Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Za chwlę bede na etapie zasypywania wykopu i robienia wylewki . Napiszcie jakiej grybosci ja robiliscie i czy ze zbrojeniem. Z tego co czytałem to wylewka w Marysi grubosci 15 cm ze zbrojeniem fi 8 to ewenement . I w dodatku z betonu B15 . Chętnie posłucham opinii .

U mnie B15 -12cm ,bez zbrojenia . Siatki zbrojeniowe dopiero będą w wylewce na styropianie , ze względu na "podłogówkę"

Mam pytanko, bo tak czytam i albo nie widze, albo czytam nie uważnie,

- jakie wymiary mają wasze okna w kuchni?

Frontowe 1490/1200

boczne 1490/1510

Skoro wybór projektu natrudnieszy, to najgorsze mamy za sobą -dziś zamówiliśmy MARYSIĘ. A potem do roboty !!!

Jeśli tak to: GRATULACJE !!! :D :D :D

No i do roboty , do roboty....

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej!

Projekt dzis dotarł, więc teraz będę zadawać masę pytań, na które nie doczytałam odpowiedzi na forum.

Dzis pierwsze: w energetyce trzeba podać ile KV mają nam podłączyć. A ja pojęcia nie mam.... jak na blondynkę przystało :wink:

Coś im tam muszę napisać. Pomoże ktoś ???????

Witam

Kurcze wiecie co dalej mnie męczy ta kuchnia :( :( :( i te okna dwa.....

A co śadzicie o tym jak by w zrobić jedno okno to frontowe wielkości takie jak to boczne ?A boczne usunąć??

Pozdrawiam

ja tak zamierzam zrobic tylko w Iskierce (siostra blizniaczka marysi). chce dac w kuchni 1 okno przednie 150x150. Kuchnie bede mial poserzona i bedzie miala 2,7m szerokosci.

Zdjecia kuchni chetnie obejze..jak ktos ma

Ciekawi mnie zdanie wybudowanych marysiowiczów :D

czekam na temperatury +, aby wstawić okna.... wymiary okien są na poprzedniej stronie. Nie zlikwidowałabym bocznych, tym bardziej że okno od frontu mam od półncy- przy jednym oknie byłoby ponuro 8)

Dzis pierwsze: w energetyce trzeba podać ile KV mają nam podłączyć. A ja pojęcia nie mam.... jak na blondynkę przystało

w Warunkach przyłączenia:

moc przyłączeniowa: 12 kW

napięcie znamionowe sieci 15 kV

:o 8) :wink:

pzdrawiam :D

Witam

Kurcze wiecie co dalej mnie męczy ta kuchnia :( :( :( i te okna dwa.....

A co śadzicie o tym jak by w zrobić jedno okno to frontowe wielkości takie jak to boczne ?A boczne usunąć??

Pozdrawiam

ja tak zamierzam zrobic tylko w Iskierce (siostra blizniaczka marysi). chce dac w kuchni 1 okno przednie 150x150. Kuchnie bede mial poserzona i bedzie miala 2,7m szerokosci.

Zdjecia kuchni chetnie obejze..jak ktos ma

Zdajecie sobie sprawę z tego, że jeśli z frontu wstawicie okno 150x150 to nie zmieści się pod nim zlewozmywak.

Mam kuchnię zamkniętą i poszerzoną o 1m względem projektu. Jak będę po tynkach zamieszczę zdjęcia.

czekam na temperatury +, aby wstawić okna.... wymiary okien są na poprzedniej stronie. Nie zlikwidowałabym bocznych, tym bardziej że okno od frontu mam od półncy- przy jednym oknie byłoby ponuro 8)

U moich sąsiadów dziś wstawiali. Mieli piankę zimową do -10 stopni

12 kW zgadam się choć w większości zakładów energetycznych to najbardziej bezsensowna moc (od 13kW jest zmiana zabezpieczenia przelicznikowego z 16A do 25A, a to ono ogranicza pobierany prąd, a co za tym idzie i moc). 15kV :) to chyba w przypadku posiadania własnej stacji transformatorowej, coś pomyliłeś. 15kV ma linia zasilająca stację transformatorową, z której to zasilane jest Twoje osiedle.

Hej!

Projekt dzis dotarł, więc teraz będę zadawać masę pytań, na które nie doczytałam odpowiedzi na forum.

Dzis pierwsze: w energetyce trzeba podać ile KV mają nam podłączyć. A ja pojęcia nie mam.... jak na blondynkę przystało :wink:

Napisz mi:

- jaką kuchnkę planujesz w domku,

- jak chcesz grzać wodę,

- jak chcesz ogrzewać dom.

Wtedy będę Ci w stanie doradzić na jaką moc złożyć zapotrzebowanie.

[

quote="Tomek23]

U moich sąsiadów dziś wstawiali. Mieli piankę zimową do -10 stopni

elektryk umówiony na pierwszy -drugi tydzień marca -nie musimy się śpieszyć- więc myślę , że za parę dni się ociepli a wstawienie okien to chyba w jeden dzień :)

[

quote="ave!]

12 kW zgadam się choć w większości zakładów energetycznych to najbardziej bezsensowna moc (od 13kW jest zmiana zabezpieczenia przelicznikowego z 16A do 25A, a to ono ogranicza pobierany prąd, a co za tym idzie i moc). 15kV :) to chyba w przypadku posiadania własnej stacji transformatorowej, coś pomyliłeś. 15kV ma linia zasilająca stację transformatorową, z której to zasilane jest Twoje osiedle.

przepisałam to, co mam w dokumencie ( Pati pisała o wielkości kV - i takie tam znalazłam 8) jakieś 0,4 , i 20 Ai jest coś o dostosowaniu do zwiększonego obciążenia... Tomku.. nie znam się na tym :oops: :wink: )

pozdrawiam :D

U nas moc przyłączeniowa 16 kw, liczylismy ile potrzebujemy na płytę kuchenną, bojler, zmywarkę , piekarnik, pralka, żelazko, mikrofalówka,kabinę parową itp. czasem zdarza się ,że chodzi wszysko naraz .Mamy pewien zapas , ale przynajmiej nie będzie mi wywalać korków jak włączę wszystko naraz tak jak teraz w mieszkaniu. Jak idzie wszysko naraz to bum i wywala korki.

Co do okna to teraz przy końcówce widzę, że to słońce wpadające przez te okna jest cudowne daje dużo światła, a ja uwielbiam dzienne światło i ta gra kolorów o róznych porach. :wink:

przepisałam to, co mam w dokumencie ( Pati pisała o wielkości kV - i takie tam znalazłam 8) jakieś 0,4 , i 20 Ai jest coś o dostosowaniu do zwiększonego obciążenia... Tomku.. nie znam się na tym :oops: :wink: )

Przepraszam poniosło mnie. Prąd to w dużej mierze mój zawód (jestem taki elektryczno-automatyczno-komuterowy). Czasami niektóre rzeczy wydają mi się zbyt oczywiste (choć nie powinny). 15kV to 15000V czyli dużo więcej niż stosujesz z gospodarstwie domowym, bo tam mamy 400V (230V).

Co do okna to teraz przy końcówce widzę, że to słońce wpadające przez te okna jest cudowne daje dużo światła, a ja uwielbiam dzienne światło i ta gra kolorów o róznych porach. :wink:

Tak światło słoneczne to jest to 8)

U mnie okno frontowe w kuchni jest od wschodu i teraz przy dużych mrozach i w miarę wczesnym swicie jak na zime zawsze jest takie niesamowite światło bladym switem w kuchni , ze czasami lubię wczęsniej wstac by po prostu posiedziec przy herbacie raniutko w ciszy 8) :roll: :roll: :wink: :wink:

Ja myślę, ż e tu zalezy co kto lubi :roll: Jedni wolą światło halogenowe czy inne sztuczne a pozostali wola po prostu słoneczne promyki :roll: :roll: 8)

Pamiętaj, ze zawsze mozesz w trakcie budowy zamurowac okno i nanieść zmiany w projekcie 8) A z wybiciem to już trochę gorzej 8) :wink:

Przepraszam poniosło mnie. Prąd to w dużej mierze mój zawód (jestem taki elektryczno-automatyczno-komuterowy). Czasami niektóre rzeczy wydają mi się zbyt oczywiste (choć nie powinny).

Tomek chyba spece w tej branży tak mają :-? :roll: :roll: 8)

Mój brat(ten sam fach) często i gęsto jest wprost oburzony jak to ja nie wiem o tak zwyczajnych i oczywistych rzeczach :roll: :o :o :roll: :roll:

Ale ty widzę zdajesz sobie z tego sprawę :wink: :wink: 8) 8) 8) 8)

A to dużo :wink: Czasami trzeba zrozumieć laika w tej kwestii 8) :wink:

Pozdrówka 8) 8)

Tak światło słoneczne to jest to 8)

U mnie okno frontowe w kuchni jest od wschodu i teraz przy dużych mrozach i w miarę wczesnym swicie jak na zime zawsze jest takie niesamowite światło bladym switem w kuchni , ze czasami lubię wczęsniej wstac by po prostu posiedziec przy herbacie raniutko w ciszy 8) :roll: :roll: :wink: :wink:

Ja myślę, ż e tu zalezy co kto lubi :roll: Jedni wolą światło halogenowe czy inne sztuczne a pozostali wola po prostu słoneczne promyki :roll: :roll: 8)

Pamiętaj, ze zawsze mozesz w trakcie budowy zamurowac okno i nanieść zmiany w projekcie 8) A z wybiciem to już trochę gorzej 8) :wink:

Też jestem podobnego zdania. Światło naturalne to podstawa. Nie wyobrażam sobie tej kuchni bez dwóch okien, a zamurować zawsze można.

Hej!

Napisz mi:

- jaką kuchnkę planujesz w domku,

- jak chcesz grzać wodę,

- jak chcesz ogrzewać dom.

Wtedy będę Ci w stanie doradzić na jaką moc złożyć zapotrzebowanie.

Ogrzewanie będzie na eko-groszek ew. latem woda będzie podgrzewana pradem,kuchenka gazowa,piekarnik el. inne-pralka,zmywarka,lodówka i czasami spawarka na siłe to najwieksze pożeracze prądu :o

Standard dla domku jednorodzinnego do moc przyłączeniowa która zapewnia zabezpieczenie przedlicznikowe 25 A. (jezlei nie ma przeplywowego podgrzewwacza wody. Przedzialy mocowe dla tego zabezpieczenia moga byc rozne w roznych zakladach . U nas 25 A jest od 12,5 do16 kW zamawiasz wiec 12,5 ( od tej mocy zalezy oplata ) . Jesli chcesz 20 A zamawiasz 10,5 kW ( moc 10,5 do 12 kW ) . Uwazam ze 20A to za mało.