Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CZY JEST MOZLIWE WYRZUCENIE WIATROLAPU Z PROJEKTU MARYSIA---ARCHITEKT KTORY NANAOSI MI ZMIANY TWIERDZI ZE NIE I MAMA WSTAWIC SOBIE PROWIZORYCZNE SCIANKI A PO ODEBRANIU BUDOWY JE ZDEMONTOWAC.JAK ROOZWIAZAC TEN PROBLEM

caps-lock Ci się przyciął ;)

Zadzwoń do p.Kasi autorki projektu, telefon masz na ich stronie:

http://www.hbstudio.pl/index.swf

Z dwa razy korzystałem z jej podpowiedzi i nie powinieneś mieć problemu z uzyskaniem informacji.

A ja mam pytanie z innej beczki -kominy ...

Czy Wasze kominy sa dokładnie takiej wysokości jak w projecie?Czyli 8,33 m?

Co pojawie sie na budowie to murarze marudzą ze wysokie ,bardzo wysokie ,ze pierwsza wichira i sie zawalą :o chodz sa zazbrojone .Chodzi dokładnie o te kominy z kotłowni .

Kierownik budowy zaleca by zostawić im dłuższe tym lepsze ...hmm...

Jak u Was sparwa sie ma z kominami?

Jakie sa koszta stanu surowego zamknietego wiadomo ze odpowiedzi beda rozne w zaleznosci czy budowaliscie systemem gospodarczym czy tez z firma no i okna jedni dodawali inni zmieniali ksztalt lub sie ich pozbywali ale takie koszta od ..do...Chce zaczac budowe i wlasnie czekam na pozwolenie.Moje obliczenia sa na razie "wirtualne".NAPISZCIE JAK TO WYDLADA MNIEJ WIECEJ.DZIEKUJE.

Hej Marek .Ja mam piwnice i jeszcze inaczej to wychodzi .Ale gdy by moje ściany funadamentowe nie musiał byc tak wysokie (płaska działka),zaoszczędziła bym sporo kasy .Stan surowy otwarty kosztował by bez piwnicy i tarasu pewnie maksymalnie 110- 120 tys .

Pozdrawiam

Tinek dobrze ze mnie podszkoliłeś z tą wiezba :)

Puki co to wyglada tak .Uwaga jest tam bałagan..na działce w domu i wogóle .. :cry: :cry:

Oczywiście dobrze ze mi powiedziłaś ze nie wolno opierać tych płatwi(jakoś tak sie zwą ) na ścianach działowych ...moje "Machery" chciały tak oczywiście zrobić ..bo tak wszycy robia i jest ok.Kierownik budowy oczywiscie na to sie nie zgodził .Bo nie bedzie gdzie słupów ukryc itd itd itd Więc został murłata powiększona na 18x18.Krokwie też ileś tam grubsze chyba 8x18 i jętek jest dane dwa razy więcej .Podobno ma byc ok .

Swoją drogą to w projecie mam napisane ze wiezba zaprojektowana pod dachówkę ceramiczna i cementową :-? :-? To powinno byc ok ...juz nie chce o tym myśleć ...

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200806/39740/142864/00000051.jpg

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200806/39740/142864/00000052.jpg[list=]</p><p> [img]http://pl.fotoalbum.eu/images1/200806/39740/142864/00000041.JPG

Fajnie oglądać jak domek rośnie,

na pierwszej fotce perspektywa ujęcia sprawia wrażenie olbrzymiej budowli (super), gratuluję postepów.

Kiedy planowana przeprowadzka?

pozdrawiam

TINEK

Tak olbrzymia sie Maryśka zrobiła ,przez tą piwnicę .... :evil: A co tam bedzie gdzie "dziady"chowac :)

A co do przeprowadzki .Bardzo bym chciała w wrześniu przyszłego roku ale zeby tak było to muszę wziaść kredyt na wykonczenie .Właśnie czekam na kosztorys ile to jeszcze bedzie kosztować ... :evil:

Tinek a ty kiedy ?Ave juz chyba mieszka :)

Ave :)Ale Ci fajnie mieszkasz....

Ja mam 27 i najbardziej dołuje mnie to ze córa w styczniu 7 lat konczy i do 1 klasy pójdzie .Nie ma własnego pokoju :(

Okok naszej Marysi w odległości 100 m jest szkoła podstawowa i tak bardzo bym chciała zeby juz tam poszła .....miała by blisko ...

Gdy by tak młodsza była o 3 lat to mysle ze tak spokojnie byśmy sie wykonczyli a takto grunt mi sie pod nogami pali ....:(

Pozdawiam serdecznie z Krakowa

Magda

mam nadzieje ze i ja za jakis czas tez pochwale sie jakimis fotkami ale narazie to pan architekty ociaga sie ze zlozenie wszystkich dokumentow do gminy i nie mam pozwolenia na budowe--Czy moge zmienic tego panna na kogos bardziej operatywnego jak juz tak daleko wszystko zaszlo?dodam ze czekam juz prawie dwa miesiace i zawsze jest jakies alle...

Witam wszystkich obecnych i przyszlych posiadaczy Marysi :) jestem nowa na tym forum, szybciej z narzeczonym bylismy zainteresowani projektem Oliwka (glowny plus: pokoj na dole), jednak ze wzgledow finansowych (Marysia jest podobno ciut tansza) wybralismy po dlugich poszukiwaniach ten wlasnie projekt :) i nie ukrywam zaczyna mi sie podobac :) mam jak na poczatek kilka pytan, ktore pewnie juz sie tu przewijaly, ale prosze o odp (obecnie przeczytalam 7 stron forum - jutro skoncze reszte :) )

1. czy podnosiliscie scianke kolankowa i o ile (mile widziane zdjecia poddasza z zewnatrz i od srodka - dla wyobrazenia sytuacj i;) )

2. czy ktos moze rozciagal Marysie - jesli tak to o ile i ktore sciany

3. wiatrolap jest maly - gdzie macie szafe na buty i plaszcze

i ostatnie, ale wazne pytanie:

- ile placiliscie za stan surowy zamkniety wraz z instalacjami - czy robiac systemem gospodarczym (mam nadzieje, ze mnie pocieszycie ;) ) mamy dzialke i namiary na dobre i niedrogie ekipy, czy 200 tys starczy :)?

Dziekuje za odpowiedzi i mam nadzieje, ze niedlugo bede mogla dolaczyc do Waszego grona ;)

Witam wszystkich obecnych i przyszlych posiadaczy Marysi :) jestem nowa na tym forum, szybciej z narzeczonym bylismy zainteresowani projektem Oliwka (glowny plus: pokoj na dole), jednak ze wzgledow finansowych (Marysia jest podobno ciut tansza) wybralismy po dlugich poszukiwaniach ten wlasnie projekt :) i nie ukrywam zaczyna mi sie podobac :) mam jak na poczatek kilka pytan, ktore pewnie juz sie tu przewijaly, ale prosze o odp (obecnie przeczytalam 7 stron forum - jutro skoncze reszte :) )

1. czy podnosiliscie scianke kolankowa i o ile (mile widziane zdjecia poddasza z zewnatrz i od srodka - dla wyobrazenia sytuacj i;) )

2. czy ktos moze rozciagal Marysie - jesli tak to o ile i ktore sciany

3. wiatrolap jest maly - gdzie macie szafe na buty i plaszcze

i ostatnie, ale wazne pytanie:

- ile placiliscie za stan surowy zamkniety wraz z instalacjami - czy robiac systemem gospodarczym (mam nadzieje, ze mnie pocieszycie ;) ) mamy dzialke i namiary na dobre i niedrogie ekipy, czy 200 tys starczy :)?

Dziekuje za odpowiedzi i mam nadzieje, ze niedlugo bede mogla dolaczyc do

Witaj :)Witaj w gronie Marysiowiczów

Od 1-Ja zamiast stropu terivia mam monolit dziękki temu 10 cm wyższą ścianę kolankową .Jak dla mnie wsam raz :)Pokoje na poddaszu sa naprawde w sam raz :)

od2-rozciągali maryśke :)napewno forumowicze sie odezwą

ad 3 -W wiatrołapie mam zrobiona wnękę pod schodami ."ściągłam "ten pomysł od forumowicza który wpadł na to pierwszy .Tam bedzie szafka na buty .Wiatrołap mam o 40 cm dłuższy niż w projecie .Poniewaz schody zostały zmienione i mozna było sobie na to pozwolić .

Wydaje mi sie ze 200 tyś starczy na stan surowy z instalacjami .Mi by wystarczyło :)i nawet na tynki i wylewki zostało :)

Pozdrawiam

Witam Koleżankę w szanownym (i elitarnym :D - a co) gronie maryśkowiczów

Ad1. Nie podnosiłem ścianki kolankowej (nie jestem przeciwnikiem wysokich ścianek, ale jestem zdeklarowanym przeciwnikiem podnoszenia ścianki i psucia domku - chcesz wysoką ściankę szukaj projektu z takową), pokoje są duże, ja osobiście będę stawiał przedściankę (około 20 cm od ścianki kolankowej), w ten sposób będę miał wyżej i nie będę grzał niewykorzystywanej przestrzeni, ponadto ścianka będzie licowała z dolną obróbką okien dachowych (tak mi się podoba). Dodam jeszcze, że w sypialni i garderobie jest ścianka wysoka ponieważ strop jest niżej.

Ad2. ja rozciągałem garaż 60 cm, salon 1,5 m

Ad3. wiatrołap przedłużyłem 40 cm jakaś szafka na buty chyba się zmieści, i wieszak na podręczną odzież, reszta w szafie w przedpokoju

Na resztę pytań nie umiem odpowiedzieć, mam dopiero SSO i budowałem razem z gospodarczym.

fotki projetu - link w stopce

pozdrawiam

TINEK