ave 28.09.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Czy robiłaś jakieś zmiany w projekcjie, bo ja powiększam kuchnię przenosząc łazienkę na przejście łączące wcześniej kuchnię z korytarzem. Co o tym myślisz?????? nie nadążam z poprawkami : poprawek praaawie nie robilismy na dole w zasadzie zadnych, tylko typu: okna w prostokącik, okno tarasowe powiekszone i jedno normalne na górze - bez balkoniku i zostawiliśmy 3 okna dachowe na dole wydaje nam się wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1370 28.09.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Dzięki za pomoc. Myślę że jeszcze będziemy w kontakcie. Bardzo mi się podoba to forum. Nie myślałam, że tyle osób buduje maryśkę. pozdrawiam PA PA PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 03.10.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Witam, Z pytaniem się zwracam do tych co już mają i do tych, co myślą o ociepleniu domu. Przy drzwiach zewnętrznych otwieranych na zewnątrz i ociepleniu 12cm, jak sobie poradziliście z otwarciem drzwi np. na 150st.? marek1370 napisał: Czy robiłaś jakieś zmiany w projekcjie, Jeśli masz pytania to napisz na priva, a podzielę się informacjami. 1.Zwróć uwagę na kanalizę z łazienki na poddaszu. Wypada w salonie. 2.Różnica poziomów okien w kuchni, jedni chcą inni nie. 3.Ilość, a przede wszystkim wielkość okien połaciowych, mogłem wybrać większe. 4. Jeśli wybierasz różnicę w poziomie garażu i pozostałej części domu, zwróć uwagę jak docieplisz tzw. "podmurówkę" (dwie cegły). Jeśli masz zapłacić za adaptację (a pewnie musisz), to wyciśnij wszystkie zmiany. Przemyśl co chcesz i domagaj się by je zawarto w adaptacji. Zaoszczędzisz kasy na poprawianiu. Ja płacę (albo nie) za ponowny projekt przyłączenia gazu, bo zmieniłem miejsce przyłączenia. Powód banalny, zamiast kuchenki gazowej chcemy mieć elektryczną. Czytaj forum (od początku), dużo było powiedziane. Pozdrawiam Wszystkich ps. niebawem fotki mojej Marsi z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 04.10.2006 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Witam, Z pytaniem się zwracam do tych co już mają i do tych, co myślą o ociepleniu domu. Przy drzwiach zewnętrznych otwieranych na zewnątrz i ociepleniu 12cm, jak sobie poradziliście z otwarciem drzwi np. na 150st Hej U mnie są drzwi łukowe zewnętzrzne i do 150 st. ich nie otwieram 100 st to max i powiem szczerze ze to na spoko wystarczy powód 12 cm ocieplenia.Wewnetrzny łuk docieplony 2cm styropianem. Pozdrówka Czarekhttp://img218.imageshack.us/img218/2804/p1010776ge8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 04.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Neverhood, przyjrzyj sie blizej moim drzwiom. Styropian przy drzwiach jest sciety (nie ma kanta - 90 stopni ale chyba ze 120). Dzieki temu drzwi daje sie otworzyc na ok. 120 stopni (no w sumie nie az na sciane ale naprawde wystarczajaco). Pozdrowionka Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 04.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Neverhood, przyjrzyj sie blizej moim drzwiom. Styropian przy drzwiach jest sciety (nie ma kanta - 90 stopni ale chyba ze 120). Dzieki temu drzwi daje sie otworzyc na ok. 120 stopni (no w sumie nie az na sciane ale naprawde wystarczajaco). Pozdrowionka Michał miałem taką opcje ale nie bardzo mi pasiła wiec zostało tak jak jest pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1370 05.10.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 cześc wszystkim maryśkom. Mam pytanko z czego lepiej budować czy z pustaka białego czy z ceglanego i na jakiej zaprawie czy tradycyjnej czy na klej . Mam dylemat i tak sciana będzie docieplana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 05.10.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 cześc wszystkim maryśkom. Mam pytanko z czego lepiej budować czy z pustaka białego czy z ceglanego i na jakiej zaprawie czy tradycyjnej czy na klej . Mam dylemat i tak sciana będzie docieplana . to trochę jak dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Bozego Narodzenia - czyli..... sam musisz zadecydować. (jeśli przeglądałes post o marysce, to wiesz, że buduje się i z "białego" i z "czerwonego" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 12.10.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Witam, Dzięki soopel i 1, za odpowiedź. Wydaje mi się, że 100st. wystarcza. Ale jak zobaczyłbym zdjęcia drzwi otwarte na 100 i 120st. byłbym heapy. W sobotę wstawiają mi okna i drzwi. Niestety te ostatnie idą do magazynu, szkoda ich. Budowlaniec wstawi mi zastępcze, ciekawe ile będą kosztować ? Zdjęcia doślę jak tylko znajdę chwilę.' Ktoś pytał jakie ogrzewanie wybieramy w Marysi?. Ja mam za podstawowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym, dodatkowo gaz płynny (brak ziemnnego). Wszystko sterowane elektronicznie. Oby się sprawdziło. marek1370 napisał :...z czego lepiej budować czy z pustaka białego czy z ceglanego i na jakiej zaprawie czy tradycyjnej czy na klej... Wybierz materiał, nie producenta. Przekłada się to pieniądze, których może zabraknąć przy wykańczaniu. Ceramika to ceramika, beton komórkowy to ... itd . tego nie widać a schody, czy podłogę TAK. Oczywiście pozostaje polemika akademicka wyższości pustaka na komórkowcem. Dla budującego powinno to mieć drugorzędne znaczenie. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 13.10.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 Ale jak zobaczyłbym zdjęcia drzwi otwarte na 100 i 120st. byłbym heapy. Hej to zdjecie zrobiłem w trakcie ocieplania , drzwi są otwarte na 90 st. ale jeszcze można je otworzyć na 100 st. http://img174.imageshack.us/img174/1295/p1010775co7.jpg Co do materiału to myśle że punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia (kasa) jeśli cie stać na ceramike to wybierz to ,jeśli nie to suporex. Pozdrówka Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 18.10.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jestem na atepie adaptacji projektu iskierka...i powaznie zastanawiam sie nad zadaszeniem tarasu.Chce zadaszenie zrobic przedłuzajac dach,ale tylko czesc nad tarasem (czyli okolo 4-4,5m szerokosci).Jak myslicie czy lepiej bedzie wygladało przedłuzenie dachu takim samym nachyleniem (ile bedzie mozna przedłuzyc dach zeby pod nim normalnie chodzic i nie miec wrazenia ze jest zbyt nisko dach nad glowa)? Czy moze zrobic przedłuzenie zmieniajac kat nachylenia nad tarasem?Dach nie musi byc przedłuzony o cała dlugosc tarasu 3m ,mysle ze min musi byc 2m. Co mi poradzicie zeby bylo praktyczne i wizualnie wygladało dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 18.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 prawdę mówiąc, nie baredzo "widzę" to przedłużenie dachu nad tarasem - pod tym samym kątem nie da się - będzie namiocik (40 * - nie mam w tej chwili odpowiedniego zdjęcia, ale dach wcale nie jest tak wysoko) a przedłużenie dachu pod innym - zdecydowanie mniejszym kątem -...... jeśli Ci baaaaardzo potrzebne.... jest projekt, który ma takie zadaszenie (nie maryśko iskierki) widziałam zdjęcia na forum - ale.... nie pamiętam ani nazwy , ani działu spróbuj moze w dziale wymiana doświadczeń i daj link do projektu pozdrawiam Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neverhoods 19.10.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witajcie, Wstawili mi okna i drzwi, we wtorek wstawią mi bramę. Podeślę zdjęcia. Czarek napisał:...drzwi są otwarte na 90 st. ale jeszcze można je otworzyć na 100 st. Wstawili mi drzwi na ogród (wejściowe schowałem - są z witrażem), rozmawiałem z gościem i też mi sugerował rozwiązanie soopel'a, ale widząc funkcjonalność drzwi wystarczy mi 100st. Chyba, że zatrzęsie ziemią ... Obecnie szukam tynkarza. Mam termin instalatorów od gazu i wody na 02.11. a wciąż nie mam tynków. Dochodzę też do wniosku, że może to i dobrze. W jakiej kolejności się to u Was odbywało? Pozdrwaim Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 20.10.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 W jakiej kolejności się to u Was odbywało? Cześć Jacku Gratuluje postępu prac .Co do kolejności to u mnie pierwsi byli elektrycy następnie instalacje wodne i co , na końcu tynkarze tylko zastanawiam sie czy nie lepiej dla ciebie i tynków żebyś z tymi pracami zaczekał do wiosny bo jeśli tynkarze spóźnią sie z pracami to przyjda pierwsze przymrozki i mozesz mieć odparzone tynki , chyba ze będziesz ogrzewał te pomieszczenia , to jest moje zdanie ale Ty zrobisz jak uwarzasz. Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 21.10.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 witam oto nasza marysia od strony tarasowej: http://images4.fotosik.pl/176/21dd9bce893aaec6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 22.10.2006 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Ave jest super Gdyb raz jeszcze budowąła zrezygnowałabym też z tego daszku nad tarasem Nad wejściem nie wiem U Czarka wyszedł pieknie a u mnie jakoś mnie razi Nie gra mi w nim dużo i wolałabym mieć prosty spad ale cóż W poniedziałek mają robić podbitke to moż ecoś polepszy sie z nimi A wiecej twojej Maryśki nie można zobaczyc Z przodu, z boku Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 22.10.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 A wiecej twojej Maryśki nie można zobaczyc Z przodu, z boku zaraz poszukam, albo zrobię "świeże" (to jutro) daszek z przodu mamy - narazie jest sam szkielet - więć mało atrakcyjnie to wygląda i jesteśmy ciekawi Twojej podbitki, czy będziesz robić jakieś "ozdobniki" na szczycie? (mąż zamierza zamontować deski poziome na d oknami -tzn wyżej) p.s. Twój daszek wcale nie jest taki zły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 24.10.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 marysia z przodu - tylko zdjęcie robione telefonem i prawie o zmroku - więc jakość..... http://images3.fotosik.pl/226/eaae7c06cd3888cb.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 25.10.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Hej AVE , a gdzie jest balkon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 25.10.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Hej AVE , a gdzie jest balkon? nie ma! bo: z tych dwóch pokoików jest jeden duzy (syna) - nie chciał balkonu - będzie tylko ładna kuta barierka pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts