Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a teraz pytanie, które przewijało się zapewne nie jeden raz, jednak ostatnie konkretne informacje znalazłam na str.6 (więc ciut za stare :) ). Do wszystkich tych, którzy mają już stan surowy zamknięty za sobą - ILE trzeba faktycznie przeznaczyć na stan surowy zamknięty i osobno na instalacje - o wykończenie nie pytam, bo to kwestia zależna od wielu czynników ;) proszę o odpowiedź zaawansowanych Maryśkowiczów, gdyż nie ukrywam, że b. mi na tej informacji zależy, dzięki :wink:

jacematy :D

Gratuluję :)Fajnie fajnie :)I jak domek sie podoba?Coś sie zaskoczyło?

Dzięki.

Domek musi sie podobać bo długo ten projekt wybieraliśmy.

Nie wiem czy nas coś zaskoczyło - szczerze mówiąc korzystaliśmy z doświadczeń tego forum i nawet kilka pomysłów zgapiliśmy.

O ile w środku mamy niewiele zmian do oryginału: powiększony wiatrołap, brak ścianki pomiędzy korytarzem a schodami, strop w sypialni na równym poziomie, a nie obniżony, to na zewnątrz domek niewiele przypomina Marysię, m.in. robimy duży zadaszony taras przez całą długość domu (zrobię fotką jak tylko uda mi się wyrwać na budowę).

Wśród innych zmian: wydłużenie domu o 50 cm na wysokości garażu, i podniesienie ścianki kolankowej do wys 1m + murłata.

W pewnym momencie chcieliśmy zrezygnować z garażu i zrobić pokoje :), ale na razie zostaje tak jak jest.

Trochę nam właśnie brakuje jakiegoś małego pokoiku na parterze i spiżarni i chyba nie do końca potrzebny nam balkon - zobaczymy

Korzystając z ładnej pogody wybrałem się na budowę

Obecnie jesteśmy na etapie kominów

Na fotkach zadaszenie tarasu o którym pisałem

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200810/68074/171921/00000010.JPG

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200810/68074/171921/00000011.jpg

http://pl.fotoalbum.eu/images1/200810/68074/171921/00000012.jpg

• 2 weeks później...
Hej

Czy komuś z was udało sie upchac do kuchni chodz mały stolik? :-?

da się - tzn ja nie upychałam, bo nie mam takiej potrzeby - blaty kuchenne (w literkę U) wystarczają mi do prac kuchennych , blisko jest stół jadalniany i tam jadamy. a stolik można postawić przy oknie (wiele osób do nas przychodzących pyta jaki stolik bedzie w kuchni ....odpowiadam.... nie będzie.....)

• 2 weeks później...

A czy dysponuje ktoś i mógłby podesłać terminarz wykonania prac przy Maryśce? Tzn. ile czasu zajęło wam z grubsza wykonanie poszczególnych prac? Próbuję wypełnić coś takiego wreszcie do banku. I chciałbym skonfrontować ewentualne wasze zapiski z tym co dostałem od kierownika budowy.

Z góry wielkie dzięki.

taaaa. terminarz.... 8) Terminarz może się sprawdzić, gdy masz poumawiane wszystkie ekipy od poszczególnych prac. Albo wszystko robi jedna firma i ona daje terminarz - aTy to zatwierdzasz (lub nie) i sprawdzasz.

Wynikają czasem zupełnie nieoczekiwane poślizgi.

Co do harmonogramu prac, to pamiętam, że ktos na forum na pewno takie robił - wrzuć w "szukarkę" :)

jeden znalazłam: :D

http://forum.muratordom.pl/harmonogram-budowy-mojego-domu-co-sadzicie,t102614.htm?highlight=harmonogram

Hej dostałam kosztory .Gospodarz o niego pytał równiez .

Kosztorys szczegółowy (nie wiele kumam z niego )

Ale sprawa wygląda tak...

Poprosiłam kierownika budowy by wykonała kosztorys wykonczeniówki (mam stan surowy otwarty i media w domu ale nie rozprowadzone )

Ksztorys nie obejmuje -bramy garażowej ,armatury ,wyposarzenia łazinki ,kuchni ,mebli ,bez elektryki ,bez kaloryferów .Kosztorys takze nie obejmuje ogrodzenia i podjazdu .Nie są uwzględnione w nim solary ..

Suma kosztorysu w średnim standardzie to 148 tyś ...czyli pasowało by miec z 200tyś na wykonczenie ... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: