Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lada dzień będzie pozwolenie, a ja dalej mam dylemat z czego budować ?

moje pytanie do wszystkich , którzy budowali z silikatu, o wasze spostrzeżenia, jakie grubości ścian, ile termoizolacji, jakie było realne złuzycie materiału

z gory dziekuję

pozdrwiam Wszystkich budujacych i "wybudowanych" :)

• 2 weeks później...

Witam

Dzis zalewaja nam strop i ogromny taras :)

Jestem podwrazeniem kuchni! :o Te dwa okna są rewelacyjne!Cieszę sie ze nie zostały usunięte .

Bede musiała okno nad schodami troszku podmurowac .Mam zmieniony strop na monolit i majstry musiały trochu pokąbinowac by schody z pocznikiem zrobic :)

Salon jest przestronny taki jak chciałam ..projekt Marysia jest świetny .Cieszę sie ze dobrze wybrałam :)

swój klimacik ma
http://img395.imageshack.us/img395/1019/p1090346jr6.jpg http://img110.imageshack.us/img110/6773/p1090347nb4.jpg

http://img110.imageshack.us/img110/6292/p1090348yv5.jpg

Ja tez tak uważam . Poza tym wcale nie jest mała jest super!!!Jak i cała Maryska.

Pozdrawiam

Czarek

Pati25 - super!!! Piękna i wielkaaaaa ta twoja Marysia! Moja Marysia ma dokładnie "projektową" więźbę dachową. Nie powiększałam jej, bowiem nie było takiej potrzeby. W opisie więźba przewidziana jest pod dachówkę ceramiczną lub blachodachówkę, a ja mam właśnie drugą z podanych opcji.

Z opisów na forum, wynika, że niektórzy faktycznie zwiększali wymiary - wszystko zależy od tego, co przewidujesz na dach i w jakich "ciężarach".

Napisz proszę, w jakiej części Polski się budujesz. Czy mogłabyś zdradzić ile pieniżka kosztować cię będzie postawienie, tzn. robocizna całej Marysi (fundamenty, mury, więźba, ścianki działowe)? Pozdrawiam :-)

Hej

Z Marysi zrobiła sie wielka Marycha z piwnica to juz 200m2 :(

Na dachu bedzie dachówka cementowa euronitu.

Ja buduję 4 km od Krakowa

Częściowe podpiwniczenie +parter+schody wewnetrzne+działówki na parterze +ogromy taras na 3 filarach+schody z tarasu za sama robociznę dałam 26 tys .To robi jedna ekipa Majster skuczał ze taras ogromy ze stratny na nim troche jest ale ekipa ok .

Poddasze +ścianki działowe na poddaszu + dach+ bedzie robić nastepna ekipa która za robocizne weznie 17 tyś.

Zmieniem ekipę z tego względu ze robocizna o 7 tys tansza i polecana wiec po co przepłacac ...

Sama robocizna za Maryskę w sumie 43 tyś :(

Zreszta na wykonczenie juz musze wziasc kredyt :(

Własnie zastanawiam sie ile jeszcze na wykonczeniówke kasy potrzeba :)

Hej :D

Zabrzmi to okrutnie ale stan surowy to 1/3 wydatków , wykończeniówka to straszna kasa :( Chyba ,że większość prac wykonacie we własnym zakresie ale to i tak za materiał trzeba zpłacić a to niestety kosztuje :(

Pozdrawiam

Czarek

No pieknie ...... :cry:

A ja naiwna myslałam ze stan surowy+wszytskie media (przy domu) to połowa kosztów

Wiem coś na ten temat , na 44 m mieszkało nas 6 osób , teraz nie możemy znaleźść się w Marysi :D Jest super :D

Najważniejsze to nie pękać i iść do przodu.

Powodzenia i wytrwałości

Czarek

A ja naiwna myslałam ze stan surowy+wszytskie media (przy domu) to połowa kosztów

Wiem coś na ten temat , na 44 m mieszkało nas 6 osób , teraz nie możemy znaleźść się w Marysi :D Jest super :D

Powodzenia i wytrwałości

Czarek

Masz rację, do przodu

Ja nawet nie liczę, i nie myślę ile jeszcze potrzeba czasu na Marysię (po spodem mam napisane co to czas :D - tak ładniej brzmi), jak trochę mam to coś się zrobi, teraz właśnie zafundowałem se pierunochron, a co :D .

pozdrawiam i życzę optymizmu

TINEK

Powodzenia i wytrwałości

Czarek

Masz rację, do przodu

Ja nawet nie liczę, i nie myślę ile jeszcze potrzeba czasu na Marysię (po spodem mam napisane co to czas :D - tak ładniej brzmi), jak trochę mam to coś się zrobi, teraz właśnie zafundowałem se pierunochron, a co :D .

pozdrawiam i życzę optymizmu

TINEK

Dziekuję za słowa otuchy :)

Piorunochron :D Ile taka imprezka kosztuje?