neverhoods 08.05.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 problem polega na tym ze wysokosc blatu powinna miec te 85 cm bo inaczej bardzo niewygodne beda wszelkie prace na takim blacie a przeciez nie o to chodzi nieprawdaz? Jak juz sie buduje ten swoj wymarzony dom to chcialbym aby przebywanie w nim nie bylo meczarnia hehe O wspomnianej sytuacji pisałem kilka stron wstecz. Z tego wątku pochodzi też cytat Andrzejki. Dla nas była to ważna rzecz, więc żona (bo to jej działka) ustaliła z p.Architekt, że można ustawić okna na jednej wysokości w kuchni i w salonie. Mamy je teraz (jeszcze w fazie projektu, ale już, już) na wysokości 90cm. Efektem było obniżenie wysokości okna, a więc poszerzyliśmy je. Okna w kuchni i jadalni mają wymiary szer. 160 x wys. 140. Reszta b.z. Mam już płytę "0", a w przyszłym tygodniu idą ściany. Pozdrawiam Wszystkich budujących. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 09.05.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 O wspomnianej sytuacji pisałem kilka stron wstecz. Tak była o tym mowa Mamy je teraz (jeszcze w fazie projektu, ale już, już) na wysokości 90cm. Efektem było obniżenie wysokości okna, a więc poszerzyliśmy je. Okna w kuchni i jadalni mają wymiary szer. 160 x wys. 140. Reszta b.z. Mam już płytę "0", a w przyszłym tygodniu idą ściany. Gratki, jak będa ściany to wtedy dopiero będzie widać dokładnie jak to wyglada Moim zdaniem niezbyt dobrze wygląda ta różna wysokośc okien z zewnątrz ale co tam ważne że są wyżej, niżej- da sie radę Trzymam kciuki za rosnące ściany i podro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 09.05.2006 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam! Niestety zaglądam coraz rzadziej , po prostu brak czasu! A tu tyle się teraz dzieje!!! Andrzejko -Drzwi piękne !!! Teraz Maryśka jest "kompletna"!!! Mam już płytę "0", a w przyszłym tygodniu idą ściany. Pozdrawiam Wszystkich budujących. Jacek To jest nas "dwóch"-ale fajnie!!!! problem polega na tym ze wysokosc blatu powinna miec te 85 cm bo inaczej bardzo niewygodne beda wszelkie prace na takim blacie a przeciez nie o to chodzi nieprawdaz? Jak juz sie buduje ten swoj wymarzony dom to chcialbym aby przebywanie w nim nie bylo meczarnia hehe ave, to o czym piszesz to prawda, okno w kuchni musi byc na tej samej wysokosci co w salonie, ale ... oba okna moglyby byc troche wyzej jednak. Pozdrawiam Michał Tu masz rację ! nie tylko niewygodnie ,ale cały osprzęt kuchenny typu kuchenka ,zmywarka itp. jest standardowo robiony pod ten wymiar. Należy więc dobrze zaplanować grubość styropianu , wylewki + klej i płytki........ Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 09.05.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Witam Ja też chciałam się pochwalić, przed chwilą zalali mi płytę podłogową na gruncie, teraz do końca tygodnia podlewanie i od poniedziałku rosną mury. W sobotę opiszę jak zasypałam i zabetonowała 28 tyś pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 09.05.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Jolla gratulacje A oblałas chociaz Andrzejko -Drzwi piękne !!! Teraz Maryśka jest "kompletna"!!! dzieki Będzie kompletna jak w niej zamieszkamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 10.05.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam Ja też chciałam się pochwalić, przed chwilą zalali mi płytę podłogową na gruncie, teraz do końca tygodnia podlewanie i od poniedziałku rosną mury. W sobotę opiszę jak zasypałam i zabetonowała 28 tyś pozdrawiam Więc jest nas troje!!!! Dziś przywieżli mi cemęt , teraz już tylko wypatruję ekipy , chyba będą po niedzieli [mam nadzieje , że po tej!]. Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 12.05.2006 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 Witam,Czy ktoś ma w Maryśce rolety zewnętrzne, lub planuje je mieć?Pytam bo mam problem jakie mają być naokienne, RKS-y, czy też SKS-y?Trudność też polega na tym aby dobrać kolor do ramy okna. Planujemy okna drewniane merati - kolor TEAK. Jak na razie mam jedną firmę która oferuje ciemny teak. Może znacie inne (moja to MIROLA)Jeszcze jedno macie jakiś pomysł aby prowadnice rolet nie zasłaniały ramy okiennej? Słyszałem, że można poszerzyć okno o dodatkową listwę.Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce? PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.05.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2006 Witam "maryśkowiczów" mam pytanie na cito: czy daszek nad wejściem zostawialiście zgodnie z projektem? czy taki, jaki jest - podoba Wam się? jeśli ktos ma doprojektowane kolumny, to w jakiej odleglosci od ściany budynku pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 15.05.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Witam "maryśkowiczów" mam pytanie na cito: czy daszek nad wejściem zostawialiście zgodnie z projektem? czy taki, jaki jest - podoba Wam się? jeśli ktos ma doprojektowane kolumny, to w jakiej odleglosci od ściany budynku pozdrawiam Ewa Hej U mnie wiesz jak jest- czyli bez kolumn ale mąz ostatnio coś przebakuje bu spróbowac dopasowac tak jakieś kolumieniki nie byt grube może drewniane Sama nie wiem, moze cos pokombinujemy z czasem Moim zdaniem albo tak słicznie wykńczona kukawka jak u Czarka albo e i warto pomyślec o kukawkach Pozdróweka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 15.05.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Hej !Ewo! Jak już prędzej pisałem , jako jedyny chyba zmieniłem daszek w Maryśce na wypuszczony do pszodu wsparty słupkami. Słupki będą 1,26 m od ściany i rozstawione na 2,6m . Do wys. 0,5-0,7m będą z klinkru a dalej cała konstrukcja z drewna , na razie są tylko na papierze , więc tak do końca sam nie wiem jak to będzie wyglądało. Od słupów na 3 strony będą schody. Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 15.05.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2006 Hej !Ewo! Jak już prędzej pisałem , jako jedyny chyba zmieniłem daszek w Maryśce Prawdopodobnie bedzie nas dwójka U mnie wiesz jak jest- czyli bez kolumn ale mąz ostatnio coś przebakuje bu spróbowac dopasowac tak jakieś kolumieniki no własnie Andrzejko - u mnie to też pomysł męża Dziekuje za informacje, a gdybyscie przy okazji robili zdęcia "maryskom" to proszę o z djecia z profilu i en face - oczywiście daszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 16.05.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dziekuje za informacje, a gdybyscie przy okazji robili zdęcia "maryskom" to proszę o z djecia z profilu i en face - oczywiście daszków Jeśli chodzi o zdjęcia to musisz jeszcze trochę poczekać . Murarze znów zrobili mnie w "bambuko" Muszę czekać kolejny tydzień-....-to przecierz wieczność !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 19.05.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Moim zdaniem albo tak słicznie wykńczona kukawka jak u Czarka albo e i warto pomyślec o kukawkach Ciesze się Andrzejko że podobają Ci sie moje daszki , mam kilka centymetrów dłuzsze krokwie niz w projekcie więc nie miałem powodu aby wysuwać daszków. Kilka nowych zdjęć mojej Marysi jest na http://www.hbstudio.pl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 19.05.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Moim zdaniem albo tak słicznie wykńczona kukawka jak u Czarka albo e i warto pomyślec o kukawkach Ciesze się Andrzejko że podobają Ci sie moje daszki , mam kilka centymetrów dłuzsze krokwie niz w projekcie więc nie miałem powodu aby wysuwać daszków. Kilka nowych zdjęć mojej Marysi jest na http://www.hbstudio.pl Pozdrawiam W moim poście miąło być albo taka cudna kukawka albo warto pomyślec o kolumnach coś mi sie pomieszało Sorry CZarek bardzo mi się podobają twoje daszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.05.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Pytania w szczegolnosci do budujacych Iskierke ale do budujacych Marysie tez bo ten sam projektant i dom bardzo podobny.Z którego biura kupiliscie projekt?Czy projekt zawiera jakies błedy czy jest bardzo szczegołowy?Co zawiera zakupiony komplet?Czy w projekcie sa jakies drogie do wykonania elementy które mozna zrobic znacznie taniej..i nie gorzej?Czy poserzaliscie kuchnie(bo troche waska jest) jezeli tak to o ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 22.05.2006 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Pytania w szczegolnosci do budujacych Iskierke ale do budujacych Marysie tez bo ten sam projektant i dom bardzo podobny. Z którego biura kupiliscie projekt? Czy projekt zawiera jakies błedy czy jest bardzo szczegołowy? Co zawiera zakupiony komplet? Czy w projekcie sa jakies drogie do wykonania elementy które mozna zrobic znacznie taniej..i nie gorzej? Czy poserzaliscie kuchnie(bo troche waska jest) jezeli tak to o ile? Kupowałem z "Dom na 5". Ja znalazłem jak na razie dwa mało istotne błędy, jest dość szczegółowy ale parę rzeczy jeszcze bym dodał. Projekt zawiera: cześć opisową, wyciągi z obliczeń, rysunki oraz projekty branżowe: woda, kanalizacja, prąd i gaz. Do projektu dołączone są tez kserokopie uprawnień projektantów, pozwolenie na wprowadzenie zmian oraz dwa kosztorysy (które już masz ). Przeważnie taniej to gorzej. Na stanie surowym zaoszczędzić tyle co na materiałach i na stanie „0” jeśli masz dobre warunki gruntowe. Tak jak już Ci pisałem mój dom, a co za tym idzie i kuchnia jest szersza o 1m. P.S. Ja po ciężkim starcie mam już za sobą roboty ziemne Jutro leją chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 22.05.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 http://img161.imageshack.us/img161/9923/p10105774nc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 22.05.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 http://img96.imageshack.us/img96/8530/p10105745na.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 22.05.2006 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 hej Moja Marysia na razie jest w takim stanie , niestety a to dzięki nieuczciwym ludziom co za świat Pochwal się co Ci nieuczciwi ludzie uczynili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 22.05.2006 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Pochwal się co Ci nieuczciwi ludzie uczynili. W styczniu miałem mieć montowane okna a zamontowali w kwietniu jestem trzy miesiące w plecy z harmonogramem poza tym mam teraz tynkarzy którzy grzebią sie juz dwa miesiące ciągle cos im wypada jak nie pogrzeb to kurs , straszne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts