Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas instalacje wodne były robione po tynkach , ekipa wszystko co wykuła zatynkował po skończonej pracy. Ostała się tylko jedna dziurka bo po 2 tygodniach robiono poprawkę i pan od tynkowania już nie przyjechał z ekipą.

Teraz jesteśmy na etapie gładzi na dole, ale cosik słabo schnie i trzeba podnieść temperaturę żeby szybciej skończyli, za 2 tygodnie kafelkowanie.

Czy masz jeszcze gdzies inaczej niż w projekcie :roll: :roll:

Gdzie planujecie w salonie miejsce na TV :roll: :roll:

Pozdrówka

Hej , przepraszam ze nie odpisywałem ale nie było mnie w domu :(

Telewizor planujemy postawic po lewej stronie kominka w rogu

http://img170.imageshack.us/img170/9619/p1030521wb5.jpg

Nie postawiliśmy scianki pomiędzy garazem a hollem

http://img170.imageshack.us/img170/8277/p1030515gt6.jpg

Zmniejszyliśmy pokój na rzecz małej garderoby

http://img187.imageshack.us/img187/8908/p1030422sc2.jpg

Hej Czarku!

Na zdjęciu ,przy kominku po prawej stronie ,ten dekor to wentylacja ?!

Jeśli tak , to czy nie obawiasz się ,że całe cieplo z kominka ucieknie w komin?

Pytanko do wszystkich ,czy ktoś zakladał centralny odkurzacz ,mi gość za same rurki w ścianie [ 6 punkt. ] zaśpiewał 1500zł nie wiem czy to duzo , czy malo?!

Jeśli tak , to czy nie obawiasz się ,że całe cieplo z kominka ucieknie w komin?

Pytanko do wszystkich ,czy ktoś zakladał centralny odkurzacz ,mi gość za same rurki w ścianie [ 6 punkt. ] zaśpiewał 1500zł nie wiem czy to duzo , czy malo?!

Hej.Tak to wentylacja , niestety musi być w tym miejscu , paliłem juz kilka razy w kominku i nie jest tak źle ciepło zostaje :lol:

Co do centralnego odkurzacza , to powiem Ci na przykładzie mojej siostry ze to średnia cena , natomiast zastanowiłbym się czy warto to robić bo po kilku latach eksploatacji dochodzą z instalacji niemiłe zapachy ,mimo częstego czyszczenia tejże instalacji, pozatym to idealne srodowisko dla roztoczy.

Pozdrawiam Czarek

Czarku, u Ciebie juz domowo :D

mam pytanie do maryskowiczów: ile i jaką dawaliście izolację styropian wylewkę - szczególnie na dole - chcieliśmy dać 10 cm styropianu, ale chyba sie nie zmieści - wg projektu jest 5 cm - to chyba mało... jest 14 cm od tzw chudziaka na wylewki i te inne (bez parkietu i płytek)

mam pytanie do maryskowiczów: ile i jaką dawaliście izolację styropian wylewkę - szczególnie na dole - chcieliśmy dać 10 cm styropianu, ale chyba sie nie zmieści - wg projektu jest 5 cm - to chyba mało... jest 14 cm od tzw chudziaka na wylewki i te inne (bez parkietu i płytek)

To masz tak samo jak ja. Planuję 8cm w 2 warstwach po 4cm kładzione na przemian + 6cm betonu , a w garażu i kotłowni 5cm styropianu + 8cm betonu.

Czarku ,z tymi " zapachami " z c.odkurzacza to mnie zaskoczyłeś , do tej pory słyszałem same pozytywne opinnie .- ale i tak jestem zdecydowany.

Mikołaj, w awatarku Twój domek juz wyglada :D czyli ma okienka.Jeśli mógłbyś zapodać zdięcia swoich okien - my mamy zamówione (i już zaliczkowane) okna złoty dab ze szprosami w takim kolorze dzielone na 4,

pozdrawiam

i dzieki za odpowiedż tez chcemy dac tego styropianu 3/5 cm czytałam - oczywiscie na forum, :D :wink: że taka konfiguracja jest lepsza od np.4/4;- i jeszcze jedno: a okna tarasowe są w jakiej odległości od chudziaka?

Wczoraj dostałem pierwszą wycenę robocizny budowy Marysi.Co wy na to

etap1 fundamenty-5000

etap2 parter-6000

etap3strop-4000

etap4 poddasze-4000

Razem-19000

Moim zdaniem ceny są OK. U mnie wyceny z dachem oscylowały wokół kwoty 30kpln bez tarasów i ścianek działowych (w tym dach około 9kpln). Ostatecznie znalazłem firemkę za 23kpln z dachem, działowymi, tarasem, gankiem. Mam wybudowane wszystko bardzo dobrze ale .... musiałem być codziennie na budowie i mieli 3 miesięczny poślizg. Poślizg to może nie do końca ich wina bo u nas naprawdę nie ma już kto pracować, a przy najmniej za normalne pieniądze. Nawet bracia z za wschodu do "kopania rowów" chcą 10zł za godznię.

Dodaję, że ta cena 19 tyś to cena robocizny jeżeli chodzi o materiał Prothon, rozmawiałem, gdy bym chciał budować z suporexu to bedzie taniej tzn około 17,500 bez dachu.

Jeśli widziałeś ich budowy i podoba Ci się to co robią to nie zastanawiałbym się długo. Sezon zapowiada się "gorący" i ceny robocizny zapewne pójdą w górę (o ile w ogóle budowlańcy będą chcieli rozmawiać o braniu roboty)

Witam serdecznie :lol: :D

Maja działka jest w strefie objetej ochroną konserwatorska i marysia wyladowała u niego :D

Jeśli wszytko u konserwatora bedzie ok i stwierdzi ze marysia nadaje sie dołącze do osób budujących marysie :D

podzrwiam

Witamy ,witamy cieszymy się ze nasze grono jest coraz liczniejsze :D

Pozdarwiam Czarek

Hej

Oczywiscie nie obejdzie sie bez kilku zmian w projekcie czyli te standardowe zmiany :D

Mam pytanie do osób które już wybudowały chodzi o okna w salonie .

W kuchni okno boczne zostanie zlikwidowane i zastanawiam sie czy okno boczne w salonie (to największe)czy nie zmienic na takie mniejsze takie jak pozostałe okna w salonie (te mniejsze jak na tylniej ścianie )

Pozdrawiam serdecznie

Hej

Oczywiscie nie obejdzie sie bez kilku zmian w projekcie czyli te standardowe zmiany :D

Mam pytanie do osób które już wybudowały chodzi o okna w salonie .

W kuchni okno boczne zostanie zlikwidowane i zastanawiam sie czy okno boczne w salonie (to największe)czy nie zmienic na takie mniejsze takie jak pozostałe okna w salonie (te mniejsze jak na tylniej ścianie )

Pozdrawiam serdecznie

witaj :D i zmiany przemyśl, czy nie za duzo okien chcesz likwidować?

jeśli zaś chodzi o to jedno boczne, które Ci pozostanie i jeszcze zmniejszone..... jeśli nie zależy Ci na wygladzie elewacji, to pomyśl o doświetleniu:popatrz na nasze zbudowane marysię i przemyśl te okna raz jeszcze :) u mnie tarasowe są potrójne a dwa małe zamienione na jedno wieksze i - takie same na ścianie szczytowej

abumu nie mam - jedno zdjęcie z jesieni i calkiem niedawno z zewnątrz mam nadziejęm, że niedługo wstawimy okna i wtedy będzie i ze srodka:

ale, w dzienniku Andrzejki jest dokumentacja i gdy sięgniesz stronki dalej są domki innych jest jeszcze dziennik Joli - ona ma podobnie okna jak my

nasz domek ściana zachodnia szczytowa:

http://images14.fotosik.pl/101/b66fe5dce3fbfcecm.jpg

strona południowa okno tarasowe:

http://images13.fotosik.pl/33/37977844f5c49fa8m.jpg