andrzejka 08.03.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Cześć ALBINOTAUR Dzięki za odpowiedz Twój post utwierdził mnie w przekonaniu ze być może wybrałam dobry projekt Bo tak naprawdę to czy jest dobry będziemy wiedzieć jak w nim zamieszkamy. Co do okien i drzwi to po rozmowach z mężem doszliśmy do tego samego wniosku co ty Zaś jeśli chodzi o schody to też uważam że nie jest zbyt wygodne usytuowanie ich w salonie. Mówisz garaż w domu nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem Jeśli chodzi o spaliny to nie wydaje mi się żeby tak bardzo było je czuć Zaś jeśli chodzi o hałasy to nie sądzę, że będzie nam to przeszkadzało a napewno garaż w bryle domu jest tańszy niż wolnostojący. Schodków w sypialni u nas nie będzie. Strop będzie na jednym pozimie. Mówisz, że tylko tyle się czepasz do tego projektu Ja powiedziałabym, że aż tyle. Pytasz jaka jest wysokość ścianki kolankowej? Miałam to w dodatkowych materiałach ale w tej chwili są u naszego potencjalnego majstra. Jak wrócą do nas to ci napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 12.03.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2005 Witam i pozdrawiam wszystkich sympatyków "Marysi". Mojej żonie i mnie też ten projekt przypadł do gustu i myślimy o nim powaznie i na pewno nie miało znaczenia, ze już jedną Marysię mamyjavascript:emoticon('') javascript:emoticon('') Na dzień dzisiejszym mamy Warunki Zabudowy i zapewne będziemy ten projekt realizowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.03.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Witam Cieszę się, że wam również podoba się Marysia. Czy macie zamar ewentualnie wprowadzać jakieś zmany czy nie Ostatnio zastanawiamy się z mężem czy w Marysi można by gdzieś wstawić luksfery Memu mężowi bardzo się podobają scianki z luksferów ale ja nie widzę sensownego miejsca na coś takiego w Marysi a może się mylę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 13.03.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Cieszę się, że wam również podoba się Marysia. Czy macie zamar ewentualnie wprowadzać jakieś zmany czy nie Tak chcemy wprowadzić pewne zmiany. Na pewno nie będzie różnicy w poziomach sypialni. Zredukujemy liczbę okien polaciowych. Nie chcemy też balkonu. Zastanawiamy się nad wydłużeniem całego projektu o ok. 1 m bo kuchnia wydaje się nam zbyt wąska. W salonie chcemy dać jedno szerokie okno ( na ścianie gdzie jest wyjście do ogrodu). Nie wiem czy nie zrezygnować z drzwi prowadzących z pomieszczenia gospodarczego do ogrodu. Naszym założeniem jest domek maksymalnie prosty, takie jakie widzieliśmy np. Belgii, i być może zrezygnujemy z lukowatych drzwi i okienek co zapene pozytywnie odbije sie na kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 13.03.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2005 Cześć lomeb! Na pewno nie będzie różnicy w poziomach sypialni. To tak jak u nas. Zredukujemy liczbę okien polaciowych. Pewnie też zmniejszymy ich ilość przynajmniej o jedno a może i dwa. Nie chcemy też balkonu. My jak najbardziej balkonik chcemy chociażby po to żeby w nocy wyjść popatrzyć na gwiazdki- to ja i żeby mąż mial gdzie pyknąć papierosa przed snem Nie wiem czy nie zrezygnować z drzwi prowadzących z pomieszczenia gospodarczego do ogrodu. A czym zamierzacie się grzać? U nas ma być kotlownia na opal staly a więc trzeba go jakoś do tej kotlowni przetransportować. Naszym założeniem jest domek maksymalnie prosty, takie jakie widzieliśmy np. Belgii, i być może zrezygnujemy z lukowatych drzwi i okienek co zapene pozytywnie odbije sie na kosztach. Napewno wplynie to pozytywnie na koszty ale czy domek nie straci na swej urodzie My się zastanawiamy nad tym jeszcze ale jeżeli wam chodzi o maksymalną prostotę to rozumiem. My jeszcze myślimy nad drewnianym stropem. Bardzo nam się podobają odslonięte belki stropowe ale czy to dobre rozwiązanie- kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 20.03.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Problem ogrzewania "Marysi" to jeszcze otwarta sprawa. Myślałem o takim rozwiązaniu: kominek ( dla klimatu i po to by zrealizować jakieś nasze marzenia) i jak juz będzie to czemu nie rozprowadzić ciepła (choćby grawitacyjnie ) do pomieszczenie na piętrze a jako główne ogrzewanie elektryczne piece akumulacyjne. W naszym przypadku, gdzie na działce nie ma gazu, wszelkie symulacje kosztów przemawiają za takim rozwiązaniem. Odpada droga kotłownia, zbiornik na gaz itp. Paliwa stałe to sytuacja mało komfortowa. Andrzejka z czego będziecie budować ściany? Bo ja już zupełnie nie wiem. Sytuacją komfotową byłoby aby koszt ich postawienia był jak najniższy a parametry cieplne jak najwyższe. Ale czy taki materiał isnieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.03.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2005 Mówisz ściany z czego? Rozważaliśmy różne możliwości, między innymi ścianę dwuwarstwową z porothermu ale najpewniej zostaniemy przy tym co w projekcie tj porotherm 30P+W i do tego styropian od zewnątrz i pewnie od środka. Doszliśmy do wniosku, że zawsze można dom docieplić a szkoda kasy na podwójną ścianę. Podoba nam się elewacja z takich niby beleczek ale nie wiem co to jest i jak się to zwie. Jeszcze dumamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.03.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Mówisz ściany z czego? Rozważaliśmy różne możliwości, między innymi ścianę dwuwarstwową z porothermu ale najpewniej zostaniemy przy tym co w projekcie tj porotherm 30P+W i do tego styropian od zewnątrz i pewnie od środka. Zastanówcie się tylko, jak w tym Porothermie będzie mocować kołki rozporowe, żeby coś powiesić na ścianie, np. szafki w kuchni. Porotherm + styropian od wewnątrz, to już przekracza granice mojej wyobraźni . Czytałem, że zrobienie żłobień pod instalację elektryczną w Porothermie to też niezłe wyzwanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 21.03.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Napisalam do tego styropian od zewnątrz i pewnie od środka. ale proszę wytlumacz mi lopatologicznie dlaczego przekracza to granice twojej wyobraźni Czy jeśli damy od środka styropian i na to np plyty GK- czy jak tam je zwać- to co będzie tu takiego niewyobrażalnego. Czy naprawdę porotherm jest tak ciężkim materialem I dlaczego sporo osób decyduję się na budowanie wlaśnie z niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 21.03.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Czy jeśli damy od środka styropian i na to np plyty GK- czy jak tam je zwać- to co będzie tu takiego niewyobrażalnego. Czy naprawdę porotherm jest tak ciężkim materialem I dlaczego sporo osób decyduję się na budowanie wlaśnie z niego Jakiś czas adaptowałem sobie poddasze (nowy blok z 1994 roku). Spółdzielnia postawiła jeden warunek: ścianki działowe w tzw. suchej zabudowie = płyty gips-karton. Materiał jest OK, fajnie i szybko stawia się ścianki. Gorzej, kiedy przyjdzie na takiej ściance zawiesić coś konkretnego, np. szafki kuchenne. Trzeba wtedy zrobić dodatkowe wzmocnienie, bo płyty g-k mogą udźwignąć max 5 kg, a i to na specjalnych kołkach. Niezbędne jest wstawienie drewnianych kantówek lub jakiś gotowych elementów oferowanych przez Nida-Gips. A to oznacza, że trzeba pamiętać przed zamknięciem ścianki o takiej konstrukcji i od razu zdecydować się na jakiej wysokości szafki zostaną zawieszone. Jak znam kobiety, to później się okaże, że mogło być te 10 cm wyżej lub niżej . Moja żona tak podsumowała wysokość, którą wcześniej sama wyznaczyła . Co do Porothermu to nie jest on ciężki, ale cholernie kruchy (poczytaj na forum, czy tak wiele osób zdecydowało się na budowanie z niego - Sondaże / Materiał na dom) z pustymi komorami. Wystarczy, że "coś pójdzie nie tak" przy wierceniu i dziura na maxa gotowa. Styropian od wewnątrz + płyta g-k oznacza, że będziesz musiała korzystać z bardzo długich dybli do mocowania kołków. I takich wierteł do wiertarki. A to nie jest ani tanie, ani wygodne. Po co więc utrudniać sobie życie ? Nie chcę się wymądrzać, bo zlecą się jeszcze miłośnicy Porothermu , ale skoro tyle jest materiałów budowlanych, nie ma sensu wybierać tych mało popularnych i nie za bardzo sprawdzonych. Do tego chyba też nie najtańszych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 22.03.2005 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Egon gdybyś ty wybierał to co byś wybrał za materiał do budowę ścian Marysi? Bo ja też brałem pod uwagę poroterm ewentualnie beton komórkowy. W ostatnim Muratorze była symulacja kosztów i jednak beton komórkowy wychodzi najtaniej. Co do płyt kartonowo-gipsowych to się zgadzam- trzeba zaplanować wzmocnienie na ewentualne meble np.szafki kuchenne ale ja też będę najprawdopodobnie w ten sposób wykańczał ściany. Jak każdy sposób ma swoje plusy i minusy. W moich koncepcjach ta opcja po prostu wygrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 22.03.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2005 Egon gdybyś ty wybierał to co byś wybrał za materiał do budowę ścian Marysi? Wiesz, ja nie jestem żadnym fachowcem, ani znawcą, więc nie będę się tutaj zgrywał na mądralę. Po lekturze kilku artykułów i rozmowach z moim kolegą, technikiem budowlanym, wybrałbym dobry beton komórkowy (ale nie YTONG, bo to przedraża budżet) łączony na zaprawę klejową, albo silkaty. Co do silikatów to nie wiem, jak to wygląda finansowo, ale ściany działowe z tego są b. dobre, dźwiękochłonne. Z płytami g-k (polecam polskie z Nidy, słyszałem, że zachodnie są robione z syntetycznego gipsu, uzyskiwanego z odpadów), choć to fajny materiał, dałbym sobie spokój. Żeby mieć dobrą, w miarę dźwiękoszczelną, ściankę działową musisz dać profil 100 mm, czyli dwie warstwy wełny mineralnej. Płyty też do tanich nie należą (12,5 mm - ok. 26 zł za szt.), a szpachlowanie złączek byłoby dobrze powierzyć fachowcowi, bo jak słońce zaświeci na ścianę będziesz się wstydził, jak ja na moim poddaszu . Policz płyty, profile, wełnę, wkręty ... i własną pracę. Na pewno nie będzie ciszej niż za murowaną ścianką. Wiem, bo miałem takie w poprzednim mieszkaniu. Płyty g-k zamiast tynków wew. to już zupełnie nieopłacalna impreza, zmniejszająca ponadto wielkość pomieszczeń. Mój szwagier kupił dom i rozpocząl remont od położenia takich tynków w jednym pokoju. Na jednym, na szczęście dla niego, się skończyło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 20.04.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Czy juz ktoś z Was zaczął realizację Marysi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.04.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Czy juz ktoś z Was zaczął realizację Marysi? Ja niestety nie. Mam w tym tygodniu dopiero zlożyć projekt do adaptacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.04.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Cześć lomeb! Na pewno nie będzie różnicy w poziomach sypialni. To tak jak u nas. Wcześniej tak wlaśnie pisalam ale teraz się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 20.04.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Lomeb a na jakim ty jesteś etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 21.04.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Niestety jeszcze nie pojęliśmy ostatecznej decyzji.Przeglądamy wiele projektów ale chyba to jednak będzie Marysia. Właściwie mamy już warunki zabudowy i są one "pod" Marysię. Andrzejka ile czasu zabiera architektowi adaptacja projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 21.04.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Niestety jeszcze nie pojęliśmy ostatecznej decyzji.Przeglądamy wiele projektów ale chyba to jednak będzie Marysia. Właściwie mamy już warunki zabudowy i są one "pod" Marysię. Andrzejka ile czasu zabiera architektowi adaptacja projektu? Nasz powiedzial, że zajmie mu to kilka dni ale zmiany niewielkie. Wyrównaliśmy jednak poziom stropu- glównie pod wplywem argumentów naszego adatujacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 21.04.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Lomeb wiesz co ci powiem jeszcze teraz czasami przeglądam projekty ale jestem juz pewna, ze Marysia jest dla nas idealna. Dla mnie największa jej zaleta to prostota. Ale myślcie, myślcie to przecież ma być wasz domek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lomeb 22.04.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Mnie też się wydaje, że to dla nas idealny domek. Jedynym hamulcem jest niepewność, czy dobrze oszacujemy koszty jakie pochłonie inwestycja z naszymi możliwościami. Domki które przeglądamy to też nie są skomplikowane. Andrzejka napisz jak planujecie rozwiązać kwestię dachu? czy w projekcie jest deskowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts