Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co do ceny to faktycznie znajomi podaja ze ich budowlancy wzięli okolo 15-18 tys za stan surowy otwarty (6tys stan 0 ,3 tys za jedną kondygnacje,dach okolo 7-9 tys ,ocieplanie ok 2 tys ) w koncu jak to zliczylam to wyszlo jakies 33 tys za to, co ten moj chce 40 tys.Dlatego naprawde nie wiem czy po postawieniu murow nie zakoncze tej wspolpracy i do dachu wezme inna ekipe.Prawie na pewno ocieplenie bedzie robil ktos inny.Szkoda bo ta moja ekipa naprawde solidnie robi.Bede jeszcze z tym panem negocjowala.moze cos uda sie zejsc w dol z cenami.Licze bardzo na meza,ktory mam nadzieje zrobi cala wykonczeniowke(mimo ze ma calkiem inny zawod)ale doWYKONCZENIA jest jesze tak daleko.....

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do ANI

Wiem doskonale ,że nigdy nie można mierzyć wszystkiego jedną miarą, ja podaję ceny które będę musiał wydać w moim przypadku ale , są inne tereny które wymagają dodatkowych nakładów np. odwodnienie lub dodatkowe izolacje. Gdybym miał działkę na gruntach gdzie woda jest wysoko to również zrobiłbym to co Ty, drenaż itp. Ja za stan zero płacę majstrowi 3 tyś.zł ale wiem że zawsze są jakieś dodatkowe bardziej lub mniej przewidziane wydatki. Ja robię ściany fundamentowe w deskowaniu - wylewane , trochę drewna poszło ale w tym pociecha że planowałem dać dechy na dach więc je wszystkie wykorzystam.

Jestem zdania że nie można zrezygnować ze zrobienia czegoś co jest w danym momencie niezbędne. W pełni podzielam Twoje decyzje , też bym tak postąpił. Co do cen za wykonawstwo to też są różne w różnych rejonach Polski, ja akurat trafiłem na taką ekipę ,ale mogłem nie mieć takiego wyboru i wziąłbym za cenę jaką by proponowali inni. Prowadzę zapiski wydatków poniesionych na budowę , spisuję wszystko od gwoździ poprzez deski beton i wódkę kupioną dla ludzi którzy pomagają coś np.taniej załatwić .Na razie nie liczyłem dotychczasowych wydanych pieniędzy bo chcę podliczyć wszystko dopiero po wykonaniu stanu zero ,łącznie z ociepleniem fundamentów ,izolacjami, zasypaniem ,kanalizacją itp. itd.

Mam nadzieję że jak się spotkamy, to opowiem Ci wszystko z detalami.

Pozdrawiam :D :D :D

materiały z tymi do drenazu-13 127 zl

robocizna: wykopy pod ławy +zasypanie 3594 zł

ławy fundamentowe 4056 zł

ściany fundamentowe 1645,81zł

izolacje 3069,68 zl co po upuscie 16%

daje 10 388 zł

a do tego jeszcze koszt robocizny drenazu-1329 ,35 zł

Nalezy dodac ze dom został podniesiony o ok 50cm więc bloczków poszło więcej niz w projekcie( podmokły teren).No i te dodatkowe izolacje(papa i inne )

Głowa do góry .U Was moze być taniej.Przed chwilą bylam u tego drugiego murarz(patrz moje wczesniejsze posty) i mowił mi ze on u mojego sąsiada wyliczył stan 0 na ok 18 tys(inny projekt bardziej rozłozysty ale bez tych izolacji ,drenazu i nizsze murki.

Zapadły dalsze decyzje co do materiałow z ktorych bedzie budowane.Jednak poroterm , a strop wylewany a nie teriva.Co o tym myslicie???Ja po rozmowie z moim majstrem jestem zupełnie zakręcona i wstępnie zgodzilam sie na ten poroterm?????

Decyzja co do materiału na ściany zależy wyłącznie od Ciebie , ja buduję z betonu komórkowego, jest bardziej podatny na obróbkę ,łatwiej w nim coś zamocować ,ale wydaje mi się że cenowo chyba tańszy niż porotherm. Co do stropu , to wylewany jest sporo cięższy od terivy , musicie zwrócić uwagę czy ściany nie będą zbytnio obciążone , a w projekcie jest teriva ? czy wylewany ? w którymś numerze muratora opisywano ten problem .

• 2 weeks później...
Nie bedzie łukowatych okienek.Są po prostu za drogie.W związku z tym drzwi z przodu tez zastana wyprostowane.Robimy rolety na okna -narazie trzeba zakupic skrzynki(tak je nazywam)ktore beda umieszczone nad oknami.Koszt skrzynek na caly dom ok 1700 zl.A gdybym chciala zostawic lukowate okienka to te 2 okienka kosztowalyby tyle co wszystkie pozostale(mowa o roletach).Podaje nastepne koszty :chudy beton ok 1100zl(jeszcze nie zaplacilam)hydraulik(ulozenie rur odplywowych w poziomie 0 robota 300 a materialy ponad 1000,poroterm na caly dom 10200.A jak tam u Was Petroniuszu???

Bardzo dobry pomysł z tymi roletami antywłamaniowymi , podsunęłaś mojej żonie pomysł by i w naszej Marysi coś takiego zamontować, korzyści są oczywiste. ochrona przed intruzami, słońcem ,wścibskimi sąsiadami itp. itd. Ja już dawno porzuciłem marzenia o łukowatych okienkach i nie wracam do tego, ale trzeba przyznać że mogłoby wyglądać extra. Ja z hydraulikiem rozmawiałem i obliczył koszty na 700 zł (materiał + robocizna) ale będzie układał instalacje dopiero w przyszłym roku ( sam tak zdecydował ) U nas na placu budowy narazie nic specjalnego się nie dzieje , robię porządek z deskami z szalunków fundamentowych ( czyszczę z betonu ,wyciągam gwoździe itp. ) fundamenty wysychają ,a 02 lipca w sobotę majster będzie robił izolacje Izolbetami i innym czarnym świństwem, poza tym gromadzę żwir i piasek do zasypania fundamentów ( już się trochę uzbierało :wink: )

A Wy kiedy ruszacie z murami ? Czy do sierpnia dacie radę coś postawić ? żeby było co oglądać :D

Sciany rosną (nie zawsze prosto-mam zastrzezenia do scianek dzialowych)Teraz myslę o stropie.Poniewaz kierownik budowy chce wylewany a w projekcie oraz moi znajomi,ktorzy sie znają optują za terivą to chyba wrócę do pomysłu teriva(kierownik ma wycenic ktory taniej wyjdzie).Wybieram tez dach .Czekam na wycenę -jutro ma być z 2 firm,a w srodę z trzeciej.Bardzo mnie namawiaja na ceramiczny z dachowek koramic (czerwona angoba) .Tez mi sie podoba a jeszcze bardziej podoba mi sie z glazurowanej ale glazurowana to juz bardzo droga impreza.Natomiast z tej czerwonej angoby materialy na dach(tj dachowki i wszystie akcesoria ) maja kosztowac ok 20 tys do tego okna ok 6 tys,konstrukcja dachu i robocizna obłęd!!!!! A ja naiwna myslałam,ze moj dach bedzie w całosci kosztował 20 tys!!Nie wiem jeszcze czy nie spuszcze z tonu i czy sie nie skonczy w tym roku na papie.Te rolety wyliczyli mi nastepująco:skrzynki 1700 ,prowadnice 740 a rolety ok(tj ponizej) 4000 w calosci ma byc 6tys ale facet zastrzegl ze to zalezy od kursu euro.Te 6 tys to z montazem i transportem.Wszystkie okna i drzwi balkonowe oprocz dachowych.Oczywiscie w tym roku tylko skrzynki beda montowane.Acha wyliczył mi tez takie roletki zwykłe do okien dachowych(u mnie ma byc ich 6) na ok 1000 zl.Pokaza mi tez takie siatki przeciw owadom na wszystkie okna bez drzwi balkonowych ok 1000 zl siatki z ramkami(mozna je na zime wyciagnac)Mam nadzieje ze po drodze na wczasy wdepniecie na dzialke.jedynie 2 08 bedzie to niemozliwe bo przylatuje moj brat(ktory jest ksiedzem zakonnikiem ) z misji -urlop ma co 3 lata ,wiec rozumiecie ze wyjezdzam po niego na lotnisko w Krakowie a ze kazdy jego przyjazd to wielkie rodzinne swieto więc nie bedzie mnie w Kielcach w tym dniu

Do Petroniusza i Beaty:Sciany rosną (nie zawsze prosto-mam zastrzezenia do scianek dzialowych)Teraz myslę o stropie.Poniewaz kierownik budowy chce wylewany a w projekcie oraz moi znajomi,ktorzy sie znają optują za terivą to chyba wrócę do pomysłu teriva(kierownik ma wycenic ktory taniej wyjdzie).Wybieram tez dach .Czekam na wycenę -jutro ma być z 2 firm,a w srodę z trzeciej.Bardzo mnie namawiaja na ceramiczny z dachowek koramic (czerwona angoba) .Tez mi sie podoba a jeszcze bardziej podoba mi sie z glazurowanej ale glazurowana to juz bardzo droga impreza.Natomiast z tej czerwonej angoby materialy na dach(tj dachowki i wszystie akcesoria ) maja kosztowac ok 20 tys do tego okna ok 6 tys,konstrukcja dachu i robocizna obłęd!!!!! A ja naiwna myslałam,ze moj dach bedzie w całosci kosztował 20 tys!!Nie wiem jeszcze czy nie spuszcze z tonu i czy sie nie skonczy w tym roku na papie.Te rolety wyliczyli mi nastepująco:skrzynki 1700 ,prowadnice 740 a rolety ok(tj ponizej) 4000 w calosci ma byc 6tys ale facet zastrzegl ze to zalezy od kursu euro.Te 6 tys to z montazem i transportem.Wszystkie okna i drzwi balkonowe oprocz dachowych.Oczywiscie w tym roku tylko skrzynki beda montowane.Acha wyliczył mi tez takie roletki zwykłe do okien dachowych(u mnie ma byc ich 6) na ok 1000 zl.Pokaza mi tez takie siatki przeciw owadom na wszystkie okna bez drzwi balkonowych ok 1000 zl siatki z ramkami(mozna je na zime wyciagnac)Mam nadzieje ze po drodze na wczasy wdepniecie na dzialke.jedynie 2 08 bedzie to niemozliwe bo przylatuje moj brat(ktory jest ksiedzem zakonnikiem ) z misji -urlop ma co 3 lata ,wiec rozumiecie ze wyjezdzam po niego na lotnisko w Krakowie a ze kazdy jego przyjazd to wielkie rodzinne swieto więc nie bedzie mnie w Kielcach w tym dniu

Do Ani

Z tym stropem to przemyśl dobrze, tu może nie chodzi o koszty ale o obciążenie ścian. Ja mam w projekcie terive i przy niej zostanę. Na dach planuję dać to, na co mnie będzie w danej chwili stać .Docelowo myślę o blachodachówce ,ale jak nie wydolimy z kasą to zakończymy imprezę na papie. Chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa tych skrzynek na rolety ,ale na razie brakuje mi czasu i nie wiem nic. A powiem szczerze dobry to pomysł i chciałbym go zrealizować w naszym domu.

Co do odwiedzin u Was , to z żoną ustaliliśmy że wracając z Zakopanego w niedzielę 07.08.2005 zajechalibyśmy na Wasze włości .Wyjeżdżamy z Zakopanego po śniadaniu więc do Was wpadlibyśmy koło południa. Napisz co o tym myślicie. Musimy też ustalić jakiś sposób kontaktu żebyśmy trafili do Was.

• 3 weeks później...
Budowa zwolniła.Pomału robi się Maryśka (bo to już nie jest ta sliczna Marysia)Mowiłam juz,ze wyprostowałam te okienka i drzwi auuuu i tak to jest jak forsy niedostatek.Strop jednak teriva.Moze w przyszłym tygodniu zostanie zamontowany????A dach zaczna robic po 15 sierpnia.Oby byla ladna pogoda.Pozdrawiam Cię Andrzejko i mam nadzieję ze Tobie Uda się postawić prawdziwą Marysię....

W kwestii ocieplania fundamentów "dostałem szajby", a to z tego powodu bo czytając na forum że jedni ocieplają ,inni nie ,drudzy dają styropian od środka , trzeci znowu od zewnątrz. Nie wiedziałem co robić . Jak się człowiek liczy z każdym groszem to tak jest. Postanowiłem w końcu na razie niczego nie ocieplać , a dopiero w momencie jak będę ocieplał cały budynek dam ocieplenie fundamentów od zewnątrz na 50 cm. Słyszałem też takie głosy że oszczędności w zatrzymaniu ciepła przez ocieplenie fundamentów nie podpiwniczonego budynku są znikome do poniesionych kosztów . .........fioła można dostać. Pozostanę jednak przy swoich decyzjach ....najwyżej będę miał pretensję sam do siebie....... :-?

PS. do ANIAMANI

Odwiedziny, mam nadzieję aktualne ? Zadzwonię do Ciebie w nadchodzącym tygodniu. Przygotowaliśmy dla Was małą niespodziankę .

Pozdrawiam, Petroniusz :D :D :D

Cieszę się na spotkanie Petroniuszu i Beato.Myślałam,ze pochwalę się już Maryską pod dachem ale chyba nawet stropu 1 08 jeszcze nie będzie .Co do fundamentów to jak juz pisałam wczesniej były ocieplane styropianem i izolowane a poza tym drenaz wokół budynku .No ale u mnie na działce gliniasto i błotniasto.....

• 2 weeks później...
Hej Hej marysiowicze!!!Dzis zadzwonił pan od dachów.Powiedział,ze za drewno na więźbę oraz inne elementy(gwoździe,podbitki itp do konstrukcji dachu )mam szykowac 8,5 tys zł.Na budowę wejdzie po 20 sierpnia>mam nadzieje ze do tego czasu przestanie padać.Dałam juz zaliczkę na dachowkę (ceramiczna )i moze we wrzesniu będę miała dach.A miało byc tak do 15 lipca.Pozdrawiam wypoczywajacych w Zakopanem Beate,Karolinę i Piotra.