Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po długiej przerwie :lol:

Moja Marysia na dzień dzisiejszy jest zamknięta, od 3 października z przerwami robiły się tynki, większość skonczona 2 tygodnie temu, została jedna sciana w garażu i kotłowni oraz wykończenie okien . Prace mają być skończone do soboty i mam nadzieje że nie przemarznie. Zamówiłam też kominek Tarnave 16 kw premium. W planie miałam zrobienie jeszcze co i wod-kan , a potem wylewka, ale już drugi wykonawca zawalił. Jesli nie znajdę nikogo do 15 listopada to zostawię na wiosnę , jeśli się uda to będę robić wylewki pod koniec listopada i dogrzewać kominkiem. W grudniu planowałam ocieplenie wewnętrzne 18 + 5 , a potem na spokojnie wszystko co da się zrobić w środku zimą.

Pod koniec listopada jeszcze będą mi robić oczyszczalnie jeśli nie spadnie śnieg, przez ten poślizg trochę przeszedł mi zapał. :cry: Za to wykonałam 1/4 planu w ogrodzie mam juz 42 thuje. :wink:

pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej,

pytanko do wszystkich Maryskowiczow w sprawie drzwi wejsciowych. My mamy drewniane i jak to z drewnem bywa przy deszczowej pogodzie troche sie byly rozeszly. Teraz zeby wejsc albo wyjsc z domu trzeba mocno sie nameczyc. :x Czy u Was (posiadajacych drewniane drzwi) tez tak jest?

Zastanawiamy sie z Zona nad jakims dodatkowym zadaszeniem bo tak byc nie moze dalej ... :((((

Dzieki za info

Zastanawiamy sie z Zona nad jakims dodatkowym zadaszeniem bo tak byc nie moze dalej ... :((((

Hej Soopel

Wiesz co myśle ,że zadaszenie też nic nie pomoże dlatego że wilgoć jest w powietrzu i każde drzewo pracuje w takich warunkach , tylko stracisz kase lepiej jakbyś zastanowił sie nad nowymi drzwiami np.metalowymi , ja mam metalowe i jest super , są ocieplone, dobrze uszczelnione i wilgoć im nie szkodzi a koszt to 2 tysiączki , posiadają certyfkat bezpieczeństwa a co z tym idzie mam zniżke w ubezpieczeniu , pomyśl bo być moze warto :)

Pozdrawiam Czarek

Witam,

Niebawem pokażę zdjęcia mojej Marysi.

Instalacje wewnątrz, więc nie bardzo było co pokazywać,

masa kabli, a przy tym wymóg by wiedzieć zgóry wszystko.

Gdzie będzie i jakie (ile punktów, halogen, czy nie) oświetlenie, gdzie gniazdko,

gdzie TV, ile TV, gdzie głośniki, zawrót głowy. Sama aranżacja

oświetlenia to zbyt wczesne przedsięwzięcie. Zobaczymy jaki efekt osiągneliśmy :),

bo niebawem tynki zakryją wszystko.

Chciałbym zapytać , jakie macie propozycje, lub ile płaciliście za:

elektrykę - ja 30 zł za pkt.

ocieplenie poddasza - ja 35zł/m2 (propozycja)

ocieplenie zenątrz - 36zł/m2 (razem z tynkiem)

Ceny bez materiałów i bez f-ry.

Jutro wstawiają mi parapety wew. i drzwi zew.

W środę w chodzi ekipa od instalacji. Porobię zdjęcia i pokażę co mi się

udało zdziałać.

Pozdrawiam Wszystkich.

Jacek

Hej Seweryn 8) 8) Witaj 8)

Fajna jest twoja Maryśka, a ten daszek nad wejjściem z fantazyjnie wyciętymi drewnianymi belkami po prostu super 8)

I tak jak patrzę na te Maryski to widze że jest podział na tych co dobudowują zadaszenie nad wejściem i tych co zostawiają bez zmian 8)

Dwie wersje są ok tylko ta z zadaszeniem napewno wygodniejsza, szczególnie teraz w jesienne słoty :-?

Noverhoods czekam na fotki bo strasznie jestem cikawa twego domku 8) 8)

pytanko do wszystkich Maryskowiczow w sprawie drzwi wejsciowych. My mamy drewniane i jak to z drewnem bywa przy deszczowej pogodzie troche sie byly rozeszly. Teraz zeby wejsc albo wyjsc z domu trzeba mocno sie nameczyc.

Powiem szczerze , że trochę mnie nastraszyłeś -mam zamówione u stolarza drzwi ,choć gość od okien namawiał mnie na plastik ,ale ja mam zadaszenie i nie powinno być problemów.

W obecnym domu , też mam drewniane [ firmy DZIADEK ] i w zasadzie nic złego się z nimi nie dzieje.

Hej Seweryn odjazdowa MARYśKA ! :D

Mój daszek też miał być na drewnianych słupach [ leżą na budowie ] ,lecz murarze mnie przekonali na murowane. 8)

Hej Soopel

Wiesz co myśle ,że zadaszenie też nic nie pomoże dlatego że wilgoć jest w powietrzu i każde drzewo pracuje w takich warunkach , tylko stracisz kase lepiej jakbyś zastanowił sie nad nowymi drzwiami np.metalowymi , ja mam metalowe i jest super , są ocieplone, dobrze uszczelnione i wilgoć im nie szkodzi a koszt to 2 tysiączki , posiadają certyfkat bezpieczeństwa a co z tym idzie mam zniżke w ubezpieczeniu , pomyśl bo być moze warto :)

Pozdrawiam Czarek

Hmm, jutro ma przyjechac stolarz ktory zrobil te drzwi i mam nadzieje ze jakos je schebluje i bedzie ok. Jak sie bedzie powtarzac to trzeba bedzie pomyslec. 2 tysiaczki za metalowe to dosyc tanio. Jakiej firmy masz te drzwi? Łukowe?

Z tym daszkiem to pewnie i tak co bede musial wybudowac bo akurat z tej strony prawie caly czas wieja wiatry i to dosyc silne (mieszkamy na wzgorzu), wiec obawiam sie ze w zimie moze nas zasypac. Poza tym mysle ze mogloby to poprawic "komfort" wchodzenia do domu :D

Dzieki

Michał

Jak sie bedzie powtarzac to trzeba bedzie pomyslec. 2 tysiaczki za metalowe to dosyc tanio. Jakiej firmy masz te drzwi? Łukowe?

Cześć Michał.

Drzwi są firmy "Pakro", oczywiście łukowe , cena zawiera tez dwa zamki , gdy poprosiłem o wycene drzwi drewnianych to cena zwaliła mnie z nóg około 4 tyś za sztukę bez zamków .Szok :cry:

http://img297.imageshack.us/img297/1456/p1030070vv5.jpg

Pozdrawiam Czarek

Pozdrawiam wszystkich !!!

Wlasnie dokonalem wyboru projektu i padlo na Marysie. Jestem w trakcie zalatwiania zezwolen na budowe i mam nadzieje ze z wiosna rusza prace.

Szukam kogos kto jest w trakcie realizacji tego projektu badz juz go ukonczyl, chcial bym o ile to mozliwe zobaczyc "Marysie" na zywo, zeby przemyslec ewentualne zmiany w projekcie. Poniewaz mieszkam w Rzeszowie zalezalo by mi na kontakcie z kims z podkarpacie.

Moze ktos z Was byl by sklonny pochwalic sie swoim domem i wspomoc rada.

pozdrawiam romek

Moze ktos z Was byl by sklonny pochwalic sie swoim domem i wspomoc rada.

nie sprawy! :D :D :D

wirtualnie też się da, chyba, że masz czas i ochotę na wycieczki w realu - zrobiłbyś niezły rajd po Polsce :lol:

mazowsze północne :)

p.s. my przed budowaniem też obejrzelismy maryśkę (30 km od nas - więc blisko) i..... robi pozytywne wrażenie

pozdrawiam :D

Dziekuje za mile przyjecie :)

Z tym rajdem po polsce to kusi tym bardziej ze aura jak na listopad wyjatkowa...

Od sympatycznych panow (podlizuje sie moze dadza znizke na projekt :wink: ) w biurze DobregoDomu w Rzeszowie dostalem namiary na Marysie budowana niedaleko tak ze w sobote jade ogladac.

pozdrawiam romek