pati25 03.10.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Matko nawet sobie sparwy nie zdajecie jak mi architek spiepszyła dom ...A ja nawet tego nie zauwazyłam . Mam doła ....I co robić? Chodzi o okna na poddaszu ...:(są o 23-25 cm za nisko.. Dopiero dzis to zauwazyłam .Pierwsza mysl ze jak dorwe mojego majstra to mu głowe ukręce ,ale mysle zanim to zrobie sprawdze projekt ... Otwieram projet a tam parapety na wysokości 64 cm!!!szok!!!Jeszcze na czerwono zmana nasiesiona!Podkreślona ... Niech ja szlak trafi (naprawde jak tak mozna )A ja głupia na to nie wpadłam .Ci co budują to i tak cos tam na wieńcu podniesli ale zrobili zgodnie z projektem no bo zmiany przeciż na czerwono poprawione jeszcze tak poprawione jak by to specjanie tak nisko było ... Fota jak jest http://pl.fotoalbum.eu/images1/200806/39740/142864/00000055.jpg Okna miały być wys150x szer150 .... Zaraz jade na budowe dokładnie zmierze na jakiej wysokości sa otwory.. Ile cm jeszcze musze przeznaczyc na wylewke,styro i panele? Co robic? Przeciez okna wys 120 cm a szerokie na 150 beda głupio wygladac ....co teraz robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania26 03.10.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam wszystkich prazynka84 - Ad.1 podnosiliśmy ścianę kolankową, Ad.2 rozciągaliśmy Marysię od frontu o jakieś 30 cm. Powiększyła się dzięki temu kuchnia. Głównie o to mi chodziło. Ad 3. To prawda w wiatrołapie nie ma miejsca na szafę ale wymyśliłam, że zrobie ją w holu, wizawi drzwi do łazienki. Nie będzie to duża szafa ale kilka kurtek zimowych się zmieści i wtedy zrobi się też półkę na buty. A jeśli chodzi o ostatnie pytanie o ceny to na dzień dzisiejszy powiem tylko tyle, że za 200 tys postawiliśmy dom, zamkneliśmy go, z zewnątrz zrobilismy elewację, i w środku elektrykę, hydraulikę i również ściany obłożyliśmy płytami gips-kart. O szczegółach Ad 1 napiszę w poniedziałek. Nie pamiętam dokładnie. Na pewno o jeden pustak, ale czy coś więcej hmmmm?. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.10.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 ścianki nie mam podnoszonej, moim zdaniem jest ok., wysokość 70 cm, w ogólnej bryle wszystko wg projektu - drobne zmiany w środku, okna i drzwi schody taras w prostokącik w salonie duże potrójne okna tarasowe i na tej samej scianie jedno okno zamiast dwóch. Pati, ja w pokoju nad salonem mam balkonowe +dachowe (i jeden duży pokój z garderobą) ale w sypialni - nad garazem wysokość do okna łącznie z parapetami ma 77,5 cm - nie jest wysoko i są szerokie na 180 wys 150. może dasz kaloryfery długie i "chude" bo szkoda zmiejszać okna - zależy jeszcze, od której strony masz te okna : od zach i południa będziesz miała słońce i będzie jasno... a dachowe tam masz? pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 03.10.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Witam Pati, jak juz tak jest zrobione to wg mnie nie ma co kombinować, co innego jakby to kuchnia, ale na górze w pokojach parapet niżej umieszczony może nawet fajnie wyglądać postawisz ładne kwiaty, firanki brak lub co najwyżej krotka a'la lambrekin i będzie dobrze (będzie Pani zadowolona ). A i nie zapomnij jak jakieś goście przyjdą i się zapytają dlaczego tak nisko parapet, mówic, że tak chciałaś i sama to wymyśliłaś . Głowa do góry pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 03.10.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Dziękuję za słowa otuchy . Niestety tylko dachowe mam w łazience i pokoju nad kuchnia . Stwierdziłam ze trudno domuruję cegłę (tak z 10 cm )szkoda mi az o 25 cm pomnijszac okno .. W bloku mamy parapety na wysokości 80 cm dlatego wpadłam w panikę ... Jutro zmierzę ile dokładnie jest .Najwyżej będą parapety na wysokości 70cm. Ale zezłościłam sie okropie Architekt do bani .. Pozdarwiam Tinek masz racje Ave dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 03.10.2008 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Pati, architekt chyba po prostu zrobił co wypadło - żeby ściana z oknami nie straciła proporcji wyzsze już być nie mogą - na szczytach przecież jeszcze będzie wełna i płyta k-g. dlatego w projekcie są te balkonowe wysokie i waskie. Pomysł Tinka z niskim parapetem jest niezły a nawet całkiem dobry ew problem to rzeczone wczesniej kaloryfery. p.s dopisuję uradzilismy w rodzinie, ze jest z oknami ok. a kaloryfer dasz z boku (u nas tak jest przy balkonowych) takie niskie będa bardzo romantyczne i na poddaszu jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.10.2008 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Dziekuję Ave .Masz rację z kaloryferami ,to dobry pomysł.Zastanawiam sie co jeszcze bedzie sknocone w tym domu :)Zanim zamieszkam ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 05.10.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam Chyba nie potrzebnie panikowałam Dzis w koncu sprawdziłam na jakiej wysokosci sa otwory okienne . Od płyty jest 85 cm :)Wiec chodz by jeszcze 10 cm zajeło styro i wylewka to parapet na wysokości 75 cm wydaje sie ok :)Wiec nic nie robie z tym otworem Dziękki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 05.10.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Chyba nie potrzebnie panikowałam j.w. u mnie sa na 77 cm i bedzie na pewno o.k. (i kaloryfer jest pod tym oknem): http://images34.fotosik.pl/374/1e5c0766530568bcm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 05.10.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witaj Ave Własnie jak mierzyłam to sobie o Tobie myslałam , wiedziłam ze masz na wysokości 77 cm :)Więc u mnie powinno tez wyjsc ok . Fakatycznie fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 05.10.2008 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Witam Chyba nie potrzebnie panikowałam Dzis w koncu sprawdziłam na jakiej wysokosci sa otwory okienne . Od płyty jest 85 cm :)Wiec chodz by jeszcze 10 cm zajeło styro i wylewka to parapet na wysokości 75 cm wydaje sie ok :)Wiec nic nie robie z tym otworem Dziękki za rady Ach te kobiety, nie sprawdzą dobrze a szumu narobią , no ale chociaż było o czym podyskutować pozdrawiam TINEK P.S. Dzisiaj byłem na działce i sam mierzyłem, powiem szczerze, że wcześniej nie sprawdzałem, u mnie jest 95 cm (od powierzchni stropu), a otwory okienne 1500x1000+/- 2mm (na dole 1500x1500 +/-2mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 05.10.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Hi hi hi hi Na dole jest 101 cm Pozdrawiam Timek ja panikara jestem Mąż ma juz dość moich "akcji".A to dopiero poczatek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 28.10.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Hej mam pytanie czy ktoś zwas ma taka kalkulację co ile czego potrzeba do instalacji elektrycznej ?Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 28.10.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Witam Podczas budowy swojej Marysi dotarliśmy do etapu schodów wejściowych. I tu mamy dylemat, bo kierbud twierdzi, że powinny być połączone na stałe z budynkiem, a architekt, że oddyalatowane. I bądź tu mądry.... Jak to zrobiliście u siebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 28.10.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 mamy dylatację (styropian chyyyyyba 5 cm?) jakiś fundament jest i zbrojenie. Schody się trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_1 29.10.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam wszystkich zwolenników "Marysi". Zamierzam kupić właśnie "ten projekt. Szukałam ze swoim narzeczonym projektu i nie mogłam znaleźć odpowiedniego, aż w końcu natrafiłam na "Marysię" . Ma w sobie wszystko to co szukaliśmy. Zastanawia nas doprojektowanie spiżarki obok kuchni. Wydaje mi się, że zrobienie spiżarki zgodnie z propozycją na stronie z projektem: http://www.hbstudio.pl znacznie zmniejszy łazienkę. Co o tym sądzicie? Czy ktoś z Was doprojektowywał spiżarkę i może podzielić się efektem? Pozdrawiam, Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prazynka84 29.10.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Witam! mam znowu pytanko czy osoby, które zmieniały bieg schodów (podobnie jak są w iskierce) mogą wysłać mi na maila zdjęcia jak one wyglądają, rzuty i jakiś krótki opisik np. na priv ile wynosi wówczas wiatrołap. z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 29.10.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Hej, hej ........ a ja tu jestem po raz pierwszy i raczej nie po raz ostatni.Co prawda nie buduję Marysi, ale mój domek to ta sama rodzina - Iskierka .Z czym przychodzę? Z dolną łazienką ........., która ma takie same wymiary w obu domkach.Pewnie wielu z Was głowiło się jak wszystko porozmieszczać, żeby całość miała i rece, i nogi. Teraz ja mam dylemat....... na pewno nie dam rady wcisnąc prysznica, pozostaje kwestia umywalki, sedesu, ewentualnego bidetu i pralki.Jak to ugryźć?Bardzo proszę o wszelkie sugestie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 29.10.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 Pewnie wielu z Was głowiło się jak wszystko porozmieszczać, żeby całość miała i rece, i nogi. Teraz ja mam dylemat....... na pewno nie dam rady wcisnąc prysznica, pozostaje kwestia umywalki, sedesu, ewentualnego bidetu i pralki. Hej Rzeczywiście ,łazienka nie jest za duża ale spokojnie wchodzi prysznic , umywalka i sedes Niestety pralka i bidet, muszą pójśc do górnej łazienki .Myśle że drugi prysznic jest niepotrzebny na górze. Pralka na górze, bo bliżej jest wynoscić pranie na strych w taką pogode jaka mamy teraz .Taka jest moja koncepcja Pozdrawiam Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 29.10.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2008 na pewno nie dam rady wcisnąc prysznica, pozostaje kwestia umywalki, sedesu, ewentualnego bidetu i pralki. Jak to ugryźć? Bardzo proszę o wszelkie sugestie. Pozdrawiam My prysznic dajemy pod scanię z oknem, a bliżej drzwi sedes i umywalkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts