Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ave a czy gdzies mozna zobaczyc twoja marysie.

Okno boczne napewno w kuchni usunę bo wyglada dla mnie bez nadziejnie itd itd itd.

Co do salonu to sie musze bardzo powaznie zastanowic .To wazna decyzja ...ech Pozdrawiam

To czy wygląda beznadziejnie to kwestia gustu, a z tym się nie dyskutuje. Likwidując je będziesz miała za to "beznadziejnie" ciemno w kuchni. Zasłoniłem dziś boczne okno w moim domku i nie jestem w stanie sobie wyobrazić jak można na własne życzenie zorganizować sobie taką "ciemną norę". Proponuję przemyśleć jeszcze raz ten krok, a przynajmniej na etapie budowy osadzić w miejscu okna nadproże, aby w razie zmiany planów można było je wybić.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okno boczne napewno w kuchni usunę bo wyglada dla mnie bez nadziejnie itd itd itd.

Hej

Usuwac sobie mozecie co chcecie ale co bedzie gdy przyjdzie inspektor do odbioru budynku. Przepisy wyraznie mowia o ilosci okien do wielkosci pomieszczenia tzn.pomieszczenie musi byc dobrze doswietlone..

Pozdrawiam

cześć Czarku, jesli zajrzysz, to proszę powiedz jeszcze jak i ile dałeś styropianu na podłogi (u mnie wychodzi od "chudziaka ok 14-15 cm :-? )

Hej Ewa

Ja polozylem 10 cm styropianu tzn. 2x5cm + 7cm wylewka i mysle ze grubszej wylewki nie ma sensu robic ..... a to dlatego ze pod kominek nie robilem zadnych fundamentow ani wzmocnien i wszystKo jest OK.

I jeszcze jedno czytanie muratora oraz podobnych wydawnictw wbija tylko w koszty i robi zament w glowie . Zycze powodzonka

Pozdrawiam

i jeszcze jedno: a okna tarasowe są w jakiej odległości od chudziaka?

Drzwi tarasowe są 16cm nad chudziakiem , a okno 65cm -nie planuję grzejników ' bo ma być podłogówka.

Ja polozylem 10 cm styropianu tzn. 2x5cm + 7cm wylewka i mysle ze grubszej wylewki nie ma sensu robic ..... a to dlatego ze pod kominek nie robilem zadnych fundamentow ani wzmocnien i wszystKo jest OK.

I jeszcze jedno czytanie muratora oraz podobnych wydawnictw wbija tylko w koszty i robi zament w glowie . Zycze powodzonka

Jeśli chodzi o wylewkę to masz rację , bo 6cm zupełnie wystarcza , natomiast fundamęt pod kominek powinien być i nie należy w tym miejscu dawać styropianu .

Widziałem u znajomego jak mu pękły półki marmurowe dolna i górna w tym samym miejscu .

Widziałem u znajomego jak mu pękły półki marmurowe dolna i górna w tym samym miejscu .

Możesz mi powiedzieć po jakim czasie pękły mu te płyty :roll: Moze miał źle odizolowany wkład , bo niestety obudowa marmurowa musi być bardzo dokładnie odizolowana a co zarazem nie oddaje ciepła .Wiec jeśli ktoś chce aby kominek działal jak piec to radze obłozyc kafelkami .Ja teraz załuje ze tak nie zrobiłem , dlatego dałem więcej kratek w czopuchu aby to ciepło wydobywało się na salon.

Podstawę wylałem z 4 cm betonu , jest juz od roku i nic się nie dzieje :)

Pozdrawiam

Mikołaj - dzięki za informacje - okna piękne (moje też będą takie )

czy w takim razie dać druty zbrojeniowe w miejsce gdzie ma być kominek (bo pod chudziakiem nie ma zbrojenia i jak z tego wybrnąć

Ja na Twoim miejscu bym zrobił kratownicę z pręta zbrojeniowego min 10-tki i jak będziesz zalewać posadzki to w tym miejscu nie dawaj styropianu tylko wylej grubszą płytę -będzie OK! :p

Czarku być może masz rację ,pęknięcie zauważył mniej więcej po pół roku , początkowo na dolnej ,a po jakimś czasie na górnej półce .Dodam tylo że nie robił żadnego fundamętu ,bo na etapie zalewania chudziaka nie myślał o kominku .

Kominek stawiała mu firma ,a sam mątaż trwał kilka godzin -został złożony z kilku gotowych elemętów.

Pozdrówka! :D [/img]

Czy masz jeszcze gdzies inaczej niż w projekcie :roll: :roll:

Gdzie planujecie w salonie miejsce na TV :roll: :roll:

Pozdrówka

Hej , przepraszam ze nie odpisywałem ale nie było mnie w domu :(

Telewizor planujemy postawic po lewej stronie kominka w rogu

http://img170.imageshack.us/img170/9619/p1030521wb5.jpg

Nie postawiliśmy scianki pomiędzy garazem a hollem

http://img170.imageshack.us/img170/8277/p1030515gt6.jpg

Zmniejszyliśmy pokój na rzecz małej garderoby

http://img187.imageshack.us/img187/8908/p1030422sc2.jpg

Super to wygląda :p :p

Podoba mi sie na dole bez tej ścianki dodatkowej, i na górze ta garderoba też fajna rzecz :p :p

Dzięki za fotki 8)

http://preview.mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/8233732_348.ts1170489387000.jpg

Okno nad zlewem w kuchni

http://preview.mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/8233736_348.ts1170489410000.jpg

http://preview.mmikolaj2.photosite.com/~photos/tn/6365681_348.ts1164206719000.jpg

Wow jaka ona pikna :roll: 8) :wink:

Fajnie wygląda Maryśka w twoim wydaniu 8)

czyli mam romans z bruzdownicą.

Hej , a możesz powidziec co robisz bruzdownicą :-?W końcu i tak wszystko przykryje tynk , czy warto sie męczyć?

Na silikatach tynk będę bardzo cienki bo ściany mam proste (pilnowałem wykonawców i trzy razy osobiście rozbierałem ścianę), a kabli bardzo dużo (elektryka, włamaniówka, inteligentne oświetlenie, rolety, telewizja, komputerówka, telefony, monitoring, nagłośnienie, sterowania ogrzewaniem i parę innych). W sumie jest już rozdysponowane ponad 4000m kabli, a to jeszcze nie koniec. Takie systemy to moja praca i hobby, więc ewentualnym klientom muszę mieć się czym pochwalić.