Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkim Marysiowiczów.

Obserwuję forum już od pół roku. Do tej pory tylko byłem z wami, a teraz potrzebuję pomocy. Tomek napisał, że kładzie 4000m kabli. Czy tyle jest potrzebnych do elektryki?

Prosze o informację od tych którzy już to mają za sobą.

Ile tego kabla i jakiego? :o

Witaj

My położyliśmy około 800 m + kabel pod satelite, tv, telefon, alarm, domofon. Wygląda, że to wystarczy , a nawet niektórych gnizadek za dużo. Niestety mimo bardzo przemyslanych planów elektrycznych, trzeba kilka kabelków przenieść gdzie indziej.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy tyle jest potrzebnych do elektryki?

mogę Ci podać to, co mam w fakturze, nie pamiętam czy coś było zwracane:

ale da Ci jakąś orientację:

puszki (pk-70 i pk-60) - 35 i 60

przewód kmp 58 m - (ale to indywidualna sprawa)

przewód ydp3*2 /750v 190 m

taśmy rozdzielacze, gwoździe

przewód kncentr ywdxpek 75-1/4.8 - 30m

przewód ydy 5*2,5/75 v 10 m

przewód ydyp 2*1,5 100 m

przewód ydyp 3*1,5 100m

ydyp 3*2,5 85 m

kabel yky 5*10 0,6/1kv 20 m

przewd ytdy 6* 0,5 144m

tak przepisałam ... z grubsza ... nie znam się na tym zupełnie (Tomek wie :wink: )

w każdym razie mamy instalację zwykłą alarmową telefoniczną domofnową

poprowadzone d skrzynki bramki , bramy etc 8)

AVE!!Cudowna marysia

dziękuję :D jak skończą tynki - pokażę w srodku, dziś zasadziłam sobie forsycję - czyli... ogród zakładam :wink:

Witam wszystkim Marysiowiczów.

Obserwuję forum już od pół roku. Do tej pory tylko byłem z wami, a teraz potrzebuję pomocy. Tomek napisał, że kładzie 4000m kabli. Czy tyle jest potrzebnych do elektryki?

Nie potrzeba aż tak dużo. Przy standardowej instalacji 500 m 2,5mm2 i 500m 1,5 mm2 powinno wystarczyć. Do tego komputer, telefon, TV, alarm. Jeśli robimy sieć komputerową należy pamietać aby wszystkie gniazda elektrcznie komputerów zasilić z jednej fazy.

Czy tyle jest potrzebnych do elektryki?

mogę Ci podać to, co mam w fakturze, nie pamiętam czy coś było zwracane:

ale da Ci jakąś orientację:

puszki (pk-70 i pk-60) - 35 i 60

przewód kmp 58 m - (ale to indywidualna sprawa)

przewód ydp3*2 /750v 190 m

taśmy rozdzielacze, gwoździe

przewód kncentr ywdxpek 75-1/4.8 - 30m

przewód ydy 5*2,5/75 v 10 m

przewód ydyp 2*1,5 100 m

przewód ydyp 3*1,5 100m

ydyp 3*2,5 85 m

kabel yky 5*10 0,6/1kv 20 m

przewd ytdy 6* 0,5 144m

tak przepisałam ... z grubsza ... nie znam się na tym zupełnie (Tomek wie :wink: )

w każdym razie mamy instalację zwykłą alarmową telefoniczną domofnową

poprowadzone d skrzynki bramki , bramy etc 8)

Trochę niepokojąca jest pozycja "przewód ydyp 2*1,5 100 m" Chyba, że masz instalację na puszkach i ten przewód był zastosowany do połaczenia puszka - wyłacznik.

[

Trochę niepokojąca jest pozycja "przewód ydyp 2*1,5 100 m" Chyba, że masz instalację na puszkach i ten przewód był zastosowany do połaczenia puszka - wyłacznik.

a.... tak bardziej obrazowo i językiem laika? :)

powiedz, czym popowinnam się niepokoić - jakie są knsekwencje takiego połączenia?

kable w garażu prowadzą do skrzynki - ściany świeżo "bryzgane" przed tynkowaniem

http://images20.fotosik.pl/178/f24de398ed0da7f2m.jpg

A kto zechciałby pochwalić sie swoja dolnłazienką :roll:

jesteśmy własnie na etapie jej kończenia i doszlismy do wniosku że prysznic ta sie nie zmiesci, tzn zmiesc ale bezie kiepsko to i wygladało i sie użytkowało,

narazie jestesmy skłonni zrezygnowac z niego.

Jak wy macie i jak myslicie :roll: :roll: :roll: :roll:

pozdrówka

[ i doszlismy do wniosku że prysznic ta sie nie zmiesci, tzn zmiesc ale bezie kiepsko to i wygladało i sie użytkowało,

ooooooooooo! będzie ciasno, my planujemy 80-tkę :-? , półkrągły drzwi (=) mamy na ścianie graniczącej z wiatrołapem

---------------------------------------

pp uuu

pp sedes

-----======--------------------

na górze będzie tylko wanna, prysznic się nie zmieści.... a w góle przydałby się

na górze też mamy problem upchania wanny, sedesu, w taki sposób, żeby sobie głów nie poobijać

pozdrówka :D

Witam.

Po 2 miesięcznym oczekiwaniu dostałam opinię od konserwatora zabytków ze marysia może być :D >Wyciągłam rabat na projekt na 120zł :D nie wiele ale zawsze coś.Okazało sie ze przy wykopach będe mieć nadzór archeologiczny :evil: pani archeolog kazała sie nie martwić :D ,ale i tak sie martwie.

Macie tak śliczne Marysie ze z niecierpliwością czekam na nowe zdjęcia .

Czy ktoś z was usówał okna dachowe?A powiększał okna w ścianach?

Zreszta chyba zostawie po 1 oknie połaciowym w pokojach .Byłam ostatnio w domku z takimi okanami i jestem nadal w szoku ze te ona tak rewelacyjnie doświetlaja (własciciel miał je na zachód i wschód)u mnie wypadną na południe .

Pozdrawiam wszystkich ,bardzo sie ciesze ze będe w gronie MARYSIOWICZÓW :D :wink:

[ i doszlismy do wniosku że prysznic ta sie nie zmiesci, tzn zmiesc ale bezie kiepsko to i wygladało i sie użytkowało,

ooooooooooo! będzie ciasno, my planujemy 80-tkę :-? , półkrągły drzwi (=) mamy na ścianie graniczącej z wiatrołapem

---------------------------------------

pp uuu

pp sedes

-----======--------------------

na górze będzie tylko wanna, prysznic się nie zmieści.... a w góle przydałby się

na górze też mamy problem upchania wanny, sedesu, w taki sposób, żeby sobie głów nie poobijać

pozdrówka :D

O rany taki długu post napisałam i mi skasowało :( :(

Raz jeszcze :-?

A gdzie u was jest okno, chyba przy prysku co?????Czy nie :roll:

Na górze u nas łazienka jest powiększona kosztem pokoju i to był dobry pomysł, teraz jest miejsce na wszytko choc może nie taki układ jakbym chciała, trochę hydrulik mnie zle zrozumiał ale i tak może byc.

Pati a ja myslałam że ty juz dawno jestes w naszym gronie 8) :roll: :p

Okna dachowe tak tak tak, sa super i wspaniale doswietlaja :p

Ps A kto z was będzie na spotkaniu forumowicZów w maju????????????

Pati, witaj oficjalnie

:D :D

Glorka witaj :D

Andrzejko, oto moje łazienki, a raczej moje plany

łazienka dolna: http://images21.fotosik.pl/143/c2419645c0772ab9m.jpg

(mamy w ogóle odbicie lustrzane maryśki)

a to górna, i cieszę się, że hydraulicy przełozyli rbty na poświetach, bo... mam jeszcze czas na ewentualne zmiany - wannę mam upatrzoną z "koła" wymiar 140 na 100 - : http://images21.fotosik.pl/143/86463ee20978f72em.jpg

napisz, prszę jak to widzisz w naszych łazienkach? Jola ma pdniesioną ścianklę to mieści się to inaczej , u nas jeszcze Czarek ma wg projektu :)

pozdrawiam :D

u nas jeszcze Czarek ma wg projektu :)

Siemanko :D :D Czy tu ktos mnie wspominał 8) 8) Aaa jeśli chodzi o łazienkę to właśnie skonczyłem układac płytki w dolnej i musze wam powiedziec ze jest ok. spoko wchodzi kabina (80),umywalka i wc.

Kabine postawie według projektu i umywalkę , wc postawie za kabiną :lol: :lol:

Co do górnej łązienki to mam przesuniete drzwi na środek ściany wiec umywalke dam po prawej stronie , wanna w lewym rogu pod scianą kolankowa , wc po lewej stronie przy drzwiach , ustawiłem tak bo częściej korzysta sie z wc niz z wanny wiec stanie pod skosem byłoby utrudnione. :p :p :p

Pozdrawiam wszystkich Maryśkowiczów

Czarek

Hej,

Co do sedesu pod scianka kolankowa to moze byc troche klopotliwe korzystanie z niego. My mamy podniesiona scianke a i tak sedes musial byc jakis metr od scianki (na scianie bocznej) bo inaczej byloby ciezko. Poza tym Ave pomysl nad rodzajem sedesu (wiszacy czy montowany do podlogi) bo jesli to ma byc wiszacy to minimalna wysokosc calego stelaza wynosi jesli dobrze pamietam metr czy nawet 1,2 m. Trzeba by sie w sklepie dowiedziec. Fakt faktem ze u nas nie chcialo sie to zmiescic tuz pod scianka.

Wanna pod scianka kolankowa (jesli ta jest niepodniesiona) tez powinna byc raczej troche odsunieta. Ja czesto wychodzac z wanny tluke glowa w sufit :) (ach te skosy) mimo ze scianke mamy 1m i jeszcze przy wannie mamy polke ok 30 cm.

Uklad u gory mamy taki:

----------------------------

|...................\wanna |

| wc.............. --------|

|__..........................|

|...\.........................|

|pr_\ drzwi__2xumyw|

dolna chcemy zrobic tak ... kiedys :))))

___okno___

|................|

|..prysznic...|

|_________|

|...............|

|wc...........|

|...............|

|umyw.......|

|____drzwi_|

Dolna lazienka jest wymiarowo zgodna z projektem (nie wydluzalismy jej kosztem przejscia do kuchni). Nie bedzie kabiny prysznicowej tylko naturalna "wneka" jakos z kafelek czy cos.

Pozdrawiam

Michał

PS

Sorki za kiepska jakosc "rzutow" :p