc chyba maja byc zamontowane w porothermie

na stronie zewnętrznej..., a w ten sposób będą udezać w sturopian i po pewnym czasie może on pękać...

a Wy jak macie je zamontowane?

dziekuje Krzemien .

Ja mam drzwi otwierane na zewnatrz i sa w porothermie po zewnetrznej stronie 3 cm wsuniete(!nie wiem po co!chcieli zamontowac równo z porothermem ale sasiad mówił...i teraz uderzają o sciane ....docelowo ma byc taki spowolniacz w wylewce na schodach..ale schodów wejściowych nie ma jeszcze ..

Witam,

u nas drzwi wstawione równo z porotermem, do tego doszło 20cm styropianu, otwierają się na 90 stopni, trochę się obijają ale zamontujemy odbojnik. Rozważaliśmy jeszcze ścięcie glifów, kantów czy jak to tam się zwie ale nie wyglądało to zbyt ładnie. Nie wiem ile poszerzyłem dom przez grubszy styropian, muszę to sprawdzić. Tak na marginesie to jest jakaś patologia karanie czy upominanie czy bóg wie co, za trochę grubsze ocieplenie niż w projekcie, rozumiem powiększyć powierzchnię wewnętrzną pomieszczeń, ale nie ocieplenie.

1 ładne fotki :)

Byle do grudnia....

Pozdrawiam,

Witam

jest to mój pierwszy post na tym forum ale mam nadzieję że nie ostatni. Już od dłuższego czasu czytam i oglądam Wasze super Maryśki - jest tutaj bardzo dużo przydatnych informacji i pomysłów, pewnie też z wielu skorzystamy. Jesteśmy dopiero na etapie pozwolenia na budowę. Zdecydowaliśmy się na ten projekt bo Marysia jest nieduża, mam nadzieję, że niedroga i ma prawie wszystko to co chcieliśmy czyli duży salon, trzy pokoje, garaż. Mam wątpliwości jedynie co do wiatrołapu i dolnej łazienki (ale to chyba jak większość na tym forum). Mam prośbę o podanie (prywatnie) kosztu postawienia (robocizny bez dachu) Marysi w stanie surowym otwartym gdyż musimy podjąc decyzję co do ekipy murarskiej.

Witam

jest to mój pierwszy post na tym forum ale mam nadzieję że nie ostatni. Już od dłuższego czasu czytam i oglądam Wasze super Maryśki - jest tutaj bardzo dużo przydatnych informacji i pomysłów, pewnie też z wielu skorzystamy. Jesteśmy dopiero na etapie pozwolenia na budowę. Zdecydowaliśmy się na ten projekt bo Marysia jest nieduża, mam nadzieję, że niedroga i ma prawie wszystko to co chcieliśmy czyli duży salon, trzy pokoje, garaż. Mam wątpliwości jedynie co do wiatrołapu i dolnej łazienki (ale to chyba jak większość na tym forum). Mam prośbę o podanie (prywatnie) kosztu postawienia (robocizny bez dachu) Marysi w stanie surowym otwartym gdyż musimy podjąc decyzję co do ekipy murarskiej.

Na wszelkie wątpliwości najlepsza jest wizyta w jakiejś Maryśce. My też nie zdecydowalibyśmy się na ten projekt gdyby nie odwiedziny w gotowej Maryśce. A przy okazji poczyniliśmy pewne poprawki w projekcie.

Dziękuje za odpowiedzi odnośnie drzwi.

Juz mamy zamontowane po stronie zewnetrznej potothermu więc trzeba będzie jakis odbojnik zamontować...

tylko "ganek" mamy niżej od progu drzwi o ok 10 cm... więc nie wiem gdzie go zamontować...

bo przycinanie styropiany chyba nie bedzie specjalnie wyglądać ... - mamy tak juz przy drzwiach do kotlowni

jak cos wymysle to dam znać ;)

Dziękuje za odpowiedzi odnośnie drzwi.

Juz mamy zamontowane po stronie zewnetrznej potothermu więc trzeba będzie jakis odbojnik zamontować...

tylko "ganek" mamy niżej od progu drzwi o ok 10 cm... więc nie wiem gdzie go zamontować...

bo przycinanie styropiany chyba nie bedzie specjalnie wyglądać ... - mamy tak juz przy drzwiach do kotlowni

jak cos wymysle to dam znać ;)

Ja mam w dwóch domach drzwi zamontowane w ten sposób i ocieplenie styropianem. No i po kilku latach nic się nie stało ani z drzwiami, ani ze styropianem. A nie montowałem żadnych "odbojników". Ale jak się obawiasz, to może jakiś samozamykacz? Chodzi mi np. o coś takiego:

http://www.geze.pl/katalogi/samozamykacze.php

Pewnie można to odpowiednio wyregulować.

My mamy 15 cm, ale 8m od granicy, więc moglibyśmy dać i 20 :)