zygmor 07.03.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 pompa ciepła ZIRIUS GvP to coś czym ogrzejesz np: 60m2 za całkiem tanie pieniądze.W komplecie oprócz sprężarki dostajesz dwa zwoje rurek miedzianych. jedną zakopujesz w ogródku według rysunku, a drugą zatapiasz w betnie na podłodze. Samą pompę mimo że jest cicha możesz umieścić na dworzu.O ile domek będzie ciepły, to koszt ogrzewania 60m2 w sezonie grzewczym to ok. 1000zł.Jeżeli się zdecydujesz to napisz do nich oni chętnie odpowiadają.Dodatkowo, nie wiem jak inne, ale ta GvP możliwa jest do zainstalowania samodzielnie przy pomocy miejscowaego chłodnarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 07.03.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Wiecie , ze pojawiła sie u mnie szansa na drzwi wejściowe łukowate mąż był dziś u stolarza i może zrobi takie drzwi za 2300 PLN Klasa co już zwątpiłam i szukaliśmy prostych a tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 07.03.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Hej Wszystkim, mam do Was pytanko zastanawiam sie ostatnio nad CO i jak zwykle dylemat - a jak )), plastik czy miedz. Czy ktos ma jakies argumenty za tym albo innym rozwiazaniem? Pytalem znajomych i wydaje sie ze teraz wszyscy stosuja juz plastik ale slyszalem rowniez ze np gdybym chcial miec piec na wegiel to plastik odpada. Chwilowo rozwazamy piec na gaz wiec to no problem ale gdyby gaz wzrosl kiedys to kto wie. Pozdrawionka Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 08.03.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Mikołaj napisał. Czy Ty to tak poważnie mówisz! Nie słyszałem o takim przepisie ,a chcę zlikwidować większość okien dachowych ,no i w salonie zamiast 2 planuję 1-coś jak w Iskierce. Hej Mikołaj Niestety ale nie żartuje jest taki przepis mówił mi o tym mój kierownik budowy Co najgorsze to w chwili oddania budynku do uzytku inspektor może kazać wybić otwór okienny w ścianie jeśli pomieszczenie nie jest odpowiednio doświetlone w przeciwnym razie nie odbierze budynku. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 08.03.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 W Muratorze napisali cos takiego ... Prawidłowe doświetlenie pomieszczeń światłem naturalnym określa się stosunkiem powierzchni okna (liczonej w świetle ościeżnicy) do powierzchni podłogi. W przypadku pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi stosunek ten powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innych pomieszczeniach, w których oświetlenie dzienne jest wymagane ze względu na ich przeznaczenie – co najmniej 1:12. Nie wiem jaka jest wartosc tego parametru w prawie budowlanym ale mysle ze jest on tam scisle okreslony i inspektor moze sie niestety do tego przyczepic jesli okien bedzie za malo. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 08.03.2006 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 W Muratorze napisali cos takiego ... Prawidłowe doświetlenie pomieszczeń światłem naturalnym określa się stosunkiem powierzchni okna (liczonej w świetle ościeżnicy) do powierzchni podłogi. W przypadku pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi stosunek ten powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innych pomieszczeniach, w których oświetlenie dzienne jest wymagane ze względu na ich przeznaczenie – co najmniej 1:12. Nie wiem jaka jest wartosc tego parametru w prawie budowlanym ale mysle ze jest on tam scisle okreslony i inspektor moze sie niestety do tego przyczepic jesli okien bedzie za malo. Pozdrawiam Michał I oto właśnie mi chodziło dzięki Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.03.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Hej! Wiecie , ze pojawiła sie u mnie szansa na drzwi wejściowe łukowate mąż był dziś u stolarza i może zrobi takie drzwi za 2300 PLN Klasa co już zwątpiłam i szukaliśmy prostych a tu Super! -żeby tylko stolarz był rzetelny! mam do Was pytanko zastanawiam sie ostatnio nad CO i jak zwykle dylemat - a jak )), plastik czy miedz. Czy ktos ma jakies argumenty za tym albo innym rozwiazaniem? plastik jest tańszy sam przewód [zalewany w posadzce ], lecz do tego rozdielnia ,zaciski ,zawory z dolnym podejściem do grzejników --to wszystko drożyzna!!! Ja zostanę chyba przy miedzi, niewiele drożej ,a jakoś pewniej!!! No i bez obaw można drewka do pieca kłaść!!! Niestety ale nie żartuje jest taki przepis mówił mi o tym mój kierownik budowy Co najgorsze to w chwili oddania budynku do uzytku inspektor może kazać wybić otwór okienny w ścianie jeśli pomieszczenie nie jest odpowiednio doświetlone w przeciwnym razie nie odbierze budynku. Więc dla inspektora trzeba będzie większy koniak kupić!!!! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.03.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Więc dla inspektora trzeba będzie większy koniak kupić!!!! aładnie to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.03.2006 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.03.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 ale jeż też powiedzonko, ze cel uświęca środki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.03.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 ale jeż też powiedzonko, ze cel uświęca środki OOO TAK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.03.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 http://www.jubi.buum.pl/i/g-kwiaty-botaniczny-2004/images/Kwiaty-Botaniczny-14.jpg Tak na koniec dnia , bo jakoś się nikt nie kwapi.[wstyd panowie!] WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI DNIA KOBIET!!!! Wszystkim budującym i niebudującym Panią ,wytrwałości i oiągnięcia celu !!! -w imieniu męskiego grona życzy ; Mikolaj1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 08.03.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Jakie piekne kwiatki A tak myślałam czy nasi Panowie od Marysiek będa pamiętać o Paniach budujacych Marysie Mikołaj dziękuję pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 10.03.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Nie wiem czy obchodziscie takie święto jak dzień Męczennika ale w rewanżu za piękne kwiaty na Dzień Kobiet składam wszystkim Panom z tego wątku najserdeczniejsze życzenia Zdrowia, szczęscia , pomyślnosci, wytrwałości w budowaniu swego domu by miłości dom był pełny w nim człek zawsze uśmiechnięty Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 10.03.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Fajnie , że Panowie też się doczekali swojego święta! NIEZMIERNIE NAM MIŁO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 14.03.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Hej! Ale ta zima Was zamroziła!!! A ja wreszcie mam ekipę ,która postawi mój domek! Decyzja zapadła wczoraj,po bardzo długich poszukiwaniach znalazłem sprawdzoną brygadę ,która w dodatku okazała się najtańsza Pomimo , że dzieli nas 35km przebili dość znacznie oferty miejscowych,za postawienie stanu surowego bez dachu, od stanu "0" -równe 8000zł,myślę że to niezła cena! Zaczynamy w maju! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 14.03.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 O kurcze cena jesr super dobra Gratuluje dobrego wyboru A maj już tuż tuż Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 17.03.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Mikołaj gratulacje , jestem pod wrażeniem, że taka tania ekipaNa śląsku nie ma szans żeby było tak tanio, stan surowy z dachem to plus, minus 30 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 18.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Hej! Dach będę robił sam,dodatkowo wzmacniam więżbę 2 płatwiami ,bo wydaje mi się ,że pod ciężką dachówkę jest trochę "wątła" Ekipa ma postawić ściany,zrobić strop ,komin murowany z cegły ,ścianki kolankowe [75cm] i szczyty. Nie robie balkonu i schodów-będą drewniane! Ścianki działowe ,też zrobie sam. Ta sama ekipa zrobi całą elewacje z klinkieru-ale to już za inne pieniądze, wynegocjowałem 1,15zł za szt. Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milek 19.03.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2006 Pozdrawiam wszystkich miłośników Maryś i Iskierek!!!! Dopiero wczoraj trafiłem na Wasze forum , ale miłością do Marysi zapałaliśmy już w 2004 roku. W lutym 2005 kupiliśmy projekt, a była to "Marysia Mała" Wcześniej staliśmy się posiadaczami stosunkowo wąskiej działki o szerokości 19m. Szukaliśmy projektu i oczywiście wybór padł na Marysię. Poprosiliśmy więc panią architekt autorkę projektu o odchudzenie Marysi o 60cm i jeszcze kilka zmian (min. zmianę okien na kwadratowe, zmniejszenie liczby okien itd itp). w ten sposób powstała Marysia mała. Wczoraj okazało się że jest to nic innego, tylko po prostu Iskierka - piękniejsze wcielenie Marysi Bardzo się ucieszyliśmy że jest tak wiele wielbicieli Maryś i Iskierek. Obecnie mamy stan 0 i czekamy przyjścia wiosny. Strach sie bać co dalej będzie......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts