andy126 14.02.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 witamczy ktoś z iskierkowiczów ma zainstalowane ogrzewanie gazowe?jakie mniej więcej są koszty ogrzewania?pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 16.02.2011 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Witam. Chef gratuluję postępów na budowie. Mam pytanie odnośnie pieca bo widzę na zdjęciu że masz kocioł DEFRO z miarkownikiem jak się sprawuje i jaka jest jego moc?? Dziękuję i pozdrawiam ) Tak naprawdę jeszcze go porządnie nie przetestowałem. Piecyk jest dolnego spalania 18kw, na razie spalam pozostałe deski z budowy i palety, co 3 do max. 4 godziny muszę załadować na nowo. Od czasu do czasu kupuje węgiel w workach ale wiadomo jest tam więcej wody niż węgla, na jeden zasyp wchodzi ciut więcej niż połowa i trzyma bardzo długo. Trochę smoli się komora załadowcza ale na przyszłą zimę zamierzam wprowadzić kilka przeróbek. Gdy temp. na zewnątrz jest na plusie muszę przymykać zasilanie poddasza bo za gorąco. Kupię w czerwcu kilka ton węgla to zimą okaże się czy to dobry piec dario22 robisz postępy w załączaniu zdjęć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 18.02.2011 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Witam W końcu się zaczęło coś dziać planowana przeprowadzka na Euro 2012, a co wszyscy będą oddawać, stadiony i autostrady, a ja Marysię http://img88.imageshack.us/img88/6764/p2180019.jpg pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 19.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Witam wszystkich Marysiowiczow jak wszyscy tutaj ja tez zamierzam się do budowy tego fajnego domku Bardzo długo sledze postepy osob w budowie na tym forum i kilka pomysłów mi sie podoba tylko ze nie chce dużo zmieniać w tym projekcie bo to wiąże się z kosztami adaptacji. W moim przypadku będzie to MARYSIA w wersji B czyli mniejszy salon i dodatkowy pokój nie wiem czy ktoś buduje taka wersje ale ja do tej pory nie zauwarzylem może się mylę. Jeśli chodzi o zmiany to zaczynając od duło spiżarka pod schodami wszystkie luki nad oknami i drzwiami będą proste schody wejściowe i taras kwadratowe przejście pomiędzy kuchnia a salonem będzie zamurowane, teraz góra strop będzie wylewany a nie teriva , wyrównanie poziomu podłogi ścianka kolankowa zwiększona do 90 cm balkon kwadratowy na pewno jedno okno polaciowe będzie zlikwidowane i chyba na tyle jak narazie. Chciałbym zacząć w tym roku tylko czy się uda wszystko zależy od dobrych wiatrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.02.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A czemu wariant b? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.02.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A ja mam pytanie do ogrzewania ...jak u was klaruja sie koszty za ogrzewanie ....U nas piec srednio ustawiony jak jest - 15 na zewnatrz to spala 20kg na dobe i tyle samo jak jest nawet 5 + na zewnatrz .... w domu na parterze jest 23 stopnie he he nad tym drugim musimy popracowac ..ogrzewam takze bojler 140l..Wydaje mi sie ze te 20 kg przy mrozach to jest ok wychodzi wtedy miesiecznie cos 450zł za ogrzewanie z ciepła wodą.....ale jak pogoda na zewnatrz na + to jeszcze nie dosszlismy jak go ustawić ...wiec przełanczam go na tryb letni bo w domu zagoraco....dopiero koło 17 temperatura spada nam w domu ponizej 22 stopni to włanczam ogrzewanie na dom...Jak to jest u was? Marysia 30+12 cm ,poddasze 25 cm wełny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 20.02.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A czemu wariant b? Wariant B dlatego ze szukałem projektu z jednym pokojem na dole a ze sam nie buduje tylko wspólnie z rodzicami a oni chcieli mieć sypialnie na dole i padło na ten wariant. Nam taki duży salon wystarczy a kominka i tak nie chcieliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 20.02.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 A ja mam pytanie do ogrzewania ...jak u was klaruja sie koszty za ogrzewanie ....U nas piec srednio ustawiony jak jest - 15 na zewnatrz to spala 20kg na dobe i tyle samo jak jest nawet 5 + na zewnatrz .... w domu na parterze jest 23 stopnie he he nad tym drugim musimy popracowac ..ogrzewam takze bojler 140l.. Wydaje mi sie ze te 20 kg przy mrozach to jest ok wychodzi wtedy miesiecznie cos 450zł za ogrzewanie z ciepła wodą.....ale jak pogoda na zewnatrz na + to jeszcze nie dosszlismy jak go ustawić ...wiec przełanczam go na tryb letni bo w domu zagoraco....dopiero koło 17 temperatura spada nam w domu ponizej 22 stopni to włanczam ogrzewanie na dom... Jak to jest u was? Marysia 30+12 cm ,poddasze 25 cm wełny.. pati25 to dopiero Twój pierwszy sezon palenia, pozwól marysi się wygrzać, to po pierwsze a po drugie, każdego pieca należy nauczyć się obsługiwać, daj sobie trochę czasu. Moje wyniki są jeszcze nie miarodajne, brak drzwi między garażem i domem, a przepalam tylko jak jestem na budowie, tzn. byłem:) Tinek na podobnym etapie jesteśmy, też podłogówka prawie położona. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 20.02.2011 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam jeszcze jedno zapytanie chce postawić ściany nośne z pustaka ceramicznego tylko ze z 25 + 12 styro, koleś który robi mi adaptacje mówi ze spokojnie wystarczy ale wole zaciągnąć opinii u was czy ktoś takie ściany stawia lub stawiał czy w taki domu będzie wystarczająco cieplno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 20.02.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Mam jeszcze jedno zapytanie chce postawić ściany nośne z pustaka ceramicznego tylko ze z 25 + 12 styro, koleś który robi mi adaptacje mówi ze spokojnie wystarczy ale wole zaciągnąć opinii u was czy ktoś takie ściany stawia lub stawiał czy w taki domu będzie wystarczająco cieplno 12 cm dzisiejszą normę spełnia, zainwestuj w przyszłość i daj już te 15cm, które jest dzisiaj standardem ale ściany to nie wszystko. Nie zapomnij o poddaszu min. 25cm i podłoga min.10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 20.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 W sumie racja dodatkowe centymetry zawsze się przydadzą. Jedna rzecz mnie jeszcze ciekawi, w moim projekcie jest strop teriva a chce mieć wylewany bo tańszy. Projektant mówił mi ze przy takiej opcji muszą być dostawione dwie ściany nośne tak jak na obrazku poniżej zaznaczone na czarno. Większość osób na tym forum tez ma wylewany strop czy tez zamiast ścian działowych niektórych macie nośne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 22.02.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Ja mam 25 i chcę dać 15 styroStrop tęż robiłem monolityczny ale żadnych ścianek nie stawiałem dodatkowo.W miejscach gdzie na poddaszu miały być ścianki to w stropie dałem dodatkowe zbrojenie i jedną beleczkę zatopioną w stropie w poprzek salonu,żeby nie pękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 22.02.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2011 Projektant mi nic nie wspominał o takiej opcji żeby dać więcej zbrojenia i jakieś belki muszę tam podskoczyć i się go podpytać w tej sprawia ciekawe co mi powie. Dzięki za podpowiedz:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien125 23.02.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam Tak czytam z mezem wasze posty i zastanawiamy sie dlaczego wszyscy decyduja sie na material budowlany porotherm i ocieplenie styropianem. Dlaczego nie Ytong czy Solbet. Bardzo fajny material i ocieplac nie trzeba. Porotherm + styropian wcale nie wychodzi taniej. PatiJesli chodzi o ogrzewanie to u nas tez wychodzi bardzo podobnie ok.400-450zl miesiecznie. Material Solbet 42. Temp na dole 24-25st. Pozdrawiamy serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 23.02.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Witam Tak czytam z mezem wasze posty i zastanawiamy sie dlaczego wszyscy decyduja sie na material budowlany porotherm i ocieplenie styropianem. Dlaczego nie Ytong czy Solbet. Bardzo fajny material i ocieplac nie trzeba. Porotherm + styropian wcale nie wychodzi taniej. W moim przypadku to brałem co było najtańszego na rynku w czasie "bumu budowlanego", a do ścian jednowarstwowych jakoś nie jestem przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 23.02.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 (edytowane) Projektant mi nic nie wspominał o takiej opcji żeby dać więcej zbrojenia i jakieś belki muszę tam podskoczyć i się go podpytać w tej sprawia ciekawe co mi powie. Dzięki za podpowiedz:D Mój projektant przy adaptacji też nic nie kazał dozbrajać.Mówił ,że zbrojenie stropu należy wykonać zgodnie ze sztuką budowlaną A ,że miałem fajnych majstrów i kierownika budowy to wiedzieli gdzie i co należy dołożyć. Jak na razie dom stoi drugi rok i żadnych rys nigdzie nie widziałem. Witam Tak czytam z mezem wasze posty i zastanawiamy sie dlaczego wszyscy decyduja sie na material budowlany porotherm i ocieplenie styropianem. Dlaczego nie Ytong czy Solbet. Bardzo fajny material i ocieplac nie trzeba. Porotherm + styropian wcale nie wychodzi taniej. Dlaczego Ytong czy Solbet nie trzeba ocieplać? Porothermu też nie trzeba ocieplać Masz chyba na myśli ściany jednowarstwowe grube 36-44cm.Jeśli o mnie chodzi to gdybym miał budować jeszcze raz to chciałbym ściany trzywarstwowe.Na jednowarstwowe bym się nie zdecydował.A czy jest to tańsze rozwiązanie to nie wiem niestety . Ale decydując się na wybór materiałów na dom nie tylko cenę bierzemy pod uwagę. Edytowane 23 Lutego 2011 przez marcek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.02.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 ja tez mam monolit i u nas też jak u reszty... Ściany jednowarstwowej wogóle nie brałam pod uwagę ..i sugerowałam sie jakością materiału.. p.s Jutro składam dokumenty do odbioru :)wr...oby poszło bez problemów.. Ave bedziesz miec piekna łazieneczkę A ja zabejcowałam schody dąb rustrykalny jakoś tak i pociagłam 2 warstwami lakieru ..jeszcze planuje kolejne 2 warstwy No ładnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien125 24.02.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Pati zdjecia schodow beda mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ripley 85 24.02.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Ściany jednowarstwowe tez jakoś mnie nie przekonują chociaż wiele się poczytało na ten temat. Dlaczego porotherm w miarę tani materiał na pewno tańszy niż sorbet i ytong. Dom będzie budowany systemem gospodarczym jak najwięcej samemu i jak najtaniej znajomy murarz będzie mi stawiał ściany na dach muszę mieć jakiegoś fachowca a wykończeniówkę chce robić własnoręcznie no z mała pomocą reszty rodziny. Adaptacja projektu ze załatwieniem papierków 3500zl, prąd na działkę 1400zl jak narazi tyle teraz pozwolenie na budowę będzie chyba dopiero kole kwietnia teraz tylko czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemien125 24.02.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Dom to skarbonka bez dna ale ile radosci!!!! My tez bardzo dlugo debatowalismy jakie sciany. Stanelo na jednowarstwowej i jestesmy bardzo zadowoleni. Dom jest naprawde cieply. Solbet sie spisal i polecam. Ripley Zyczymy powodzeniaNam zostalo tylko polozyc panel na gorze i juz bedzie ok. Łazienka u góry nie zrobiona ale używac można, wiec narazie z braku tzw. motywacji musi poczekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts