Beatom 08.01.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam wszystkich uzależnionych... Maryśka jest boska!!! Czy ja oszalałam? Poszerzać ją? NIe!!!!!!!!!!!!! Zostanie taka jaka jest. No, może zmienie tylko schody na Iskierkowe, bo wejście z garażu wiatrołapem i jakby to powiedzieć ... łokci sobie nie poobijamy wchodząc do domu ( wiatrołap deko wygodniejszy w Iskrze jest). PSYT> Co do urody Amandy już więcej nic nie powiem.Po wierzchu brzydula. Ale zdobądźmy się na tolerancję dla mniej obdarzonych przez swoich twórców. A co do jej praktycznośći, to... A teraz zejdźmy z niej bo się zawstydziła! Czekam na kolejne wasze doniesienia na temat postępów w pracach. Zanim my coś zaczniemy...chyba po Wielkiej Nocy... Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 08.01.2006 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 No w końcu .....Beato ...bój się Boga...nareszcie jesteś " jak by to powiedział Kaźmierz Pawlak. Przecztałem Twój post i zauważyłem że "wróciłaś z dalekiej podróży" Jeżeli w końcu zdecydujesz się na Maryśkę to nic dodać ,nic ująć. Maryśka jest bardzo funkcjonalna i zaprojektowana w ten sposób by każdy metr jej powierzchni był wykorzystany. Powiedzmy sobie otwarcie ,wszyscy którzy decydują się na taki projekt ,liczą się z groszem ,tak jak ja. Wybór domu to nie tylko sprawa zbudowania go , trzeba go później wykończyć , urządzić i utrzymać!!!!!!!!!!!!!! .Im więcej metrów ,tym koszty rosną we wszystkich aspektach .Prostota tego budynku daje szanse na to ,że zamieszkamy w nim za ROZSĄDNE pieniądze. Kto z nas nie chciał by mieć pałacu o pow, 300 metrów , działki 2 ha. a na niej basenu itp. itd. Wracają do Maryśki to oczywiście małe zmiany każdy robi, ja gdybym mógł to też bym ją odrobinkę poszerzył ale moja działka ma tylko 20 metrów szerokości więc cieszę się z takiej Maryśki ,jaką pani Kasia Herba-Janiak stworzyła. Chcemy dodać przed wejściem dwa filary wspierające daszek . Więcej zmian drastycznie zmieniających wygląd BRAK. W chwili obecnej zima pozwala jedynie na wszelakie rozmyślania nad wiosennymi pracami .Jak tylko będą nowe wieści ,oczywiście że się podzielę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.01.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Witam! "Męska" decyzja-Beato!! Jednak musiało załomotać ,tylko brałaś nas "pod włos"?! Wybierająć shcody i wiatrołap z Iskierki robisz identycznie jak ja-bratnia dusza! Powodzenia-wiosna blisko! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 08.01.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 dobrze powiedziane.. mikolaju ..męska decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.01.2006 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 HEJKA PETRONIUSZU !! Powiedz czy te filary to masz już na papierze ,czy dopiero w głowie? Ja cały czas myślę nad czymś gustownym ,żeby nadać harakteru wejściu,tylko nie chciałbym zasłonić okienek. Myślisz o okrągłych czy kwadratowych? Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 08.01.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Cześć mikolaju Filary mam oczywiście na papierze, myśleliśmy o podparciu zadaszenia nad głównym wejściem od samego początku. Filary oczywiście okrągłe, a sam daszek chcemy wysunąć do przodu żeby spełniał swoje zadanie ochrony przed opadami , w takim razie raczej nic nie zaszkodzi okienkom . Siema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 08.01.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 T o jeszce raz ja Ogólnie to chcemy zrobić coś w tym stylu ........ http://petroniuszcezar.w.interia.pl/foto/karmel.jpg Oczywiście nie całkiem tak samo ,ale coś w tym stylu...w mojej miejscowości znalazłem dom bardzo podobny do Maryśki z zadaszonym wejściem jak powyżej ( daszek odrobinę mniejszy ) wygląda zarąbiście....jak zrobię zdjęcia to postaram się wleić . Paka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.01.2006 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 http://mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/8_1024.ts1136744973738.jpg To też jest Marysia ,tylko po liftingu. Co prawda właściciele zrezygnowali z garażu ,gdzie robią łazienkę i pom. gospodarcze. Ten domek na Twoim zdjęciu to też MARYŚKA???? -wygląda nieźle . Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.01.2006 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Znowu zrobiłem coś nie tak. Pierwszym razem wkleiłem miniaturke cennika schodów,teraz znów zdjęcie nie mieści się na ekranie -jakiś chochlik mi tu miesza! Przysłowie mówi do TRZECH RAZY SZTUKA !!! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatom 09.01.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Cześć Maryśkowicze! Macie już policzone koszty surowego stanu zamkniętego? Pomijając oczywiście wszystkie administracyjne pierepałki. Biura projektowe wymyślają jakieś koszty ale...jak się maja w praktyce to wszyscy wiemy. A jak to wygląda w życiu to wiecie WY! Podzielcie się proszę swoimi słodkimi tajemnicami. Jak się wam udało? Mikołaju, czy to ten domek z okolic Wrocka? Wygląda super! Mój małżonek jest niestety zakochany w garażach. Najlepiej żeby jeszcze był podwójny Autko musi mieć doooooobrze!! Ciepło i żeby mu na głowkę nie padało ... itd. Ale budowanie osobnego garażu to kolejne -dzieści tysięcy złotych. Zostanie tak jak jest! Pozdrawiam Beata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 09.01.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam! Tak!, dokładnie to jest ten domek o którym wspominałem-zresztą jedyna Marysia jaką do tej pory udało mi się oglądać osobiście. Zdjęcie jest z września i sam jestem mocno ciekawy jak wygląda teraz, wiem tylko tyle że dach jest kryty karpiówką . Ja też chcę zachować garaż dla autka-choć mnie żonka coraz częściej namawia ,żeby autko marzło-bo się "gary" w kuchni nie pomieszczą! Natomiast bardziej podoba mi się daszek ze zdjęci Petroniusza-mniej awangardowy! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 09.01.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Witam! Tak!, dokładnie to jest ten domek o którym wspominałem-zresztą jedyna Marysia jaką do tej pory udało mi się oglądać osobiście. Zdjęcie jest z września i sam jestem mocno ciekawy jak wygląda teraz, wiem tylko tyle że dach jest kryty karpiówką . Ja też chcę zachować garaż dla autka-choć mnie żonka coraz częściej namawia ,żeby autko marzło-bo się "gary" w kuchni nie pomieszczą! Natomiast bardziej podoba mi się daszek ze zdjęci Petroniusza-mniej awangardowy! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beatom 10.01.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Cześć Maryski! Czy ktoś wie, ile pieniedzy mu ubyło na tym etapie, na którym obecnie jest z budową? Jak się ma w realu kosztorys Marysiowy? Odwiedliście mnie od Amanady- bo droga- a jak tania jest Maria????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 10.01.2006 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Witam wszystkich Jeżeli chodzi o zdjęcie które zamieściłem wcześniej ,to jest to "Karmel" z biura projektowego z Białegostoku ( nie wiem czy obecnie jest do kupienia ten projekt) swojego czasu chcieliśmy ten projekt zrealizować ,ale układ pomieszczeń był niezbyt udany. A to za sprawą klatki schodowej która zlokalizowana została po przeciwnej stronie głównego wejścia do budynku, diametralnie zmienia się układ pomieszczeń w takim przypadku. Na szczęście udało się znaleźć MARYŚKĘ . Następna sprawa to zdjęcie które wkleił mikolaj , wszystko byłoby OK ,ale moim zdaniem troszkę przekombinowano z wielkością tego daszku i odległościami między kolumnami ( ja będę robił mniejszy daszek i kolumny trochę bliżej siebie ) Jest jeszcze trochę czasu ,to napewno zdążę umieścić zdjęcia które posiadam ,tych budyneczków które mają zrobione podobne zadaszenie ,lecz wydaje mi się BARDZIEJ proporcjonalne do całości bryły. Jeżeli zaś chodzi o koszty wykonania tego etapu ,który wykonałem to ,pisałem już chyba o tym wcześniej na tym forum ,lub (jeżeli się mylę to) w dzienniku budowy -PETRONIUSZ I MARYSIEŃKA- A jak one się mają do kosztorysu ??????? powiem szczerze nawet nie próbowałem porównywać , moim zdaniem szkoda czasu na takie porównania .Pewne rzeczy trzeba zrobić DOBRZE a przy okazji TANIEJ niż DROŻEJ i to cała moja filozofia. Napiszcie co Wy o tym sądzicie ??? może się mylę ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 10.01.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Pewne rzeczy trzeba zrobić DOBRZE a przy okazji TANIEJ niż DROŻEJ i to cała moja filozofia. Napiszcie co Wy o tym sądzicie ??? może się mylę ............ Nie wcale się nie mylisz a nawet mądrze gadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 10.01.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Cześć Maryski! Czy ktoś wie, ile pieniedzy mu ubyło na tym etapie, na którym obecnie jest z budową? Jak się ma w realu kosztorys Marysiowy? Odwiedliście mnie od Amanady- bo droga- a jak tania jest Maria????????????? Koszt tego co mam ( stan surowy otwarty) wynosi około 45 tys PLN chyba nie tak dużo Tak to wygląda w wielkim skróce i w zaokrągleniu Pozdrówka Jeśli zaś chodzi o kolumienki i daszek wsparty na nich to moim zdaniem trzeba dobrze dobrac wymiary bo łatwo może wyjść z tego niezgrabna bryła a jeśli wszystko jest proporcjonalnie dobrane to ma to swój czarujący urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 11.01.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Andrzejko -tego co masz tzn łącznie z pokryciem dachu ?? Czy ujełaś również koszty przyłaczy , dokumentacji ? Pozdrawiam - jeśli tak... to ładnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Petroniusz 11.01.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Cześć budowlańcy Szanowna Andrzejko ..czy naprawdę to są wszystkie koszty stanu surowego otwartego Maryśki którą można podziwiać na zdjęciach w Twoim dzienniku ????????????? Jeżeli tak to co ja tu robię robiłem dokładne zapiski dotychczasowych wydatków na fundamenty ........wyszła pewna sumka.. wstępnie mam oszacowany koszt dalszych prac z materiałami (oczywiście w zaokrągleniu ) ...wyszła znowu pewna sumka tylko gdzie mi do Ciebie ..........cholera gdzieś się musiałem pomylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 11.01.2006 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Witam Maryśki! Nie wiele dotychczas wybudowałem ,ale pochwale się tym co mam: Na dzień dzisiejszy wydałem blisko 24 000zł ,posadam stan "0" bez chudziaka ,do tego pustaki POROTHERM 25 na cały dom [oprócz działówek] cegłe klinkierową na obmurowanie całości i wełne 10 w środek ściany. Jest to oczywiście koszt samych materiałów nie licząc całej papierologi i żadnych przyłączy. Nie zarobił u mnie do tej pory żaden fachowiec ,poniewaz wszystko zrobiłem sam+paru przyjaznych ludków z teściem na czele. Kupiłem też dachówkę ceramiczną [Angoba czarnobrązowa]ROBENA ,która wraz ze wszystkimi dodatkomi ,w tym 2 okna FAKRO i kompletnym orynnowaniem[tytan-cynk]kosztowała mnie kolejne 17 100zł. A oto" podstawa " mojej MARYSI http://mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/24_348.ts1136925269129.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 11.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 HEJKA ANDRZEJKA! Przedewszystkim gratuluje ;zrobiłaś tak wiele ,za tak niewiele. A tak na marginesie Jak tam Twoje okienka -wycenione ?! Interesuje mnie jakie będą -plastik czy drewno i czy znasz już koszt? Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts