mikolaj1 17.04.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Witam Projekt już mam i mam problem znowu….teraz poważnie muszę się zastanowić nad zmianami .Kuchnia pozostaje tak jak jest .Przekonaliście mnie i macie rację . Salon-zastanawiam się czy okna tego tarasowego nie poszerzy i te dwa małe obok zamienić na takie jak to boczne .Znaczy te dwa małe na pewno zamienię na 1 większe ale zastanawia mnie to tarasowe ja bym je jeszcze powiększyła….co sądzicie wiem ze tak macie ,czy jesteście zadowoleni? To tarasowe wychodzi na południe wiec chyba będzie lepiej ? Usuwam balkon i powiększam okna na ścianach Następne pytanie to odnośnie okien dachowych –Napawano zostaje w łazience na poddaszu .Zastanawiają mnie pokoje czy usuwać te okna dachowe?Czy jak usune to przypadkiem te pokoje nie zrobią się kiszkowate? Jak sądzicie ? To tak jak u mnie.... To znaczy , balkon zlikwidowałem , okna dachowe też w zamian powiękrzyłem te w szczytach 150/150 Dachowe zostały 2 ,łazienka i kl. sch. W salonie zamiast 2 małych na ścianie tarasowej jest jedno 180/190 Zmieniłem jeszcze wiatrołap na taki jak w Iskierce,a schody będą drewniane. Pomniejszyłem jeszcze dolną łazienkę do min. w zamian urosła kuchnia. JEST OK.! Pokoje są dobrze doświetlone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1370 17.04.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2007 Cześć zabiegane Maryśkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ! Małe pytanie co do okien . Jakie okna zakładaliscie albo jakie zakładacie , chodzi mi o firmy . Napewno okna PCV tylko czy Aluplast czy Rehau bo mam już kołomyje jakie będzie dobre . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 19.04.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Witam! Oczywiscie Maryski i Iskierki to najpiekniejsze domy, nam sie tez podobaja. My wybralismy Iskierke zamierzamy ja rozciagnac od kuchni o 1m i od garazu o 0.5m. To forum to kopalnia podpowiedzi, jestescie zaje... fajni!!! Na dzien dzisiejszy nie mamy nawet dzialki i projektu ale powolutku do przodu. Moze to zabrzmi glupio ale zamierzam kupic juz teraz materialy do budowy domu tak na "oko" (ceny galopuja w gore jak oszalale) i moje pytanie do Was - czy zechcielibyscie powiedziec ile bloczków betonowych na sciany fundamentowe pochlonely Wasze domki??? I ile betonu komórkowego na sciany??? Wiem ze wiekszosc z Was nie buduje z BK ale moze??? Znacie moze jest jakis program ktory to policzy??? Za wszystkie wskazówki z góry Dzie-ku-je-my!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 19.04.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Czesc.... Kurcze ale mam zły dzien ....złozyłam projekt do adaptacji..kurcze ale bede w walniętej gminie mieszkac...dosć ze wykonuje dziwne badania hydrogeologiczne to jeszcze pod projektem i adaptacja musi podpisac sie konstruktor i za to nastepne 1200zł +22%vat musze zapłacic.. Masakra myslałam ze sie ztym całym bajzlem papierkowym zamknę w 8-8,5 tys a jednak wyjdzie 11tys ..... No ale cóz wszystko musi byc tak jak powinno żadnej zgody czy opini nie moge odpuścic bo pozwolenia nie dostane..... Starszne ....coraz bardziej skaniam sie ku kredytowi ...chciłam tego uniknąc ale niestety nie da sie.... Czy potraficie mniej wiecej wycenic Maryśkę w wykonczeniu hehe podstawowym ?Beż żadnych udziwnień?Myslicie ze 200tyś starczy? Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0mek 20.04.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Boje sie ze bardzo trudno jednoznacznie ocenic koszt domu W tej chwili moge mowic tylko o koszcie stanu surowego i to na papierze bo jeszcze nie zaczolem budowy. Na dzien dzisiejszy mam 4 kosztorysy na stan surowy otwarty zaleznie od materialów i osob wykonujacych. Wahaja sie od 105 do 150 tys. Zalozylem ze jedna ekipa robi od poczatku do konca i sama zajmuje sie materialami a ja mam mozliwosc dania swoich materialow o ile uda mi sie je zalatwic taniej. Nie potrafie nic powiedziec narazie o kosztach wykonczenia i ocieplenia bo tym sie bede martwil za rok Jednak na pewno warto zwrocic uwage na koszty zwiazane z urzadzaniem otoczenia domu, ogrodzenie, podjazdy, sciezki itp... u mnie na przyklad jest problem z podniesieniem domu i ogrodu o okolo 30-40 cm do gory. Ostatnio jak policzylem ile kubikow ziemi mi potrzeba to zjezyl mi sie wlos na glowie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania26 20.04.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witaj Pati.Mam nadzieję, że cała budowa wyniesie choć troszkę mniej, ale chyba trzeba coraz bardziej rozważać kwotę 200 tys. Może gdyby ceny już tak nie windowały w górę, to może, może, ale chyba to nie realne. Ale głowa do góry. Ja zaczynając myśleć o budowie myślałam, że zmieścimy się w 150. ale z dnia na dzień podnoszę niestety tę poprzeczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
soopel 20.04.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Hej, my rozpoczynajac budowe 2 lata temu chcielismy zmiescic sie w 190 tys. Niestety sie nie udalo. Budowe zamknelismy w zeszlym roku na jesieni w kwocie ok 230 tys. PLN. Stan powiedzialbym do zamieszkania, jedna lazienka wykonczona, kuchnia tez, podlogi (panele) polozone wszedzie, drzwi w miare sa , czesc pokoi pomalowana (pozostale tylko na bialo). Spokojnie da sie mieszkac ale na pewno jest jeszcze duzo do zabawy np. na zewnatrz. Dzwonilem dzisiaj z ciekawosci do skladow spytac o cene gazobetonu i mnie zamurowalo ... 15 zl za 24-ke a i tak jej nie ma od kilku tygodni i nie wiadomo kiedy i za ile bedzie. Ja kupowalem gazobeton za 5 zl ... to chyba troche tlumaczy. Z drugiej strony wszystko zalezy od regionu Polski w jakim sie buduje i ile robi sie samemu. To moze znacznie obnizyc/podwyzszyc koszty. Mysle ze u nas na Pomorzu nie dalbym rady zmiescic sie juz w 200 tys. PLN ale moze gdzies indziej jest to jeszcze mozliwe. Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.04.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Hej dziekuje za opinię... Teraz myśle o tym materiale co buduje ania26 obdzwoniłam kilka składów ... ...ech szkoada ze 2 lata temu nie byłam na tym etapie co teraz...no cóz dopiero rok temu kupiłam dziłkę te 9 zr za 60 tys z formalnosciami ...Chodz tyle dobrze ze sie wtedy zdecydowałam bo teraz tam działki za około 100tys sprzedaja...Na dany dzien to by juz na nic w okolicach Krakowa nie było stać... Ale coż namiot sobie moge teraz tylko postawić Czy wy też mieliście chwile zwątpienia? Wyposarzenia domu nie licze bo to najmniejszy problem reszta to problem ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0mek 20.04.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Chyba kazdy z nas przez to przechodzi ale nagrada jest dom, ogrod. Zreszta zamiast myslec o kosztach co pewien czas trzeba pomyslec o tych przyjemniejszych rzeczach czyli jak bedzie super jak juz budowa bedzie skonczona a wszystko zagospodarowane... ta poranna kawa na sloneczku w ogrodzie.. itp.. w moim wypadku pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1370 20.04.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witam! Oczywiscie Maryski i Iskierki to najpiekniejsze domy, nam sie tez podobaja. My wybralismy Iskierke zamierzamy ja rozciagnac od kuchni o 1m i od garazu o 0.5m. To forum to kopalnia podpowiedzi, jestescie zaje... fajni!!! Na dzien dzisiejszy nie mamy nawet dzialki i projektu ale powolutku do przodu. Moze to zabrzmi glupio ale zamierzam kupic juz teraz materialy do budowy domu tak na "oko" (ceny galopuja w gore jak oszalale) i moje pytanie do Was - czy zechcielibyscie powiedziec ile bloczków betonowych na sciany fundamentowe pochlonely Wasze domki??? I ile betonu komórkowego na sciany??? Wiem ze wiekszosc z Was nie buduje z BK ale moze??? Znacie moze jest jakis program ktory to policzy??? Za wszystkie wskazówki z góry Dzie-ku-je-my!!! zależy ile warstw, jak głęboko fundamenty. Na 6 warstw potrzeba ok 950 bloczków, a betonu komórkowego kupiliśmy 1400 szt. i 200 nam zostało. Nie martwimy się, bo teraz kupcy biegają po naszej działce i się licytują za ile który kupi. Obliczenia robiliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1370 20.04.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witaj Pati. Mam nadzieję, że cała budowa wyniesie choć troszkę mniej, ale chyba trzeba coraz bardziej rozważać kwotę 200 tys. Może gdyby ceny już tak nie windowały w górę, to może, może, ale chyba to nie realne. Ale głowa do góry. Ja zaczynając myśleć o budowie myślałam, że zmieścimy się w 150. ale z dnia na dzień podnoszę niestety tę poprzeczkę. Hej Ania Ciszę się, że ktoś ma taki sam proooooblem jak ja. Kalkulowałam dokładnie jak Ty. Niestety realia są gorsze, ale jeszcze mam nadzieję, że te 200 starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.04.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Dziękuję miłe słowa Ja mam przedmiar materialów z pracowni ale naprawde nic z tego nie rozumię ..taki ze mnie budowniczy he eh eh Myślałam ze jak juz projekt bedzie po adaptacji to oddam go komus by mi wyliczył co i ile czego potrzebuje na kolejne etapy (widziłam ze taki przedmiar 250zł) Ile metrów ile sztuk itd itd itd ...Będzie prościej ... A jeszcze Was wykorzystam Ile mamy metrów ścian wewnętrznych? Bo zewnętrznych wiem ze 186m...Prawda? Kurcze miał byc mały domek a to całkiem całkiem wiekszy domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 20.04.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 [Ile metrów ile sztuk itd itd itd ...Będzie prościej ... A jeszcze Was wykorzystam Ile mamy metrów ścian wewnętrznych? Bo zewnętrznych wiem ze 186m...Prawda? Kurcze miał byc mały domek a to całkiem całkiem wiekszy domek no własnie.... wewnętrznych jest ok 480m (z odliczeniem powierzchni mniej tynkowanych np. pod kafelki ) mam ilości materiałów w tym bk - bo robimy zestawienia wszystkich zużytych do tej pory materiałów- poszukam, jeśli to jeszcze aktualne i mogę przesłać. co do kosztów... faktycznie zależy od regionu a i tak lepiej wszystko zakrąglać w górę - bo zawsze wychodzi drożej od zamierzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.04.2007 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Ave 480? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 20.04.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Ave...Boze jak bys miała jakies przeliczenia była bym bardzo wdzięczna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 20.04.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Jestem na etapie murowania scianki fundamentowej i zastanawiam sie jaka zrobiliscie roznice poziomow chudziaka i wjazdu do garazu w stosunku do reszty domu?U mnie chłopaki wymurowali w całym domu 5 warstw bloczków i wyszło okolo 83cm (ma byc 90cm) i ostatnia warstwe chca wylac z betonu bo dajac bloczek+zaprawa wyjdzie 16-17cm a chca wylac 10cm.Wjazd w garazu ma w tej chwili 4 warstwy bloczków czyli okolo 67..jezeli tak zostawie to bede mial roznice poziomow miedzy domem a garazem okolo 23cm.jak jest u was?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 20.04.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Witaj Pati. Mam nadzieję, że cała budowa wyniesie choć troszkę mniej, ale chyba trzeba coraz bardziej rozważać kwotę 200 tys. Może gdyby ceny już tak nie windowały w górę, to może, może, ale chyba to nie realne. Ale głowa do góry. Ja zaczynając myśleć o budowie myślałam, że zmieścimy się w 150. ale z dnia na dzień podnoszę niestety tę poprzeczkę. Moim zdaniem za 200 tyś nie ma większych szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 21.04.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam wszystkich.Teraz czekam na pozwolenie na budowę powoli kupuje materiał i obliczam ile potrzebuje kasy i w związku z tym mam pytanie?Ile potrzeba jest betonu z gruchy na fundamenty i strop przy budowie Marysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 21.04.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam wszystkich. Teraz czekam na pozwolenie na budowę powoli kupuje materiał i obliczam ile potrzebuje kasy i w związku z tym mam pytanie? Ile potrzeba jest betonu z gruchy na fundamenty i strop przy budowie Marysi. mi poszło betonu na ławy iskierki ale powiekszonej o 0,5m 14m3.ława w projekcie ma 30cm wysokosci a moja miała 35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 21.04.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Witam wszystkich. Teraz czekam na pozwolenie na budowę powoli kupuje materiał i obliczam ile potrzebuje kasy i w związku z tym mam pytanie? Ile potrzeba jest betonu z gruchy na fundamenty i strop przy budowie Marysi. 12 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts