Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co u was słychac :roll: :roll:

a chyba nic nowego ............ śnieżek......jeszcze tylko deski na okna i drzwi i zapadamy w budowlany sen zimowy

http://images1.fotosik.pl/243/8eae394ea3412278.jpg

a jak Twoja Andrzejko elewacja?

i jeszcze pytanie: z chudziaka nie wystaje mi rurka do zmywarki (w kuchni oczywiście) czy trzeba wykuwać czy starczy jedno ujście - do zlewu i zmywarki?

Andrzejko ,czy aby nie zapużno na elewację -nie lepiej poczekać do wiosny?! :roll:

Terazchcemy do zimy tylko zagruntować gruntem w kolorze elewacji :-? a tynk zewnętrzny wiosną oczywiście 8)

jeszcze pytanie: z chudziaka nie wystaje mi rurka do zmywarki (w kuchni oczywiście) czy trzeba wykuwać czy starczy jedno ujście - do zlewu i zmywarki?

Ja nie mam zmywarki :( :( Nie chciałam bo zmywanie garów przy oknie wydawało mi sie całkiem interesujące ale już żałuje :-? 8)

Moim zdaniem powinno wystarczyć jedno ujście :roll:

Przeciez nie raz do jednej rury są doprowadzane inne :roll:

Ale moze niech sie wypowie jakiś spec 8)

U mnie też robi się elewacja. najgorsze jest jednak to, że od środy ruszają tynki. trochę sie tego boję, bo faktycznie już późno.

Rob może jeszcze kilka dni ciepła - w miarę bedzie :roll:

Oby 8)

Pozdrówka 8)

U mnie też robi się elewacja. najgorsze jest jednak to, że od środy ruszają tynki. trochę sie tego boję, bo faktycznie już późno.

Hej :D Faktycznie troche za późno nie boisz sie że nie wyschną i beda odparzone ?Tradycyjne tynki potrzebuja około dwóch miesięcy na wyschnięcie :-?

A teraz z innej beczki , ogladam wasze zdjecia i zauważyłem ze niektóre kominy sa bardzo niskie - wręcz małe czy nie boicie się że w tych małych kominach może być ciąg wsteczny ?

Pozdrawiam Czarek

[

A teraz z innej beczki , ogladam wasze zdjecia i zauważyłem ze niektóre kominy sa bardzo niskie - wręcz małe czy nie boicie się że w tych małych kominach może być ciąg wsteczny ?

też miałam takie watpliwości - ten z przodu jest tylko wentylacyjny, gdyby zastosować same dachówki wentylacyjne byłby jeszcze niższy, z tyłu jest równy z kalenicą - oprócz tego da się tzw "strażaka" - sasiad ma komin od kominka niższy od naszego i na razie nic mu się nie dzieje.

(w tej chwili jestem zaaferowana ilością i grubością wełny, którą trzeba dać na poddasze - proszę o pomoc (mam już dane Andrzejki)

pozdrawiam Ewa

(w tej chwili jestem zaaferowana ilością i grubością wełny, którą trzeba dać na poddasze - proszę o pomoc (mam już dane Andrzejki)

pozdrawiam Ewa

Hej

U mnie jest 15 cm miedzy krokwie i 6 cm w poprzek jak narazie jest extra mysle ze gdybym teraz ocieplal dal bym 20 cm miedzy krokwie. 8)

Pozdrawiam Czarek

[

też miałam takie watpliwości - ten z przodu jest tylko wentylacyjny, gdyby zastosować same dachówki wentylacyjne byłby jeszcze niższy, z tyłu jest równy z kalenicą - oprócz tego da się tzw "strażaka" - sasiad ma komin od kominka niższy od naszego i na razie nic mu się nie dzieje.

pozdrawiam Ewa

Ocieplenie poddasza to bardzo ważna rzecz :-? U nas wydawało sie , zę jest zrobiona dobrze i dokładnie a jednak......... :-?

Ucieka ciepło z poddasza na strych przez małe szczeliny i woda sie skrapla na foli, jest to bardzo niebezpiczne :-?

Jutro mąz ma docieplać raz jeszcze sufit poddasza na strychu 5 by zakryc te niewielkie szczeliny :-? :-? :-?

A i będziemy wybijac w szczytach otwory na kratki wentylacyjne, bo chopć sa na strychu przeciągi coś jest nie tak z wentylacją :roll: :roll: :roll: :-? :-?

Nie mówią cjuż o spierniczonej rynnie co nie ma spadku :-? Tęz do poprawki :-? :-?

to mój "strych"

http://images2.fotosik.pl/235/b1887d293bf64df1.jpg

czy macie jakieś dojście na ten stryszek , bo my nie planowaliśmy

co do zawilgocenia folii - mamy sporo dachówek wentylacyjnych - moze to pomoże :-?

]p.s. poprzednio mówiąc o kominach wentylacyjnych myslałam o kominkach nie dachówkach wentylacyjnych

a co do ocieplenia... miedzy krokwie chcemy dać 18 cm ... a druga warstwa miała być 5 cm ale w takim razie moze dać więcej?

Terazchcemy do zimy tylko zagruntować gruntem w kolorze elewacji a tynk zewnętrzny wiosną oczywiście

Ja słyszalem , że nie należy zbyt długo czekać między gruntowaniem a kładzeniem tynku , bo ściana się zakurzy i gruntowanie praktycznie należałoby powtórzyć .

Co do ocieplenia dachu , to planuję 20 cm. między krokwie +5cm na górę,

krokwie mam 18 , więc myślę że będzie ok.

Pozdrówka! :D

Ja słyszalem , że nie należy zbyt długo czekać między gruntowaniem a kładzeniem tynku , bo ściana się zakurzy i gruntowanie praktycznie należałoby powtórzyć .

Hej :D Ja tez to słyszałem od moich fachowców i nie powinno byc zimno ani gorąco .

Moja Marysia już w śniegowej pierzynce

http://img228.imageshack.us/img228/6646/p1030238yi5.jpg

Witam wszystkich wielbicieli Marysi - ja dopiero mam zamiar zacząć na wiosnę i nie moge sie zdecydować czy Oliwka czy Marysia....

Mam pytanie do Mikołaja poniewaz Twoja Marysia wydaje mi się wyższa - czy podnosiłeś i o ile sciankę kolankowa ??

Bede również wdzieczna za argumenty przemawiające za jednym bądz drugim projektem.

Pozdrawiam

[

quote="mikela]Witam wszystkich wielbicieli Marysi -

witamy, witamy :D

ja dopiero mam zamiar zacząć na wiosnę i nie moge sie zdecydować czy Oliwka czy Marysia...

to są dwa rózne domki -metraż: Oliwka jest wieksza; jeśli juz masz działkę -to musisz "zorientować " ten domek. Oliwka jest bardziej na działke z wjazdem od południa, ma salon od strony wejściowe i kuchnię z tyłu domu; Marysia - od północy - ale jest też wersja "południowa"

Bede również wdzieczna za argumenty przemawiające za jednym bądz drugim projektem.

to zależy od Twoich potrzeb - przemyśl je dokładnie i... pytaj :D

pozdrawiam :D

Mam pytanie do Mikołaja poniewaz Twoja Marysia wydaje mi się wyższa - czy podnosiłeś i o ile sciankę kolankowa ??

Witaj! :p Mikelo wśród Maryśkowiczów.!! :D

Jeśli chodzi o ściankę kolankową to jest podniesiona o 30cm.

Cały budynek wygląda na dość wysoki,bo stan "0" jest 70cm nad ziemią , to się trochę zmieni ,jak będzie podjazd do garażu i schody przed wejściem.

Terazchcemy do zimy tylko zagruntować gruntem w kolorze elewacji a tynk zewnętrzny wiosną oczywiście

Co do ocieplenia dachu , to planuję 20 cm. między krokwie +5cm na górę,

krokwie mam 18 , więc myślę że będzie ok.

No tak ale nie należy tez chyba zostawiać nie zagruntowanej powierzchni na zimę :roll:

W naszym przypadku wybraliśmy mniejsze zło jak to sie mówi :-? :roll:

czy macie jakieś dojście na ten stryszek , bo my nie planowaliśmy

co do zawilgocenia folii - mamy sporo dachówek wentylacyjnych - moze to pomoże

]p.s. poprzednio mówiąc o kominach wentylacyjnych myslałam o kominkach nie dachówkach wentylacyjnych

a co do ocieplenia... miedzy krokwie chcemy dać 18 cm ... a druga warstwa miała być 5 cm ale w takim razie moze dać więcej?

Mamy właz na strych 8) Umieszczony w suficie w korytarzyku na poddaszu 8)

Pisząc o moich problemach myslę, ze nie najważniesza jest tu grubość waty ale jej prawidłowe wykonanie :-?

Chodzi o to by nie było szczelin i ciepło z poddasza nie uciekało na strych :-?

U nas mimo ż emąz pilnował tak wyszło i na strychu zamiast zimno było ciepło co powodowało skraplanie sie pary na foli :-?

Teraz położenie dodatkowo waty grubości 5 cmm ma zabezpieczyć i uszczelnić dodatkowo sufit poddasza :-?

Witaj mikela w naszym gronie :p :p :p

Tylko Maryśka :p :p :wink: :wink: :wink: :wink: