Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W sumie jest już rozdysponowane ponad 4000m kabli, a to jeszcze nie koniec. Takie systemy to moja praca i hobby, więc ewentualnym klientom muszę mieć się czym pochwalić.

Łał :o A nie boisz sie że któregoś pięknego dnia może być małe zwarcie i bum 8) :wink:

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na silikatach tynk będę bardzo cienki bo ściany mam proste (pilnowałem wykonawców i trzy razy osobiście rozbierałem ścianę),

Jakie planujesz tynki ?!

Niedawno był u mnie wykonawca od tynków i mówił , że min grubość tynku gipsowego to 1,2cm. Błędem jest robienie cieńszych tynków , szczegulnie na silikatach , dlatego że powstają mikropęknięcia na fugach i można policzyć wszystkie pustaki ,nawet gdy są klejone na klej gdzie fugi praktycznie nie ma .

Jeśli chodzi o " bruzdownice"- to ja też z tym walczę tylko w rozmiarze XXL ,kładę instalację centralnego odkurzacza . W załączonym zestawie napisali ,że można to zrobić samemu- więc robię! Zaoszczędze jakieś 1000zł .

Na silikatach tynk będę bardzo cienki bo ściany mam proste (pilnowałem wykonawców i trzy razy osobiście rozbierałem ścianę),

Jakie planujesz tynki ?!

Niedawno był u mnie wykonawca od tynków i mówił , że min grubość tynku gipsowego to 1,2cm. Błędem jest robienie cieńszych tynków , szczegulnie na silikatach , dlatego że powstają mikropęknięcia na fugach i można policzyć wszystkie pustaki ,nawet gdy są klejone na klej gdzie fugi praktycznie nie ma .

Jeśli chodzi o " bruzdownice"- to ja też z tym walczę tylko w rozmiarze XXL ,kładę instalację centralnego odkurzacza . W załączonym zestawie napisali ,że można to zrobić samemu- więc robię! Zaoszczędze jakieś 1000zł .

Tynki będą cementowo-wapienne. Mam małe dzieci (tzn. jedno w drodze) więc gipsowe odpadają bo dzieci szybko by je załatwiły. Tynk będzie pewnie miał do 1,5 cm grubości co nie załatwiłoby przykrycia takiej ilości przewodów. Z drugiej strony jestem zwolennikiem układania przewodów w bruzdach bez względu na ich ilość. Układanie na ścianie bez bruzd ma tylko jedną zaletę: wygoda instalatora, reszta to wady.

Ja też będę zakładał centralny odkurzacz, ale w podłodze (w styropianie pod wylewką). Przed tynkami osadzę jedynie gniazda w ścianach.

Witajcie

Już od dłuższego czasu wczytuje się w Marysiowe budowanie. Razem z mężem zaczynamy budowę Marysi na wiosne, przez biurokracje przesunie się to pewnie na maj (ale to jeszcze wiosna). Nawet założyłam swój dziennik budowy, troche nie idzie mi pisanie, bo narazie nie ma i o czym. Ale uważnie śledze Wasze poczynania i z niecierpliwością czekam na dalsze losy budowy nie jednej Marysi.

Witajcie

Już od dłuższego czasu wczytuje się w Marysiowe budowanie. Razem z mężem zaczynamy budowę Marysi na wiosne, przez biurokracje przesunie się to pewnie na maj (ale to jeszcze wiosna). Nawet założyłam swój dziennik budowy, troche nie idzie mi pisanie, bo narazie nie ma i o czym. Ale uważnie śledze Wasze poczynania i z niecierpliwością czekam na dalsze losy budowy nie jednej Marysi.

No no jeszcze jedna Maryśka na podlasiu :p :roll: :p :p :p

Super :wink: A można wiedzieć w jakich dokładniej okolicach :roll: :roll: :roll:

Pozdrówka 8)

Ja też będę zakładał centralny odkurzacz, ale w podłodze (w styropianie pod wylewką). Przed tynkami osadzę jedynie gniazda w ścianach.

Większość instalacji będzie w podłodze pod wylewką , w ścianie zrobiłem tylko zejście z poddasza ,podejścia pod gniazda i wyprowadzenie do jed. centralnej .

Za położenie inst. odkurzacza firma chciała 1500zł. Ja kupiłem w sklepie internetowym zestaw do samodzielnego mątażu +kilka dodatkowych elemętów za 450zł :wink:

Witam wszystkich Nowych Marysiowiczów :lol: :lol: :lol:

Podobnie jak Mikołaj myslę ,że najtrudniejszy jest wybór projektu potem juz tylko z górki :wink:

Pochwalę się nowościami jaki u nas nastąpiły

Mamy już podłączony kominek z płaszczem wodnym :D

Kafelkuje się mała łazienka :D

Gładzie prawie skończone

a od dziś wyłożony podjazd kostką :p

Jeśli wszystko dalej pójdzie z planem, to w maju przeprowadzka.

Chciałam jeszcze pogratulować Rafałowi_m i Kasi, którzy są moimi sąsiadami poznanymi na forum, dokonali rzeczy Wielkiej od tygodnia mieszkają w swojej Iskierce (Południowej) wybudowanej w 8 miesięcy

GRATULACJE!!!!!

, Witam nowych maryśkowiczów :D

-

jakie wymiary mają wasze okna w kuchni?

- wg "wymierzaczy" okiennych:

frntowe h-1175, s-1465

pzostałe na parterze: 1435, s-1465

ad Alski: mówisz o fundamentach? majster mówił, że - rzeczywiście - "bogate" wyposażenie - gęste .... zapomniałam juz jak to się nazywa :oops: (to coś ze stali :wink: ) a tzw chudziak.... u nas jest na tzw gruncie czyli ubitym piasku :)

Witam. Za chwlę bede na etapie zasypywania wykopu i robienia wylewki . Napiszcie jakiej grybosci ja robiliscie i czy ze zbrojeniem. Z tego co czytałem to wylewka w Marysi grubosci 15 cm ze zbrojeniem fi 8 to ewenement . I w dodatku z betonu B15 . Chętnie posłucham opinii .

U mnie jest 10cm B15 do tego siatka fi5 mm oczko 10x10cm.