Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A takj w ogóle to ostatnio coś tu mało sie u nas dzieje :(

Hej wiosna tuż tuż, dzielcie się swoimi przemyśleniami i zamiarami 8)

Ja np czekam na okna, w następnym tygodniu ma być elektryka, potem moze hydraulika i C.O. :-?

Chcemy zrobić w kwietniu jak najwięcej 8)

A wy co planujecie :roll: :roll:

Teraz sie głowię nad piecem do co. myśłałam oczymś dobrym ale czy to znaczy zawsze drogi :roll: :roll:

Do tej pory rozmawiałam z 3 specami od C.O. i wszyscy mówią,ze zwykły piec jest w sam raz a innych nie robią :o :o

I co :roll: :roll:

Mąż zreszta też jest za zwyjkłym na węgiel i co :-?

A ja twierdzę niezmiennie już do znudzenia, ze zaoszczędzić mozemy potem na wystroju a nie teraz ale cóż :roll: :roll: :roll: :roll:

Choć jeszcze decyzje nie podjęte :roll: :wink:

Ale sie rozpisałam :o :roll: :-? 8)

Pozdrawiam was wiosennie , bo już niedługo wiosna :p

Czuję to :wink:

Witam! :p

No i stało się !!!-mamy wiosnę!!!

Teraz to się będzie budowało!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Co rawda jeszcze śnieg widać -ale znika! :wink:

Obecnie jestem w trakcie załatwiania "studniaża", bo wody na działce nie ma. :cry:

No a druga sprawa ,to zdecydowałem się ! -będę miał daszek przed wejściem na filarach. 8) :D -właśnie się rysuje!

Męczy mnie tylko temat poruszany już na forum , a mianowicie nieszczęsne okno w kuchni na ścianie szczytowej :(

Czy ktoś się odważył je zlikwidować!!! :o Jak by to wyglądało??? :o :o :o

Pozdrawiam! :D

Ja też długo męczyłąm ten temat , nawet po zamówieniu okien wracał ale jedna zawsze decydowaliśmy,że zostaje i chyba tak będzie :roll: :roll:

Jak by to wyglądało???

Mikołaj czy to ma wyglądac dobrze, czy być funkcjonalne :roll: :roll: :roll:

Na pewno domek z oknami symetrycznymi na tej scianie będzi ładniejszy ale czy to jest główny argument :roll: :roll:

Myw oknach na tej ścianie na poddaszu postawilismy na wygodę i nie żałuję na razie choć na pewno domek straci na urodzie ale ja częsciej chyba będę go oglądać od srodka a nie od strony sasiada :roll: 8) :wink:

Zaskoczyłeś mnie filarami ale to chyba dobry pomysł 8)

Większy daszek na słupach będzie wygodniejszy i praktyczniejszy a czy Marysia zachowa dalej swoją specyficzną urode to już inna kwestia 8) :roll: :wink:

Pozdrówka

A u mnie wciąz mrozi i zima trzyma :evil: :( :( :-?

Witam

Tydzień temu byłam na naszej działace a tam zima ze 20 cm śniegu i jak tu myśleć o budowie?Teraz czekam na zatwierdzenie projektu przyłącza wody przez gminę, a potem na zgodę na budowę przyłącza wydawaną przez Starostwo co potrwa koło miesiaca. Jestem zła sama na siebie , ze za późno zabrałam się za to, po swiętach zaczynamy i raczej nie ma szans na wodę. Poza tym mamy 3 wyceny na okna , zwykła szyba około 10 tyś, z szybą P2 13,5 tyś , za szyba zwykłą i roletami na parterze bez garażu 15 tyś i nie wiem na co się zdecydować.

Andrzejkaja na twoim miejscu wybrałabym piec z podajnikiem, bo nie potrafię rozpalać w piecu :( :( , a jak braknie kasy to kupimy tańsze kafelki i sami położymy co się da ( mąż potrafi dużo, tylko potrzebna mu dobra zachęta żeby to pokazał) ja też lubię odreagować po pracy przy malowaniu , kafelkowaniu, tapetowaniu więc będziemy oszczędzać potem.

:wink: pozdrawiam

:D Witam wszystkich po baaaardzo długim czasie. Kiedy tu byłem ostatnio to szukałem projektu, a było to .... ho, ho.

Dziś już mam projekt i czekam na prawdziwą wiosnę bo czas ruszać na budowę. :lol:

Stąd moje pytanie.

Czy ktoś budował dom wg projektu "Marysia" z Horyzontów?

Jaki macie strop?

Czy na dachu pod dachówką macie folię czy deskowanie?

Jakie zmiany poczyniliście i czy są one funkcjonalne?

Pozdrawiam! i czekam na opinie.

Witaj Andrzej

Jest wiele osób które budują Marysię z Horyzontu, wejdź w temat -projekty/Marysia z horyzontu strona 2 , tam dowiesz się wszystkiego.

Ja też zaczynam w kwietniu budować Marysię, a jeśli chcesz się dowiedzieć jakie zmiany poczynili przyszli inwestorzy zajrzyj do postów, zapraszamy do naszego grona

Pozdrawiam :D :D

:D Ja też czekam na wiosnę (podobno już jest, ale...:( )

Też zamierzamy oczywiście z żoną budować MARYSIĘ, bo jest superi ... byliśmy w MARYSII (jest suuper!!!).

Nasi znajomi poczynili trochę zmian, które i nam się podobają (zmiana okien - koszty, zmiana schodów i likwidacja tego "schowka" pod schodami, ścianka działowa na wejściu do kuchni - powstało miejsce na szafę, a od strony kuchni mała spiżarenka).

Mam jednak parę pytań do osób, które już budują lub wybudowały (zazdroszczę im pozytywnie :lol: ):

1. Czy macie w przedsionku ogrzewanie podłogowe? Ile to kosztuje i co z kosztami ogrzewania w porównaniu ze zwykłym kaloryferem?

2. Czy na dachu macie deskowanie czy folie? Co lepsze i dlaczego?

Pozdrawiam wszystkich będących budować, budujących i ..tych którzy wybudowali. :D

Hej co jest :roll: Spicie jeszcze snem zimowym :-?

Maryśkowicze halo 8) Podciągam wątek 8)

Andrzejkaja na twoim miejscu wybrałabym piec z podajnikiem, bo nie potrafię rozpalać w piecu , a jak braknie kasy to kupimy tańsze kafelki i sami położymy co się da ( mąż potrafi dużo, tylko potrzebna mu dobra zachęta żeby to pokazał) ja też lubię odreagować po pracy przy malowaniu , kafelkowaniu, tapetowaniu więc będziemy oszczędzać potem.

Ba ja też tak tłumaczę mężowi ale on twierdzi, ze jak tak bedzi eto na niczym nie oszczedzimy :evil: :evil:

Nie wiem czy uda mi sie prrzeforsowac ten podajnik :roll: :roll: Wątpię :-?

A prace we własnym domu to chyba czysta przyjemność :roll: :roll: :wink:

A co do okien to te z roletami chyba nie są aż tak bardzo droższe :roll: :roll: :wink:

Witam! podnoszę naszą pupilkę wyżej. Po wielu poszukiwaniach - wreszcie TO

Witaj Ave! :p

Miło mi że jest kolejny zwolennik Maryśki :p

Na razie jesteśmy na etapie papierologii

Szybkiego uporania się z nią :p

Mam jednak parę pytań do osób, które już budują lub wybudowały (zazdroszczę im pozytywnie ):

1. Czy macie w przedsionku ogrzewanie podłogowe? Ile to kosztuje i co z kosztami ogrzewania w porównaniu ze zwykłym kaloryferem?

2. Czy na dachu macie deskowanie czy folie? Co lepsze i dlaczego?

Cześć Andrzej 8)

W tzw samym wiatrołapie będzie u mnie kaloryfer :-? ale już w korytarzu podłogówka :-?

jeśli chodzi o deskowanie to wiadomo, ze lepsze ale koszty :-?

ja mam folię i blachodachówkę :-?

Pozdrówka

Witaj Ave! :p

Miło mi że jest kolejny zwolennik Maryśki :p

Na razie jesteśmy na etapie papierologii

Szybkiego uporania się z nią :p

jak miło być powitanym :D :D :D

Jesteśmy zdecydowani na Marysię :p (100%) Śledzimy wątek i uczymy się

p.s. na razie mamy warunki zabudowy i takie tam!

pozdrawiamy :D :D

Witam!!!

Przyszła Wiosna i zaczęło się :D Od trzech dni rosną ściany naszego domu. Czy to słońce czy deszcz, a one coraz wyższe. :o . Oby tak dalej. Cały czas zastanawiam sie nad ogrzewaniem. Mimo wszystko zdecydowałem sie na gaz płynny. Wiem że będę płacił jak za zboże, ale mam nadzieje nie zaglądać do kotłowni, a nawet jej jako takiej nie posiadać. Nie zdecydowałem tylko którą firmę "gazową" wybrać. Może mi podpowiecie?

Pokaże Wam trochę fotek z zeszłego roku naszego miejsca na Ziemi i fundamencików

http://mmilek.photosite.com/~photos/tn/20_348.ts1142804033734.jpg

http://mmilek.photosite.com/~photos/tn/5_348.ts1142801597956.jpghttp://mmilek.photosite.com/~photos/tn/33_348.ts1143824404077.jpg

http://mmilek.photosite.com/~photos/tn/40_348.ts1143824893876.jpg

http://mmilek.photosite.com/~photos/tn/52_348.ts1143825523112.jpg

A tym "starym" się pochwalę

DZISIAJ ZALAŁEM CHUDZIAK!!!

To taki mały krok na przód. :oops:

Pozdrówka! :D

Gratulacje :p :p :p

To co trzeba by ten chudziak oblać czymś :roll: :roll: :wink:

http://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3246_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3246_1.jpghttp://www.alkoholeswiata.com/zdjecia/3246_1.jpg

Witam Wszystkich,

U mnie też ruszyło, dzisiaj wytyczono mi dom (trochę kołki topiły się w gruncie), ale jutro kopią rowy pod fundamenty i .... patrzymy czy się zbiera woda. Jeśli nie to ruszamy, jesli jest to chyba poczekamy.

Choć zamówiliśmy projekt ze zmienionymi oknami wejściowymi, to wracamy myślą by (ostatni moment) wrócić do pierwowzoru Marysi.

Pazdrawiamy J&J

Witam Wszystkich,

U mnie też ruszyło, dzisiaj wytyczono mi dom (trochę kołki topiły się w gruncie), ale jutro kopią rowy pod fundamenty i .... patrzymy czy się zbiera woda. Jeśli nie to ruszamy, jesli jest to chyba poczekamy.

Choć zamówiliśmy projekt ze zmienionymi oknami wejściowymi, to wracamy myślą by (ostatni moment) wrócić do pierwowzoru Marysi.

Pazdrawiamy J&J

U mnie zalało ławy i strach było parezeć jak się osuwają wykopy :-? ale to było urwanie chmury :-?

Powrót do pierwowzoru :roll: :roll: :roll:

Ja głosuję na tak :p :p :-?

Koszt jest trochę większy ale czy to nie te okienka min decydują o uroku Maryśki :-?

Myślcie, myślcie 8)

Pozdrówka