Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakupiliśmy ten projekt w Horyzoncie, aktualnie jest w adaptacji , zrezygnowaliśmy z balkonu i części okien połaciowych a także z różnicy poziomów nad garażem i kotłownią. Planujemy podnieść ściankę kolankową do wysokości około 75 cm.Ogólnie domek wydaje się być bardzo przytulny, zobaczymy podczas realizacji .A może ktoś z forumowiczów jest już w budowie tego domu???? Chętnie obejżelibyśmy z żoną chociaż częściowo zrealizowaną budowę.

:) :) :) :)

[email protected]

Super, gratulacje. Napisz jaka wersje stawiacie? Z pokojem na dole czy bez?

Powodzenia. Licze, ze bedziesz pisal w tym watku jak idzie i jakie bedziesz mial doswiadcznia z tym projektem.....

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowaliśmy się na wersję z dużym salonem na dole , wystarczy nam ten metraż w zupełności. Jedyne modyfikacje to te, o których pisałem ,zrezygnowaliśmy z różnicy poziomów nad garażem i kotłownią , to jedynie uprości proces budowy a podwyższając ściankę kolankową zyskamy i tak sporo powierzchni. Okna połaciowe są bardzo ładne owszem ale trzeba liczyć średnio ich koszt po 1000 zł , a w przypadku Marysi jest tam ich trochę, więc zredukowaliśmy ich liczbę do minimum. No i kształt otworów zmieniliśmy na bardziej standardowy. Wszystkie te zmiany podyktowane są maksymalną oszczędnością w kosztach budowy , a co z tego wyjdzie ? zobaczymy. Mam chęć stworzenie stronki poświęconej naszemu przedsięwzięciu, ale niczego nie obiecuję .Co do biura projektowego , to prawda , są bardzo mili . Na moją prośbę o przesłaniu materiałów dotyczących projektu , odpowiedzieli pozytywnie.Po kilku dniach dostałem przesyłkę zawierającą kilka kserokopii z projektu właściwego i kilka stron z kosztorysu. Jeśli ich poprosisz to Tobie też przyślą.

Pozdrawiam i dziękuję za doping :wink: :wink: :wink:

Super,

Sluchaj, a to oni Tobie podnosili kolankowa czy sam bedziesz to aranzowal?

Wiesz, ja myslalem, zeby w garderobie w sypialni zrobic druga, prywatna lazienke. Az sie prosi, bo jest przy tym samym pionie co normalna. Co o tym myslisz?

Ciekaw jestem czy planujesz jakies zmiany z lazienka na dole? Bo mi jakos brakuje tam garderoby, czy tez miejsca gdzie mozna by powiesic plaszcz, kurtke, zostawic buty. Ja jeszcze nie bardzo mam pomysl na to.

Myslalem jeszcze, zeby przeniesc kominek na te krotka scianke miedzy przejsciem z kuchni na salon i z korytarza na salon. Planujesz DGP?

Czekam na inne pomysly, doswiadcznia i przemyslenia.

Aha, ciekaw jestem na ile opiewa kosztorys?

Gratuluje wyboru i czekam na stronke. Zapodaj koniecznie jak bedziesz juz cos mial.

Pozdrawiam

Witam.

Jeżeli chodzi o ściankę kolankową , to napisałem tylko do biura projektowego o zgodę na zmianę jej wysokości bez określania dokładnych danych, o jej rzeczywistej wysokości zadecyduje samo życie .Projekt musi adaptować architekt , więc jemu musisz powiedzieć o wszystkich zmianach jakie chcesz wykonać .Biuro projektowe przysyła taki projekt jaki ma wykonany , a czy zajmują się robieniem zmian w tychże projektach , tego nie wiem. Mam znajomego architekta i myślę że nikt taniej mi adaptacji nie zrobi od niego .Co się tyczy dodatkowej łazienki w miejscu garderoby , to ja osobiście w obecnym miejscu zamieszkania mam niedosyt pomieszczeń do składowania ubrań ,butów itp. wiec nie będę przerabiał garderoby.Mój brat ma podobny domek i mam porównanie co do wielkości pomieszczeń . U niego łazienka jest tego samego metrażu i w zupełności wystarcza.Na dole zaś , łazienka tej wielkości jest minimum , by można z niej po ludzku korzystać . Jeżeli jeszcze się ją zmniejszy by wygospodarować miejsce na spiżarnię lub garderobę to może okazać się zbyt ciasna.Umiejscowienie kominka na krótszej ścianie wiąże się z postawieniem jeszcze jednego komina , a poza tym salon na dole w tym rozkładzie jest jakby naturalnie rozdzielony na część jadalni i część "gościnną" Ja zastanawiam się nad zastosowaniem kominka z płaszczem wodnym . Umiejscowienie kominka na ścianie graniczącej z kotłownią sprzyja podłączeniu go do instalacji C.O Natomiast kosztorys według biura " Horyzont " opiewał na kwotę około 167 000 zł bez instalacji wewnętrznych . Czy to dużo , czy to mało nie wiem ,ale i tak będę budował .

Pozdrawiam :D :D :D :D

Petroniusz napisał:

Zakupiliśmy ten projekt w Horyzoncie, aktualnie jest w adaptacji , zrezygnowaliśmy z balkonu i części okien połaciowych a także z różnicy poziomów nad garażem i kotłownią. Planujemy podnieść ściankę kolankową do wysokości około 75 cm.Ogólnie domek wydaje się być bardzo przytulny, zobaczymy podczas realizacji .

Gratuluję wyboru! Mi też strrrrrrrrasznie podoba się Marysia.

Petroniuszu Będę Ci kibicowała. Trzymam kciuki. :D :D :D

• 2 months później...
  • 6 months później...
A co tam z Waszą Marysią Petroniuszu????

Aniamania - myślę, że Petroniusz poszedł śladem swego literackiego pierwowzoru i w sposób opisany przez Sienkiewicza zakończył swą działalność na tym Forum - w polskiej rzeczywistości jest możliwe, że w drodze od projektu do wykonania można się wpędzić w taki "dół" który spowoduje brak chęci do czegokolwiek a już w szczególności do wybudowania czegokolwiek i "napędzania" gospodarki w ten sposób. Podnosze ten wątek bo projekt wydaje mi sie być dość sensowny dla ludzi, którzy nie mają nadmiaru środków a szukają domku dobrze realizującego wszelkie funcje życiowe. Dziwi mnie tylko że wszystkie sensownie wyglądające projekty (układ funkcjonalny) mają strome dachy i okna połaciowe. Myślę, że to chwilowa moda - zastanawiam się jak Marysia wyglądałaby z dachem o nachyleniu powiedzmy 20 stopni i z pomieszczeniami na poddaszu (piętrze ?) pełnowymiarowymi ?Byłby to z pewnością ładny i funkcjonalny domek. Ciekaw jestem jakie zmiany poczyniłaś przy adaptacji tego projektu ? I czy poruszałaś z architektem zmiane polegającą na pozbawieniu poddasza ograniczeń powodowanych przez skośny strop. Będę obserwował ten wątek i postaram sie nawiązać kontakt z projektantką która na tym forum sie już wypowiadała - może uda się doprowadzić do sytuacj w której projekt będzie przedstawiany w wersjach z dachem stromym i takim bardziej płaskim. Przecież nie w każdym regionie kraju WZiZT dopuszczają strome dachy. Ciekawe jakie w architekturze będą obowiązywały kierunki powiedzmy za rok. Pozdrawiam i czekam na sygnał że Petroniusz żyje :D i na Twoje doświadczenia z budowy Marysi.

• 2 weeks później...
Proszę się podzielić swoimi wrażeniami i doświadczeniami. Może jakieś zdjęcia?

Dołączam się do prośby i również czekam na jakiś znak od budujących Maryśkę :p

Czyżby do tej pory na tym forum nie było nikogo kto zbudował taki fajny domek?

:roll: :roll:

Czekamy, czekamy :wink:

Czy się doczekamy?

Chyba masz rację - porzućmy nadzieję :D , nikt Marysi nie buduje :-? Ale to chyba dość częsta przypadłość forum - pierwsza miłość, wybór projektu potem starcie z warunkami zabudowy, potem następne z koniecznymi zmianami w projekcie a potem to już chyba starcie finałowe - z posiadanymi zasobami i z rodziną. A potem zostają ....... sieroce wątki :wink: A poza tym mam wrażenie, że coraz mniej ludzi zaczyna budowę - może się mylę ? Pozdrowienia dla fanów Marysi :-)