Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam juz wodę, i rura biegnie przez garaz, bo tak było w planach, chodziło mi raczej o ścianę - licznik mam umiejscowiony na scianie garazowej - blisko komina, bo tak mi sie wydawało najdogodniej - gdyby coś było nie tak, to można przenieść potem w inne miejsce.

Co do krokwi... architekt mówi, że wystarczą takie wymiary, jak sa w projekcie, majster zaś twierdzi, ze grubsze byłyby lepsze :roll: :-? Wiem, ze wiekszość maryskowiczów robiła także grubsze...

. Tomek na jakim etapie jesteś?

Ewa

Moja ekipa jest trochę wolna (ale za to bardzo dokładna - na przekątnych mam 4 mm różnicy, w poziomie max 2mm odchlenia) i dopiero co wyszedłem z ziemi (wylewają płytę). Od przyszłego tygodnia lecą ściany.

Mam już zamówionego cieślę (poprzez ekipę), który od 50 lat robi więźby, jego ojciec też robił więźby, tak samo jak jego dziadek i pradziadek. Jego syn i wnuk pracują razem z nim. Mam do niego zaufanie, wszystko robią zacinane a nie skręcane. Jak widziałem jak macha siekierą to przez parę dni nie mogłem wyjść z wrażena. Spojrzał na projekt i powiedział, że coś tam bedzie musiał zmienić, ale przekroje są OK.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ocieplenie poddasza i plyty karton-gips ... no wlasnie niby prosta sprawa a jednak im wiecej czytam tym wiecej watpliwosci.

Jakich warstw uzyliscie?

Ja mam dach deskowany, czyli zakladam ze pod tym ma byc szczelina powietrzna (2cm) plus ew. jakas folia (wysokoparoprzepuszczalna?) potem welna (15+5?) i folia paroizolacyjna na koncu stelaz metalowy i plyty ... czy ktos moze mnie poprawic?

Poza tym jak ocieplaliscie ... do samej kalenicy (czyli lacznie ze strychem) czy tylko skosy i sufit nad poddaszem.

Pozdrawiam

Michał

Witam

dopiero dzis przeczytałam pytanie Ave , moje krokwie maja przekrój 8x18 zostały troche powiększone :lol:

Rafał nie mogę wyjść z podziwu jak rośnie twój domek. A u mnie dziś położyli tynk na dwie ściany w garażu wykonawca bramy powiedział, że tak lepiej bo potem nie uszkodzi się automatyka.

Witam,

U mnie więźba już stoi, czas na dachówkę.

Jak rozwiązaliście kwestię wejścia na dach do komina?

Przez drabinę podstawianą do domu, czy też macie wyłaz dachowy?

Martwi mnie, że wyłazy mają mniejsze wymiary i psują trochę

wygląd dachu. Słyszałem też, że można zamontować normalne okno dachowe,

a jak przyjdzie kominiarz to można je w całości zdjąć.

Co o tym sądzicie?

Jacek

Poza tym jak ocieplaliscie ... do samej kalenicy (czyli lacznie ze strychem) czy tylko skosy i sufit nad poddaszem.

Hej :D

Ja ocieplałem do skosów dałem 150mm w krokwie i 60 mm w poprzek, strychu nie widze potrzeby ocieplania, co do foli paroizolacyjnej to daje tylko w łazience , jest to straszna praca wełna wchodzi wszędzie a potem strasznie gryzie .http://img80.imageshack.us/img80/2131/p1010717jp5.jpg

Czy ktos juz zrobił elewacje , bo jestem na etapie elewacji i mam problem z drzwiami łukowymi, mianowicie po przyklejeniu styropianu 12 cm nie moge do końca ich otworzyć macie jakieś rozwiązanie ?

Pozdrawiam Czarek :)

cos podobnego było już poruszane, wyjściem jest zakończenie łuku ni epod kontem prostym ale rozwartym i wtedy będzi eok, Poruszany był ten temat w Babim Lecie 8)

Czarek to u ciebie w pokojach na wełnę są juz płyty dawane :roll: :roll: :roll:

Noverhoods u mnie nie ma nic ale mąz wchodzi do komina przez okno w łazience, i cąłkiem sprawnie mu to idzie więc myśle że tym bardziej kominiarz nie powinnien miec kłopotu 8)

Noverhoods

My mamy wyłaz dachowy

a strop bedziemy ocieplać bez strychu tak polecił wykonawca.

Mam pytanie widzieliście moje wejście na zdjęciach, mam kupioną podbitkę i nie wiem czy zabić ten trujkąt deskami czy nie ?, cieśla czeka na odpowiedź bo miał robic , a teraz mamy wątpliwości czy to nie zasłoni za dużo światła, co zrobiliscie z drzewem po budowie mamy tego tyle,że nie wiem gdzie to układać a chcemy wyrównać teren i przeszkadza to to. :lol:

Mam pytanie widzieliście moje wejście na zdjęciach, mam kupioną podbitkę i nie wiem czy zabić ten trujkąt deskami czy nie ?, cieśla czeka na odpowiedź bo miał robic , a teraz mamy wątpliwości czy to nie zasłoni za dużo światła,

Ja zdeecydowanie zasłoniłabym deskami, ale dlaczego mówisz o zasłanianiu światła? Przez "trójkącik" będzie - owszem - wpadać jakieś światło, ale i deszcz

p.s. a tak przy okazji - znów pytanie o tę więżbę - jakie macie argumenty, żeby była grubsza? :-? i które - konkretnie elementy zwiększaliście - wszystkie proporcjonalnie?

Czarek to u ciebie w pokojach na wełnę są juz płyty dawane :roll: :roll: :roll:

Hej :D Tak , tynki juz dobrze przeschły wiec czas na płyty, niestety wszystko robie sam .

Adrzejko jak Ci się mieszka ?

Pozdrówka Czarek :D

Ale mi chodziło czy nie ma folii na wełnę tylko od razu płyty :roll: :roll:

Samemu jak sie robi to oczywiście czasu wymaga :-? ale sa i zalety :wink:

Jak mi sie mieszka 8) :p

Bardzo dobrze a domek jest jak na mój gust naprawde w sam raz i wygodny :p :p :p

Dobry wybór, choć jak bym teraz go budowała to chyba nie robiłabym daszków bo nie bardzo mi sie u nas podobają :-? cos mi w nich nie pasuje :-?

Andrzejka

Daszek mozna zobaczyć na zdjęciach w albumie zdjęcie zatytułowane "Jak widać" i "kominy wentylacyjne" codzi mi o ta powierzchnię do tej deski , któą podtrzymują te zastrzały czyli trójkat wielkosci 1, 3 wys na jakies 2 m szerokie . Słońce które wpada do holu przez okienko bedzie bardziej zasłonięte.

codzi mi o ta powierzchnię do tej deski , któą podtrzymują te zastrzały czyli trójkat wielkosci 1, 3 wys na jakies 2 m szerokie . Słońce które wpada do holu przez okienko bedzie bardziej zasłonięte.

Moim zdaniem ten daszek nie przesłania światła. Dlatego proponuję zrobić tak jak w projekcie, nam się to podoba i tak zrobimy.

Andrzejka napisała:

u mnie nie ma nic ale mąz wchodzi do komina przez okno w łazience, i cąłkiem sprawnie mu to idzie więc myśle że tym bardziej kominiarz nie powinnien miec kłopotu

Myślę, że nie chodzi o umiejętności i sprawność fizyczną, tylko o przepisy.

Co jeśli kominiarz powie, że nie odbierze. bo "nie mam jak wejść na dach?"

Pozdrawiam

Jacek

Andrzejka

Daszek mozna zobaczyć na zdjęciach w albumie zdjęcie zatytułowane "Jak widać" i "kominy wentylacyjne" codzi mi o ta powierzchnię do tej deski , któą podtrzymują te zastrzały czyli trójkat wielkosci 1, 3 wys na jakies 2 m szerokie . Słońce które wpada do holu przez okienko bedzie bardziej zasłonięte.

Już mam :p :p :p :p

Moim zdaniem to tez nie zasłoni zbyt światła Jollu 8)

O rany a ja twoich fotek domku zawsze szukam w tym drugim albumie a tam nic sie nie otwiera mi :-?

Ale twoja Maryśka już wielka :p

A ten daszek inny trochę niż w projekcie bardzo ją odmienia. na pewno jest praktyczniejszy :p

I taka wysoka sie wydaje 8) :roll:

Ja bym przemyślała te zabicie trójkąta deskami nie ze wzhlędu na słońce ale na to , ze tak zostawione może lżej daszek wygląda bo jak zabijesz całkowicie z przodu to :roll: :roll: moz ebyć zbyt ciężko :roll: :roll: :roll:

Podoba mi się 8)

Pozdrówka 8)

Myślę, że nie chodzi o umiejętności i sprawność fizyczną, tylko o przepisy.

Co jeśli kominiarz powie, że nie odbierze. bo "nie mam jak wejść na dach?"

Pozdrawiam

Jacek

Kurcze wiesz, z enawet mi przez myśl nie przeszło że to moze być problem :-? Przecież zawsze można drabinę podstawić z zewnątrz :-? :roll:

DZięki za owarcie mi oczu :wink:

Ale mi chodziło czy nie ma folii na wełnę tylko od razu płyty

Hej :D

Rozmawiałem z fachowcami od poddaszy którzy powiedzieli mi ze folię daje się tylko w pomieszczeniach o zwiększonej wilgotności tzn kuchnia łazienka w innych pomieszczeniach nie ma takiej potrzeby , nie którzy daja na całej powierzchni ponieważ w przyszłości mogą przerobic pokój na łazienke lub kuchnie i w tedy byłby problem z folią.

Czy wszyscy dajecie folię na całośći?

Pozdrawiam

:D

Ja chce dac na calosci.

Czarek powiedz czy Twoja folia to byla taka zwykla zolta? Pytalem w dwoch sklepach i taka mi dali ale nie wyglada to na cos "paroprzepuszczalnego". hmm

Poza tym dziwne ze mozna ja klasc jedna lub druga strona a to juz zupelnie dziwne bo wydawalo mi sie ze ma ona przepuszczac pare tylko w jedna strone tzn na zewnatrz.

Pozdrawiam

Michał

Ja chce dac na calosci.

Czarek powiedz czy Twoja folia to byla taka zwykla zolta? Pytalem w dwoch sklepach i taka mi dali ale nie wyglada to na cos "paroprzepuszczalnego". hmm

Hej Michał :D

Paropszepuszczalna dawana jest pod dachówkę natomiast paroizolacyjana na wełnę pod płyte gipsową. Ja deskowałem i położyłem pape wiec nie dawałem paropszepuszczalnej tylko zrobiłem 3 cm przestrzeń między wełną a deskami do wentylacji natomiast paroizolacyjna jest żółta ISOVER .

A dlaczego dajesz na całości?

Pozdrawiam Czarek

Hej,

tak gdzies wyczytalem na forum muratora ze powinno sie dawac na calosci, nie wiem w sumie dlaczego :). Do tej chwili wydawalo mi sie ze to ma pare przepuszczac w kierunku na zewnatrz ale skoro ona jest paroizolacyjna wiec pary nie przepuszcza ani w jedna ani w druga ... i tu moja teoria sie sypie :D

Michał

Hej :D No właśnie skoro nic nie przepuszcza to jak ma wełna oddychac i co będzie w pomieszczeniu w którym robi sie jak w tunelu z foli?

Moja Marysia ma już kołderke , na położenie tynku musze zaczekać , za gorąco.

http://img122.imageshack.us/img122/6263/p1010772vs3.jpg

Pozdrawiam

Czarek

Więcej zdjęć http://img74.imageshack.us/slideshow/player.php?id=img74/9136/11544200426xk.smil