Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przepraszam za te pytania ale chcialbym sie dowiedziec jak centralne sie sprawuje. Czy kaloryfery takie same jak w projekcie i czy nie za male lub za duze. No i oczywiscie czy zadowolony z podlogowki jestes?? Zdaje egzamin?? Jaka masz temp. na wejciu i wyjsciu??

Nie ma za co przepraszać :) Choć już mieszkamy to lubię tu zaglądać, służyć radą i doświadczeniami na żywym organizmie.

Certyfikat udało się utargować na 250 pln - dla mnie to podatek nie mający żadnej wartości użytkowej - więc nie lubię przepłacać :)

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wow, dzieki za tak dokladny opis centralnego :D Podlogowka w salonie, caly czas myslimy nad taka opcja ogrzewania, chociaz z drugiej strony male 3 kaloryfery powinny wystarczc na naprawde zimne dni. Tak jak wspomniales podlogowka w przedpokoju, kuchni, lazience w zupelnosci wystarcza na ogrzanie parteru :lol: . Dodatkowo doliczyc trzeba kaloryfer sufitowy z lazienki na poddaszu, ktory tez oddaje cieplo do salonu. :D

Co do cyrkulacji cieplej wody, skoro zrobiles cos takiego to szkoda rezygnowac z wynalazku, wstaw czasomierz i zalaczaj w szczycie poboru, tylko czy to ma sens dla ratowania kiltu litrow wody. Przez ten obieg napewno kilka kilo wegla poszlo w komin niopotrzebnie.

250zl za certyfikat to nie duzo, jeszce nie szukalem ale dobrze wiedziec ze na allegro taz maja.

Juz niedlugo panowie z elektrowni powinni postawc skrzynke z licznikiem, w koncu wlasny prad :D W maju zamierzamy polozyc ocieplenie elewacji, moze sie uda. To pracowity okres przed naszym slubem :D :D :D, przyjezdzamy tylko na 3 tygodnie, a tyle spraw do zalatwienia.

Pozdrawiam,

Co do cyrkulacji cieplej wody, skoro zrobiles cos takiego to szkoda rezygnowac z wynalazku, wstaw czasomierz i zalaczaj w szczycie poboru, tylko czy to ma sens dla ratowania kiltu litrow wody.

Tym bardziej, że obieg ten nie ma wpływu na ciepła wodę w łazience na górze, a jedynie w kuchni i dolnej łazience. Trudno określić szczyt poboru - nie myjemy rąk o określonej porze dnia :) - były by to dość szerokie widełki od 6 do 24 - więc najlepiej wyłączyć. A do garów mamy zmywarkę...

To rzeczywiscie mija sie z celem, pan hydraulig wyciagnal dodatkowa kase. Skonczyles budowac na dobre czy jeszcze jest cos dom zrobienia? Mam Wielka prosbe, pochwal sie swoimi mebelkami :lol: juz tak dawno nie bylo fajnych zdjec :D

Mamy 4 kategorie mebli:

stare, trochę antykowe ale nie żaden ludwik

stare, użytkowe ale na razie nie ma kasy na nowe.

nowe tymczasowe z Ikei

i całkiem nowe i ok w kuchni i łazienkach

Więc nie ma się czym chwalić, ale rzeczywiście muszę zrobić sesję zanim dzieci do końca zdemolują :)

Witam wszystkich ;)

Przed nami wybór ogrzewania do co i wszyscy "specjalisci" co do nas przyjezdzaja na wycene mówią że gaz...a nie ekogroszek...

mówia ze to i tak wychodzi porównywalnie...

a ja słyszałam że wszyscy od gazu uciekają...

co wy na to ?

a może ktos grzeje na gaz?

a... i jeszcze mam pytanko jakie macie kominki w salonie?

zastanawiamy sie nad "kozą" słyszałam że jest nawet wydajna bo żeliwna...

moze ktos ma takową?

albo piecyk kaflowy

Pozdrawiam

Dorota

Witam wszystkich ;)

Przed nami wybór ogrzewania do co i wszyscy "specjalisci" co do nas przyjezdzaja na wycene mówią że gaz...a nie ekogroszek...

mówia ze to i tak wychodzi porównywalnie...

a ja słyszałam że wszyscy od gazu uciekają...

co wy na to ?

a może ktos grzeje na gaz?

a... i jeszcze mam pytanko jakie macie kominki w salonie?

zastanawiamy sie nad "kozą" słyszałam że jest nawet wydajna bo żeliwna...

moze ktos ma takową?

albo piecyk kaflowy

Pozdrawiam

Dorota

To indywidualne podejscie kazdego urzytkownika i jego portfela. My zakladac bedziemy zwykly piec na wegiel i bufor. Gdybym bardzo dobrze ocieplil marysie, zainstalowal rekuperator i podlogowke w calym dom oraz mial dostep do gazu :D to bym rozwazyl taka mozliwosc.

Kominek w salonie raczej gazowy :D niz tradycyjny, chociaz taka mala zeliwna kuzka uroczo wyglada :D

Pozdrawiam,

Witam wszystkich. Dawno nas nie bylo poniewaz nic sie nie dzialo w naszej Marysi. Dopiero nie dawno wszedl elektryk i juz nie dlugo bedzie konczyl. A po nim zacznie hydraulik. A jak hydraulik to wszystkie instalacje. My zdecydowalismy sie na tradycyjne grzejniki i piec tego pana http://www.grobelny-pleszew.com.pl/. Maz twierdzi ze lepszego nie znalazl. Z kominka wogole zrezygnowalismy bo juz to przeszlismy w starym domu meza i wiecej z tym problemu niz frajdy. A kominek gazowy odradzam (pozeracz gazowy) jak juz kominek to napewno tradycyjny. Lecz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :D

Witam wszystkich. Dawno nas nie bylo poniewaz nic sie nie dzialo w naszej Marysi. Dopiero nie dawno wszedl elektryk i juz nie dlugo bedzie konczyl. A po nim zacznie hydraulik. A jak hydraulik to wszystkie instalacje. My zdecydowalismy sie na tradycyjne grzejniki i piec tego pana http://www.grobelny-pleszew.com.pl/. Maz twierdzi ze lepszego nie znalazl. Z kominka wogole zrezygnowalismy bo juz to przeszlismy w starym domu meza i wiecej z tym problemu niz frajdy. A kominek gazowy odradzam (pozeracz gazowy) jak juz kominek to napewno tradycyjny. Lecz punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia :D

My w największe mrozy specjalnie schładzaliśmy salon, żeby można było w kominku napalić :) czekamy na zakończenie sezonu grzewczego żeby znów można było wieczorami dogrzewać.

To rzeczywiscie mija sie z celem, pan hydraulig wyciagnal dodatkowa kase. Skonczyles budowac na dobre czy jeszcze jest cos dom zrobienia? Mam Wielka prosbe, pochwal sie swoimi mebelkami :lol: juz tak dawno nie bylo fajnych zdjec :D

Mamy 4 kategorie mebli:

stare, trochę antykowe ale nie żaden ludwik

stare, użytkowe ale na razie nie ma kasy na nowe.

nowe tymczasowe z Ikei

i całkiem nowe i ok w kuchni i łazienkach

Więc nie ma się czym chwalić, ale rzeczywiście muszę zrobić sesję zanim dzieci do końca zdemolują :)

Czekamy na Twoje zdjęcia. Pozdrawiam

Piec chcialbym miec dolnego spalania, na forum duzo pisza o nim, a kominek gazowy tylko dla nastroju, chociaz dla mnie w ogole moglo by go niebyc, bo zabiera centralne miejsce na sprzet RTV :D

Pozdrawiam,

Prawda kominek zabiera miejsce na RTV rowniez z tego powodu z niego zrezygnowalismy. Jak tylko bedziemy miec nowe zdjecia to dodamy. Pozdrawiam

Witam :D .Widzę,że trochę Maryś na Opolszczyźnie powstanie.Cieszę się bardzo.Piszecie o kominkach,więc dodam,że my też z niego zrezygnowaliśmy(trochę ze względu na kasę,a trochę na miejsce).Jeszcze jedna istotna zmiana,jaką wprowadziliśmy,to poszerzenie domu o 1 metr od strony garażu.Mam nadzieję,że teraz kotłownia będzie wystarczająca :p Pozdrawiam.

Jeszcze jedna istotna zmiana,jaką wprowadziliśmy,to poszerzenie domu o 1 metr od strony garażu.Mam nadzieję,że teraz kotłownia będzie wystarczająca :p Pozdrawiam.

My mamy takie rozwiazanie. Bardzo dobra decyzja garaz i kotlownia bardzo duze ale jest tez minus takiego rozwiazania, ogromna sypialnia. Teraz zrobilbym sypialnie o standardowych wymiarach a z reszty garazu i kotlowni balkon :D

Pozdrawiam,

Jeszcze jedna istotna zmiana,jaką wprowadziliśmy,to poszerzenie domu o 1 metr od strony garażu.Mam nadzieję,że teraz kotłownia będzie wystarczająca :p Pozdrawiam.

My mamy takie rozwiazanie. Bardzo dobra decyzja garaz i kotlownia bardzo duze ale jest tez minus takiego rozwiazania, ogromna sypialnia. Teraz zrobilbym sypialnie o standardowych wymiarach a z reszty garazu i kotlowni balkon :D

Pozdrawiam,

I dobrze zrobiłeś, ja mam na całości balkon, ale od strony kuchni i salonu, i jak pomyślę o tych wszystkich izolacjach, ociepleniach i barierce to już żałuję, choć chyba będzie fajnie wyglądać

pozdrawiam

A ja jestem innego zdania , jest miejsce na rtv a także na kominek!

Pozdrawiam

Czarek

Witam marysiowego weterana :D Dawno Cie u nas nie bylo :D Jak sie mieszka?? Pokaz nam swoje rozwiazanie kominka i sprzetu rtv.

Witam i pozdrawiam wszystkich budowniczych Marysiek :D

Mieszkamy od dwóch lat i mieszka nam sie super.Marysia jest bardzo praktycznym domem.Co do kominka,to Ci co go nie mają niech żałują.Po rozpaleniu w kominku nie tylko tworzy sie nastrój w domu,ale także można nim porządnie się dogrzać.

A to mój pomysł na rtv i kominek

http://img202.imageshack.us/img202/8311/p1120450.jpg

http://img686.imageshack.us/img686/4351/p1120451.jpg

Teraz jestesmy na etapie szukania instalatorow i najlepszych rozwiazan.

Zdecydowalismy sie ostatecznie na ogrzewanie gazowe. Teraz sie zastanawiam jak ogrzac wode. Mozna z kolektorow ale dzis instalator nam powiedzial, ze mozna ogrzac wode za pomoca pompy powietrznej. Mowi ze koszt takiej pompy to ok 10tys tyle co kolektory. Wydaje sie to byc lepszym rozwiazaniem.

PS. pieknie ten wasz kominek wyglada i tez jestem za. TV w centralnym miejscu to nie nasze gusta:D A kominek to az chce sie wracac do domu:D