Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Nam na fundamenty poszło 1200 bloczków, dom poszeżony o 0.5 m. Dom jest wyżej od garażu o 0.25 cm. Ścian wewnetrznych było 500 m2 , podłóg 184 m 2. Styropianu na ocieplenie poszło 200m 2 (z powodu poszeżenia jest trochę więcej).

W salonie mamy duże okno tarasowe 270 cm i jedno 150x150 na tej samej ścianie.

U góry zlikwidowaliśmy okno nad schodami i jedno z dwóch w pokoju, na dzień dzisiejszy żałuje tego kroku miejsce na sciana komina jest troche ciemne mimo ,że to pokój od południowej strony. Pozostałe pokoje są ładnie doświetlone.

Teraz jest dla nas bardzo gorący okres , chciałam wprowadzic się na długi weekend, ale juz widzę ,że nic z tego.

U góry pokoje pomalowane,panele położone, łazienka wykafelkowana brakuje drzwi i zamontowania umywalki i wc lezą i czekają na dodatkowe siły.

Na dole wczoraj malowaliśmy pokój , kuchnia czeka na swoją kolej. Mam też kilka iglaków, ale nie potrafie wkleic zdjęć , jeśli komuś się uda z mojego albumu, to będę wdzięczna.

Koszt raczej w granicach 250 tyś już jest , ale przestałam podliczać żeby się nie denerwować , a dom i tak trzeba skończyć.

Wciąż brakuje nam bramy wjazdowej.

Pozdrawiam wszystkich na starcie i tych prawie na mecie też :lol:

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

dzieki bardzo marek1370 i Jolla za wskazówki.

Mi wyszlo 1400szt. betonu komórkowego i 1200 bloczków betonowych. Dla nie zorientowanych w cenach BK kosztuje 16zl a BB 4,5zl (robi sie coraz ciekawiej) :evil:.

marek1370 jakie szerokie masz sciany?? 24cm czy 30cm?? czy mozesz przeslac zdjecia z budowy to mój mail: [email protected]

Jola twoje zdjcia sa super fajne! :p

Do marcina u czy rozciagasz swoja iskierke od strony kuchni??? Czy zostawiasz jak w projekcie?? Ja jeszcze rozmyslam, wiem ze ten temat byl walkowany na tym forum ale jakos rozmiary tej kuchni mnie nie przekonuja! :o

Ile kosztuje wprowadzenie takich zmian w projekcie tzw. adaptacja co by trzymac sie jezyka fachowego?? Mi zaspiewali 900 i 740 zlociszy.

Pozdrowienia dla wszystkch!!! :D :D :D

Do marcina u czy rozciagasz swoja iskierke od strony kuchni??? Czy zostawiasz jak w projekcie?? Ja jeszcze rozmyslam, wiem ze ten temat byl walkowany na tym forum ale jakos rozmiary tej kuchni mnie nie przekonuja! :o

Ile kosztuje wprowadzenie takich zmian w projekcie tzw. adaptacja co by trzymac sie jezyka fachowego?? Mi zaspiewali 900 i 740 zlociszy.

Pozdrowienia dla wszystkch!!! :D :D :D

Tak poserzyłem do od strony kuchni o 0,5m..mysle ze kuchnia zrobi sie znacznie przestroniejsza.

mnie te zmiany mozna powiedziec nic nie kosztowały bo projektantka wzieła 1200zł nie zaleznie czy robie zmiany czy nie..i załatawiala sprawy z pozwoleniem na budowe,chociaz to jej wolno bardzo szło

Andrzejko! wkleiłabyś troche zdjęć jak mieszkasz, to tak miło oglądać jak ktoś już mieszka na swoim :lol: a Twoja Maryśka najbardziej moją mi przypomina :D tylko że ja to się wprowadzę chyba za 60 lat... :cry:

troche fotek mam w dzienniku, nowosci zadnych nie ma :-?

Nie martw sie , wprowadzaj sie jak najszybciej, Ja to pewnie za te 60 lat wykończe 8) :wink: Ale to juz szczegół jak sie mieszka :p :p

Pozdrówka 8)

czesc Wam po dlugiej przerwie moi Maryskowicze,

wracajac z budowy do domu zastanowil mnie jeden fakt i chcialem sie zapytac jak wy to macie rozwiazane. wersja mojej maryski jest z duzym solonem i chodzi mi teraz o pion kanalizACYJNY DO GORNEJ LAZIENKI. w projekcie orginalnie i dzie on przez srodek salonu. ja postanowiłem to obejść i pion ten jest u mnie w kotlowni.

a jak jest u was ?moze macie jakieś inne rozwiązania?

drugie pytanie to czy ktos z was kto juz mieszka nie odczul ze garaż jest za mały?

nie wiem jak wy ale jak ja wiechalem autem to sie trochę zdziwiłem. ale cóż tak musi już zostać

jeśli ktoś ma kominek z płaszczem , jakiej mocy on jest.

pozdrówki.\\

p.s.

a mnie juz niedługo tynki

wracajac z budowy do domu zastanowil mnie jeden fakt i chcialem sie zapytac jak wy to macie rozwiazane. wersja mojej maryski jest z duzym solonem i chodzi mi teraz o pion kanalizACYJNY DO GORNEJ LAZIENKI. w projekcie orginalnie i dzie on przez srodek salonu. ja postanowiłem to obejść i pion ten jest u mnie w kotlowni.

drugie pytanie to czy ktos z was kto juz mieszka nie odczul ze garaż jest za mały?

nie wiem jak wy ale jak ja wiechalem autem to sie trochę zdziwiłem. ale cóż tak musi już zostać

jeśli ktoś ma kominek z płaszczem , jakiej mocy on jest.

Witaj Seweryn u nas pion jest w kotłowni , nie było problemu ze spływem choć wanna i kabina u góry przylegaja do sciany pokoju, garaż powiększylismy o 0, 5 m, mając doswiadczenie z obecnego , choć auto nasze nie jest wielkie to po nałożeniu rupieci robiło się ciasno.

Co do kominka z płaszczem to mamy 16 kW Lazara i jesteśmy bardzo zadowoleni,od miesiąca już nie palimy w piecu tylko grzejemy kominkiem (jeszcze nie mieszkamy , ale jesteśmy codzinnie na budowie) temperatura podnosi sie szybko kominek jest bardzo wydajny , żar trzyma się do 20 godzin.

pozdrawiam

U mnie równiez trafił do kotłowni.

Jak bym teraz zaczynał budowę poszerzyłbym go o 0,5 m, ale cóż trzeba będzie z takim żyć. Na pocieszenie w wakacje planuję postawić sobie coś takiego: http://www.pro-arte.pl/projekty-garaze/111/ . Beton komórkowy już leży na działce.

p.s.

a mnie juz niedługo tynki

Ja od trzech tygodni jestem już po tynkach. Trafiła mi się super ekipa. Wszystko idealne równe. Sam się tego nie spodziewałem. Teraz walczę z hydrauliką.

hej Tomek23,

ale Ci wyszlo metrów tych tynków.

zapytam sie bo nie chce mi sie biegac teraz z miarką po ścianach?

gipsowe czy cem-wapn?

Ściany to 417 m2 bez garderoby. W powierzchnię wliczone są wszystkie otwory drzwiowe i okienne (liczyli wszystko, ale nie płaciłem za listwy i obróbki okien itd.). Tynk mam cementowo-wapienny Maxit 18ML. Mam małe dzieci więc gipsowe opadają ze względu na małą wytrzymałość (teraz mam i wiać każde uderzenie wózkiem, rowerkiem itd.). Gipsowe mam tylko na sufitach aby nie odróżniały się od elementów podwieszanych z karton-gipsów, a poza tym podobno gipsowe są bardziej elastyczne i nie pękają na terivie. Koszt tynków to 22 zł za m2 z materiałem (chcieli 26 zł ale po oględzinach ścian z łatą zeszli na 22 zł bo miałem równiusieńkie ściany i instalacje w bruzdach. Stwierdzili, że pójdzie mało materiału, a tynkowanie to będzie przyjemność) Przypominam, że mam Iskierkę poszerzona o 1m od strony kuchni. Kuchnia jest zamknięta, a na poddaszu jest dodatkowo wydzielony malutki gabinecik (dodatkowe ściany do tynkowania)