Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytat:

Kominkiem będe dogrzewał w mroźne dni :wink: Jutro mocuje balustradę na balkonie :D

Andrzejko kiedy planujesz wprowadzkę ?

To tak jak ja mam zamiar tez kominkiem grzać w chłodniejsze dni 8)

A po zamocowaniu balustrady bardzo prosimy o nowe fotki 8)

Wprowadzkę owszem planuję :-? :-? :-? :-?

Wariant optymistyczny 8) ( mam jeszcze nadzieję ze się uda :wink: )

pod koniec tego roku :-? :-? :-?

Mniej optymistyczny przyszły rok :-? :-? :-?

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam! :p

Być może będzie to piec na pelet lub na holzgas ale to jeszcze jest w powijakach Gaz na pewno nie , jest za drogi

Kominkiem będe dogrzewał w mroźne dni Jutro mocuje balustradę na balkonie

Jeśli chodzi o grzanie kominkiem,to grawitacyjnie,czy DGP.

Interesuje mnie rozprowadzenie kanałów nadmuchowych,ewentualnie turbinki? :wink:

Pozdrówka! :D

Witam! :p

Być może będzie to piec na pelet lub na holzgas ale to jeszcze jest w powijakach Gaz na pewno nie , jest za drogi

Kominkiem będe dogrzewał w mroźne dni Jutro mocuje balustradę na balkonie

Interesuje mnie rozprowadzenie kanałów nadmuchowych,ewentualnie turbinki? :wink:

:roll: :roll: :roll: :roll: O to ja jeszcze do tego nie doszłam :-? :-? :-?

Stopniowo przerabiam materiał budowlany :wink:

Witam,

W postach przeczytałem, że okna drewniane są za drogie (20.tys)

Ja od początku nie brałem pod uwagę PCV, tylko drewniane.

Oferty otrzymałem z różnych, a niektóre były znanych firm.

Żadna oferta nie "dociągneła" do wspomnianych 20tys.

Acha zaznaczę że łukowate okienka zmieniłem na proste.

Ostatnio znalazłem producenta, drewnianej stolarki.

Okna, drzwi balkonowe i tarasowe, drewniane trójwarstwowo klejone z

szybą P4, oferta wyniosła coś koło 12 tys. Zaraz potem dostałem

ofertę Rehau 5kom. oklejane i też tyle wyniosły, tyle że z szybą P2.

Co do ogrzewania to rozważam opcję "podłogówki" z piecem gazowym

i kominkiem z płaszczem wodnym. Instalacja + materiały (kominek i piec)

instalator wycenił mi na 20tys (Vitodent 100). Jutro jadę pogadać o szczegółach.

Znalazłem też (w końcu) wykonawcę. Marysię bez ścian działowych,

tarasu i schodów wejściowych zrobi mi za 28 800 netto.

To jest najlepsza propozycja i człowiek wydaje się uczciwy.

Tak wyglądają wstępne koszty. Czekam aż puszczą mrozy by ruszyć

z budową. Cieszą oko Wasze postawione już Marysie.

Pozdrawiam

JAcek

To jest najlepsza propozycja i człowiek wydaje się uczciwy.

Tak wyglądają wstępne koszty. Czekam aż puszczą mrozy by ruszyć

z budową. Cieszą oko Wasze postawione już Marysie.

Pozdrawiam

JAcek

Kurcze to sporowato jak na moj gust :-?

Mrozy mają podobno trzymac długa ale zycze ci oby jak najszybciej puściły 8) I czekamy na twoją Maryśke 8) :wink:

Pozdrówka

Hej Marysie! :D :D

Cieszę się że jeszcze jeden Maryś z Wrocka dzieli mój los inwestorski.

Neverhoodsie drogi , piszesz, że ktoś Ci wybuduje Marysię bez działówek i zew schodów itd za 28 800 pln. Pytam się Ja, czy to cena obejmująca również konstrukcję dachu, pokrycie dachu, może ocieplenie i otynkowanie zewnątrz domu? Czy coś jeszcze zawiera się w tej cenie ?

Bo jeżeli to tylko prace murowe , łącznie z fundamentami oczywiście to...

czyba drogo....

Wytłumacz się proszę. :wink:

Beata. :lol:

Siemanko....

neverhoods - toż to :o :o kosmos :o :o musisz się zdłosić na korepetycje do andrzejki .....45 000 to koszt materiałów + robocizny stanu surowego otwartego całego jej domku a ty chcesz wydać prawie :roll: :roll: trzy dychy na samego majstra :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: strasznie drogo........................ :wink: :wink:

Witajcie,

Odpowiadam na pytania:

Dla BEATOM:

Pytam się Ja, czy to cena obejmująca również konstrukcję dachu,

pokrycie dachu, może ocieplenie i otynkowanie zewnątrz domu?

Czy coś jeszcze zawiera się w tej cenie ?

Fundamenty, nadproża,strop, konstruckcja dachu,

położenie dachówki itd.

niestety bez tynkowania.

Dla Petroniusza:

45 000 to koszt materiałów + robocizny stanu surowego otwartego całego jej domku

a ty chcesz wydać prawie trzy dychy na samego majstra strasznie drogo

Dom będzie pod Wrocławiem. Wszystko zlecam budowlańcom. Wysłałem'

kosztorysy do 7-9 firm. Ceny od 50 i 42 tys.. Końcem roku już byłem zdecydowany

by zlecić robotę za 36.6 tys. brutto. Przerobiłem umowę i chyba przedobrzyłem,

bo Wykonawca przestał się odzywać. Wysłałem do kolejnych trzech i

odpowiedział mi pierwszy człowiek, który cieszy się dobrą opinią. Pojechałem

przekonał mnie swoją wiedzą i postanowiłem, że mi wybuduje dom.

Oczywiście zadałem pytanie ile jest wstanie opuścić, ale z uśmiecham powiedział "nic"

Więc nie czekałem na inne oferty (okazłay się droższe) tylko się zgodziłem. O tyle.

Czas biegnie, a my już chcemy mieć swoją Marysię.

Pewnie że wkurza mnie, że nie mogę znaleźć ekipy za 15-20 tys.

Czas też jest ważny dla nas więc trzeba płacić.

Chciałem napisać coś o wpinaniu się do wodociągów, ale może innym razem.

Na samą myśl starzeję się chyba o 5 lat :)

Kupiliśmy za to krzesła do naszej jadalni.

Pochwalę się

http://neverhoods.fm.interia.pl/DC-08-rattan[50].jpg

Aż dziw bierze, że styl wnętrz naszego domu, kształtowane będą przez krzesła.

No cóż, czasem dom można zaczać "budować" od końca. :)

Pozdrawiam Wszystkich.

Jacek

neverhoods cena jest duża ale myślę,ze jest dokładnie tak jak mówisz :-?

Inne rejony naszego kraju, inna jakość i kultura budowy :-? a to kosztuje :-?

To, że mi sie udało za taką cenę to naprawdę cud ale ile przy tym się człowiek napoci i nagimnastykuje to już inna historia :-? :roll: :-?

Wielle razy było mi wstyd za majstra bo nie wiedział prostych- moim zdaniem rzeczy :-? i biegał po majstrów sasiednich budów po rady i takie tam :-? :-? :-? Inna sprawa że to mała miejscowośc i znał się z tymi majstrami :-? ale wiele razy klęłam w duchu po kiego to zrobiliśmy :-?

Całe szczęście mam to już za sobą 8) prawie :wink: bo jeszcze ma zaległe schody wejściowe i kawałek ścianki przy schodach na poddasze a więc będzie trochę drożej bo trzeba za to będzie dopłaćić :roll: około 500 PLn jak przez zime nie zmieni się nic :-?

Po za tym u mnie jest jeszcze taka kwestia że brałam chyba wszystko co najtańsze :-? z wyjątkime cementu, no i pustaki tez chyba nie takie złe :roll: Piach i Żwir miałam też znacznie taniej po znajomości więć prosze moja ceną tak sie nie sugerować ba ja sama zaraz wpadnę w kompleksy, ze cos jest nie tak z moja Maryśka i może to totalna chałtura, że za taki pienądz :roll: :roll: :wink: :wink:

Jedyne z czego się cieszyłam to fakt, ze na mojej budowie gorzałka nie była zbyt cżesto pierwszy raz sie pojawiła przy laniu stropu jak już mąż był :wink: 8) a na sąsiednich to rozmaicie bywało ale co ja tu sie chwalę :oops: jeszcze nie skończona Maryśka więc nie wiadomo co mnie jeszcze czeka 8) :wink:

Ale wiecie co za nic nie wybrałabym teraz innego projektu wiedząc to co wiem i widzać ja w takim stanie jak ja mam 8)

I ciesze sie bardzo, ze coraz więcej osób przekonuje sie do tego przesympatycznego i myśle jednego z tańszych w budowie projektów 8)

Pozdrówka dla wszystkich 8)

A krzesła są świetne 8)

Podoba mi sie wasza kolejnośc zakupów :wink: :wink: 8) 8)

Mi niestety mąż blokuje wszyskie moje propzycje zakupu jakiegokolwiek mebla :( na ale u nas z kaską cienko więc kolejność musi być :wink:

Hej :D

Mikołaj napisał:

Interesuje mnie rozprowadzenie kanałów nadmuchowych,ewentualnie

turbinki?

Myślę ze będzie to DGP :-? Jeśli nie zmienialiście sciany nośnośnej działowej na parterze idącęj od garażu do kuchni oraz działówki na poddaszu to zauważcie że ściana ta nie jest bezpośrednio nad ścianą z parteru a to oznacza że można w salonie przy tej scianie poprowadzić tunel z ciepłym powietrzem do wszystkich pomieszczeń na poddaszu nie wychodząc z instalacją na poddasze :-?

Co o tym myślicie :-?

Witajcie MARYŚKI! :p

Myślę ze będzie to DGP Jeśli nie zmienialiście sciany nośnośnej działowej na parterze idącęj od garażu do kuchni oraz działówki na poddaszu to zauważcie że ściana ta nie jest bezpośrednio nad ścianą z parteru a to oznacza że można w salonie przy tej scianie poprowadzić tunel z ciepłym powietrzem do wszystkich pomieszczeń na poddaszu nie wychodząc z instalacją na poddasze

Co o tym myślicie

Gdzie natomiast turbinka i rozdzielacz?! :o

Ja niestety planuje dość znaczne zmiany w ściankach działowych poddasza :wink: ,dlatego myślałem wyjść jednym kanałem przy kominie ,aż ponad sufit poddasza [pseudo stryszek],tam umieścić turbinkę i rozdzielacz ,zasilając każde pomieszczenie w suficie! :wink:

Na dole byłyby tylko dwie kratki bezpośrednio z kominka i to wszystko. :D

Mam jeszcze jedno pytanko !? Jak rozwiązaliście kanalizację w łazience poddasza.? W orginale jest pion w ścianie salonu---jakoś nie bardzo mi się to widzi "chlupot rozpędzonej wody" z pewnością będzie słyszalny! :( :( :o

Witaj,

Jak napisałem mogę się wkurzać na niustępliwość i wysokie ceny,

ale czas biegnie. Gdybym miał go więcej, to wiele mógłbym sam zrobić.

Na fundamentach mam wrażenie wykonawcy zarabiają najwięcej.

Czy ktoś już przyłączył się do gminnego wodociągu?

Pytam bo procedury są tak zawiłe, że lepiej się kogoś poradzić.

A krzesła są świetne

Podoba mi sie wasza kolejnośc zakupów

O kolejności zdecydował przypadek, likwidacja sklepu.

Krzesło kosztowało tylko stówkę.

Pozdrawiam i czekam na wiosnę.

Jacek

Hej :)

Cytat:

Gdzie natomiast turbinka i rozdzielacz?! Mam jeszcze jedno pytanko !? Jak rozwiązaliście kanalizację w łazience poddasza.? W orginale jest pion w ścianie salonu---jakoś nie bardzo mi się to widzi "chlupot rozpędzonej wody" z pewnością będzie słyszalny! :roll:

Turbinkę i rozdzielacz mam zamiar ulokować pomiedzy kominem a scianką działową w garderobie jest tam sporo miejsca :oops:

Co do kanalizacji w łazience na poddaszu to zmieniłem ustawienie sanitariatów i zlikwidowałem pion w ścianie salonu :-? Jeśli nie chcesz zlikwidowac tego pionu to rurę kanalizacyjną trzeba okręcić grubym filcem , podobno super wycisza 8)

Pozdrówka :D

http://szantor.ovh.org/298.jpg [/img]

Prosze prosze piekna balustradka :) Mozna wiedziec ile cos takiego kosztuje?

Jeszcze jedno pytanko czy ktos z Maryskowiczow zastanawial sie nad piorunochronem? W projekcie jest niby napisane ze powinno sie go wykonac ... ale ... no wlasnie czy ktos ma w tym wzgledzie cos do powiedzenia :)

Pozdrowionka

Michał

Super balkonik,superowa barierka!!! :D :D :D

Pomyśleć ,że ja z tego zrezygnowałem!!! :(

Co do kanalizacji w łazience na poddaszu to zmieniłem ustawienie sanitariatów i zlikwidowałem pion w ścianie salonu Jeśli nie chcesz zlikwidowac tego pionu to rurę kanalizacyjną trzeba okręcić grubym filcem , podobno super wycisza

Dzięki za radę ,z tym filcem to dobry pomysł. :wink:

Interesuje mnie jak to poukładać żeby z niej całkiem zrezygnować,chodzi mi o umywalki i wanne. :wink:

Soopel

Jeszcze jedno pytanko czy ktos z Maryskowiczow zastanawial sie nad piorunochronem? W projekcie jest niby napisane ze powinno sie go wykonac ... ale ... no wlasnie czy ktos ma w tym wzgledzie cos do powiedzenia

Ja mam w pobliżu wysokie drzewa,więc nie myślałem o tym "ustrojstwie", lecz słyszałem ,że niektóre firmy nie chcą ubezpieczyć domku bez "ochronki"

Witam wszystkich sympatyków Marysi

na ten link dotarłam poprzez forum Horyzontu, choc samo forum Muratora sledze już od ładnych kilku miesięcy. Witam Czarka, który słuzył mi swoimi cennymi radami i wysłanymi zdjęciami. Poprzez forum znalazłam sąsiad z ulicy , który buduje Iskierkę witam Rafała, pilnie śledzę dziennim Andrzejki, a poza tym jestem szczęśliwa ,że jest nas coraz więcej.

Ja również dokonałam podobnych zmian jak większość: wyrównanie stropu nad garażem , likwidacja daszku nad tarasem, likwidacja balkonu , wyprostowanie łuków, zamian okien z dwóch na jedno w salonie od strony ogrodu, powiększenie wyjsćia na taras , likwidacj wyjścia z kotłowni, podzielenie pokoju z garderobą na dwa jednakowe pokoje, poszeżenie domu o 0,5 m od strony garażu . W ten spoób staje się moja Marysia bardziej podobna do Iskierki. Co do cen to róznice są bardzo znaczne szukałam długo i niestety nie znalazłam nic tanie , wszystko w granicach 40 - 35 tyś . ostatecznie wybraliśmy pana za 33 tys stan surowy z podbitką. Materiały na sciany już czekaja w składzie , jeśli uda się postawić stan surowy otwarty za 120 tys to bedzie dobrze , dodam że na tym etapie nic nie będzeimy robiś sami. Zaczynamy na wiosnę.

pozdrawiam

Zauroczona Marysią

Jola

Hej :)

quote]

Dzięki za radę ,z tym filcem to dobry pomysł. :wink:

Interesuje mnie jak to poukładać żeby z niej całkiem zrezygnować,chodzi mi o umywalki i wanne. :wink:

Wanne i muszle przestawiłem pod scianę przy kominie natomiast umywalkę w rogu przy drzwiach po prawej stronie :-? odpływ od umywalki nie potrzebuje dużego przekroju rury i spadku wiec można go spokojnie puścić w posadzce :) w ten sposób zlikwidowałem pion idący w ścianie salonu :)

Balustrada kosztowała mnie siedem stówek , myśle że cena jest niezła :wink: Umocowałem ją trochę wyżej bo będzie jeszcze ocieplenie i szlichta na balkonie :)

Witam Jole , cieszę sie , że dotarłaś na nasze forum :D

Pozdrówka :D

Hej! Jola! witamy,witamy!

Fajnie ,że "rodzinka" się powiększa! :D

1

Pięknie wygląda Marysia w zimowej szatce! :p

Wanne i muszle przestawiłem pod scianę przy kominie natomiast umywalkę w rogu przy drzwiach po prawej stronie odpływ od umywalki nie potrzebuje dużego przekroju rury i spadku wiec można go spokojnie puścić w posadzce w ten sposób zlikwidowałem pion idący w ścianie salonu

Tak sobie myślałem,tylko ja jeszcze muszę gdzieś "wkleić" kabinę,dlatego,że na dole robię tyko toaletę [szer.1,3m],by zyskać cenne cm. na żecz kuchni. 8) .........Ach jakoś to upchnę.

Mam natomiast inne pytanko:-czy podnosiłeś ściankę kolankową ,a jeśli nie to czy uważasz ,że jest ok.-czy jednak należy ją co nieco podnieść? :o

hej wszystkim

W naszym projekcie na dole przestawiamy drzwi z łazienki na długą ścianę możliwie jak najbliżej wejscia w ten sposów zyskujemy miejsce na krótkiej ścianie na przeciw okna na kabinę. Zrezygnowaliśmy z przejścia do kuchni a w miejce tego od strony hollu będzie szafa wnękowa, a od strony kuchni pomieszczenie na podręczne szpargały, wyjdą dwa schowki po 160x80 cm. Myślimy też o całkowitej likwidacji wiatrołapu, tak aby powstał większy holl i odkryte schody. Zamierzamy w większości wchodzić przez garaż , a jak zimno będzie wchodzić przez drzwi to pomyślimy o drzwiach dwuskrzydłowych do salonu.

Budowa od kwietnia więc jest jeszcze czas żeby poszleć ze ściankami działowymi.

pozdrawiam

Jolla