neverhoods 21.10.2005 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Witajcie po przerwie,Starałem się i w końcu mam ..... pozwolenie na budowę !Nomen Omen zrejestrowałem dziennik budowy, a na stronietytułowej taki śmieszny obrazek i podpis Marysia!!!Planuję zacząć jeszcze przed zimą np. stan zero.Możliwe, że jak budowa ruszy to będę miał więcej do napisania.Pozdrwiam i wsperam budujących Marysię.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.10.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Starałem się i w końcu mam ..... pozwolenie na budowę ! Nomen Omen zrejestrowałem dziennik budowy, a na stronie tytułowej taki śmieszny obrazek i podpis Marysia!!! Planuję zacząć jeszcze przed zimą np. stan zero. Możliwe, że jak budowa ruszy to będę miał więcej do napisania. Gratulacje pozwolonka Czekamy na prace budowlane i dziel się z nami swoimi postępami Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 08.11.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Od dłuższego czasu obserwuję wątek Marysi na forum. Jest to także mój typ lecz zacznę dopiero wiosną. Podziwiam zaangażowanie i determinację Andrzejki (dziennik budowy czytałem kilkakrotnie). Mam kilka pytań do realizujących projekt:- chciałbym wygospodarować na dole dodatkowy pokój-gabinet wydzielony z salonu (przedłużenie kuchni) natomiast drzwi na taras przenieść w miejsce okien,- myślę o częściowym podpiwniczeniu i tutaj mam prośbę do forumowicza o nicku Soopel o wskazówki,mam nadzieję, że osoby, które kończą realizację projektu będą się nadal dzieliły swoimi doświadczeniami z nowicjuszami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 09.11.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Czesc Justach, co do podpiwniczenia to moj domek podpiwniczony jest tylko w czesci (mieszkalna czesc parteru czyli wszystko oprocz garazu). Schody do piwnicy to te same co na pietro (tylko w dol oczywiscie ). Ja mam w piwnicy jedna sciane nosna poprowadzona tak jak na parterze. Projektantka zrobila to tak ze zaprojektowala 4 pomieszczenia do ktorych sie przechodzilo z jednego do drugiego (caly obszar podzielila na 4). My z zona troche to zmienilismy. W piwnicy mamy miec kotlownie, spizarnie, gabinecik i male pomieszczenie jeszcze nie wiemy na co. Jesli chcesz to moge Ci przeslac mailem skan piwnicy tylko podaj maila. Nasza projektantka wymyslila to tak ze w 3 pomieszczeniach w piwnicy sa okna wlasciwie razem z poziomem ziemi, dodatkowo dom jest obsypany ziemia z pozostalych stron (warunki zabudowy nie pozwalaja na cokolik wyzszy niz 60 cm). Popatrz na zdjecia jakie zamiescilem pare miesiecy temu. Od tamtej chwili niewiele sie zmienilo. Co do wydzielenia gabineciku na parterze to tez mielismy taki zamiar ale w taki sposob jak byl zaproponowany w projekcie (czyli ta czesc z kominkiem) jednak po wybudowaniu scian okazalo sie ze w takim wypadku salon bylby strasznie maly. Oczywiscie to kwestia gustu ale my wlasnie tak wybralismy. Mowiac o drzwiach na taras - mysle ze ladniej by to wygladalo gdyby drzwi na taras byly 3 skrzydlowe (szersze niz w projekcie 2 skrzydlowe) niestety zauwazylismy to z zona dopiero po fakcie coz ... Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 09.11.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2005 Witam zwolenników MarysiWitaj SoopelDziękuję za odpowiedż, a przy okazji jeszcze jedno pytanko - przedsionek Marysi wydaje mi się bardzo mały, czy jest to złudzenie wynikające z planu czy też jest tak rzeczywiście? Jeżeli chodzi o skan piwnicy to będę wdzięczny. Mój adres: [email protected]Pozdrawiam - Staszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 12.11.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2005 Hej justah Ciesze sie, ze doszedł kolejny wielbiciel Maryśki Moim zdaniem ten dodatkowy gabinecik na parterze strasznie zmniejszy salon ale oczywiście co kto lubi i co potrzebuje Co do przedsionka to faktycznie jest mały Ja mam zamiar go choć trochę przedłużyć być może do tego miejsca gdzie zaczynają sie schody na poddasze albo ciut mniej Dzięki za ciepłe słowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 13.11.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Witam,My z przedsionka rezygnyjemy, chcemy mieć więcej przestrzeni. Rezygnujemy też z dodatkowych drzwi w przejściu do garażu.Tak może wyglądać Marysia z i bez przedsionka. Schody i kilka szczegółow jest jeszcze niedopracowana. Jeśli uda mi się to wysłać. C:\Documents and Settings\neverhood\Moje dokumenty\Moje obrazy\Obraz1[/url] C:\Documents and Settings\neverhood\Moje dokumenty\Moje obrazy\Obraz2[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 13.11.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 nie udało się więc jeszcze jedna próbaC:\Documents and Settings\neverhood\Moje dokumenty\Moje obrazy\Obraz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 13.11.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 do trzech razy sztuka, http://neverhoods.fm.interia.pl/Obraz1.jpghttp://neverhoods.fm.interia.pl/Obraz2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 17.11.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Hej Justach, sorki ze nie wyslalem jeszcze skanow, ale chwilowo jestem poza domem i nie mam do nich dostepu. Jak tylko wroce to na pewno przesle (tak na poczatku grudnia). neverhoods, jesli usuniesz tzw wiatrolap to przy otwieraniu drzwi do domu moze Ci wpadac duzo zimnego powietrza (oczywiscie zima) co moze byc nie za bardzo przyjemne (to samo moze byc z drzwiami pom. garazem a domem, garaz jest nieogrzewany raczej wiec zimne powietrze bedzie wpadac do domu). Poza tym wydaje mi sie ze jest w prawie budowlanym taki wymog zeby dom mial wlasnie wiatrolap - nie wiem jak to jest z odbiorem, moze mozna to obejsc jakos. My przedluzylismy nasz przedsionko-wiatrolap bo zmienilismy uklad schodow (w projekcie byly takie krzywe troche po srodku, a u nas sa caly czas proste, w polowie jest polka potem skret i znowu proste, przez to zajmuja wiecej miejsca ale latwiej sie po nich chodzi jak jest ciemno bo wszystkie schodki sa takie same) i musialy sie na czyms oprzec. Przedsionek faktycznie jest niewielki (bardzo waski, nawet szafy sie tam nie wsadzi ale co poczac. Zawsze to jakies pomieszczenie przejsciowe. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 18.11.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Witam, neverhoods, jesli usuniesz tzw wiatrolap to przy otwieraniu drzwi do domu moze Ci wpadac duzo zimnego powietrza (oczywiscie zima) co moze byc nie za bardzo przyjemne (to samo moze byc z drzwiami pom. garazem a domem, garaz jest nieogrzewany raczej wiec zimne powietrze bedzie wpadac do domu). Co do wpadającego zimna to mam inne zdanie, a mianowicie drzwi dziś się robi na tyle szczelne, że ta odrobina zimna co wpadnie nie wpłynie na komfort mieszkańców (bądź co bądź, raczej są zamknięte). To samo dotyczy garażu. Prawo budowlane też chyba tego nie określa, ale mogę się mylić. U mnie w sprawie budowy poniosłem znowu porażkę. Kolejny wykonawca się nie odezwał. A i tak akceptuję dość wysokie ceny za stan surowy zamknięty (bez stolarki okiennej, sama robota) za 36 tys. brutto. Powiedzcie sami, można dać wykonawcy 15tys. na zakup materiałów na I etap tylko na pdstawie pokwitowania (no i umowy)? Tak więc zima przede mną i czas na poszukiwania. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.11.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Co do wiatrołapu to fakt całkiem fajnie wygląda jak cała klatka schodowa jest otwarta dużo przestrzeni i w ogóle ale ze względów praktycznych czy to jest dobre to nie wiem Ja tam nie chciałabym mieć można powiedzieć z salonu drzwi do garażu no bo tak to wyglada jak niedac tych ścianek i śluz oddzielajacych dom od garazu Nad drzwiami wejściowymi to jeszcze bym sie zastanowiła fakt to nie problem jak trochę powietrza zimnego wleci ale jak np deszcz leje i wchodzisz w ubłoconych butach to lepiej je chyba zostawić w wiatrołapie Ale powtarzam jak zawsze co kto lubi Powiedzcie sami, można dać wykonawcy 15tys. na zakup materiałów na I etap tylko na pdstawie pokwitowania (no i umowy)? A ufasz mu na tyle Ja bym nie dała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 19.11.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Ja tez bym nie dal Co do ceny za robocizne. Ja moim robotnikom zaplacilem 15 tys za stan surowy otwarty (tj. od fundamentow po pietro plus wiezba plus papa na dachu). Co rozumiesz pod pojeciem stan surowy zamkniety bez stolarki? Czy to nie jest stan surowy otwarty? Te pojecia nie sa chyba jasno sprecyzowane niestety Co do wiatrolapu u mnie jest on niezbedny bo mam schody betonowe a one musza sie na czyms wspierac wiec ta scianka i tak byla potrzebna, ew. moznaby ja pewnie zrobic nie do sufitu tylko do wysokosci schodow ale to chyba nie zmieniloby wiele. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.11.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Wiecie co nie mogę znalezć projektu Marysi na stronie Horyzontu Czyżby wycofali go ze swojej oferty Moze wiecie co sie stało i czy można go gdzies znależć Mogłam sobie na komp zapisać ale nie zrobiłam tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_m 20.11.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam,Projekt Marysia mozna teraz znalezc na stronie http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=11&nazwa_projektu=MARYSIA, podobnie jak blizniacze projekty Iskierka, Oliwka, no i wkrotce moj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.11.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Wow dzięki [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justach 20.11.2005 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam wielbicieli i sympatyków MarysiDo Andrzejki: Marysię znajdziesz także na stronie ING http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?opcja=male Do Soopel: dzięki za odpowiedź czekam na skan.Pozdrawiam justach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.11.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Witam wielbicieli i sympatyków Marysi Do Andrzejki: Marysię znajdziesz także na stronie ING http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?opcja=male Do Soopel: dzięki za odpowiedź czekam na skan. Pozdrawiam justach Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 29.11.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Powiedzcie jakie macie pomysły na wykończenie daszków w Marysi od frontu i od ogrodu Mi bardzo sie podoba ten co w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 04.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 witam wszystkie marysie! ja też buduje maryśke co prawda jest to dopiero stan ;0;-ale zawsze coś jak każdy troche ją przerobiłem większość zmian jest jak u was tz. wyrównanie stropu likwidacja balkonu i większści okien dachowych no i tych okrągłości przy wejściu.lecz jedna zmiana jest szczegulna co prawda dopiero na papierze zmieniłem troche układ wejściowy mianowicie powiększyłem wiatrołap na całą szerokość w strone garażu i tam umieściłem drzwi do garażu a schody będą drewniane zabiegowe pomiędzy ścianą salonu ,garażu i wiatrołapu o początku biegu przy ścianie od salonu. jak będzie w praktyce okaże się wiosną jak stopnieją śniegi i zaczną rosnąć mury -ach kiedy ta wiosna pozdrawiam MIETEK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts