Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich co wybudowali budują i będą budować domek.Ja zaliczam się do tych ostatnich.

Na początku przyszłego roku tzn marzec mamy zamiar wybudować ten piekny i zgrabny domek.Tak jak każdy mam wątpliwości dotyczących tego projektu.Mamy zamiar ogrzewać nasz domek za pomącą pieca z podajnikem na groszek.To pomieszczenie gosp. które jest w tym projekcie nadaje się tylko do tego aby umieścić w nim taki piec a gdzie reszta!Mojej żonie marzy się pralnia i suszarnia.Na poczatku myślałem o częściwoym podpiwniczeniu, ale budżet na to nie pozwala.Napewno zlekwiduję część okien dachowych.Zastanawiam się nad schodami .Nie wiem czy zrobić wylewane z betonu czy może drewniane(prześwity miedzy stopniami).Chcaiełm przesunąć na parterze łazienkę( w lini prostej do przodu w strone salony) w miejsce przejścia z przedpokoju do kuchi a w miejsce łazienki zrobić małą spiżarnię.W tedy do kuchni wchodziło by sie przez salon.Tez myślę aby miedzy kuchnię a salon wstawić rozsuwane drzewi chowane w ścianę.

Ile wasz kosztowała robocizna stanu surowego zadaszonego? ja wlasnie szukam wykonawcy..i jak narazie cena robocizny stanu surowego zadaszonego iskierki wychodzi 30-33tys zł...czy to nie jest zbyt wiele?

w moim przypadku koszty za robocizne byly nastapujace :

1. stan surowy bez dachu czyli wszystko co zwiazane z murarka 12tys zl

2. kompletny dach z oknami dach. podbitka i rynnami 5tys zl

lacznie za robote zaplacilem 17tys

kilka dni temu ludzie zamontowali okna -koszt 700zl

brame barazowa i drzwi zamontowalem sam

iskierka bedzie w stylu bawarskim a obecnie wyglada jak obok na malym foto

pozdrawiam sympatykow iskierki i marysi :)

Witam wszystkich co wybudowali budują i będą budować domek.Ja zaliczam się do tych ostatnich.

Na początku przyszłego roku tzn marzec mamy zamiar wybudować ten piekny i zgrabny domek.Tak jak każdy mam wątpliwości dotyczących tego projektu.Mamy zamiar ogrzewać nasz domek za pomącą pieca z podajnikem na groszek.To pomieszczenie gosp. które jest w tym projekcie nadaje się tylko do tego aby umieścić w nim taki piec a gdzie reszta!Mojej żonie marzy się pralnia i suszarnia.Na poczatku myślałem o częściwoym podpiwniczeniu, ale budżet na to nie pozwala.Napewno zlekwiduję część okien dachowych.Zastanawiam się nad schodami .Nie wiem czy zrobić wylewane z betonu czy może drewniane(prześwity miedzy stopniami).Chcaiełm przesunąć na parterze łazienkę( w lini prostej do przodu w strone salony) w miejsce przejścia z przedpokoju do kuchi a w miejsce łazienki zrobić małą spiżarnię.W tedy do kuchni wchodziło by sie przez salon.Tez myślę aby miedzy kuchnię a salon wstawić rozsuwane drzewi chowane w ścianę.

Hej,

my mamy podpiwniczenie 2/3 czesci (wszystko oprocz garazu). Nie kosztowalo to az tak duzo, mury do tego instalacje i tynki, dodatkowa izolacja plus drenaz (razem pewnie ponad 10 tys, no moze blizej 15). Troche jest, ale miejsca sporo (60 m2). Mamy tam kotlownio-pralnie, spizarnie, pokoj na przyszlosc i jeszcze jeden magazynek. Fajna sprawa.

:)

Pozdrawiam

Michał

Witam czym ogrzewacie swoje domki?Ja mam pytanie czy ktoś ogrzewa za pomocą KOTŁA NA GROSZEK?Czy jest to to stosunkowy sposób ogrzewania domu?jakie kotły polecacie?

Pozdrawiam

jeszcze nie ogrzewamy, ale zamierzamy właśnie groszkiem, piec (na pewno z podajnnikiem)... zbieramy oferty, a na forum też było dużo

ad 1. raczej od wysokości 1,80 albo 1.90 (nie pamietam - ale my np. sypialnię mamy zrównany poziom) zmierzyć mogę na "żywo" w sobotę"

ad2. o pralni nie myślałam - łazienka na górze jest dość duża i tam będę miała i pralkę i deskę do prasowania i szafki teą się zmieszczą (choćby wykorzytanie skosów)

pozdrawiam :D