Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Zamówiony projekt Marysi już dotarł. Więc siedzę sobie nad kosztorysem i oczywiście mam mętlik w głowie. Jak traktować podane tam kwoty? Czy one odpowiadają rzeczywistości? Strasznym laikiem jestem w tych sprawach. Może ktoś mnie uświadomi?

Pierwszy przykład: w projekcie (ceny uśrednione) cegła POROTHERM 25-P+W - 25,0x37,5x23,8 cm kosztuje 5,62zł netto, a w sklepie internetowym Leroy Merlin 4,35zł z Vat, z portalu Dom pl. 4,49zł z Vat. Nawet jeśli cena w kosztorysie zawiera Vat (jeszcze tego nie wiem na 100 %, chociaż wątpie), to skąd taka różnica?

Sprawdzam ceny innych materiałów i też ceny w kosztorysie zawyżone w stosunku do rzeczywistości. Nie wiem czy mam się z tego cieszyć czy też zbyt naiwnie do tego podchodzę?

W tej chwili jestem na etapie papierologi, szukam biura geodezyjnego i będę załatwiał projekty przyłączeń.

Pozdrawiam wszystkich Maryśkowiczów

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 months później...

Witam dawno tu nie zaglądałam, mieszkamy już w Maryśce prawie trzy lata. Przed budową i w jej trakcie często z forum korzystałam. Prawdą jest że na pewnych rzeczach nie ma co oszczędzać bo potem już nie da się nic zrobić. Kolejna racja że jak się czegoś nie zrobi od razu (zwłaszcza jakiś drobiazgów) to jak się zamieszka to ciężko to skończyć. A w domu lub w ogrodzie zawsze jest coś do zrobienia. Co do ogrzewania - podłogówka fajna rzecz i mam zarówno płytki jak i panele na niej, płytki wydaje mi się że dłużej oddają ciepło. Kominek mamy z DGP i się sprawdza (ale rozpalamy przeważnie wieczorem).

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH MARYŚKOWICZÓW

Witam i ja.

Działeczkę nabyłem , niestety nie w miejscowości , w której mieszkam bo tutaj nie ma działek pod budowę ( przeklęta ustawa o ochronie gruntów rolnych i lasów ). No ale cóż trzeba się z tym pogodzić . Do działki mam 9 kilometrów więc nie jest to żabi skok ale i nie aż tak daleko. Zakupiliśmy projekt Marysi i załatwiamy po woli pozostałe papierki . W między czasie energetyka postawiła skrzynkę w granicy działki .

Agaclio - jaki masz piec i ile opału spala on na sezon .

Wstępnie chcę zakupić Ogniwo Eko Plus ( mam teraz 10kw / 100m^2 łącznie z warsztacikiem i garażem ) i jestem zadowolony .

Zastanawiam się właśnie nad tym czy robić podłogówkę czy tradycyjnie grzejniki :-) . Zanim zacznie się pracę wiele tematów trzeba już mieć opanowanych i wiedzieć czego się chce .

Pozdrawiam.

• 1 month później...
.

Wstępnie chcę zakupić Ogniwo Eko Plus ( mam teraz 10kw / 100m^2 łącznie z warsztacikiem i garażem ) i jestem zadowolony .

Pozwolę sobie odpowiedzieć :)

Też mamy Ogniwo eko tylko 24kw i jest stanowczo za duży.Niestety wcześniej instalatorzy taką moc doradzali. :bash: Gdybym teraz kupował to OE Plus 16kw. Jak do tej pory na zimę potrzeba ok 2200-2400 kg groszku.

• 4 weeks później...

Witam. Mamy już skończony fundament, zastanawiam się tylko, czy go kryć na zimę, by nie "przemarzł", czy poprostu zostawić odkryty. Jedni doradzali by nie wylewać betonu na zimę, tylko zasypać i ubić, a beton wylać na wiosnę, inni twierdzili, że nie ma to żadnego znaczenia, i że z płytą nic nie powinno się stać.

Z kolejnym etapem budowy zamierzamy ruszyć w marcu. Sam fundament kosztował mnie ok. 30 000zł (w tym wytyczenie budynku, nawiezienie gruzu pod wjazd do garażu, drenaż, uporządkowanie terenu).

*Ktoś pytał o wiatrołap. My mamy przedłużony wiatrołap i drzwi są na równi z drzwiami z łazienki. Nawet po przedłużeniu jest on mały i miesci się tam tylko mała szafeczka na buty i wieszak ścienny. Nie wyobrażam sobie jak musi on wyglądać bez przedłużenia...

*Okno dachowe nad klatką schodową zupełnie nie potrzebne. My zrezygnowaliśmy z niego i nie żałuję. w klatce schodowej przecież jest okno takie jak w łazience dolnej czyli całkiem niemałe.

*Nasze pomieszczenie gospodarcze to taka mała pralnia. Ponieważ mamy piec na gaz więc jest tam czyściutko i mogłam postawić pralkę i suszarkę. Brakowałoby mi takiego pomieszczenia gdybym musiała mieć kotłownię.

*Podłogówka-rewelacja. Na dole mamy wszędzie kafelki a na górze panele i wcale to nie jest problem-sprawdzają się bardzo dobrze. Moja rada:nie dawajcie kaloryferów do sypialni-one wysuszają powietrze. Na prawdę zdrowsza do sypialni jest podłogówka. Nie zamieniłabym na nic innego. Bardzo dużo opinii negatywnych pochodzi głównie od osób, które jej nie mają a to mało wiarygodne. Jedyny grzejnik dokupiłam do górnej łazienki i to elektryczny, który włączam tylko do suszenia ręczników kiedy nie grzejemy podłogi.

*Ściankę kolankową podnieśliśmy o dwa pustaki przez co pokoje są bardziej ustawne

*Balkonu-brak. Ponoć są z nim same kłopoty-często przecieka a kosztuje nie mało. Nie wiem po co miałabym na niego wychodzić?Zamiast niego okno 150x150

*Prysznic na dole w łazience-koniecznie-już się nie raz przydał jak ktoś u nas nocował no i na górze oczywiście też

Mieszka się wygodnie, eksploatacja nie za droga więc ogólnie jesteśmy z Maryski zadowoleni :)

Cześć Ikem. Ja na razie mam tylko fundament. Mam kilka pytań.

1. Z czego budowaliście mury? W projekcie jest cegła Porotherm, ja zastanawiam się nad BK Solbet.

2. Jakie są u Ciebie koszty ogrzewania gazem? Zdaję sobie sprawę, że dużo zależy od pogody i że przy ogrzewaniu gazowym jest czyściej i wygodniej, ale zastanawiam się nad kosztami, bo paliwo stałe pomimo wielu wad jest chyba tańsze?

3. Podłogówkę masz w całym domu? Jaki był koszt wykonania takiej instalacji u Ciebie?

4. Też wprowadziłem zmianę wydłużającą wiatrołap. Czy hall nie jest za mały po takiej zmianie?

5. Czy strop wykonywaliście zgodnie z projektem (Terriva)?

6. Fajnie byłoby zobaczyć zdjęcia Waszego domku, możesz coś podesłać (może być na priv'a)?

Koszt ogrzewania na rok to ok 4 tys. a (mamy tylko podlogowke i nie zamienilabym na zadne nawet piekne kaloryfery) a za instalacje placilismy ok 40 tys ale z piecem kondensacyjnym z zamknieta komora spalania, zbiornikiem na wode i z cala instalacja sanitarna. Jesli chodzi o hol po wydluzeniu wiatrolapu to wcale nie jest za maly - jest idealny bo rowny. Gdybys nie wydluzyl wiatrolapu to niewiele zyskalbys holu ale juz wiele jesli chodzi o wiatrolap. Co do stropu to mamy zgodnie z projektem terive i ma dole trzeba oczywiscie klasc sufit z kartongipsu ale przynsjmniej mozesz kombinowac z oswietleniem w przyszlosci czyli dokladac halogeny w suficie tak jak my bedziemy teraz to robic po prawie 3 latach bo jednak mamy za ciemno ;) Co do zdjec to postaram sie w tym tyg cos przyslac Ci na priv. Pzdr

• 2 weeks później...
witam my mamy piec gazowy dwufunkcyjny Viessmana Vitodens 100 w - ogrzewanie razem z pogrzaniem wody ok 2400 zł (rocznie) ale to teraz, na początku koszty były o wiele większe, za pierwszy miesiąc 800 zł. Początkowo jednak nie mieliśmy czujnika temperatury i piec grzał na okrągło teraz już mamy ustawione w zależności od dnia i danej godziny. Poza tym mamy kominek z dgp dlatego ogrzewanie nie chodzi jeszcze obecnie na maksa.

witam my mamy piec gazowy dwufunkcyjny Viessmana Vitodens 100 w - ogrzewanie razem z pogrzaniem wody ok 2400 zł (rocznie) ale to teraz, na początku koszty były o wiele większe, za pierwszy miesiąc 800 zł. Początkowo jednak nie mieliśmy czujnika temperatury i piec grzał na okrągło teraz już mamy ustawione w zależności od dnia i danej godziny. Poza tym mamy kominek z dgp dlatego ogrzewanie nie chodzi jeszcze obecnie na maksa.

Ile Was kosztował kominek z DGP, do jakich pomieszczeń bezpośrednio jest to gorące powietrze doprowadzane?

Koszt ogrzewania na rok to ok 4 tys. a (mamy tylko podlogowke i nie zamienilabym na zadne nawet piekne kaloryfery) a za instalacje placilismy ok 40 tys ale z piecem kondensacyjnym z zamknieta komora spalania, zbiornikiem na wode i z cala instalacja sanitarna. Jesli chodzi o hol po wydluzeniu wiatrolapu to wcale nie jest za maly - jest idealny bo rowny. Gdybys nie wydluzyl wiatrolapu to niewiele zyskalbys holu ale juz wiele jesli chodzi o wiatrolap. Co do stropu to mamy zgodnie z projektem terive i ma dole trzeba oczywiscie klasc sufit z kartongipsu ale przynsjmniej mozesz kombinowac z oswietleniem w przyszlosci czyli dokladac halogeny w suficie tak jak my bedziemy teraz to robic po prawie 3 latach bo jednak mamy za ciemno ;) Co do zdjec to postaram sie w tym tyg cos przyslac Ci na priv. Pzdr

Dzięki za informacje, ale mam wątpliwości, czy ta kwota 4 tys nie wydaje Ci się zbyt duża? Jakiej grubości styro masz na elewacji i ile dałeś wełny mineralnej na poddaszu? Wciąż czekam na obiecane fotki :)

Aha, jeszcze jedno, czy w garażu również masz podłogówkę?

• 1 month później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 6 months później...

Koryguję koszt ogrzewania-średnio wyszło nam miesięcznie 290 zł od początku mieszkania -razem z wygrzewaniem wylewek. A tak jako ciekawostka dla porównania- mamy jeszcze mieszkanie 60 m2 i w czynszu koszt ogrzewania wynosi 325 zł/miesiąc:yes:

tak więc nie warto bawić się w ekogroszki czy węgiel. Gaz jest bardzo wygodny, bezobsługowy i czysty. Oczywiście mam na myśli takie sytuacje gdy ten gaz jest.

• 1 month później...
  • 1 year później...