Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pati25 - odnośnie stolika, o który pytasz, to moim zdaniem z powodzeniem się z mieści. Ja planuję podobny, o dł. 90 cm.

Co do kosztorysu, to w kwocie 52 tys. na pewno nie ujmiesz wyposażenia kuchni, łazienki, mebli, elektryki, solarów, grzejników, bramy garażowej i ogrodzenia. Chyba, że wszystko zrobisz po kosztach, tj. masz znajomych do wykonania kuchni, położenia kafelek, wykonania mebli, elektryki, kupisz najtańsze grzejniki, itp.

Te 200 tys. o których piszesz, to naprawdę skromne minimum.

Jednakże, Maryśkowicze mają swoje uzdolnienia - więc kto wie:-)))

Oczywiście życzę powodzenia.

Ze zdjęć, które umieściłaś widać, że twoja marysia buduje się w malowniczej okolicy:-)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej dostałam kosztory .Gospodarz o niego pytał równiez .

Kosztorys szczegółowy (nie wiele kumam z niego )

Ale sprawa wygląda tak...

Poprosiłam kierownika budowy by wykonała kosztorys wykonczeniówki (mam stan surowy otwarty i media w domu ale nie rozprowadzone )

Ksztorys nie obejmuje -bramy garażowej ,armatury ,wyposarzenia łazinki ,kuchni ,mebli ,bez elektryki ,bez kaloryferów .Kosztorys takze nie obejmuje ogrodzenia i podjazdu .Nie są uwzględnione w nim solary ..

Suma kosztorysu w średnim standardzie to 148 tyś ...czyli pasowało by miec z 200tyś na wykonczenie ... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Szczerze mówiąc, to ja zrobiłem sobie kosztorys na 350 tys. I mam nadzieję, że trochę mi z tego grosza zostanie.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Mam pytanie do wszystkich budujących marysię

Mam wybudowany część domek w stanie surowym do stropu.

W związku z problemami finansowymi juz dziś wiem, że nie bedzie mnie stać skończyć ten dom, a nie chcę się go pozbywać i zamieszkać w bloku.

Czy możecie mi pomóc jak funkcjonalnie rozwiązać dół aby w nim zamieszkać i czy jest opłacalnie skończenie na stropie i zrobienie na nim dachu?

Myślałem także o zmianie garażu na pokój.

Pozdrawiam

Hej ryz

Jesli nie masz wylanych juz schodów na poddasze to mozna by było fajne mieszkanko zrobić ...

Tylko czy to sie opłaca ...hm...

Przeciez jakiś dach musisz zrobić ...

Najlpiej było by sie wybrac do architekta ,przeprojektowac dom i przypuszczam bedzie zmiana pozwolenia na budowe .Wszystko sie pozmienia radzę zrobić to profesjonalnie i legalnie .Architek napewno zaproponuje najlepsze i najbardziej funkcjonalne wnetrze .

No szkoda ze Wam nie wyszło :(

Wszystkim budowniczym Marysiek , zdrowych , pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz zamieszkania w wymarzonym domku w 2009 r.

Życzy Czarek

Czarku,

Twoje życzenia się już spełniły!!! My wraz z początkiem stycznia wprowadziliśmy się do naszej Marysi. Trudu było sporo, ale było warto. Jest to niesamowita radość mieszkać we własnym domu:-)) Pozostaje się tylko przestawić z "jedziemy na budowę" na "jedziemy do domu, naszego domu".

Wszystkim tego życzymy!!!

Witam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Tylko pozazdrościć tym, którzy już mieszkają. Ja z nowym rokiem zaczynam przymierzać się do rozpoczęcia budowy. I stąd moje pytanie.

Jakie macie stropy - teriva, czy monolit?

Monolit sam w sobie podobno wychodzi taniej. Ale do tego przestój na związanie, i koszty drewna na szalunek. Teriva droższa podobno, ale wychodzi chyba w sumie szybciej i znacznie mniej drewna.

A jak to wyglądało u Was?

Czarku gratuluję!!Super ze już mieszkacie :)

Ja mam monolit na stropie , był przestuj chyba z 3 tygodnie ale tylko dla tego ze zmieniała sie brygada .

Normlnie zaczyna sie stawiać ścianę kolankową juz nawet po 1 tygodniu ale wszystko nadal musi stac w szalunkach

Przelicz co wyjdzie taniej i nie zapomnij o tym ze monolit jest cieńszy od terivii wiec bedziesz musiał różnice na ścianie kolankowej wyrównac by wysokośc budynku sie zgadzała :)

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Wszystkim budowniczym Marysiek , zdrowych , pogodnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz zamieszkania w wymarzonym domku w 2009 r.

Życzy Czarek

Czarku,

Twoje życzenia się już spełniły!!! My wraz z początkiem stycznia wprowadziliśmy się do naszej Marysi. Trudu było sporo, ale było warto. Jest to niesamowita radość mieszkać we własnym domu:-)) Pozostaje się tylko przestawić z "jedziemy na budowę" na "jedziemy do domu, naszego domu".

Wszystkim tego życzymy!!!

Gratulacje i samych szczęśliwych chwil we własnym domu!!!