Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj Andrzejko !!

Powiem tak ,myśląc o umeblowaniu kuchni to aż się prosi żeby zlikwidować to okno,lecz bardzo straci urok elewacja.Też dużo zależy od ustawienia budynku ,w moim przypadku jest to najbardziej widoczna ściana - wraz z frontową 8)

Lecz jak mi to ktoś powiedział ''nie patrz na wygląd- patrz na wygodę'' ,tak więc los okna na razie jest pod znakiem ??? 8) :o

Dostałem też od Robena cennik schodów :o :( :o ,nie umiem go tu wkleić ale wygłąda to tak ;w najmniejszym rozmiarze te półokrągłe 1stopień -3200 zł

2stopnie-5500 zł

3stopnie-8100 zł

Nie pomyliłem zer :o :evil: ,dodam tylko,że najdroższe były za troche ponad 16000 zł :-? --[ zawysokie progi ] Pozdrawiam! :wink:

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałem też od Robena cennik schodów ,nie umiem go tu wkleić ale wygłąda to tak ;w najmniejszym rozmiarze te półokrągłe 1stopień -3200 zł

2stopnie-5500 zł

3stopnie-8100 zł

Nie pomyliłem zer ,dodam tylko,że najdroższe były za troche ponad 16000 zł --[ zawysokie progi

:o :o :o :o

Ja odpowiedzi nie dostałam choć wysłałam zapytanie :(

ale mała strata bo tojak dla mnie zbyt dużo :-? :(

A Ty sądzisz że te okno powinno być ,czy raczej coś Ci mówi że trzeba je "zatkać" ???

Powinno być ze względów estetycznych zewnętrzych ale ze względów praktycznych zdecydowanie nie, zbyt gorąco będzie w kuchni latem- chyba :roll: :roll: no i zabierze trochę miejsca :-?

Kuchnia moim zdaniem jest bardzo mała :-? nie spodziewałam się ,że aż tak :-? dobrze, ze chociarz jest otwarta na salon 8)

Mikołaju dzięki za życzenia 8)

http://www.gify.neostrada.pl/gify/postacie/aniolki/1.gif

Masz racje ,kuchnia jest mała , :-? ale za sprawą tego okna jest nie ustawna . :cry: Choć Twoja jest już realna a moją mam dopiero na papierze to chyba nic w niej już nie zmienie. :roll:

Co prawda istnieje możliwość -jak to zrobiła ASIA z Gwizdanowa;likwidując garaż z którego części zrobiła łazienkę :roll: zyskując dodatkowe metry na rozrost kuchni.

............Tylko zawsze pozostaje świadomość -COŚ-za COŚ :roll: :roll: :roll: . Jednej żeczy, której żałuje to tego ,że nie rozciągnełem MARYŚKI CO NAJMNIEJ O 1.5m-przydało by się!! :wink:

Pozdrawiam :p

• 2 weeks później...

Hej co tam słychać -MARYŚKI. :lol:

Szum głowy pomału mija i nastaje żeczywistość-minął kolejny rok.

Zacznie się kolejny etap realizacji noworocznych postanowień-postawić mury , zrobić dach , instalacje a niektórzy spewnością zechcą już zamieszkać :p :p :p Wszystkim życzę spełnienia swoich marzeń!!! :D

A tak na marginesie mam tu obiecany cennik schodów -już wiem jak się wkleja 8) http://mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/7_104.ts1136050971106.jpg

Pozdrówka! :wink:

Hejki, hejki :p :p

W Nowym Roku dużo dobroci i szczęścia.

Nie wiem jak wy ale u mnie jakoś budowlane emocje znacznie opadły :(

zapał gdzieś uciekł :( ale mam nadzieję, ze jest to związane ze świątecznym rozleniwieniem :-?

Może jak słońce zacznie mocniej grzać cos we mnie drgnie :roll: :roll:

Pozdrówka dla wszystkich 8)

Oczywiście :lol: najsamprzód :lol: dla wszystkich budowlańców Wszystkiego dobrego w Nowym Jorku ,żeby ta liczba 2006 była dla Was wszystkich szczęśliwa pod kątem budowlanym i osobistym.......

Ale jestem zaniepokojony o Wasze emocje Pani Andrzejko!!! Jak to opadły ??? Proszę się zebrać w garść ....teraz dpiero czeka Cię wyzwanie, wykończeniówka jest wykończająca nie tylko z nazwy :-? ale efekty coraz bardziej zbliżają do momentu zamieszkania.

Pozdrawiam :D :D :D

Witajcie w Nowym Roku !

Pozdrawiam wszystkich i donoszę,że 28 12 2005r zostaliśmy pełnoprawnymi ZIEMSKIMI POSIADACZAMI.

Dziękuję za gratulacje :D :D :D

A teraz śpieszę z odpowiedzią na pytanie mikołaja1 .

Jeszcze nie!!! :evil:

Czy możesz zdradzić mi tajemnicę i napisać ile długości i ile szerokości ma Twoja Marysia po rozpuczeniu jej????

Moja zrobiła się 1350-1360 na 960 [ trochę duża?] Aż się boję kosztorysu, bo wg moich lajkonikowych szacunków, do zamieszkania w niej muszę wydać 100 000 do 150 000 więcej.

O MATKO , OPIEKUNKO WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH !!!!!!!!!!!!!

CO JA MAM ROBIĆ??????????????

Radź MIetku mikołaju1 !!!

GRATULUJĘ!!!

:D :D :D Tytuł Posiadacza Ziemskiego to nie byle co! Wspaniałe uczucie mieć swój kawałek ziemi-prawda? 8) :p

Mój domek "urusł " nieznacznie -czego teraz trochę żałuję. :evil: Dołożyłem 0.3m na długości i tyle samo na szerokości,nie zmieniły się wymiary salonu ,kuchnia i hol zyskały na długości kotłownia na szerokośći a garaż urusł wzdluż i w szeż. Ale teraz wiem że kuchnia jest za wąska,gdybym miał to zrobić jeszcze raz śmiało dodał bym całemu budynkowi 1-1.5m od strony kuchni i jakieś 0.5m od strony garażu. :roll:

Po Twoich wymiarach sądze że tak to planujesz,a co do kosztów to myślę że się pomyliłaś o jedno "0". :wink:

POZDRÓWKA !!! :D

Pocieszyłeś mnię mikołaju1 ogromnie . Teraz mogę spokojnie brać się do budowania.

Tak na marginesie - Ile w zagłębiu miedzi kosztuje wybudowanie 1 m2 licząc z metra netto?

Mam na myśli stan surowy zamknięty z surowców ze średniej półki?

Nas tu straszą 1100 zł-metrem. U Wasz też tyle zer? :o :o

Pozdrawiam!!! :D

Witam! :p

Ja mieszkam na pograniczu Lubuskiego i Wielkopolski-więc daleko mi do zagłębia miedziowego [ na szczęście -choć nieukrywam są to moje rodzinne strony ]-więc nie wiem ile tam kosztuje m2 WŁASNEGO SZCZĘŚCIA :roll: .Zresztą ja tego w ten sposób nie przeliczam-co się da robie lub prubuje robić sam+bratnie dusze, 8) :lol: .Materiały też szukam ,gdzie taniej -liczy się każda złotówka,więc myślę że 1100zł uda mi się znacznie "okroić". :lol:

BEATO! kwota którą szacujesz wydać więcej na tych" pare " dodatkowych metrów [150 tyś.] w mojej ocenie jest mocno przesadzona!? :o :o :o

Pozdrawiam! :D [/b]

Witam Mikołaju1 :D To bardzo dobrze,że tak tanio Choć to tylko i prawie 50 m2 więcej. Tak więc do dzieła! Umiem malować ściany to też coś zaoszczędzę.

Ja tu sobie żartuję a muszę się przyznać na tym szacownym FORUM do zdrady jaką planuję. To nawet nie zdrada a powrót do poprzedniej żony. Mam na oku jeden sympatyczny projekt. Jest od razu większy i nie chcę w nim nic zmieniać. Niestety, nie tak śliczny jak Maria. Ale też kobieta . Amanada jej na imię i mieszka na stronie Archipelagu. Zobacz i powiedz, co o niej sądzisz?

Pozdrawiam i zyczę dobrej nocy.

Beata.

:wink:

Amanada jej na imię i mieszka na stronie Archipelagu. Zobacz i powiedz, co o niej sądzisz?

chodzi chyba o Amandę :roll: :-?

Obejzałam ją sobie i stwierdzam że to zupełnie inny dom niż Maryśka :-?

Jak dla mnie to ma zbyt wiele małych pomieszczeń :-? Ogólnie nie podobają mi sie domy fikuśne a ten do takich bym zaliczyła, garaż znacznie wystający przed btyłę budynku i załamania dachu napewno podwyższą koszty :-?

Ale oczywiście to tylko i wyłącznie moje zdanie więc jeśli ci się podoba i pasuje to czemu nie 8)

Może to i lepsze rozwiązanie wziąść projekt taki jaki pasuje niż robić w nim dużo zmian 8) Ja przynajmniej uważam , że zmian powinno byc jak najmniej. Więc może lepiej jeszcze poszukac gotowego projektu który będzie spełniał maksymaknie nasze wymagania co do domu :-? :roll:

Ja na tym etapie budowy twierdzę, ze mi się to udało ale pewnie wszystkie za i przeciw będą dopiero widoczne po zamieszkaniu czyli w praktyce 8) :wink:

Pozdrawiam :p

Gratuluję własnego kawałka świata :p :p :p

Andrzejko! Dziękuję za opinię o Amandzie. Tak , to o niej myślimy.

Salon jest nie za duży i o taki nam chodzi . Spiżarka...nie musi jej tam być ale kto wie czy się nie przyda... A dachu o całe 56 m2 więcej , mniej za to załamań bo tylko nad garażem. Chmmm! Ładniutka jak Marysia to nie jest. Na pewno droższa... Łel... :cry:

:D :D :D FAJNIUTKA ta AMANDA!.

Mi się podoba ! :lol:Fakt jest to zupełnie inny domek niż MARYŚKA ,-większy, a z tym się wiążą większe koszty budowy no i utrzymania :-? , lecz zamiast rozciągać Marysie lepiej chyba .............? 8) 8) No cóż ,trochę mi szkoda że jednak nie MARYSIA -myślałem że będziemy razem wznosić mury .Andrzejka i inni są daleko w przodzie ,zostałem tylko ja i Petroniusz :oops:

Wracając do Amandy;-większy wiatrołap [+],większy garaż[+],spiżarnia [+},pomieszczenie g. za garażem[+],duża łazienka [+],zaplecze łazienki[+],niezwarta bryła [-],kominek na środku[-],całkiem otwarta kuchnia na salon [-\można wstawić kawałek ściany],acha dodatkowy pokuj[+].To tyle-podlicz sama :p :p [......też Ci tak wyszło] 8) .

Pozdrówka! :D

Witka dla Wszystkich :D

Chciałbym i ja dodać swoje trzy grosze w temacie Amandy z Archipelagu..

Byłem na stronie tegoż biura projektowego i oglądnąłem sobie projekt ,poczytałem opisy itd itd. Powiem szczerze "nie porwała" mnie ta Amanda :-/ Może dlatego że jestem zauroczony Maryśką ????? Ale naprawdę patrzyłem chłodnym okiem .Nie podoba mi się salon (mały) można by zrezygnować z dodatkowego pokoju na dole łącząc go z salonem , ale wtedy kibelek byłby w samym centrum uwagi :roll: wszystkich przebywających aktualnie gości :o

Podumowując -projekt trochę jak ja to nazywam "udziwniony" zdecydowanie wolę MARYŚKĘ :D :D :D Andrzejka dobrze to powiedziała Maryśka ma coś w sobie ....trzeba tylko umieć to zobaczyć :D

Ale oczywiście nie wszystko musi się każdemu podobać .

Pozdrowienia dla wszystkich Marysiowiczów :D :D :D