Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam wszystkich "maryśkowiczów". od dłuższego czasu staram się śledzić wątek o marysi. W kwietniu 2007 stałem się właścicielem tego pięknego projektu. w tej chwili jestem na etapie stanu 0. Na wiosnę zaplanowane jest ostre natarcie. Buduję z silikatów (24 cm). Budowa zlokalizowana jest w okolicach Tarnobrzega. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kominami. Systemowe schiedla wychodzą bardzo drogo (ok 8 tyś zł + jeszcze jakieś wykończenie ponad dach). Zakończy się prawdopodobnie na ceglanych. I tu pojawia się pytanie do tych, którzy mają komin z cegły - w Marysi jest sporo kanałów wentylacyjnych - jak to wszystko pomieścić. Dodatkowo kanały spalinowe (kotłownia dla mnie na paliwo stałe, przewód gazowy i ewentualnie kominkowy). Czy zrezygnowaliście możę z jakiejś wentylacji?. W jakim układzie budujecie swoje kominy? Czy są bliźniacze czy pojedyncze? Ile cegły zwykłej a ile klinkierowej zużyliście na te dwa kominy (kotłownia + kuchnia). Może uda się Wam wkleić jakieś zdjęcia poglądowe kominów.

Ja na tą chwilę za stan zero 10000 zł (przy czym robocizna moja i rodziny). Fundament wylewany w deskowaniu. Zastanawiam się tylko czy nie podniść jeszcze o jeden bloczek samej części mieszkalnej (bez garażu).

Będe wdzięczny za wszelkie podpowiedzi

Witam

Ja też budowałem kominy z cegły. W kominie "dużym" zrezygnowałem z jednego kanału dymowego , ponieważ kotłownia będzie w budynku gospodarczym, został jeden dymowy do kominka (27x27cm) i wszystkie wentylacyjne. Poniewaz zbudowałem z silikatów, to do wentylacji użyłem pustaka wentylacyjnego silikatowego. Wyszło tak że od strony garażu jest jedna para wentylacji, później dymowy i następnie dwie pary wentylacji. Komin jest zdylatowny od ścian i stropu. Komin tak jest zbudowany do samego końca a nad dachem obmurowany połówką klinkieru, wyszedł dość spory, ale jest z tyłu domu, zresztą mi to nie przeszkadza. Jak będziesz zainteresowany i będę miał chwilę to wrzucę foto.

pozdrawiam

TINEK

TINEK a czym będziesz dogrzewał wodę (ja planuje podgrzewacz gazowy) więc muszę mieć dwa kanały spalinowe. Ja również buduje dom z silikatów ale zastanawiam się w jakie ustawienie kładłeś te pustaki wentylacyjne. Byłbym wdzięczny za jakieś foto - jak będziesz miał chwilkę. Powiedz również ile cegły w Twoim ustawieniu zużyłeś.

Pozdrawiam

Witam

Mateo specjalnie dla Ciebie wrzucam fotki komina

Do stropu wygląda tak

[/img]

Ponad stropem doszły dwa kanały wentylacyjne

[/img]

kanał dymowy do kominka

[/img]

Jak wcześniej pisałem tak jest komin zbudowany do końca

[/img]

[/img]

[/img]

Następnie od stropu do więźby został obmurowany cegłą silikatową "na sztorc" (był też pomysł aby wylewać kołnierz - płytę i na tym dalej klinkier) i ponad dachem klinkierem połówką na pełną spoinę.

Tak wygląda na gotowo

[/img]

[/img]

[/img]

Do produkcji CWU planuję zasobnik wody z wężownicą od pieca na ekogroszek z dodatkową grzałką elektryczną (choć mam kilku znajomych, którzy całe lato grzeją piecem i grzałki nie włączają i i tak też zamierzam robić, ale grzałka "na wszelkij pożarnyj słuczaj" będzie).

Pozdrawiam

TINEK

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Już od roku to forum towarzyszy mi prawie codziennie. Ja także wraz z mężem budujemy Marysię. Do projektu wprowadziliśmy sporo zmian, ale uważamy, że domek jest naprawdę ok. Obecnie jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego. Czekamy na pogodę, czyli od wiosny ostro ruszamy dalej. Jeśli nauczę się wklejać zdjęcia, to na pewno nie jedno tu zamieszczę. Tymczasem serdecznie pozdrawiam.

Witaj w klubie Maryśkowiczów Szynszyl. Ja jestem dopiero na etapie stanu O, ale jak tylko puszczą mrozy mam zaklepanych murarzy. Na sierpień zamierzam mieć taki stan jak ty. Ponieważ jestem na etapie planowania komina od razu zainteresował mnie układ kominowy w twojej Marysi. Powiedz mi czy komin ten masz w wersji bliźniaczej czy tylko jeden rząd. Opisz nam jeszcze może co zmieniłaś w projekcie, jaki strop itp. Ja w związku z tym że jest to wszystko jeszcze przedemną jestem bardzo żądny wiedzy na takie tematy

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Dachówkę Braas Celtycką czy toś marysiowiczów posiada ?Bo wiem ze ktoś ma ale nie wiem kto ...chciłam poznac opinie na jej temat

ja posiadam :D (Petroniusz też - taką samą i jeszcze ktoś.... ) Nie narzekam. kilka razy juz wklejałam zdjęcie

0 to wkleję jeszcze raz :wink: :URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ba570a71b10d6e38]http://images20.fotosik.pl/193/ba570a71b10d6e38m.jpg[/url]

co do opinii: w porządku . Nie wiem, jakie mozna mieć zastrzeżenia.

pozdrawiam :D

Szynszyl

PostWysłany: 07 Sty 2008 19:55 Temat postu:

Petroniuszu - masz piękny kolor elewacji. Czy mógłbyś zdradzić, jaki to kod koloru i gdzie się budujesz?

Kolor się podoba ? Cieszę się ogromnie :-)

Tynk Weber ,akryl, kod 131 B

Buduję w Ciechanowie

Chyba niedługo zamieszkam, jeszcze tylko malowanie w środku i kostka na zewnątrz ( w trakcie) i panele na podłogę.Wkleiłbym trochę zdjęć ,ale brak czasu mnie blokuje.Może później jak się obrobię.

Pozdrawiam :D :D :D