Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Śledzę ten wątek od pewnego czasu i ponieważ właśnie odebrałem pozwolenie budowlane chyba przyszedł czas się przywitać :) Będę budował siostrę Marysi czyli Iskierkę. Wybór padł na Iskierkę ze względu na mały wiatrołap w Marysi i przejście do garażu z korytarza. Mankamenty te zostały rozwiązane w Iskierce. Oczywiście nie obyło się też bez innych zmian. Pierwsza najpoważniejsza to poszerzenie budynku od strony kuchni o 1m i patrząc na zdjęcie kuchni andrzejki był to strzał w 10 :) Powiększył się też salon do około 36 m2. Po ciężkiej walce z żoną wypadł też balkon i zamiast drzwi balkonowych wstawiliśmy okna 150x150. Dzięki temu oświetlenie pokoi jest na tyle dobre, że można zrezygnować z okien połaciowych (dwóch). Standardowo wyrównaliśmy również strop nad garażem. Dojdzie też malutkie pomieszczenie na komputer wykrojone z niekształtnego pokoju przylegającego do schodów i w to miejsce przesuwamy jedne z 3 pozostawionych okien dachowych.

Start budowy przewidziany jest wstępnie bezpośrednio po długim majowym weekendzie.

Tomek

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo mi sie podoba projekt Marysia, ale jestem ciekawa jaki jest ten domek w rzeczywistości.

Mam kilka wątpliwości w związku z tym projektem.

Kuchnia wydaje mi sie że jest bardzo mała.

Nie wiem też czy jeśli wybiorę wersję z pokojem na dole, to salon nie zmniejszy sie do rozmiarów zwykłego pokoju.

Jestem ciekawa jak się w takim domku mieszka, czy ktoś już zakończył budowę, czy nie przeszkadza wam wielkość kuchni.

Z drugiej strony to wolałabym mieć na dole pokój ponieważ wiadomo nie każdy lubi sie wspinać po schodach.

Łazienka na dole też nieszczególnie duża, i przedpokój nie ma miejsca na umieszczenie szfki i wieszaka.

Balkon nie wiem czy z niego rezygnować czy zostawić.

W sumie mam te same wątpliwości co każdy na forum.

A ja sie chcialem pochwalic moimi okienkami ... no i drzwiami i brama tez :D

Drzwi frontowe i okna lukowe

http://80.55.58.154/soopel/drzwi.JPG

Front

http://80.55.58.154/soopel/front.JPG

Widok od strony garazu:

http://80.55.58.154/soopel/garaz.JPG

Taras

http://80.55.58.154/soopel/taras.JPG

I od kuchni:

http://80.55.58.154/soopel/kuchnia.JPG

No wszystko zamkniete alarm podlaczony. Mam nadzieje ze nikt nic nie wyniesie :)

W srodku w koncu nie ma przeciagow ... mozna sie wprowadzac :wink:

Jak widac "troche" pozmienialismy, od zamurowania okna na podzialach skonczywszy ale mysle ze wyszlo to na dobre. Nie widac tego na zdjeciach za bardzo ale okna sa PCV z okleina zloty dab.

Pozdrowionka

Michał

Bardzo mi sie podoba projekt Marysia, ale jestem ciekawa jaki jest ten domek w rzeczywistości.

Dlatego ja poszerzyłem dom o 1m

Nie wiem też czy jeśli wybiorę wersję z pokojem na dole, to salon nie zmniejszy sie do rozmiarów zwykłego pokoju.

Święta racja

Jestem ciekawa jak się w takim domku mieszka, czy ktoś już zakończył budowę, czy nie przeszkadza wam wielkość kuchni.

Z drugiej strony to wolałabym mieć na dole pokój ponieważ wiadomo nie każdy lubi sie wspinać po schodach.

Łazienka na dole też nieszczególnie duża, i przedpokój nie ma miejsca na umieszczenie szfki i wieszaka.

Dlatego wybrałem „siostrę” Marysi czyli Iskierkę. Jest w niej rozsądnej wielkości wiatrołap z przejściem do garażu i miejscem na szafę.

Wg. minie to jedynie element ozdobny, podnoszący koszty, pod którym pojawią się ślady na tynku od wody i wcześniej czy później będą problemy. Nie widzę za to zastosowania praktycznego tegoż balkonu. Wietrzenie pościeli nie jest dla mnie argumentem.

Soopel super mas okna i drzwi :p :p :p :p

Naprawdę bardzo ładnie towja maryśka wygląda teraz 8)

I po co było ise martwić jak to wyjdzie :roll: :roll: :wink:

Co teraz będziesz robić :roll: :roll:

Ja jak teraz patrze na salon bez umeblowania to mam wrażenie, ze spokojnie można by wydzielić pokoik 8)

Co do kuchni to fakt wydfaje sie być mała ale przecież stół będzie w jadalni czyli w salonie i już nie trzeba miejsca na to , ja myślę by pod oknem bocznym zrobić kawałek jakiegoś blatu do szybkiego jedzenia śniadań itp :-?

łazeienka jest wcale wcale :-? 8)

Jeśli chodzi o miejksce na szafę to jest takie na scianie międzu wejściem do salonu z przedpokoju i z kuchni 8)

Jęsli chodzi o balkon to zalęzy co kto lubi :roll:

Ja np lubie przed snem wyjśc na balkonik i popatrzyć na niebo czy gwiazdy a takrze rano wyjżeć co i jak na dworze 8) 8) :wink:

Start budowy przewidziany jest wstępnie bezpośrednio po długim majowym weekendzie.

Tomek trzymam kciukasy 8)

Andrzejko,

w tej chwili kladzie sie juz elektryka, tydzien po swietach ma przyjsc hydraulik, w polowie maja tynkarz ... a potem ... potem to sie wprowadzamy :) hehe zartuje ale fajnie by bylo. Pewnie jakies kafelki szmelki itp trzeba bedzie polozyc.

Pozdrowionka

Michał

O to u ciebie trochę inaczej, nasz hydraulik powiedział, ze najpierw mają byc tynki :roll: :roll: :roll: :-? a dopiero potem kalofyfry 8)

Ja tam mam zamiar na poważnie się wprowadzić jak będzie tylko możńa 8) :wink:

jak jest z ta wielkością - kuchni i w ogóle z wielkoscia domu

pozdrawiam

Dom ogólnie jak dla mnie wielgaśny jest 8) 8)

Kuchnia mogłaby być trochę większa ale z drugiej strony jak na mój gust jest wystaraczająca tak jak mówiłam wczęsniej tym bardziej, że salon jest otwarty i przynajmniej u mnie stół będzie od kuchni tuż tuż 8)

A tak ogólnie to mam zamiar by cału dół był takim jednym wielkim pomieszczeniem kuchenno, salonowo, telewizorowo ogólnym gdzie można będzi zjeść w salonie - szczególnie dzieciaki- bez obawy, ze sie pobrudzi dywan czy takie tam :-? 8) gdzie będzie mógł bez obaw biegać pies itp, takie mam marzenie 8) :wink: :-? :roll:

Maryśka jest wspaniała mówie wam :p :p :p :p Prosta ,bez udziwnień i wymyśleń a jednocześnie wygodna, tak mi sie przynajmniej wydaje teraz patrząć na to wszystko 8)