chef 13.04.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 To jak wkleja się buźki, nigdzie ich tu nie widzę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 13.04.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Jacekmaty z zona stwierdzilismy ze masz piekne drzwi wewnetrzne:D Zdradz czy to drewno i jezeli tak to jakie. Ja stawiam ze to debowe. I ewentualnie gdzie kupiliscie, kto jest producentem. Sa naprawde w naszym typie. A wejsciowe dzis ogladalismy i prawie takie same jak we macie z DELTY. Pozdrawiam. Powiem ze nie moge sie doczekac jak juz bedziemy na waszym etapie. Narazie elektryka juz prawie jest zrobiona i teraz decyzja co do CO i podlogowki czego sie boje najbardziej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 14.04.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Czesc .Ja tez poszukuje drzwi i bramy garazowej .Jacekmaty to delta?A jakiej firmy macie bramy grazowe.U ns chyba stanie na gerdzie i bramie wiśniowskiego ...Ta barma droga :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 14.04.2010 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Gerde tez ogladalismy. Ale droga a Delta wydaje nam sie rownie dobra. Jeszcze sie zastanawiamy czy nie zrobic drzwi sosnowych. Od producenta za glowne wychodzi bez montarzu 2300zl a za wewnetrzne 700zl. Mamy do niego jechac zobaczyc. A potem juz albo delta albo drewniane. Wszystko ma swoje plusy i minusy:)Teraz jestesmy tez na etapie poszukiwania tynkow. Polecaja gipsowe a w sumie nastawialismy sie na tradycyjne cementowo wapienne. Ma ktos tez moze eko oczyszczalnie. Tez szukamy. Znalezlismy jedna firme ale powietrze trzeba doprowadzic przez elektryczna pompe. Szukamy takiej co powietrze bralaby grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 15.04.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Gerda droga?Ja biore pod uwage model gtt plus za 2 tys ..brama bez napedu 3,5 tys wisniowskiego....To w takim razie ile kosztuje delta?Bo z tego co sie orientowałam to cenowo 200zł róznicy ...miedzy delta a gerda ..A moze ktos zna jakas firme która produkuje jakiś tansze bramy w podobnej jakości..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 15.04.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Gerda droga?Ja biore pod uwage model gtt plus za 2 tys ..brama bez napedu 3,5 tys wisniowskiego.... To w takim razie ile kosztuje delta?Bo z tego co sie orientowałam to cenowo 200zł róznicy ...miedzy delta a gerda ..A moze ktos zna jakas firme która produkuje jakiś tansze bramy w podobnej jakości..? Ta cena za drzwi to z mątażem 400zł .czyli same drzwi gdzies 1600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 16.04.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) pati25 u nas jest zamontowana brama segmentowa krispol,koszty to okolo 2700 + 400 za robocizne, brama szersza od standardowej - nie pamietam o ile Pozdrawiam, Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez chef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 16.04.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Chef dziekki za info :)Musze zapoznac sie w temacie .Bo tak naprawde to wszedzie gdzie szłam to wiśniewski,wiśniewski.....Nic innego nie wciskali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 16.04.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 (edytowane) Gdy szukalem bram uchylnych pod koniec 2008 roku, do glowy mi nie przyszlo ze bede mial brame segmentowa, cena segmentowej byla tylko 5 stow drozsza. Roznice w bramach to przedewszystkim prowadnice (czasami wygladaja bardzo delikatnie, cienki plaskownik), zamki, naped oraz grubosc segmentu Nauczylem sie wstawiac emotki Edytowane 16 Kwietnia 2010 przez chef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 17.04.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Co do drzwi to ci co maja to moga wiecej na ten temat powiedziec. Moja zona mowi ze wolalaby drewniane:) Aczkolwiek mowi sie ze po czasie moga sie wypaczyc. Poradzcie jak mozecie jakie wewnetrzne i zewnetrzne. Jak sie wam sprawuja wasze drzwi i z jakiej firmy i z czego macie?Czy mam ktos eko oczyszczalnie? Poradzcie tez firme.Jezeli chodzi o tynki, to w 80% jestesmy zdecydowanie na wapienne. Gipsowe robia szybciej ale wapienne od lat juz stosuja i przetrwaly wieki. Tak to jest byc tradycjonalista. Stare ale jare:) W tym tygodniu juz nam koncza elektryke. Zdecydowalismy sie na alarmi kabel do internetu na pietrze i na dole plus sila w kotlowni i w kuchni plus gniazdko telewizyjne w kazdym pokoju, ktore bedzie w zaslepce gdyby co choc teraz uwazam, nie bedac kinomanem ze przesadzilem no ale to juz po ptokach. Drewutnia i piaskownica i sad juz zrobione. Teraz jeszcze plot i ziemi trzeba nawiesc. Piszcie i radzcie. Pozdrowienia dla wszystkich zakochanych w Marysiach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekmaty 17.04.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Jacekmaty z zona stwierdzilismy ze masz piekne drzwi wewnetrzne:D Zdradz czy to drewno i jezeli tak to jakie. Ja stawiam ze to debowe. I ewentualnie gdzie kupiliscie, kto jest producentem. Sa naprawde w naszym typie. A wejsciowe dzis ogladalismy i prawie takie same jak we macie z DELTY. Pozdrawiam. Powiem ze nie moge sie doczekac jak juz bedziemy na waszym etapie. Narazie elektryka juz prawie jest zrobiona i teraz decyzja co do CO i podlogowki czego sie boje najbardziej:) Dzięki za ocenę drzwi Robione były na zamówienie wg. zaleceń żony. W zasadzie ich wzór oparty jest o meble kuchenne. Co do materiału 99% sosna. Wejściowe i w kotłowni - nie pamiętam jaka to firma - musiałbym pogrzebać w papierach, ale nie jesteśmy z nich do końca zadowoleni. Niby metalowe a się wypaczyły... teraz jest ok, ale w zimę było ciężko je domknąć - chyba że to kwestia montażu bo z tymi od kotłowni nie ma problemu. Fajną masz drewutnię na konkretną ilość kubików... nasza sklecona z tego co zostało po budowie - stemple i deski na max 2-3 kubiki, ale sam robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 18.04.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 TOMKLAY78 dobrze wykonane drzwi drewniane nie powinny sie wypaczac, ale beda pracowac pod wplywem warunkow atmosferycznych. Rodzice maja takie, nic sie z nimi nie dzieje, maja rowniez brame garazowa drewniana juz 15 lat, jedyny minus to otwieanie jej, podpieranie zeby sie nie zamknela, zdarza sie podczas silnych wiatrow. Drzwi zewnetrzne, u nas to firma ktm, jestesmy z nich zadowoleni, cena - jakosc Jesli znajdziesz wykonawce tynkow gipsowych, ktory gwarantuje ze nie trzeba klasc gladzi tynkowej to bierz go, wyjdzie taniej. My nie znalezlismy i mamy tynki CW + gladz. Roznica miedzy tynkami to twardosc (tynki CW) i gladkosc wykonania (tynki gipsowe), oba rodzaje mozna nakladac maszynowo, oba rodzaje mozna zpartolic bo urzywa sie pacy i doswiadczonej reki tynkarza. Z tym ze tynki CW nie czesto sie spotyka w tej technologii. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.04.2010 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam Dawno nic nie pisałem, bo i nic się nie działo Ale parę dni temu zostały skończone tynki cw., schody wejściowe wylane i wstawione drzwi do budynku gospodarczego i wyjściowe z pom. gosp/pralni (kotłowni) z domu. Zakupiłem najtańsze jakie znalazłem w złotym dębie, ale myślę że tak źle nie wyglądają. Jeszcze nie zdążyłem zrobić porządku Parę fotek z ostatnich prac http://img42.imageshack.us/img42/336/salon1f.jpg http://img13.imageshack.us/img13/6119/salon2n.jpg http://img143.imageshack.us/img143/1435/madzi.jpg http://img42.imageshack.us/img42/2936/schodywejsc.jpg http://img13.imageshack.us/img13/2134/inwestorka.jpg ta starsza Pani to Tinkowa pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 19.04.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Tinek powoli do przodu:D Kiedy sie chcecie wprowadzic? Przed nami jeszcze sporo roboty, instalacja wodna, co tynki wylewki i wykonczenie.Na razie chcemy zamieszkac na dole. Chcielibysmy sie we wrzesniu wprowadzic. 19 Wrzesnia ma sie urodzic nasze drugie dzieciatko. Tak wiec dobrze byloby juz miec dwa pokoje nie jeden jak do tej pory. Mam nadzieje ze sie uda. Przed nami jeszcze najtrudniejsza decyzja czy robic podlogowke czy nie. Ja jestem zdania ze nie. Dlaczego - bo jest niezdrowa dla ludzkiego organizmu. U czlowieka wymiennikiem ciepla sa stopy i glowa. Jak cieplo plynie z dolu to zaburza rownowage organizmu. bylismy u szfaga jak mial wlaczona podlogowke. Zle sie czulismy. My lubimy temperature w domu ok 19 stopni. Podloge mial lekko ciepla a nam towarzyszylo nieprzyjemne uczucie. Moze lekko ciepla podlogo to za ciepla temperatura i powinien miec jeszcze mniejsza. Ja jestem za tradycyjnymi kaloryferami. Tynki wybralismy wapienne. Piasek juz dzis przyjechal, jutro po wapno. Pierwsze ognisko juz robilismy na dzialce. Zebralo sie z dziecmi az 18 osob. Dzieci sie super bawily w piaskownicy. Piaskownica, drewutnia, kompost i studnia juz sa choc kazde z nich jeszcze trzeba troszke wykonczyc. Napiszcie jakie robicie ogrzewanie i jakie piece gazowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 19.04.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam Chcieć się wprowadzić to ja bym chciał choćby jutro , ale wiadomo, są pewne ograniczenia czasowe (czas to pieniądz) a tinek po czterdziestce jest to i kredytów się boi , w związku z tym jeszcze na pewno któryś rok zejdzie (mamy gdzie mieszkać). Cieszę się, że oczekujecie na drugie dzieciątko, nasze w lipcu rok skończy (tez drugie). Ja jestem zdecydowany (stanowczo) na całym dole zrobić podłogówkę, Podłogówka musi mieć temperaturę, której się nie odczuwa (jeśli czuje się ciepło to źle), warunek: dobrze ocieplony dom, i dobrze zaprojektowana instalacja. U mnie nie ma gazu, kocioł bedzie na ekogroszek. U mnie też tynki cementowo-wapienne. Zamiast cementu i wapna, "majstry" kazali kupić cement do tynkowania i zapraw murarskich, jest on od razu z wapnem i plastyfikatorem (nazywa się Reymix) tynki wyszły OK.. pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 20.04.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Tinek my juz zdecydowalismy i wczoraj przyjechalo do nas 15 ton piasku plukanego szarero ostrego a juto maja dojechac 2 tony wapna hydratyzowanego i masa na tynki wapienne jak zostanie zrobiona bedzie musiala poczekac ok 3 tygodnie. W miedzy czasie woda i cos z CO zostanie ruszone. Wciaz jeszcze nie wiemy czy zrobimy podlogowke i kto bedzie nam woce i CO robil.Jesli chodzi o piec gazowy to chyba zdecydujemy sie na de dietrich:) A w salonie robisz kafelki czy jakas inna podloge? Przez ta podlogowke to prawie nie spie;) Jedna z ciezszych decyzji. Mam nadzieje ze ustawiajac na min sie jej nie odczowa i generalnie jest cieplo w domu.Nie robisz podlogowki w lazience u gory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien125 20.04.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Hej wszystkimU nas tez sie znow ruszlo, gora "sie konczy", hydraulik zaczal i po tym zaraz tynki. My sie fizycznie nie wprowadzimy ale mamy nadzieje ze sie dziadki wprowadza ok pzdziernika. Tez narazie konczymy tylko dol a gora do ewentualnego uzytkowania (w razie potrzeby) lecz bez malowania i podlog. Dziadki zostawiaja nam malowanie gory i kladzenie podlogi abysmy tez poczuli troche tej budowy. http://images43.fotosik.pl/285/07c263fdce3f870bmed.jpg http://images46.fotosik.pl/285/453c64da68571ecdmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclay78 20.04.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzis byl pan od sciekow. Generalnie u nas nie ma kanalizacji i chcielibysmy zamontowac oczyszczalnie. Nasi znajomi maja http://www.sotralentz.pl/ i sa bardzo zadowoleni. Od 3 lat jeszcze nic nie wywozili. Po prostu genialnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien125 20.04.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 My tez mamy zamatowana oczyszczalnie lecz nie pamietam jakiej firmy. Zobaczymy jak dziala dopiero jak zaczniemy uzywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 20.04.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 Tinek my juz zdecydowalismy i wczoraj przyjechalo do nas 15 ton piasku plukanego szarero ostrego a juto maja dojechac 2 tony wapna hydratyzowanego i masa na tynki wapienne jak zostanie zrobiona bedzie musiala poczekac ok 3 tygodnie. W miedzy czasie woda i cos z CO zostanie ruszone. Wciaz jeszcze nie wiemy czy zrobimy podlogowke i kto bedzie nam woce i CO robil. Jesli chodzi o piec gazowy to chyba zdecydujemy sie na de dietrich:) A w salonie robisz kafelki czy jakas inna podloge? Przez ta podlogowke to prawie nie spie;) Jedna z ciezszych decyzji. Mam nadzieje ze ustawiajac na min sie jej nie odczowa i generalnie jest cieplo w domu. Nie robisz podlogowki w lazience u gory? Do tynków też kupowałem piasek płukany (ten Reymix o którym pisałem to nie gotowa zaprawa, tylko cement z wapnem) Zawsze byłem przeciwnikiem kafli w salonie (lubię drewno), ale będą kafle, zdecydowały obserwacje parkietów u znajomych. Teraz się tak buduje, że z salonu jest najczęściej wyjście na taras i ogród, i takie wychodzenie, (bieganie dzieci) bardzo sprzyja niszczeniu się podłogi, a ja nie chce się denerwować obserwując kolejna rysę i dlatego będą kafle Na górze chciałbym podłogówkę w łazience i garderobie pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts