Jolla 26.02.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witajcie My rónież bedziemy robić tynki tradycyjne, coś nie jestem przekonana do płyt gk, ale jak dojdziemy do tego etapu to może się zdanie zmienić jeszcze x razy. Wczoraj poszłam do dwóch punktów zrobić wycenę okien, wchodząc tam wiedziałam czego chcę, ale po paru minutach rozmowy miałam już kompletny mentlik, facet pyta mnie jaka ma być brama garażowa (bo tez chciałam zamówić ) czy w kolorze okien (złoty dąb) czy dachu (brąz) no i już nic nie wiem, a to dopiero początek. W środę kupiliśmy kabel do instalacji elektrycznej , tak na wariata 800m , ale nie wiem czy nam tego wystarczy , zabraknie, czy zostanie? jak było u was jle kabla zużyliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 26.02.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Płyt gk. wogule nie brałem pod uwagę, więc pozostaje mi zrobić tradycyjne i wyszpachlować Dlaczego My rónież bedziemy robić tynki tradycyjne, coś nie jestem przekonana do płyt gk Ale czy są jakieś konkretne argumenty przeiwko tym nieszczęsnym płytom Wydja sie być super materiałem do wykończeniówki. Tanie, szybkie w robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 26.02.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Andrzejka W naszym przypadku nie było żadnych konkretnych powodów dla których narazie nie myślimy o płytach, każdy ma jakąś koncepcje i chce ją zrealizować. Jeśli zdecydowałaś się na płyty to nie wycofuj się napewno będą dobrze służyć jak każdy inny materiał, myślę że mogą być przyjemniejsze w kładzeniu i łatwiej je położyć samodzielnie niż tynki, ale nikt nie musi sie ze mną zgadzać pozdrawiam Jolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 27.02.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Łatwiej i przyjemniej to na pewno ale to ma być na lata A ostatnio to słysząłam nawt że pod takimi płytami strasznie gromadzi sie wilgoć No nic jeszcze przemyślimy i przekalkulujemy i się coś postanowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 27.02.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Łatwiej i przyjemniej to na pewno ale to ma być na lata A ostatnio to słysząłam nawt że pod takimi płytami strasznie gromadzi sie wilgoć No nic jeszcze przemyślimy i przekalkulujemy i się coś postanowi Hej Co do płyt g-k to słyszałem , że nie tylko gromadzi się wilgoć ale także różnego rodzaju robactwo a nawet myszy a to dlatego , że mają wolną przestrzeń pomiędzy płytą a ścianą Ja robię tynk tradycyjny cementowo-wapienny , ostatnio pomagałem przy wieszaniu obrazu na ścianie gdzie jest tynk gipsowy z agregatu niestety nawet delikatne puknięcia powodują uszkodzenie powierzchni tynku na pewno wygląd sciany jest bardzo ładny ale niestety nie praktyczny Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 28.02.2006 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Hej Czy zastanawialiście się nad cw i co w swoich Maryśkach Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 02.03.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Hej Co jest koleżanki i koledzy Nikt z was nie zastanawiał sie na piecem lub w jaki sposób będzie ogrzewał Maryśkę Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 02.03.2006 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Jak nie ma chętnych do odpowiedzi to może ja zacznę W pierwszej wersji planowaliśmy zwykły piec na opał stały a więc drewno i węgielek ale obecnie zatanawiamy sie nad piecem na ekogroszek z podajnikiem, podobno jest to super sprawa i nei wymaga wiele zachodu przy obsłudze ale ta cena jeszcze decyzja nie podjeta mamy troche czasu choć już w kwietniu planujemy to zrobić. Co do kominka to poczatkowo też planowaliśmy wykozystanie go do dogrzewania domu ale chyba bedzie pełnił tylko funkcje ozdobno - nastrojowo - miejscowo grzewczą. Choć na razie są to tylko takie lużne przemyślenia i jestem otwarta na sugestie i dobre rady Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 02.03.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 W pierwszej wersji planowaliśmy zwykły piec na opał stały a więc drewno i węgielek ale obecnie zatanawiamy sie nad piecem na ekogroszek z podajnikiem, podobno jest to super sprawa i nei wymaga wiele zachodu przy obsłudze ale ta cena Hej Ostatnio widziałem Veismana na pellet , kosmos Niestety cena też kosmiczna 25000 Obok stał polski piec też na pellet za 5000, niestety jaka cena taki też i wyrób nie ma co porównywać Ja już zdecydowałem , będzie to czeski Atmos na drzewo zgazowane. Andrzejko myśle ze jeszcze powinniście przemyśleć sprawę kominka w tą zimę ci którzy mieli możliwość dogrzania kominkiem mieli niższe rachunki np.za gaz Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 02.03.2006 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 Witam! Fajnie,gdy już domek stoi ! -można myśleć o grzaniu ! Dobrze jest mieć wszystko zaplanowane od początku do końca ,lecz na różnych etapach budowy nasze plany się zmieniają i głównie jest to za sprawą $ . Do niedawna myślałem o ogrzewaniu gazowym-bo wygoda i komfort ,lecz po ostatnich rachunkach za gaz coraz bardziej myślę o innym: no właśnie ale Jakim?! Zagazowujące drewno [ekonomiczne],słyszałem od użytkowników ,że częste wybuchy szybko niczczą komin Na groszek ,pelet czy miałowce zajmują dość dużo miejsca , a kotłownia mała. Więc na dzień dzisiejszy jestem nie zdecydowany . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolaw 02.03.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2006 WitamSzukam dobrego i taniego architekta oraz kierownika budowy.Proszę o namiary na sprawdzonych i dobrych. PozdrawiamMariola http://www.ecoprint.com.pl - TANIE DRUKOWANIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 03.03.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Witam Mam dylemat z oknami a mianowicie obecnie w dwóch pokojach na poddaszu przy drzwiach balkonowych mam zostawione otwory na małe okienka 640 na 1180 mm i ne wiem czy to dobry pomysł. Ostatnio wpadłam na myśl by zlikwidowac to okienko w naszej sypialni i zostawić tylko drzwi balkonowe i okno dachowe, które trzeba niestety dorobić bo nie zrobiliśmy w czas Ale i tak trzeba robić coś z dachem bo musimy poprawic daszek nad wejściem I tylko nie wiem jak to będzie wyglądało , jakoś same drzwi balkonowe nie bardzo mi sie podobają Co wy na to W drugim pokoju który ma być dla 3 letniej obecnie córki chyba te drzwi i okienko zamienimy na jedno szersze okno Będzie bezpieczniej, taniej Mamy juz nie wiele czasu na wymysły bo w poniedziałek jedziemy konkretnie zamówić okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 03.03.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 jakoś same drzwi balkonowe nie bardzo mi sie podobają Co wy na to Hej W przypadku mojej Maryśki uważam że okna balkonowe oraz połaciowe w zupełności wystarczają Pokoje są bardzo dobrze doświetlone Fakt że to zależy również od usytuowania domku północ-południe Poza tym Andrzejko jeśli powiększyłaś te pomieszczenia to będziesz musiała zostawić to okno bo przepisy mówią o wilkości okna w stosunku do powierzchni pomieszczenia dokładnie nie wiem jak to brzmi ale Twój kierownik na pewno będzie wiedział Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 03.03.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Hej! Poza tym Andrzejko jeśli powiększyłaś te pomieszczenia to będziesz musiała zostawić to okno bo przepisy mówią o wilkości okna w stosunku do powierzchni pomieszczenia dokładnie nie wiem jak to brzmi ale Twój kierownik na pewno będzie wiedział ????????? Czy Ty to tak poważnie mówisz! Nie słyszałem o takim przepisie ,a chcę zlikwidować większość okien dachowych ,no i w salonie zamiast 2 planuję 1-coś jak w Iskierce. Andrzejko Ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z tych okienek , myślę że balkon jest stosunkowo zamały do tak szerokiego przeszklenia . Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 03.03.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2006 Hej,hej Ja też wypowiem się na temat okien i ogrzewania Co do ogrzewania to my planujemy piec na eko-groszek, oraz kominek z płaszczem wodnym. Na parterze będzie podłogówka w pietrze w łazience i pomieszczeniu gospodarczym również (zamienilismy garderobę na pokój gospodarczy z wejściem z korytarza ). Piec na eko groszek mają nasi znajomi w domu o powierzchni użytkowej 160 m , od jesieni zużyli 2 tony groszku i 2 kubiki drewna przy temperaturze 23 stopnie w dzień , w nocy 19 stopni, ogrzewają tym także wodę. Kominek jest z rozprowadzeniem ciepła (nadmuch) w 3 pokojach na pietrze. Dom jest z potothermu 25 i 12 styropian. Kotłownia ma 8 m 2, mieści się w niej piec i około 3,5 tony węgla w workach poukładanych na paletach pod sufit. Co do okien to również w ich domu 2 pokoje o pow. około 14 m każdy oświetlone są jednym oknem dachowym i jednym balkonowym tak jak w Marysi (balkony od strony północnej) i całkowicie to wystarcza. My planujemy w jednym z pokoi (tym nad kuchnią) jedno okno dachowe i balkonowe, natomiast w drugim (tym nad salonem) tylko okno balkonowe, gdyż ma to być nasza sypialnia i światło tam nie jest potrzebne tylko 1 okno do wietrzenia. Obecnie w sypialni nie odsłaniamy wcale rolety wewnetrznej, albo sporadycznie, więc doszliśmy do wniosku , że w Marysi tez nie będziemy tego robić. Pozdrawiam Jolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 05.03.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 W sprawie okien decyzja podjęta W pokoju nad kuchnią pozostaną tylko drzwi balkonowe i jedno okno dachowe, w pokoju nad salonem będzie jedno okno szerokości drzwi balkonowych i małego okienka Takie zmiany pozwola nam zaoszczędzić pieniądze na okno dachowe a po za tym wydaje mi się , ze tak będzie dobrze i bezpiecznie Co do ogrzewania to my planujemy piec na eko-groszek, oraz kominek z płaszczem wodnym. Po rozmowach z moim bratem który tez ma zamiar kiedyś budowac i lubuje się w temacie budowlanym coraz bardziej wydaje mi się dobrym pomysłem ogrzewanie na taki piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 05.03.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Witam! Co do ogrzewania to my planujemy piec na eko-groszek, oraz kominek z płaszczem wodnym. Na parterze będzie podłogówka w pietrze w łazience i pomieszczeniu gospodarczym również A może by tak zrobić podłogówkę w całym domku i przymierzyć się do pompy ciepła. Dostałem ofertę całego systemu za 20 000zł+7%wat -wiem ,że to góra kasy , ale ekonomia przemawia za!!! Co Wy na to??? Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.03.2006 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.03.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2006 http://www.thermogolv.gal.pl/oferta1.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 06.03.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam! oszczędny zużywa 40 kW/h/m2/rok, nasze 300 kW/h, dlatego grzejemy gazem a nie elektryką zygmor mógłbyś nieco jaśniej Właśnie z tej firmy dostałem ofertę??? Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts